Írsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Írska republika
Hlavné mesto: Dublin
Rozloha: 70 273 km2
Počet obyvateľov: 4 761 865 (2016)
Štátne zriadenie: parlamentná republika
Geografická poloha: západná Európa, zaberá 5/6 ostrova Írsko v severnom Atlantickom oceáne, západne od Veľkej Británie.
Časové pásmo: Slovensko – 1 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Dubline.
Podnebie:

Napriek severnej polohe, írsku klímu ovplyvňuje Golfský prúd. Teploty klesajú pod bod mrazu len počas zimy, sneh je vzácny. V lete sa teploty málokedy vyšplhajú nad 30° C, ale svetlo zostáva až do 23:00 hod. Pripravte sa na dážď. Pršať môže kedykoľvek. Väčšinou vtedy, keď je počasie najlepšie. V okrese Kerry prší až 270 dní do roka.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V DUBLINE

Mena: euro (EUR)
Jazyky: írčina, angličtina
Správne členenie: 4 provincie a 26 grófstiev (county), šesť grófstiev zostalo v Severnom Írsku
Národnost. zloženie: Íri (89%), Briti, Poliaci, Litovci, Slováci
Náboženstvo: rímskokatolícke (84%), ortodoxná cirkev, presbyteriáni, metodisti
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Írska v SR
Embassy of Ireland
Adresa: Mostová 2, 811 02 Bratislava 1 [ukáž na mape]
Tel.: +421 2 3233 8700
E-mail: bratislava@dfa.ie
Internet: https://www.dfa.ie/irish-embassy/slovakia/

Veľvyslanectvo SR v Írsku v  Dubline:
Adresa: Embassy of the Slovak Republic,
80 Merrion Square South, D02 YT28, Dublin, Írsko
Tel.: +353 1661 9594
Fax: +353 1661 9553
Mobil (pohotovostný): +353 879 031 549
Email: emb.dublin@mzv.sk
Internet: https://www.mzv.sk/web/dublin

Víza a doklady:

Pri vstupe do krajiny je nutné mať so sebou platný cestovný pas alebo občiansky preukaz, ktorého minimálna dĺžka platnosti nie je nijako obmedzená. Dôležité je iba to, aby bol jeden z uvedených dokladov platný v čase vstupu a výstupu z územia Írskej republiky. Víza pre občanov EÚ nie sú potrebné.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Ostrov, ktorý v staroveku nazývali Hibernia, obývali od 5. stor. pred n. l. Kelti, ktorí od 4. stor. n. l. vytvárili viacero samostatných kráľovstiev. Christianizácia ostrova už od 5. stor.; odvtedy írske kmene osídľovali aj Britániu a šírili tam kresťanstvo. V 9. až 11. stor. nájazdy Vikingov, od 12. stor. anglo-normandská expanzia, ktorá vyvrcholila v 16. stor. a viedla k posilneniu reformácie medzi anglickými osadníkmi a k potlačeniu katolicizmu.

Nielen počas celého stredoveku, ale aj v novovekých dejinách, sa Angličania snažili Írsko ovládnuť, v dôsledku čoho vypuklo niekoľko povstaní. Na čas sa anglický vplyv oslabil v pol. 17. stor. a Írsko sa osamostatnilo; avšak v r. 1649 O. Cromwell prakticky urobil z krajiny prvú britskú kolóniu. V r. 1782 čiastočná autonómia, po napoleonských vojnách Írsko pripojené k VB. V 19. stor. niekoľko vĺn emigrácie do USA, ostrov sa začal vyľudňovať.

V r. 1914 získala krajina autonómiu, väčšina Írov ju však odmietala a chcela samostatnosť. V r. 1919 prepuklo celonárodné povstanie, ktoré prerástlo do írsko-britskej vojny (vznikla IRA). Tá sa r. 1921 skončila kompromisnou dohodou. Väčšia časť ostrova (26 južných grófstiev) sa stala írskym domíniom a 6 grófstiev v severnej časti ostrova (Ulster) s prevahou britských protestantov zostalo súčasťou Veľkej Británie. Írsko získalo v r. 1937 úplnú nezávislosť a v r. 1949 vystúpilo z Britského spoločenstva národov. Íri presadzujú názov Éire ako jediný oficiálny názov štátu podľa ústavy z r. 1937; bežne sa používa aj v OSN. Od r. 1973 je krajina súčasťou Európskeho spoločenstva. Súčasná írska vláda sa snaží o spoluprácu s VB, napr. aj v boji proti teroristickým skupinám.

Bezpečnost. riziká: Termín polícia je v krajine zriedka používaný, polícia je nazývaná ako Garda Síochána, čo doslova znamená "strážci pokoja". Kriminalita je v porovnaní s väčšinou európskych noriem relatívne nízka. Väčšina násilných trestných činov našťastie súvisí s požívaním alkoholických nápojov alebo drogami, takže sa jednoducho vyhýbajte viditeľne opitým ľuďom. Ak budete potrebovať pomoc polície, ambulanciu, hasičskú službu, pobrežnú stráž alebo horskú záchrannú službu, volajte na číslo 999 alebo 112.

Zdravotnícke zariadenia Írsko ponúka štátne aj súkromné zdravotníctvo, pričom sú obe na veľmi dobrej úrovni. Z hľadiska zabezpečovania zdravotníckej starostlivosti je krajina rozdelená na osem oblastí spravovaných regionálnymi zdravotnými úradmi. Pred návštevou krajiny nie je potrebné absolvovať žiadne špecifické očkovanie. Základnú lekársku starostlivosť poskytujú všeobecní lekári, pričom poplatky za návštevu lekára, prípadne hospitalizáciu, si hradí pacient priamo sám. Jedno vyšetrenie u všeobecného lekára stojí v priemere 40 EUR. Obdobný spôsob platby je i v prípade zubného ošetrenia. Kvalita pitnej vody je na primeranej úrovni zodpovedajúcej európskym štandardom.

Internet (.ie): www.ireland.iewww.entertainment.ie

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (nie), O(áno)

Bez záruky: Podľa legendy, Giant's Causeway postavil írsky obor Finn McCool zaľúbený do obryňe bývajúcej na škótskom ostrove Staffa ( nájdete tu podobné kamenné útvary). Prozaickejším dôvodom je podzemná erupcia lávy pred 60 miliónmi rokov a jej následná kryštalizácia.

Doprava

Cesty a autostrády: Nezabudnite, že v krajine sa jazdí vľavo. Cesty sú pomerne úzke a na niektorých miestach sa platí mýto za prejazd mostmi a tunelmi. Miestna polícia akceptuje vodičské preukazy krajín EÚ aj medzinárodný preukaz vydaný v SR - pri pobyte nad 6 mesiacov je potrebný írsky vodičský preukaz. Pri vstupe s autom, je potrebné byť schopný na požiadanie policajta ukázať zelenú kartu. Maximálna povolená rýchlosť sa udáva v míľach: v obci 30 míľ/h (48 km/h), mimo obce 60 míľ/h (96 km/h) a na autostrádach 70 míľ/h (112 km/h). Auto si možno aj prenajať v sieti kvalitných požičovní. Väčšina írskych požičovní ale nemá poistenie auta proti škodám spôsobeným treťou osobou.

Autobusová doprava: Autobusy Bus Eireann (vrátane diaľkových a expresných liniek) jazdia najmä medzi veľkými mestami. Spoločnosť CIE vystavuje bežne aj kombinované cestovné lístky na autobusy i na vlaky. Cestovný lístok Irish Rambler (Írsky tulák) umožňuje neobmedzený počet jázd na 3, 8 a 15 dní. Nezávislé autobusové spoločností sú niekedy lacnejšie, rýchlejšie a jazdia častejšie, zväčša z Dublinu do okolia. Spoločnosť Eurolines prevádzkuje služby vo Veľkej Británii a mimo nej v spojení s autobusmi Eireann a National Express (Veľká Británia). Autobus Éireann prevádzkuje aj časté cesty z a do východnej Európy a to najmä z Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska.

Železnice: Väčšina vlakov v Írsku (všetky prevádzkované štátom riadenou írskou železnicou, ktorá je zvyčajne známa svojim írskym menom - Iarnród Éireann) je prevádzkovaných z Dublinu. Ak si rezervujete lístok online, môže byť k dispozícii lacnejšia tarifa ako v kancelárii na stanici. Treba však upozorniť aj na to, že napr. Lístky pre rodiny nie sú vždy v online verzii na výber. Írska sieť je síce menej rozvetvená, ako inde v Európe a ich rýchlosť je pomalšia, avšak tam, kde vlaky idú, sú dobrou voľbou. Do Írska sa možno vlakom dostať aj zo Severného Írska. Na dlhších trasách jazdia aj lôžkové vlaky.

Letecká doprava: V krajine je osem dopravných letísk (najväčšie v Dubline, Corku a Shannone) s pravidelnou dopravou, a niekoľko desiatok menších letísk. Čo sa týka vnutroštátnych letov, s vylepšeniami diaľničnej siete sa tieto lety v drasticky znížili a teraz sú len z Dublinu do Kerry a Donegalu. Dve hlavné írske letecké spoločnosti sú Aer Lingus a nízkonákladový dopravca Ryanair.

Lodná doprava: Veľa trajektov prichádza z Veľkej Británie, vrátane vznášadiel. Viac informácií o pravidelných spojoch je na internetových adresách spoločností Brittany FerriesIrish FerriesSwansea-Cork Ferries a Stena Line. Frekventovaný je spoj Liverpool-Dublin (plavba trvá 8 hod.), Holyhead-Dublin (1,5 až 3 hod.), Swansea-Cork (10 hod.), Pembroke-Rosslare (3 a trištvrte hodiny). Trajekty jazdia aj z Francúzska: plavba Cherbourg-Rosslare trvá 16 hodín a Roscoff-Rosslare 15 hodín.

Bicyklom: Írsko je krásnym prostredím pre cykloturistiku, avšak dbajte na dobré turistické bicykle s pevnými pneumatikami, pretože podmienky na ceste nie sú vždy vynikajúce. Pri cyklotrasách pozdĺž južného a západného pobrežia by ste mali byť pripravení na rôznorodý terén, veľa kopcov a časté silné vetry. Na ceste je pre cyklistov pri dlhých vzdialenostiach aj veľa kempov. Plánovaná cyklistická trasa Eurovelo spája Belfast s Dublinom cez Galway a Dublin s Rosslare cez Galway a Cork. Čo sa týka mestskej cyklistiky, Dublin má niekoľko značených cyklistických pruhov a niekoľko cyklotrás. Bicykel si môžete aj zapožičať - spoločnosť Dublin Bikes má k dispozícii 400 bicyklov v približne 40 staniciach v centre mesta. Po dokončení vašej jazdy iba vrátite bicykel späť na jednu zo staníc. Prilby nie sú povinnou výbavou.

Musíte vidieť

Blarney -  hrad postavený v roku 1446 je opevneným domom, postaveným na vápencovom pahorku. Ideálne miesto na piknik. Zvyk bozkávať miestny kameň vynašli len nedávno;

Útesy Moher – jedna z najslávnejších írskych atrakcií. Útesy dosahujú výšku 203 m, a sú takmer kolmé. Turistov púšťajú len na miesta zabezpečené ochranným múrom. Počas jasných dní sú tu neuveriteľné výhľady;

Clonmacnoise – s vynikajúcou polohou, nad riekou Shannon, je najdôležitejším z írskych mníšskych miest. Nájdete tu ranokresťanské kostoly, vysoké kríže, guľaté veže, alebo hroby. Všetky vo vynikajúcej kondícii;

Giant's Causeway – najväčšia turistická atrakcia severného Írska. 38 000 neuveriteľne uniformovaných šesťuholníkových čadičových pilierov;

Kilkenny – jedna z najkrajších írskych pevností ležiaca na prekrásnom ohybe rieky Nore. Tri z hradných veží pochádzajú z originálnej kamennej stavby z roku 1192. Sídli tu jedna z najdôležitejších mimodublinských galérií v Írsku;

Killarney National Park – národný park ležiaci medzi jazerami  Lough Leane (Lower Lake), Muckross a Upper Lake, a pohoriami Mangerton, Torc, Shehy a Purple. Míle dubových a tisových lesov. Prekrásna krajina vhodná na cyklistiku a turistiku;

Leap  - jeden z najnavštevovanejších hradov Európy. Hrad rodu O'Carroll bol scénou mnohých desivých scén a je známy pre strašidlá. Najnovším „prírastkom“ je smradľavý duch. Strašidlo, ktorého prítomnosť určite pocítite;

Mt Brandon – s nadmorskou výškou 951 m je Mt Brandon druhou najvyššou horou Írska. Je obľúbenou turistickou trasou. Cesta na vrchol a späť trvá okolo šesť, sedem hodín;

Cork - nádherné cirkevné stavby, obilný trh s honosnými meštianskymi domami z 18. stor., okolité zámky Hyde alebo Malow;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa