Lotyšsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Lotyšská republika
Hlavné mesto: Riga
Rozloha: 64 589 km2
Počet obyvateľov: 1 953 200 (2016)
Štátne zriadenie: parlamentná republika
Geografická poloha: východná Európa, na brehu Baltického mora.
Časové pásmo: Slovensko +1hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Rige.
Podnebie:

prímorské, vlhké, ovplyvnené Baltským morom, mierne zimy; priemerná teplota v lete je +15,8 °C v zime - 4,5 °C. Najteplejší mesiac je júl, najchladnejší január. Typické sú dlhé letné dni, kedy slnko zapadá až okolo 23. hod.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V RIGE

Mena: euro
Jazyky: Lotyština (menej sa používa aj ruština, angličtinanemčina)
Správne členenie: 12 okresov (regions), 7 miest s osobitným štatútom
Národnost. zloženie: Lotyši (68%), Rusi (12%), Bielorusi, Ukrajinci, Poliaci, Nemci
Náboženstvo: evanjelici (55 %), luteráni (20%), ateisti (15%), iné
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Lotyšska pre SR
Stefan Esders Platz 4, A-1190 Wien (Viedeň), Republik Österreich (Rakúska republika)
Telefón: +43 1 403 3112
Fax: +43 1 403 3112 - 27
E-mail: embassy.austria@mfa.gov.lv

Veľvyslanectvo SR v Lotyšsku
Smilšu iela 8, 1050 Riga, Latvijas Republika (Lotyšsko)
Telefón: +371 6781 4280
Fax: +371 6781 4290
E-mail: emb.riga@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/riga

Víza a doklady: Medzi SR a Lotyšskom platí dohoda o bezvízovom styku, na základe ktorej sa môžu slovenskí občania zdržiavať v krajine počas 90 dní v jednom polroku (dni jednotlivých pobytov sa sčítavajú, prekročenie sa trestá). V Lotyšsku nie je prihlasovacia povinnosť. Pri vstupe do Lotyšska potrebuje občan SR (vrátane detí) cestovný pas, alebo občiansky preukaz. Minimalná platnosť dokladu sa nevyžaduje – platný musí byť iba počas celého pobytu v krajine.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Od staroveku územie Lotyšska osídľovali pobaltské kmene, od 10. stor. vznikali feudálne kniežatstvá, v 13. stor. nadvládu získal rád nemeckých rytierov, v r. 1562 bola časť územia rozdelená medzi Poľsko a Švédsko. Začiatkom 17. stor. bola konštituovaná lotyšská národnosť. V r. 1721 bol pripojený sever Lotyšska k Rusku, ktoré do konca storočia získalo postupne kontrolu nad celým lotyšským územím. Po prvej svetovej vojne bola časť územia okupovaná Nemeckom, na tomto území 18. novembra 1918 (tento deň je štátnym sviatkom), vznikol nezávislý demokratický štát, ale na území ovládanom Ruskom po boľševickej revolúcii bola vyhlásená sovietska republika. V r. 1940 Sovietsky zväz anektoval celé Lotyšsko, a krajina opäť získala nezávislosť až v r. 1991. Kvôli faktu, že až tretinu obyvateľstva tvoria rusky hovoriaci občania, má stále napäté vzťahy s Moskvou. Lotyšsko sa stalo členom NATO a EÚ na jar v r. 2004.

Bezpečnost. riziká: V Lotyšsku je pomerne bezpečne, aj pre cestovateľa, ktorý cestuje sám. Pri cestovaní na bicykli dávajte pozor na krádeže bicyklov a na vašu bezpečnosť. Cyklisti sú v krajine menšinou, preto tu nenájdete veľa cyklistických dráh. Ak cestujete autom, snažte sa, aby ste vo svojom aute nenechávali žiadne cenné veci – najmä nie na viditeľnom mieste. Opatrní buďte aj pri samotnej jazde, kedy sa po nich môžu - a to najmä v lesoch, prechádzať divoké zvieratá. Vo väčších mestách, ako napríklad v Rige, môže prísť ku prepadom cudzincov, vykrádaniu bytov a krádeží drahých áut. Pri cestovaní MHD a v obchodných strediskách sa odporúča zvýšiť opatrnosť a chrániť sa pred vreckovými zlodejmi.

Internet (.lv): www.latviatourism.lv

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2  (áno)

Doprava

Cesty a autostrády: Miestne zákony stanovujú, že svetlá musia byť zapnuté počas jazdy po celý rok. Zimné pneumatiky sú povinné počas zimného obdobia od 1. decembra do 1. marca. Povinné sú aj bezpečnostné pásy. Maximálna povolená rýchlosť je v obciach 50 km/h, mimo obce 90 km/h a pre začínajúcich vodičov 80 km/h. Deti do výšky 150 cm musia používať detskú sedačku. Všetky čerpacie stanice po celej krajine sú samoobslužné a sú k dispozícii 24 hodín denne. V krajine sú zastúpené aj medzinárodné autopožičovne - v okolí Rigy je mnoho kancelárií vrátane niektorých na letisku Riga. Zoznam nájdete na webových stránkach medzinárodného letiska Riga. Ak máte vodičský preukaz vydaný krajinou EÚ, môžete ho  v Lotyšsku používať neobmedzene.

Železnice: medzinárodné vlaky do Rigy z Moskvy a Petrohradu, so zastávkami v Rezekne a Jekabpils, ako aj vlaky do a z Minsku prevádzkuje domáca spoločnosť LDZ Cargo. Vnútroštátna železničná spoločnosť AS "Pasazieru vilciens" prevádzkuje vlaky do a z Valgy v Estónsku, kde môžete presúpiť na spoj do Tallinnu. Od augusta 2017 je vlaková služba medzi Lotyšskom a Litvou pozastavená z dôvodu modernizácie trate.  Celková dĺžka tratí je 2413 km a je jednou z najhustejších v Európe. Železnica má mimoriadny význam pre tranzit tovaru, najmä z Ruska. Najdôležitejšie trate vychádzajú z prístavov Riga a Ventspils. Názvy staníc sa niekedy môžu líšiť od názvu mesta. Napríklad, pri cestovaní do Jekabpils budete musieť ísť na stanicu Krustpils a pri ceste do Jūrmaly zas na stanicu Majori. Cestovný lístok si môžete zakúpiť pred nástupom do vlaku priamo na stanici alebo vo vlaku od personálu. Lístok je možne zakúpiť aj online, avšak vyzdvihnúť si ich je nutné aj tak na stanici.

Letecká doprava: Medzinárodné letisko v Rige je jediným letiskom v Lotyšsku, na ktorom sa prevádzkujú pravidelné medzinárodné lety. Hlavnou domácou spoločnosťou je Air Baltic. Z letiska sa do centra dostanete autobusom č. 22, ktorý premáva na trase z letiska do centra Rigy (a naopak). Lístok je možné zakúpiť priamo u vodiča a stojí 2 EUR. K dispozícii sú aj rôzne iné spôsoby dopravy, napríklad taxíky. Letieť môžete prípadne aj do Kaunas v Litve a odtiaľ sa odviezť do Rigy autobusom.

Lodná doprava: Lodné výlety medzi mestami nie sú veľmi populárne, väčšina výletov loďou je zameraná na turistiku. Ak však počas leta cestujete napríklad z Rigy do Jūrmaly, plavba výletnou loďou môže byť veľmi romantická. Lode zvyčajne odchádzajú z centra Rigy ráno a popoludní sa vrátia. V turistickom informačnom centre vám poskytnú viac informácií, ako aj ceny jednotlivých výletov. V Lotyšsku sa celkovo nachádza 10 prístavov a najdôležitejším je Ventspils, ktorý je najväčší pri Baltickom mori a ročne nim prechádza 38 mil. ton tovaru. Medzi Rigou a Štokholmom premávaja aj pravidelná doprava trajektami.

Bicykle: Preprava bicyklami nie je veľmi bezpečnou voľbou. V krajine nie je veľa cyklistických chodníkov, takže sa budete musieť pohybovať v blízkosti automobilov. Bicyklovať je najvhodnejšie skoro ráno, aby ste sa vyhli väčšine prevádzky. Hlavná dopravnú špička, kedy možno očakávať väčšiu dopravu, je od 17:00 do 20:00.

Musíte vidieť

Riga je jedným z najkrajších pobaltských miest, architektonicky mnohotvárna s prvkami gotiky, renesancie, baroka, romantizmu i klasicizmu. Palác Petra Veľkého v blízkosti starej kapituly bol viackrát prestavaný a zreštaurovaný. Z jeho veže je nádherný výhľad na mesto. Dominantou Rigy je 137-metrová drevená veža Kostola sv. Petra. Kostol sv. Jána (zo 14. stor.) patrí k najkrajším stavebným dielam bývalého biskupského sídla. Architektonickými skvostami sú aj meštiacke domy, medzi ktoré patria tzv. Traja bratia a 24 budov starých skladísk v starom meste. V meste je už od roku 1773 Múzeum lodného staviteľstva a lodnej dopravy. Ľudové umenie je sústredené do Lotyšského štátneho múzea umenia, v Múzeu zahraničného umenia sú najmä diela flámskych majstrov. Kuriozitou je Múzeum histórie medicíny. V skanzene založenom v roku 1924 na takmer 100 ha sú vidiecke domy zo 16. až 19. storočia z rôznych regiónov krajiny.

Vyhľadávaným letným dovolenkovým strediskom je Jurmala. Odpočinok v panenskej prírode, nádherná flóra a bohatý svet zvierat nájdete v regiónoch Kurzeme, Vidzeme a Latgale. Za návštevu stoja aj malebné mestečká s pokojnou atmosférou Cesis, Kuldiga, Talsi či Bauska. Pobrežie Baltického mora je stvorené na dlhé prechádzky pieskovými dunami. Atrakciou je jeden z najvyšších (270 m) vodopádov v Európe. Vo vŕškoch Sabile sú najsevernejšie vinohrady v Európe. Borovicové háje ukrývajú malebné staré rybárske dedinky. Pri myse Kolka je hranica medzi Baltickým morom a Rižským zálivom. Za veterných dní tam možno pozorovať zrážky vĺn prichádzajúcich z mora s vlnami zo zálivu. Na pobreží regiónu Kurzeme žije v 14 osadách ostatných 182 príslušníkov starého ugrofínskeho národa Livov, z ktorých už iba desiati ovládajú pôvodný jazyk.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa