Severné Macedónsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Republika Severné Macedónsko
Hlavné mesto: Skopje
Rozloha: 25 713 km2
Počet obyvateľov: 2 103 721 (2017)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: juhovýchodná Európa, Balkánsky polostrov.
Časové pásmo: Slovensko 0hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Skopje.
Podnebie:

horúce a suché leto, pomerne studené zimy s množstvom snehových zrážok

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V SKOPJE

Mena: macedónsky denár (MKD)
Jazyky: macedónčina (úradný), bulharčina, albánčtina, turečtina
Správne členenie: 34 samosprávnych celkov
Národnost. zloženie: Macedónci (64%) Albánci, Turci, Rómovia, Srbi
Náboženstvo: pravoslávne (70%), islam (28%), katolíci
Diplomatické zast.: Veľvyslanectvo MR pre SR
Embassy of Macedonia
Kinderspitalgasse 5/2, Vienna (Viedeň), Austria (Rakúsko)
Telefón: +43 1 524 8756
Fax: +43 1 524 8753
E-mail: botschaft@makedonien.co.at

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky
Budimpeštanska 39, 1000 Skopje, Macedónsko
Telefón: +389 2 309 0360
Fax: +389 2 309 0367
E-mail: emb.skopje@mzv.sk
Internet: https://www.mzv.sk/web/skopje

Honorárny konzulát Slovenskej republiky
Konzul: Vlade STOJANOVSKI
Honorary Consulate of the Slovak Republic
Kačanički pat 47b, Vizbegovo, 1000 Skopje, Republic of Macedonia
Tel.: +389 2 3137 095
E-mail: slovakconsulat@mt.net.mk

Víza a doklady:

Pre turistické cesty do troch mesiacov stačí občanom SR platný cestovný pas alebo občiansky preukaz.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: V staroveku bolo územie dnešného Macedónska súčasťou antickej Macedónie, potom ríše Alexandra Veľkého a jeho nástupcov; od 2. stor. pred n. l. pod nadvládou Ríma, neskôr Byzancie. Od 7. stor. príchod slovanských kmeňov, na čas súčasťou bulharských štátnych útvarov. Od konca 14. stor. do začiatku 20. stor. pričlenené k Osmanskej ríši. V r. 1903 vypuklo povstanie proti tureckej nadvláde. Po balkánskych vojnách v r. 1912 – 13 bolo historické Macedónsko rozdelené medzi Juhosláviu (Srbsko), Bulharsko a Grécko. Počas druhej svetovej vojny bolo Macedónsko okupované Nemeckom, v r. 1944 vznikol Macedónsky štát pod nemeckým patronátom. Od r. 1945 sa stalo opäť súčasťou Juhoslávie; krajina mala štatút zväzovej republiky. Po rozpade Juhoslávie v r. 1991 vznikla bez vojenského konfliktu Macedónska republika, ktorá sa 8. 4. 1993 stala členským štátom OSN pod názvom Bývala juhoslovanská republika Macedónsko (FYROM).

Bezpečnost. riziká: Macedónsko je bezpečná krajina - rizikovejší je severozápad, obývaný zväčša etnickými Albáncami, v dôsledku vysokej nezamestnanosti a chudobe. Miestni šoféri jazdia pomerne nebezpečne v porovnaní s európskymi štandardmi, preto odporúčame, aby ste sa pokúsili využiť taxíky a verejnú dopravu všade tam, kde je to možné. Rovnako, ako vo všetkých krajinách, dávajte pozor na vreckových zlodejov a všetky svoje cennosti si bezpečne uschovajte. Možnosť úschovy cenností ponúka väčšina hotelov a ubytovacích zariadení. Väčšina obyvateľov je veľmi priateľská a pohostinná. Pri ceste do Macedónska treba mať na zreteli aj etnický konflikt, ktorý na jar 2001 prerástol takmer do občianskej vojny. Krajina však vnútornú krízu prekonala a jej bezpečnostnú situáciu môže ohroziť skôr vonkajší, než vnútorný faktor, t.j. vývoj v Kosove.

Zdravotníctvo: Zdravotná starostlivosť v Macedónsku sa líši v kvalite podľa miesta a od poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Skopje má štyri súkromné nemocnice, ktoré ponúkajú služby od kardiovaskulárnej chirurgie až po pediatrickú intenzívnu starostlivosť. Mimo Skopje je zdravotná starostlivosť neštandardná, s výnimkou traumatických služieb v Ohride. Očkovanie sa pri vstupe do krajiny nevyžaduje. Odporúčame pred cestou do zahraničia uzavrieť zdravotné pripoistenie.

Internet (.mk): https://www.exploringmacedonia.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Autom: Uistite sa, že je vaša zelená karta platná aj pre Macedónsko - pri vstupe do krajiny je každé vozidlo zaregistrované a stráž osobitne skontroluje zelenú kartu. Problém môže nastať pri orientácii sa na ceste - aj keď je väčšina ulíc vyznačená cyrilikou a latinskými písmenami, užitočná môže byť aj znalosť azbuky (najmä v malých mestách). Pohraničné stráže často kontrolujú originalitu dokumentov ku vozidlu – problémom môžu byť kópie dokumentov v prípade prenajatého vozidla. Cesty sú často úzke a nie veľmi dobre udržiavané, s výstražnými značkami vyznačujúcimi časté ostré zákruty. Na severe je krátka sieť diaľnic s oddelenými trasami a rýchlostným limitom 120 km/h, spájajúca Skopje s Tetovo a Gostivarom na západe a na východe s letiskom Alexandra Veľkého a Kumanovom. Výška mýta na diaľniciach závisí od systému mýtnych staníc, ktoré sa nachádzajú približné každých 20 kilometrov (zvyčajne pri vjazde ku väčším mestám). Polícia často meria rýchlosť. K cudzincom sa správa rovnako prísne ako k miestnym, problémy môžu nastať pri komunikácii v cudzom jazyku. V roku 2008 bol v Macedónsku zavedený bodový systém.

Letecky: Macedónsko má dve medzinárodné letiská, hlavné letisko v hlavnom meste Skopje a letisko v Ohride -  letisko Apoštol sv. Pavla. Do Skopje je prevádzkovaných približne 150 letov týždenne z rôznych európskych miest. Z nízkonákladových leteckých spoločností lieta do Skopje z Londýna, Barcelony, Benátok a Milána iba Wizzair.

Vlakom: Pravidelné vlakové spojenia, ktoré slúžili na prepojenie Macedónska s Gréckom boli v roku 2011 pozastavené. Linky spájajúce krajinu so Srbskom stále premávajú. Lacnou voľbou na cestu do alebo z Macedónska je využitie Balkánskeho Flexipasu. Viac informácii na https://rail.cc/cz/balkan-flexi-prukaz. Vnútroštátne spoje sú pomalé, ale aj napriek tomu sú pomerne dobrou alternatívou ku preplneným autobusom. Hlavné vlakové spojenie premáva zo Skopje do Bitoly a zo Skopje do Gevgelia - do Ohridu nepremávajú žiadne vlaky.

Musíte vidieť

Ochridské a Prespanské jazero

Skopje – nezameniteľné čaro moslimských štvrtí a pravoslávnych chrámov. Obchodné centrum na mieste starého nádražia.

Canyon Matka – Nachádza sa iba 17 km juhozápadne od Skopje. Prehliadka jazera Matka, ktoré je obklopené strmými stenami údolia, je dokonalým exteriérovým zážitkom pre tých, ktorí majú radi prírodu. Väčšina návštevníkov si prenajme loď, aby preskúmali aj jaskyne.

Národný park Mavrovo - je najväčším Macedónskym parkom, rozprestierajúci sa na 192 000 akroch od jazera Mavrovo až po albánske hranice. Je domovom najvyšších vrcholov v Macedónsku a poskytuje najlepšie možnosti pre lyžiarov. Lyžiarske stredisko Mavrovo má troj a štvorhviezdičkové hotely a najlepší čas na lyžovanie je od novembra do apríla.



Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa