Taliansko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Talianska republika
Hlavné mesto: Rím
Rozloha: 301 338 km2
Počet obyvateľov: 60 483 973 (2017)
Štátne zriadenie: parlamentná republika
Geografická poloha: Apeninský polostrov na juhu Európy, severnú hranicu tvoria Alpy; patria mu ostrovy Sicilia (Sicília) a Sardegna (Sardínia). 7600 km morskej hranice tvorí Ligurské, Stredozemné, Tyrrhenské, Iónske a Jadranské more. Hraničí s Francúzskom (488 km), Švajčiarskom (740 km), Rakúskom (430 km), Slovinskom (232 km), San Marínom (39 km) a Vatikánom (3,2 km).
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Ríme.
Podnebie:

Príjemné stredomorské subtropické podnebie, iba na severe mierne podnebie so suchým a horúcim letom. Alpy majú klasické vysokohorské podnebie s chladnými zimami a množstvom snehu.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V RÍME

Mena: euro (EUR)
Jazyky:

Taliančina, v oblastiach so zvláštnym štatútom sú úradnými jazykmi aj nemčina (kraj Alto Adige), slovinčina (kraj Friuli-Venezia Giulia, Trieste - Gorizia), francúzština (kraj Valle d´Aosta)

Správne členenie: 20 krajov, 95 okresov, 8104 obcí
Národnost. zloženie: Taliani (95%), Rumuni (1%), Arabi, Albánci
Náboženstvo: rímskokatolícke (87,6%), východní katolíci, pravoslávni, moslimovia
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Talianska v SR
Palisády 49, 811 06 Bratislava 1
Telefón: +421 2 5980 0011
E-mail: amb.bratislava@esteri.it

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ríme 
Via dei Colli della Farnesina 144 VI/A, 00135 Roma, Taliansko/ Italia/ Repubblica Italiana
Telefón: +39 06 3671 5200
Mobil (pohotovostný): +39 338 543 2071
Fax: +39 06 3671 5265
E-mail: emb.roma@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/rim


O krajine

Dejiny: Už koncom 2. tisícročia pred n. l. bolo územie dnešného Talianska osídlené indoeurópskymi kmeňmi (Italikovia, Ilyrovia), od 8. storočia pred n. l. stále väčší vplyv získavajú Etruskovia; juh polostrova a Sicíliu kolonizujú Gréci, Kelti však od 5. stor. pred n. l. etruskú civilizáciu oslabujú. Postupne všetky tieto národy ovládol a romanizoval Rím (založený podľa tradície r. 753 pred n. l.). V tzv. kráľovskej dobe v Ríme vládlo kmeňové zriadenie. Po vypudení Etruskov koncom 3. stor. pred n. l. vznikla republika, ktorá vďaka vojenskej sile a štátnemu zriadeniu postupne ovládla územie dnešného Talianska a v boji proti Kartágu a helénskym štátom získala hegemóniu v Stredomorí. Na obrovských teritóriách šírila vyspelú antickú kultúru a techniku. Takéto územia sa ale ťažko spravovali, rozpadávali sa na prirodzené ekonomické celky. V r. 27 n. l. bolo obnovené cisárstvo. Hospodársky a politický úpadok v 3. stor. si vyžiadal ekonomické a politické reformy, militarizáciu a prijatie kresťanstva za štátne náboženstvo. V 4. stor. n. l. sa centrum ríše presunulo na východ, vznikol Nový Rím – Konstantinopol. Taliansko bolo súčasťou západorímskej ríše, ktorá v nájazdoch najmä germánskych kmeňov zaniká a teritórium sa rozpadáva na množstvo štátikov. Na východe prežíva byzantská ríša.

V r. 754 sa stal Rím súčasťou pápežského štátu. Sicílske kráľovstvo, ktoré ťažilo z hospodárskych stykov s arabskými a byzantskými oblasťami sa stalo jedným z najvýznamnejších štátov v Stredomorí. Stredoveké Taliansko patrilo k najvyspelejším európskym krajinám, mestá Benátky, Janov, Miláno, Florencia či Pisa charakterizoval progresívny spoločenský vývoj a už v 14. stor. sa tam začali formovať kapitalistické vzťahy. Kultúrny a hospodársky rozkvet vyvrcholil v 15. stor., Taliansko dalo európskej kultúre renesanciu i baroko.

Vo vojnách v r. 1494-1559 politický i hospodársky vývoj ustal a väčšinu krajiny ovládli španielski Habsburgovci. Vojny o španielske i rakúske dedičstvo v 18. stor. prispeli k prehlbovaniu hospodárskej zaostalosti. Feudalizmom na teritóriu rozdrobenom na malé štátiky otriasli napoleonské vojny. V r. 1861 bolo vyhlásené Talianske kráľovstvo, panovníkom sa stal sardínsky kráľ Viktor Emanuel II. Posledné dve samostatné oblasti (Benátsko a Rím) boli pripojené v r. 1866 a 1870 a Rím sa stáva hlavným mestom kráľovstva. Koncom 19. stor. sa začína na severe (Miláno, Janov a Turín) rýchlo rozvíjať priemysel (v r. 1899 vznikla firma FIAT).

V r. 1922 bola nastolená fašistická diktatúra (ministerským predsedom sa stal Benito Mussolini). Neúspešným útokom na Francúzsko vstúpilo Taliansko v r. 1940 do 2. svetovej vojny a s Nemeckom a Japonskom uzavrelo Pakt troch. V r. 1943 sa rozširuje partizánske hnutie, v júli 1943 sa na Sicílii vyloďujú spojenci a v septembri podpisuje Taliansko bezpodmienečnú kapituláciu a Nemecko v časti krajiny nastoľuje okupačný režim. Spojenci ich však postupne vytlačili. Referendum o forme štátu 2. júna 1946 rozhodlo o nastolení republiky. V r. 1949 vstupuje Taliansko do NATO a Európskej rady.

Bezpečnost. riziká: Bezpečnostná situácia v Taliansku je v zásade rovnaká ako v iných európskych krajinách. Upozorňujeme však turistov, aby boli opatrní a starostlivo si uschovali cestovné doklady a finančné prostriedky najmä v mestskej hromadnej doprave a na hromadných manifestáciách, staniciach a letiskách, kde sa vyskytujú prípady vreckových zlodejov. Nikdy netreba stratiť z dohľadu svoju batožinu. Ak ku krádeži dôjde, najmä cestovných pasov, treba ihneď vyhľadať políciu a ohlásiť stratu, aby sa tým zamedzilo zneužitiu dokladov inými osobami. V prípade mimoriadnych udalostí volajte č. 113 (Polizia di Stato - Štátna polícia), 112 (Carabinieri - žandári), 115 (Požiarnici), alebo č. 1530 (Pobrežná stráž).

Zdravotníctvo: Talianske nemocnice sú verejné a poskytujú úplne bezplatnú vysokokvalitnú liečbu pre cestujúcich z EÚ, aj keď možno budete musieť na liečbu čakať dlho, ak sa nejedná o vážny stav. Taliansko má štyri farebné kódy založené na naliehavosti zdravotnej pomoci - červená je najakútnejšia (pomoc je poskytnutá bez akéhokoľvek čakania) a biela znázorňue najnižší stupeň (znamená to teda, že ktokoľvek s červeným, žltým a zeleným kódom bude ošetrení pred vami).

Internet (.it): Úrad pre cestovný ruch; autostrády - plániky, údaje o mýte; podrobné informácie o talianskych múzeách, galériách a výstavách.

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Prečítajte si: aktuálne správy z Talianska na Topky.sk.

Bez záruky: Vo svete fastfoodu je dobré vedieť, že Taliansko je sídlom medzinárodnej organizácie - Hnutie za pomalé jedlo (Slow Food Movement). Organizácia sa venuje kvalitným  jedlám a nápojom. Dôležitá je vysoká kvalita, primeraná cena a využitie čerstvých surovín pochádzajúcich z miestnych zdrojov.

Doprava

Cestná doprava: Taliansko hraničí s Francúzskom, Rakúskom, Švajčiarskom a Slovinskom. Všetky hranice sú otvorené (bez pasových alebo colných kontrol), ale i napriek tomu môžu byť autá zastavené kvôli náhodným kontrolám. Z Bratislavy sa do Ríma dostanete autostrádami cez Viedeň, Klagenfurt, Vilach, do Talianska smerom na Udine, Benátky, Padovu, Bolognu, Florenciu (vzdialenosť 1187 km, čas jazdy minimálne 11,5 hod.). Taliansko má na severe krajiny dobre vyvinutý systém diaľnic, no na juhu je to trochu horšie - najmä čo sa týka kvality. Talianska diaľničná hliadka (Polizia Stradale) používa neoznačené autá vybavené pokročilými rýchlostnými radarmi a kamerovými systémami, preto si dajte pozor na rýchlosť. Tolerancia alkoholu je 0,50 g/l v krvi a pre vodičov mladších ako 21 rokov alebo s menšími ako 3 ročnými skúsenosťami sa alkohol netoleruje vôbec. Doprava vo veľkých talianskych mestách je pomerne náročná a nájdenie parkovacieho miesta je niekedy priam až nemožné. Najlepším riešením, ak je to možné, je zaparkovať na parkovisku na okraji mesta a ďalej využiť verejnú dopravu. Pozor dajte na Zone a Traffico Limitato alebo ZTL (Limited Traffic Zones). Sú to vyhradené priestory v historických centrách, kde sú povolené vjazdy len pre vozidlá s povolením. Maximálne povolené rýchlosti sú 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec a 130 km/h na diaľniciach. V krajine je veľa  čerpacích staníc, treba sa však pripraviť na fakt, že mnohé stanice mimo diaľnic sú medzi 12.00 až 15.00 z dôvodu siesty zatvorené.

Autobusová doprava: Eurolines, Megabus a Flixbus ponúkajú vnútroštátne ale aj medzinárodné trasy. Medzi Ľubľanou, slovinskými pobrežnými mestami, Istriou a Trieste premávajú pravidelné autobusové linky. Tieto služby sú pomerne lacné a z Trieste je možné nasadnúť na ďalšie spojenia, ktoré premávajú do zvyšku Talianska. K dispozícii je aj autobus, ktorý smeruje z Malmö vo Švédsko cez Dánsko, Nemecko a Švajčiarsko a potom prechádza celou krajinou, naspäť do Švédska. V lokálnych autobusoch nie je možná kúpa lístku priamo od vodiča autobusu, preto si ho nezabudnite kúpiť vopred - či už na stanici, alebo v trafike. Pre turistov môže byť veľmi výhodné zakúpiť si denné (alebo viacdňové) lístky, ktoré umožnia neobmedzené cestovanie v rámci jedného dňa alebo obdobia. Veľké mestá majú väčšinou vlastnú City Card kartu, ktorá umožňuje cestovanie miestnou hromadnou dopravou, návštevy mnohých múzeí a zľavy v obchodoch, hoteloch a reštauráciách.

Vlaková doprava: Denne z Bratislavy s prestupom vo Viedni alebo Salzburgu priamo do Ríma (čas jazdy cca 14,5 hod.).  Na talianskej železničnej trati premávajú vlaky EC Eurocity (medzinárodné linky), IC Intercity (expresné vlaky na vnútroštátnych i medzinárodných linkách), EXPR Espresso (expresné vlaky aj na medzinárodných spojoch), DIR Diretto (obdoba niekdajších našich vlakov, ktoré zastavujú častejšie než expresné vlaky) a Locale (nazývané aj accelerato, ktoré jazdia veľmi pomaly a zastavujú všade. Cestovné je pomerne nízke, v porovnaní s autobusmi však drahšie. Talianske štátne železnice Ferrovie dello Stato poskytujú početné zľavy. Italy Railcard je pre cudzincov na neobmedzený počet jázd v priebehu 8, 15, 21 alebo 30 dní. Italy Flexicard funguje podobne ako Italy Railcard na 4, 8 alebo 12 dní. Zľavy majú aj seniori nad 60 r., mládež do 26 r. a rodiny s deťmi. V označených vozňoch prepravujú bicykle. Okrem štátnych železníc je aj viacero malých súkromných firiem.

Letecká doprava: je veľmi obľúbená, v krajine je okolo 150 letísk, Rím má 2 letiská, Miláno tiež 2 a okrem toho nízkonákladové aerolínie lietajú do neďalekého Bergama. Lacné linky do Benátok pristávajú aj v Bergame. Najväčšie medzinárodné letiská sú v Ríme, Miláne, rozširuje sa doprava do Benátok, Bologne, Neapola, Turína a Verony. Hlavnou spoločnosťou je Alitalia, vnútrotaliansku dopravu obstaráva celý rad menších spoločností kooperujúcich s Alitaliou; regionálnu Air Dolomiti, dcérska spoločnosť nemeckej Lufthansy.

Lodná doprava: Cesta do Talianska po mori môže byť skvelým zážitkom a je dobrou alternatívou k tradičným výletom na pevnine. Talianske pobrežie, rovnako ako francúzske, priťahuje luxusné jachtárske chartery najvyšších štandardov. Spoznávanie Talianska zo súkromnej jachty je prekvapivo nenáročné a pohodlné. Talianske pobrežie je najlepšie obdivované z mora - môžete si zaplávať, kedykoľvek budete chcieť, a veľa slávnych pamiatok sa nachádza v blízkosti pobrežia. Hlavnými námornými oblasťami sú Toskánsko, pobrežie Amalfi, Sardínia a Sicília.

Trajektová doprava: je veľmi rozšírená, Traghetti.com. Veľa trajektov pláva do Grécka, Španielska, Francúzska, Chorvátska, Turecka a Tuniska. Pravidelné trajekty sú na ostrovy Capri, Elba, Giglio, na Sardíniu, Sicíliu a Aolské ostrovy. Hlavné prístavy: Janov, Terst, Benátky, Livorno, Neapol, Civitavecchia a Villa San Giovanni; na Sicílii Augusta, Catania, Empedocle, Gela, Messina, Milazzo, Palermo, Siracusa a Trapani. Harbours.net

Musíte vidieť

Rím - v staroveku niekoľkokrát zničený nájazdmi rôznych kmeňov, v 8. stor. získava význam kvôli vzniku cirkevného štátu. Od r. 1870 hlavné mesto Talianska. Historických pamiatok a zaujímavostí je nekonečné množstvo. Po Michelangelovom schodisku možno smerom od Plaza Aracoeli prísť na Kapitol, jedno z kultových centier starovekého Ríma. Na neďalekom námestí Plaza del Campidolio je socha Marka Aurelia a Múzeum Capitolino s kópiami antických sôch. Jednou z najfotografovanejších pamiatok je bronzová socha Kapitolskej vlčice. Neďaleko je  Trajánov stĺp zo začiatku 2. stor., víťazný oblúk Septimia Severa a jeden zo symbolov Ríma – štvorposchodové Koloseum, kde sa pred 50 000 divákmi konali krvavé zápasy gladiátorov. Neďaleko Kolosea je v chráme S. Clemente je pochovaný slovanský vierozvest sv. Cyril (Konštantín).

Vatikán - sídlo pápeža, hlavy rímskokatolíckej cirkvi. Najnavštevovanejšie miesto je Chrám sv. Petra na námestí Plaza di S. Pietro, najväčšia  a najvýznamnejšia kresťanská stavba na svete. Bohatou sochárskou výzdobou zaujme Madernova fasáda s lodžiou, z ktorej udeľuje pápež požehnanie. Interiéry chrámu majú plochu 15 000 m. Námestie obklopujú 2 kolonády so 150 sochami. Uprostred je egyptský obelisk, ktorý sem doviezol už cisár Caligula. Sídlom pápeža je blízky Apoštolský palác. Väčšina miestností nie je prístupná verejnosti. Vstup stráži švajčiarska garda, ktorá spolu s pápežovou osobnou palestínskou gardou tvorí jediné vojenské útvary vo Vatikáne. Vchod do Vatikánskych múzeí je neďaleko Chrámu sv. Petra.

Miláno - hlavné mesto Lombardie, hlavnou atrakciou je 160 m dlhý a takmer 110 m vysoký Dóm, najväčšia gotická stavba Talianska. V meste sídli Teatro alla Scala, najslávnejšia operná scéna Talianska s hľadiskom pre 3000 divákov. Zámok Castello Sforzesco, (medzi jeho staviteľov patril aj Leonardo da Vinci) s dvomi nádvoriami je komplexom múzeí, galérie a pokladnice. Vedľa chrámu S. Maria delle Gracie je bývalý dominikánsky kláštor so známou da Vinciho freskou Posledná večera.

Starobylý Neapol, hlavné mesto Kampánie, je považované za jedno z najkrajších miest sveta,  popri unikátnych pamiatkach (napr. najstaršia kresťanská bazilika) je krásne aj okolie s panorámou vulkánu Vezuv. V Neapolskom zálive môžete navštíviť ostrovy Ischia, Procida a Capri.

Benátky - rozprestierajúce sa na 118 ostrovčekoch, spojených mostami a mostíkmi nad 150 kanálmi. Obchody, hotely, reštaurácie sú zásobované loďami, ktoré sú súčasne  autobusmi či taxíkmi. Iný prístup do centra nie je. Unikátne sú vyhliadkové plavby gondolami. Z hlavnej vodnej tepny Canale Grande vidno desiatky palácov. Dominantou mesta je Námestie sv. Marka s rovnomennou bazilikou z 11. stor., 100 m vysokou zvonicou – Kampanila, a Dóžovým palácom v štýle benátskej gotiky s unikátnymi interiérmi. V meste je veľa múzeí, o. i. aj Guggenheimova zbierka moderného umenia.

Florencia - priemyselné a obchodné centrum Toskánska,  pôsobili tu Dante Alighieri, Boccaccio, Cimabue, Raffael, Donatello, Michelangello, Leonardo da Vinci a ďalší. Na námestí Piaza della Signoria je viacero pamiatok: Palazzo Vecchio, gotická radnica z prelomu 13. a 14. stor. s vežou vysokou 94 m, bohato zdobenými sálami a prekrásnymi freskami. Pri vchode do radnice sú kópie sôch Dávida od Michelangela a florentského leva od Donatella. Obďaleč je Galleria Uffizi, jedna z najznámejších obrazární na svete. Ďalšou je Palazzo Pitti s dielami Raffaela, Tiziana či Rubensa.

Do Pisy láka Torre Pendente, šikmá veža, ktorá sa začala už počas stavby nakláňať na mäkkom podklade z naplavenín. Hrozbu katastrofy odvrátili zložitým spôsobom až koncom 20. stor.

Amalfi – 50 km dlhý pás pobrežia medzi Sorrentom a Salernom. Kľukaté cesty na útesoch, s výhľadom na modrú hladinu mora a pohľadnicové dedinky - najkrajšie pobrežie Európy.

San Gimignano – prekrásne reštaurované stredoveké toskánske mesto, prezývané „mesto najkrajších veží“

Sardínia – ostrov s krásnymi stredovekými stavbami a ešte krajšími plážami. Obdivuhodné je pobrežie Costa Verde okolo mesta Alghero.

Sicília – miesto kontrastov od veľkomesta Palermo, k antickým ruinám Syrakúz, od turistického centra Lipari po dymiacu sopku Stromboli. Dominantou je stále činná sopka Etna.

Siena – v 12. storočí rušné obchodné centrum, miestny gotický sloh dáva mestu unikátnu atmosféru

Pompeje – najslávnejšie ruiny na svete s 2,3 milióna návštevníkmi ročne sa tam budete cítiť ako v skutočnom starovekom meste.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa