Belgicko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Belgické kráľovstvo
Hlavné mesto: Brusel (Brussels, Bruxelles)
Rozloha: 30 528 km2
Počet obyvateľov: 11 358 357 (2018)
Štátne zriadenie: Konštitučná parlamentná monarchia (s právom primogenitúry v mužskej i ženskej línii podľa zásady prvorodenosti dynastie Sachsen-Coburg-Gotha) s federatívnym štátoprávnym usporiadaním
Geografická poloha: Severná Európa, na brehu Severného mora.
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Bruseli online
Podnebie:

Belgicko má premenlivú klímu, ktorá je podobná na celom území. Prší rovnomerne počas celého roka. Leto je príjemné s dennými teplotami pohybujúcimi sa okolo 20°C. V zime je väčšinou zamračené a okrem pobrežia, kde je príjemnejšie, mrazivé s teplotami okolo 0°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V BRUSELI

Mena: Euro (EUR)
Jazyky: holandčina, francúzštinanemčina
Správne členenie: 10 provincií, a tri samostatné regióny – Valónsky región (Région wallonne), Flámsky región (Vlaamse gewest) a Región Brusel - hlavné mesto (Région de Bruxelles – Capitale). Boli vytvorené tri kultúrne a jazykové spoločenstvá - francúzske, flámske a nemecké. Regióny a jazykové spoločenstvá majú svoje ústavné orgány - parlamenty (Rada) a výkonné orgány (vláda).
Národnost. zloženie: Flámi a Valóni (85%), Taliani, Francúzi a Nemci (11,1%)
Náboženstvo: rímskokatolícke (75%), protestantské a iné (25%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Belgického kráľovstva v SR
Fraňa Kráľa 5, 811 05 Bratislava
Telefón: +421 2 57 10 12 11
Fax: + 421 2 52 62 11 11
E-mail: Bratislava@diplobel.fed.be 

Ambassade de la République Slovaque
Avenue Moliere 195, 1050 Bruxelles-Ixelles
Telefón: +32 2 346 4261 (ústredňa), +32 2 340 1462 (konzulárne oddelenie), +32 2 340 1460 (sekretariát)
Mobil (pohotovostný): +32 478 621 639
Fax: +32 2 340 1464, +32 2 340 1467
E-mail: emb.brussels@mzv.sk
Web: www.mzv.sk/brusel

Víza a doklady:

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Vzniklo v r. 1830 osamostatnením od Holandska. V minulosti patrilo terajšie belgické územie striedavo niektorému zo susedných štátnych celkov (Francúzsku, Holandsku, Habsburskej monarchii). Deň nástupu prvého belgického kráľa Leopolda I. na trón, 21. júla 1831, je štátnym sviatkom.

Bezpečnost. riziká: S výnimkou niektorých štvrtí v centre Bruselu a vonkajšieho okraju Antverp je Belgicko bezpečnou krajinou. Belgičania sú trochu plachtí a introvertní, ale vo všeobecnosti pomáhajú cudzím a turistom. Charleroi a Liège sú regióny, ktoré sú známe najvyššou kriminalitou v južnom Belgicku. Ak si však dávate pozor na svoje veci a vyhnete sa chodeniu v noci, je veľmi nepravdepodobné, že by sa vám stalo niečo vážne. Núdzové telefónne číslo v Belgicku (hasiči, polícia, zdravotnícky personál) je 112.

Zdravotníctvo: Štandard zdravotnej starostlivosti je podľa slovenských kritérií v štátnych zariadeniach priemerný. Vyšší až najvyšší je vo vybraných súkromných klinikách. V súkromných nemocniciach a poliklinikách s vyšším štandardom služieb treba osobitné pripoistenie. Každý obvod v Bruseli má svoju štátnu nemocnicu s prvou ambulantnou pomocou. Občania EÚ s povinným zdravotným poistením môžu využit služby poistovne, ak v Belgicku ochorú alebo sú obeťami nehody. Lekársky výdavky budú uhradené, ak budete môcť predložiť Európsky preukaz zdravotného poistenia lekárovi alebo nemocnici, ktorú navštívite.

Internet (.be):
Všeobecné informácie o Belgicku: www.belgium.be;
Belgická história, súčasnosť, štátne orgány a inštitúcie, aktuálne informácie: www.fgov.be;
Turistické informácie: www.visitbelgium.com;
Informácie o Flámsku: www.flanders.be;
Informácie o Valónsku: www.wallonie.be.

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Letisko: Brussels Airport (BRU) www.brusselsairport.be

Bez záruky: Belgičania sú veľkými jedákmi mäsa. Najradšej majú zajace a kone. Konské mäso je dostupné v mnohých mäsiarňach a v reštauráciách.

Doprava

Autom: do Viedne, potom pohodlnými diaľnicami cez Rakúsko a Nemecko. Trasa 1170 km sa dá zvládnuť za cca 12 hodín jazdy.

Autobusom: Autobusmi spoločnosti Eurolines sa môžete dostať do Belgicka z celej Európy. Medzinárodné autobusy majú zastávky najmä v Antverpách, na stanici Brusel Sever, Leuven a v Liege. Autobusy premávajú zo Slovenska, Viedne aj Prahy - buď cez Česko a Nemecko, alebo cez Rakúsko a Nemecko. Vzdialenosť Bratislava-Brusel je približne 1200 km, doba jazdy približne 13 hodín.

Vlakom: Existujú priame vlakové spojenia medzi Bruselom a Luxembursko (bežné vlaky, jazdiace každú hodinu) Parížom, Kolínom nad Rýnom, Aachenom, Amsterdamom, Bordeaux a mnohými francúzskymi mestami. Cestujúci, ktorí cestujú do Belgicka z Veľkej Británie, prejdú francúzskou pasovou kontrolou (vykonanou v mene Belgičanov) už v Spojenom kráľovstve pred nástupom do vlaku a nie pri príchode do Belgicka. Čo sa týka cesty zo Slovenska, najrýchlejšie spojenie je cez Prahu, Drážďany, Frankfurt n.M. a Kolínom n.R., ktorá trvá približne 19 hod. Vo vlakovej doprave je možné využiť množstvo zliav, (napríklad víkendové lístky platné 4 dni, GoPass pre osoby mladšie ako 26 rokov a pod.). Informácie sú na železničných staniciach. Počas turistickej sezóny premávajú osobitné turistické vlaky priamo k moru a do Arden. Popri cca 80 km dlhom pobreží premáva počas celého roka špeciálna linka ľahkého elektrického vlaku.

Letecky: Z Bratislavy sú priame lety do Bruselu týždenne, pričom sa letenky u nízkonákladových aerolínií dajú kúpiť aj za veľmi nízke ceny. Ďalšie priame lety sú z Viedne. Letisko Brusel South Charleroi (CRL IATA), asi 50 km južne od Bruselu, väčšinou slúži nízkorozpočtovým dopravcom ako Ryanair a Wizzair. Do centra Bruselu sa dostanete približne za jednu hodinu (13 EUR jednosmerný lístok, 22 EUR spiatočný). Letisko Antverpy (ANR IATA) má niekoľko obchodných letov, vrátane výhodného spojenia CityJet s letiskom London City. Ďalšie letiská sú Oostende, Liège a Kortrijk, ale tie obsluhujú iba nákladné a charterové lety. Letieť je však možné aj do Amsterdamu – letisko Schiphol, ktoré má priame železničné spojenie do Bruselu a tiež zastavuje v Antverpách a Mechelene. Medzinárodné letisko Brusel-Zaventem má frekventované spojenia do celej Európy, do USA a hustú sieť liniek do Afriky. Na letiskách sú k dospozícii aj taxíky – odporúča sa vyhybať tým, ktoré nemajú licenciu. Taxíky s licenciou spoznáte podľa toho, že majú žltú farbu s modrým logom. Priemerná cena jazdy z letiska do centra Bruselu je 30 EUR. Na letisku si môžete aj požičať auto – infopult nájdete priamo vo vstupnej hale. Najčastejšie autopožičovne sú Avis (+32 2 720 09 44), Budget Rent-a-Cat (+32 2 753 21 70) a Hertz (+32 2 720 60 44).

Cesty a autostrády: : Krajina má najhustejšiu cestnú sieť a dôležité mestá sú prepojené diaľnicami. Návestné tabule a označenia sú v jazyku daného regiónu. Pravidlo pravej ruky, pri ktorom má prednosť vozidlo prichádzajúce z pravej strany, dokonca aj na hlavných a frekventovaných ťahoch, často veľmi komplikuje plynulosť cestnej premávky. Toto pravidlo platí aj v iných krajinách, no Belgičania ho uplatňujú vždy a všade. Zahraniční obyvatelia Belgicka si však na toto pravidlo zvykajú veľmi ťažko a aj preto sa po Bruseli, domove tisícov zamestnancov európskych štruktúr a NATO, preháňa množstvo jemne nabúraných áut so zahraničnými značkami.

Maximálne povolené rýchlosti: v obci 50 km/h, na obyčajnej ceste 90 km/h, na diaľnici 120 km/h. Za prekročenie rýchlosti o 10 a viac km/h a nesprávne parkovanie je pokuta od 75 do 400 eur.

 

Musíte vidieť

Antverpy – neskutočné spojenia historických slohov, eklektické secesné domy oproti renesančným vilám, stredoveké hrady tvoriace kulisu barom a kaviarňam ;

Brusel - Grand´Place, jedno z najkrajších námestí Európy, Kráľovský palác, gotická Katedrála sv. Michala. Kostol Notre Dame de Sablon, pred ktorým sa každé dva roky v auguste na počesť obetí boja za slobodu pripravuje nádherný kvetinový koberec. Triumfálny oblúk v parku Cinquantenaire pripomínajúci vznik štátu, slávne Atomium a monumentálna budova Európskeho parlamentu, nazývaná krabica syra;

Gent – slávne stredoveké mesto s hrozivým hradom Gravensteen, mestským múzeom Huis van Alijn a obrovskou galériou súčasného umenia Stedelijk (SMAK); Cinquantenaire Museum – kráľovské múzeum z rozsiahlou zbierkou artefaktov z celého sveta

Hautes Fagnes Nature Reserve – močaristé lesy národneho parku sú obľubeným únikovým miestom Belgičanov. Turistická informačná kancelária (T.I.B.) sídli v radnici na Grand´ Place. Má k dispozícii mapy, prospekty, informačné brožúrky a návštevnícky pas, ktorý umožňuje využívať zľavnené vstupné do múzeí a zdarma MHD;

Na vidieku treba navštíviť najmä malebné flámske mestečká Brugge, Gent, Leuven či Ostende s množstvom centier umenia a typických kaviarní, bojisko Waterloo a zámky a prírodné krásy v hornatej časti Valónska;

V obci Stavele v juhozápadnom prímorskom regióne je slovenská reštaurácia Slávik a slovenské informačné centrum www.nachtegaal.be, kde predávajú aj slovenské suveníry.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa