Veľká Británia

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Veľká Británia
Hlavné mesto: Londýn
Rozloha: 242 495 km2
Počet obyvateľov: 66 040 229 (2017)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia 
Geografická poloha: Ostrovy pri západoeurópskom pobreží. Od kontinentálnej Európy ju delí Severné more, Doverská či Calaiská úžina (po anglicky Strait of Dover, po francúzsky Pas de Calais), Anglický prieliv či Prieliv La Manche (po anglicky English Channel, po francúzsky La Manche), od Írskeho ostrova Atlantický oceán, Saint George's Channel (Prieliv sv. Juraja), Írske more, Sea of the Hebrides (Hebridské more).
Časové pásmo: Slovensko –1 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Londýne.
Podnebie:

Počasie je premenlivé, môže sa meniť zo dňa na deň. Na jar od teplého a slnečného po chladné veterné a daždivé. Letné dni sú väčšinou teplé, niekedy až horúce, jeseň je príjemná. Zima (december, január, február) nie je silná. Mnohé dni sú chladné, ale slnečné a jasné. Teploty až + 5?C

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V LONDÝNE

Mena: britská libra (GBP)
Jazyky: angličtina
Správne členenie: Anglicko (39 grófstiev - county, 7 veľkomestských grófstiev - metropolitan county), Wales (8 grófstiev - county), Škótsko (9 krajov - region a 3 skupiny ostrovov - island area), Severné Írsko (26 okresov - district), 2 závislé územia (Normanské ostrovy v Lamanšskom prielive a ostrov Man) a 11 zámorských území: Gibraltar (južná Európa), Bermudy (Severný Atlantik), Falklandské ostrovy, Južná Georgia, ostrovy Sandwich a Sv. Helena (Južný Atlantik), Montserrat, Kajmanské ostrovy, ostrovy Turks a Caicos a Panenské ostrovy (Karibik) a Pitcairn (Oceánia).
Národnost. zloženie: Angličania (83,9%), Škóti, Walesania, Íri 
Náboženstvo: kresťanské (anglikánske, rímskokatolícke, presbyteriánske) 71%, moslimské 2,7%, hinduistické 1%, bez vyznania (15,5%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Veľkej Británie v SR
Panská 16, 811 01 Bratislava
Tel: +421 2 5998 2000
Fax: +421 2 5998 2237
E-mail: bebra@internet.sk
Web: www.britishembassy.sk

Veľvyslanectvo SR v Spojenom kráľovstve
Embassy of the Slovak Republic
25 Kensington Palace Gardens, London W8 4QY
Telefón: +44 207 313 6470
Mobil (pohotovostný): +44 786 641 0783
Fax: +44 207 313 6481
E-mail: emb.london@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/londyn

Víza a doklady:

Veľká Británia  pri vstupe občanov SR nevyžaduje žiadne víza, resp. iné povolenie na vstup.

Cestujúci je povinný preukázať svoju totožnosť a štátne občianstvo. Britská imigračná služba pri vstupe občanov EÚ na britské územie požaduje predloženie platného cestovného pasu alebo národného občianskeho preukazu (za platný doklad sa považuje len občiansky preukaz novšieho typu vo forme identifikačnej karty). Občanom SR prichádzajúcim do UK s úmyslom pracovať sa odporúča vycestovať s oboma dokladmi

Počas registrácie na Ministerstve vnútra UK (Home Office) je potrebné odovzdať identifikačný doklad, a registrácia môže trvať aj niekoľko týždňov. Občania SR môžu na území UK podnikať, alebo sa venovať svojej živnosti bez akéhokoľvek povolenia na pobyt (v určitých prípadoch je potrebná licencia od britských úradov). V prípade zamestnania je nutná registrácia (Workers Registration Scheme) prostredníctvom pobočky Ministerstva vnútra UK v Sheffielde. Podrobné informácie sú k dispozícii na stránke Workingintheuk.gov.uk.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Dejiny: Ostrovy, ktoré obývali Kelti, sa stali v 1 stor. n. l. ako Provincia Britania súčasťou Rímskej ríše. Germánske kmene Anglov, Sasov a Jutov na začiatku 5. stor. n. l. Rimanov vytlačili a založili 7 nezávislých kráľovstiev (Wessex, Sussex, Essex, East Anglia, Northumbria, Mercia a Kent). Na zvyšku teritória vládli Kelti. V 9. stor. východ obsadili Dáni, ich porazil Alfréd Veľký a vyhlásil Anglosaské kráľovstvo. V polovici 11. stor. sa na ostrovoch vylodili Normani Viliama Dobyvateľa a v ďalších storočiach pripojili k ríši aj Wales, Írsko a v r. 1603 aj Škótsko. Toto spojenie bolo v r. 1707 potvrdené vyhlásením Veľkej Británie. Legislatívne zjednotenie Veľkej Británie a Írska nastalo v r. 1801. Anglo-írska dohoda z r. 1921 uznala rozdelenie Írska a príslušnosť jeho severnej časti k Spojenému kráľovstvu.

Názov Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska bol prijatý v roku 1927. Britskí stredovekí panovníci usporadúvali množstvo vojnových výprav na európsky kontinent, najmä do Francúzska. Po porážke v tzv. storočnej vojne s Francúzskom sústredili pozornosť do zámoria a získali veľa kolónií (Indiu, územia v severnej Amerike, veľkú časť Afriky a Tichomoria). Rozvoj priemyslu a obchodu a silnejúca buržoázia sa dostali do konfliktu s feudálnym poriadkom. Preto v 17. stor. vypuklo viacero povstaní, ktoré prinútili šľachtu k ústupkom a v krajine sa začali nastoľovať základy demokratického poriadku.

Začiatkom 20. stor. bola Veľká Británia najväčšou svetovou koloniálnou veľmocou, postupne však jej význam klesal. Po druhej svetovej vojne o väčšinu kolónií prišla. Nestratila však ekonomické ani formálne politické prepojenie s niektorými bývalými kolóniami. Commonwelth dnes združuje pol stovky krajín, o.i. aj Austráliu a Kanadu. Hlavou je britská kráľovná.

Bezpečnost. riziká: V niektorých londýnskych štvrtiach prisťahovalcov a v East Ende si treba dať pozor aj vo dne, v Soho večer a v noci. Najčastejšie turistom kradnú peniaze a doklady, ale aj batožinu a vykrádajú autá. Veľmi prísne trestané sú vreckové krádeže a sprejerstvo. Dovoz omamných a psychotropných látok sa prísne trestá, podľa množstva a závažnosti je trest až 20 rokov alebo doživotný trest. V prípade zdravotnej pohotovosti volajte na telefónne číslo 999 alebo 112.

Zdravotníctvo: Všetky najnevyhnutnejšie ošetrenia v štátnych nemocniciach na oddelení nehôd a naliehavých prípadov sú poskytované našim občanom bezplatne. Na prípadný prevoz do vlasti, i na prevoz batožiny sa odporúča uzatvoriť zvláštne poistenie. U zubára platí pacient 80 % účtu ihneď v hotovosti. Očkovanie: nevyžaduje sa. Avšak môžu ho vyžadovať pri návrate z mimoeurópskych krajín, kde sú epidemiologické problémy. Odporúča sa pred cestou konzultácia na Klinike cudzokrajných chorôb.

Internet (.uk): Národná turistická organizácia

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Autom: Tunel pod Lamanšským prielivom poskytuje spojenie medzi kontinentom a Veľkou Britániou od roku 1994. Prepravné vlaky prevádzkované spoločnosťou Eurotunnel prevážajú vozidlá z Calais (Francúzsko) do mesta Folkestone v Kente za 35 minút, z čoho 20 minút strávite v samotnom tuneli. Cena za cestovné začína na 32 EUR a lístok je možné si objednať online niekoľko mesiacov vopred. Dopravné značky v Írskej republike (rovnako ako vo zvyšku Európy) sú v kilometroch, zatiaľ čo tie v Severnom Írsku sú v míľach a obe krajiny používajú veľmi odlišné štýly dopravných značiek, takže berte na vedomie rozdiely v označovaní a značkách na cestách v pohraničných oblastiach.

Autobusom: Miestne autobusové služby pokrývajú celú krajinu, ale majú rôznu kvalitu a ceny lístkov. Služby sa pohybujú od liniek premávajúcich na vidieku, ktoré premávajú raz za týždeň alebo menej, až po intenzívne mestské linky, ktoré premávajú každých pár minút. Všetky komunity okrem najmenších dedín majú nejaký druh autobusovej dopravy. Väčšina autobusových zastávok je na znamenie, takže musíte zodvihnúť ruku a signalizovať, že chcete, aby zastavil. Podobne musíte v autobuse zvoniť pred zastávkou na zvonček. Väčšina autobusov je plne prístupná pre zdravotne postihnutých cestujúcich, buď ako nízkopodlažné autobusy, alebo pomocou rampy umožňujúcej prístup pre užívateľov invalidných vozíkov. Na palube je aj priestor pre kočíky a invalidné vozíky.

Lodná doprava: Z kontinentálnej Európy vedie do Veľkej Británie mnoho trajektov. Plaviť sa môžete napríklad z Rotterdamu v Holandsku alebo zo Zeebrugge v Belgicku. Medzi Ostendom v Belgicku a Ramsgate existuje dokonca pravidelné spojenie. K dispozícii sú 4 plavby denne a ceny sa pohybujú od 50 EUR do 84 EUR. Trajekt medzi Calaisom a Doverom stojí okolo 23 EUR ak idete pešo alebo na bicykli a okolo 50 EUR za auto, hoci veľké zľavy sú k dispozícii pri nákupe vopred.

Vlakom: Spoločnosť Eurostar prevádzkuje pravidelné vysokorýchlostné vlaky do Londýna (St Pancras International), Ebbsfleet a Ashford (obaja v grófstve Kent) cez tunel pod Lamanšským prielivom z Avignonu (TGV), Bruselu (Zuid-Midi), Calais (Fréthun) Európa), Lyon (Part-Dieu), Marseille (Saint Charles) a samozrejme Paríža (Nord). K dispozícii sú aj menej časté vlakové služby z Marne-la-Vallée-Chessy (Disneyland v Paríži) a v zime z dvoch strediská vo francúzskych Alpách (Bourg-Saint-Maurice a Moûtiers). Cesta do centra Londýna trvá priemerne z Paríža 2 hodiny a 15 minút a z Bruselu 1 hodinu a 50 minút. Zatiaľ, čo sa môže zdať lacnejšie do týchto miesta z Londýna letieť, myslite na to, že jazda na letisko a z neho môže byť v celku drahá a časovo náročná. Cestovanie vlakom je inak v Británii veľmi populárne. Je to jeden z najrýchlejších a najpohodlnejších spôsobov, ako preskúmať Britániiu a tiež najlepší spôsob cestovania medzi mestami. Celá infraštruktúra je vo vlastníctve štátu, zatiaľ čo vlaky prevádzkujú súkromné ​​spoločnosti - zvyčajne nadnárodné dopravné spoločnosti, ktoré sa uchádzajú o dočasné povolenia od vlády. Systém je prísne kontrolovaný ako národnou vládou, tak aj decentralizovanými vládami v Škótsku a vo Walese.

Letecky: Najdôležitejšie letiská sú London Heathrow, London Gatwick a Manchester. Všetky tri majú viacero terminálov a sú spoločne obsluhované veľkým množstvom leteckých spoločností. Heathrow je hlavným uzlom Spojeného kráľovstva, ktorý prijíma priame lety z každého kontinentu, vrátane Antarktídy a jediného priameho letu z Oceánie. Je tiež jedným z najrušnejších letísk na svete, takže radšej dbajte na časovú rezervu, pretože sa môže stať, že budete čakať dlho vo fronte. Gatwick má o niečo menšiu škálu destinácií ako Heathrow, zameriavajúc sa predovšetkým na krátke lety z Európy, Stredného východu, Severnej Afriky, Severnej Ameriky a Karibiku. Manchester je najväčším letiskom mimo Londýna, s veľkým výberom medzinárodných destinácií, vďaka čomu sa stáva rivalom letiska Heathrow. Všetky tri letiská ponúkajú aj spojenie s vnútroštátnymi letmi do regionálnych destinácií.

Musíte vidieť

Londýn - rozlohou jedno z najväčších miest na svete, meno je odvodené Londinia, tábora rímskych légií. Turistickou atrakciou je impozantná klasicistická budova Buckinghamského paláca, sídla kráľovskej rodiny, pre verejnosť prístupné iba pár dní v roku. Jednou z najkrajších stavieb je často prestavovaná, dnes zväčša novogotická budova Parlamentu. Patrí k nej aj 100 m vysoká veža Big Ben. Pozoruhodné je Westminsterské opátstvo. Najzachovalejšou pevnosťou krajiny je Tower of London, kedysi kráľovské sídlo, neskôr väzenie, dnes múzeum. Dominantou je most Tower Bridge s dvomi charakteristickými, 65 m vysokými vežami. Navštíviť treba aj Trafalgarské námestie s pomníkom admirála Nelsona, Hyde Park so slávnym rečníckym kútikom, Národnú galériu, Britské múzeum či Múzeum voskových figurín Madame Tussaud;

Birmingham - druhé najväčšie mesto krajiny, tiež stojace na mieste niekdajšieho vojenského tábora Rimanov. Už pred 500 rokmi bol významným obchodným mestom, má tradíciu v zbrojárskom priemysle. Za vojny ho Nemci takmer zničili. To, čo dnes v meste vidno, bolo postavené zväčša po druhej svetovej vojne. Jednou z mála zachovaných pamiatok je radnica v štýle rímskeho chrámu Castora a Poluxa;

Škótsky Edinburgh je jedným z najprosperujúcejších miest s bohatou kultúrou. Hrad nad mestom chránil pred nájazdmi. Je to mesto múzeí a galérií. Popri Národnom múzeu, Múzeu archeológie a prírodných vied či Škótskej galérii je tam aj múzeum hračiek a škótskej whisky;

Bristol postavili otroci, s ktorými sa tam obchodovalo už v 12. stor. Odtiaľto denne plávali do zámoria desiatky lodí, aby objavovali nové krajiny ako zdroje otrokov;

Priemyselný Liverpool je pútnickým mestom milovníkov hudby. Odtiaľto sa vybrali dobýjať svet The Beatles;

Turista, ktorý chce spoznať čo najviac historických budov, múzeí, galérií, šľachtických sídiel a nádherných záhrad, si môže kúpiť The Great British Heritage Pass so zľavami do vyše 500 objektov na neobmedzený počet vstupov počas 7, 15 dní i celého mesiaca. 




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa