Rakúsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Rakúska republika
Hlavné mesto: Viedeň
Rozloha: 83 879 km2
Počet obyvateľov: 8 823 054 (2018)
Štátne zriadenie: spolková republika
Geografická poloha: Stred Európy. Tri štvrtiny územia zaberajú Alpy.
Časové pásmo: Slovensko 0hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie vo Viedni. 
Podnebie:

Podobné ako v SR, ale v závislosti od miesta. Zimy najmä v Alpách sú pomerne studené. Letá sú príjemné, najteplejšie je okolo Viedne, aj cez +30oC.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE VO VIEDNI

Mena: Euro (EUR)
Jazyky: nemčina
Správne členenie: Spolkové krajiny (Bundesländer) Dolné Rakúsko (hl. mesto St. Pölten), Štajersko (Graz), Tirolsko (Innsbruck), Horné Rakúsko (Linz), Korutánsko (Klagenfurt), Salzbursko (Salzburg), Burgenland (Eisenstadt), Vorarlbersko (Bregenz) a hlavné mesto Viedeň. Majú vlastnú ústavu, na čele krajinského hajtmana, spravuje ich krajinská vláda.
Národnost. zloženie: Rakúšania (94%)  a 6 oficiálne uznaných menšín: Chorváti, Slovinci, Maďari, Rómovia, Slováci a Česi
Náboženstvo: rímskokatolíci (84%), evanjelici, islam
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Rakúskej republiky v Bratislave  
Hodžovo námestie 1/A, 811 06 Bratislava SR
Telefón: +421 2 5930 1500
Fax: +421 2 5443 2486
E-mail: pressburg-ob@bmeia.gv.at
www.bmeia.gv.at/sk/

Veľvyslanectvo SR vo Viedni
Armbrustergasse 24. A-1190  Viedeň /Wien, Rakúska republika/ Republik Österreich
Telefón: +43 1 318 905 5200
Mobilný telefón: +43 664 340 1861
Fax: +43 1 318 905 5208
E-mail: emb.vieden@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/vieden

Víza a doklady:

Vyžaduje sa platný cestovný pas alebo občiansky preukaz vo forme identifikačnej karty.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prvým štátnym útvarom bolo keltské kráľovstvo Noricum v 2. stor. pred n. l., po ňom teritórium na 5 storočí získala Rímska ríša, po nej kočovní Húni, Gótovia a Avari. V 6. stor. sa na východe usídlili Slovania a na západe Bavori. Sčasti patrilo aj Samovej ríši, v 1. pol. 9. stor. malá časť aj Veľkomoravskej ríši. V prvej polovici 10. stor. ovládli väčšinu územia maďarskí kočovníci, po ich porážke v r. 955 sa začal pri Dunaji na území bavorskej Východnej marky formovať feudálny rakúsky štát

Základom sa stali neskoršie Dolné a Horné Rakúsko, do 15. stor. boli pripojené Korutánsko, Tirolsko, Kransko, Štajersko a Vorarlbersko. Územie už patrilo Habsburgovcom a v r. 1526 sa súčasťou veľkej habsburskej ríše stalo aj Česko, Morava, Sliezsko a Uhorsko. Celistvosť ríše bola v r. 1740 ohrozená vymretím Habsburgovcov po meči. Na trón nastúpila Mária Terézia a obdobie odporu proti jej vláde zo zahraničia a vzniku rakúsko-pruského antagonizmu sa stalo aj obdobím tereziánskych reforiem v snahe o hospodársky rozvoj a posilnenie štátu. V reformách pokračoval aj jej syn Josef II. Išlo o zrušenie nevoľníctva, obmedzenie vplyvu cirkvi, centralizáciu správy štátu, oddelenie súdnictva.

V r. 1804 bolo Rakúsko povýšené na cisárstvo a začalo expandovať. Prišlo o niektoré severozápadné územia, ale získalo Balkán (aj Dalmáciu a Istriu) a severné Taliansko. V r. 1867 vznikla Rakúsko-Uhorská monarchia so sídlom vo Viedni. Po prvej svetovej vojne sa Rakúsko-Uhorsko rozpadlo. Tzv. anšlusom v r. 1938 bola Rakúska republika pripojená k nacistickému Nemecku. Po vojne bolo Rakúsko obnovené v hraniciach z r. 1937. Okupačné zóny boli zrušené v r. 1955, štátna zmluva deklarovala nezávislé a demokratické Rakúsko, ktoré vyhlásilo neutralitu a nevstúpilo do nijakého vojenského zoskupenia. Aj vďaka tomu sa stalo sídlom viacerých medzinárodných organizácií, vrátane časti európskych úradovní OSN.

Bezpečnost. riziká: Hoci ide o bezpečnú krajinu, zahraniční turisti na miestach vyššej koncentrácie ľudí a v dopravných prostriedkoch bývajú obeťami zlodejov. Kradnú najmä peňaženky, kreditné karty a pasy. Medzi vreckovými zlodejmi sú aj občania SR. Vreckoví zlodeji, zlodeji v obchodoch a pod. sú prísne trestaní. Vo väzniciach sú aj slovenskí zlodeji. Užívanie drog nie je trestné, ale trestná je držba a prechovávanie kvôli obchodovaniu (sadzba do 5 rokov, vo veľkom množstve až 15 rokov). Odsúdení boli aj viacerí slovenskí občania.

Zdravotníctvo: Úroveň zdravotnej starostlivosti v Rakúsku je na európskej úrovni, dostupnosť bežného zdravotného ošetrenia i odborných lekárskych výkonov vrátane prvej pomoci je veľmi dobrá. Pre občanov EÚ je od 01.01.2006 potrebné mať preukaz zdravotného poistenca, ktorý nahrádza dosiaľ používaný formulár E 111.

Internet (.at): www.austria.info

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno) 

Doprava

Ako cestovať: Z centra Bratislavy do centra Viedne je to 50 km a jazda trvá približne 60 minút. Na juh, do Klagenfurtu, je to po diaľnici 387 km (čas jazdy 3,5 hod.), do Innsbrucku 560 km zväčša po autostráde a malým úsekom cez Nemecko (čas jazdy 5 a štvrť hod.) a do najvzdialenejšieho spolkového hlavného mesta Bregenz 730 km (čas jazdy necelých 6,5 hod.).

Autobusom: linky spoločností SAD, ÖBB, Blaguss alebo Slovakrail premávajú denne vyše 10 krát. Autobus však nie je vždy najlacnejším spôsobom cestovania, aj napriek tomu, že spoločnosti poskytujú mnohé výhodné akcie (napríklad cesta do Viedne z Varšavy za 1 EUR). Najväčším prevádzkovateľom autobusovej dopravy v Rakúsku je spoločnosť Eurolines Austria a druhým najväčším je Flixbus.

Vlakom: denne vyše 10 spojov medzi Bratislavou a Viedňou, 4 spojenia Košice-Viedeň (cez Bratislavu a ďalšie cez Budapešť). Z Viedne sú prípoje do jednotlivých spolkových krajín. Rakúsko má aj spojenia so všetkými svojimi susednými krajinami, ktoré sú taktiež prevádzkované denne. Spoločnosť ÖBB (rakúske železnice) prevádzkuje vysokorýchlostné vlaky ICE a RailJet v spolupráci so železnicami susedných krajín ako Deutsche Bahn alebo Českými Dráhami z miest ako sú Zürich, Mníchov, Frankfurt, Passau, Praha a Budapešť. Viedeň má priamy železničný spoj aj z Benátok. Pri zakúpení karty Vorteilscard (karta výhod) môžete využiť rôzne individuálne, rodinné či skupinové zľavy. V horách jazdia aj motorové vlaky, veľa úzkokoľajných a nostalgických vláčikov. V krajine je takmer 3300 lanoviek, sedačkových výťahov a vlekov. Mnohé z nich siahajú do výšky 3000 metrov a vyššie.

Letecky: V Rakúsku je šesť letísk, ktoré prevádzkujú pravidelné lety. Najvyťaženejším medzinárodným letisko je letisko vo Viedni, ktoré má spojenie s väčšinou hlavných letísk sveta. Ďalšími medzinárodnými letiskami sú Graz, Innsbruck, Klagenfurt, Linz a Salzburg, ktoré prevádzkujú nie len vnútroštátne lety, ale aj spojenia do niektorých európskych krajín. Všetky tieto letiská sú obzvlášť populárne, najmä u nízkonákladových leteckých spoločností ako Ryanair alebo Laudamotion. Odlety z letiska vo Viedni využíva aj množstvo Slovákov, keďže je vzdialené iba 60 kilometrov a do Bratislavy premáva pravidelná a priama autobusová doprava.

Cesty a autostrády: Ciest je vyše 40 tisíc km, spoplatnených autostrád vyše 2 000 km. Mýto na autostrády a rýchlostné cesty sa platí v podobe celoročných, dvojmesačných alebo 10-dňových nálepok. Najvyššia povolená rýchlosť pre osobné autá a motocykle je 130 km/h na diaľniciach a 100 km/h na štátnych cestách. V Tirolsku a Vorarlbersku je najvyššia povolená rýchlosť 80 km/h. Autobusy môžu jazdiť na diaľnicach rýchlosťou 100 km/h a na ostatných cestách 80km/h. V obciach je pre všetky vozidlá najvyššia povolená rýchlosť 50 km/h. Prípustná hranica alkoholu v krvi je 0,5 promile. Za dopravné priestupky sú tvrdé sankcie. Ak nemá cudzinec dosť peňazí na pokutu, môžu mu zadržať akýkoľvek cenný predmet, napr. autorádio, mobil atď. Vystavia doklad a po zaplatení pokuty predmet vrátia. Ak technický stav vozidla (vrátane ojazdených pneumatík) nezodpovedá rakúskym normám, môže polícia odobrať ŠPZ a technický preukaz. Pokuta za nesprávne parkovanie a odtiahnutie je cca 145 eur. Pri odtiahnutí miestna polícia oznámi, kde auto je. Vodič aj spolujazdci musia byť pripútaní, ak sú nainštalované pásy, tak aj na zadnom sedadle. Deti do 12 r. musia mať detské sedadlo. V zime na niektorých úsekoch treba snehové reťaze. V horských oblastiach je 100 požičovní reťazí. Pri nehode treba vyrozumieť políciu (tel. 133). Neoznámenie sa môže posudzovať ako pokus o útek. Medzi aktérmi sa odporúča spísať Unfallbericht (Správu o nehode). Pri nehode či poruche možno volať Automotoklub ÖAMTC (tel. 120) alebo združenie ARBÖ (tel. 123).

Lodná doprava: Od jari do jesene plávajú medzi Viedňou, Bratislavou a Budapešťou denne maďarské a v niektorých dňoch aj slovenské rýchlolode. Viedeň, Melk a niekoľko ďalších miest sú prístavmi pre diaľkové výletné lode, ktoré plávajú z Nemecka až po ústie Dunaja. Chodci a vodiči áut môžu využiť aj pontónový trajekt medzi Angern an der March a Záhorskou Vsou, ktorý je k dispozícii od 5:00 do 22:00.

Riešenie dopravných nehôd: V prípade dopravnej nehody je odporúčané privolať políciu a nechať spísať protokol aj napriek tomu, že uvedený úkon dopravnej polície je spoplatnený sumou 36- EUR. V prípade zranenia osôb je potrebné privolať políciu vždy. V Rakúsku sa rozlišuje medzi dopravnými nehodami pri ktorých prišlo k škodám na majetku a dopravnými nehodami pri ktorých prišlo k zraneniam osôb.

V prípade dopravnej nehody, pri ktorej prišlo k škode na majetku, je nevyhnutné spísať medzi účastníkmi protokol o dopravnej nehode, najlepšie je vyplniť tlačivo – Európsky protokol o nehode . V horšom prípade je možné písomne zdokumentovať nehodu aj bez príslušného formulára. Dôsledne treba dbať na správne uvedenie nasledovných údajov: meno priezvisko účastníkov nehody, dátum narodenia, adresa, popr. telefón, identifikačný doklad, číslo poistky a názov poisťovne, číslo ŠPZ , dátum a miesto nehody, podpisy účastníkov. Dôležité je identifikovať prípadných svedkov nehody. Podľa možnosti nehodu zdokumentovať fotografiami.

Prítomnosť polície nie je nevyhnutná, táto služba rakúskej polície je spoplatnená sumou 36- EUR. Napriek tomu MZV odporúča podľa možnosti požadovať účasť polície nakoľko táto zdokumentuje dopravnú nehodu profesionálne a možné nezrovnalosti v budúcnosti sa tým minimalizujú. Neodporúčame veľkorysosť v prípade zdanlivo malej škody nakoľko služby sú v RR drahé / výmena poškriabaného nárazníka stojí cca 600 - EUR. /

V Rakúskej republike je veľmi prísne riešená otázka úteku vodiča z miesta činu. Stíhaniu v zmysle uvedeného sa vystaví každý, kto opustí z akéhokoľvek dôvodu miesto nehody pred spísaním protokolu o nehode. Ani zámer ihneď sa vrátiť, nie je poľahčujúcou okolnosťou. Hrozí pokuta až 11. 000- EUR popr. trest odňatia slobody. To isté platí aj v prípade poškodenia vozidla bez známeho majiteľa / napr. na parkovisku / V takom prípade je nevyhnutné bezodkladne vyhľadať policajnú stanicu a vec oznámiť. V prípade dopravnej nehody, pri ktorej prišlo k zraneniu osôb, je vždy potrebné privolať políciu a zraneného odprevadiť k lekárskemu ošetreniu, respekt. privolať sanitku. Toto je potrebné urobiť aj vtedy, keď zranená osoba tvrdí, že jej vlastne nič nie je. V opačnom prípade hrozí obvinenie z neposkytnutia pomoci a obvinenie z úteku vodiča z miesta dopravnej nehody. Zdravotná pomoc, alebo polícia, môže byť privolaná z mobilného telefónu. Na diaľnici sa odporúča použiť diaľničný telefón nakoľko tento slúži aj ako lokalizátor. Pri dodržaní uvedených postupov by sa účastník dopravnej nehody mal vyhnúť následným nepríjemnostiam a problémom.

Musíte vidieť

Viedeň je jedno z najnavštevovanejších miest Európy. Má úchvatnú svetskú i cirkevnú architektúru, honosné šľachtické sídla, monumentálne súsošia, fontány, parky, i pozoruhodné nové stavebné diela, bohatý kultúrny život, špičkové reštaurácie. Srdcom mesta je Stephansplatz, námestie sv. Štefana s Dómom so základmi z 12. stor. a bohatou výzdobou. Hlavnou luxusnou obchodnou ulicou je Kärntner Strasse. Najstarším trhoviskom je Hoher Markt. Mestský hrad Hofburg z 13. stor. tvoria brány a paláce (Pallavicíniovský, Pálffyovský), je tam niekoľko nádvorí, hradná kaplnka, Národná knižnica a nedokončený Nový hrad, ktorého výstavbu prerušil pád monarchie. Dnes je múzeom zbraní a hudobných nástrojov. Zámok Schönbrunn s veľkým parkom a zoo je ďalej od centra na mieste loveckého sídla. Centrom ľudovej zábavy je Prater s dominantnou atrakciou, Obrovským kolesom, vysokým 65 m.

Kvôli vzácnym pamiatkam a kultúrnemu životu je druhým najnavštevovanejším mestom Salzburg, nazývaný aj Rím severu. Bol dôležitou križovatkou obchodných ciest. Obdobím najväčšej slávy mesta bolo 17. a 18. stor., kedy si ho za miesto pôsobenia vybralo veľa umelcov. Medzi významné budovy patrí Nonnberg, najstarší ženský kláštor v Európe z 8. stor., veľká festivalová budova so stajňami pre 200 koní a zámok Mirabell, ktorý dal v 17. stor. postaviť biskup Dietrich pre svoju milenku. V uličke Getreidegasse je nielen veľa krásnych krčmičiek, ale i rodný dom skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta. Na okolí je veľa loveckých zámkov a zámočkov. Nádherné architektonické pamiatky, šľachtické sídla a múzeá možno nájsť aj v Grazi, Innsbrucku, Linzi, v starých mestách pri Dunaji. Rakúšania a ich hostia sa radi bavia. Ak idú do opery, divadla, na koncert či do operety, večer končia vo výbornej reštaurácii, alebo aspoň krátkym posedením pri poháriku vína. Obľúbené sú aj kasína. (www.casinos.at).

Množstvo ďalších zaujímavých tipov nájdete aj tu.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa