Monako

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Monacké kniežatstvo
Hlavné mesto: Monaco-Ville
Rozloha: 2,02 km2
Počet obyvateľov: 38 400 (2015)
Štátne zriadenie: dedičná konštitučná monarchia
Geografická poloha: západná Európa.
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Monaku.
Podnebie:

stredomorské  (300 slnečných dní do roka),  v noci sú ochladzované brízou vanúcou od mora. Priemerné letné teploty od 21°C do  26°C. Jeseň je prekrásna s teplotami od 15 do 21°C. Od decembra do januára sa teploty pohybujú okolo 8-12°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MONAKU

Mena: euro (EUR)
Jazyky: monegaština, francúzština, taliančina, angličtina
Správne členenie: Monako sa delí na štvrte (quartiers): Fontvieille, La Condamine, Monaco-Ville a Monte-Carlo
Národnost. zloženie: Francúzi (28,4%), Monegaskovia (21,6%), Taliani (18%), Briti, Belgičania, Nemci
Náboženstvo: katolíci (82 %), protestanti
Diplomatické zast.: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Paríži  
125 rue du Ranelagh, Paris, 75016 Francúzsko,  République Française
Telefón: +33 171 937 333,
Mobil (pohotovostný): +33 672 076 832
Fax: +33 142 887 653
E-mail: emb.paris@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/pariz

Veľvyslanectvo Francúzska v SR
Hlavné námestie 7, 812 83 Bratislava
Tel.:+421 2 5934 7111
E-mail: diplo@france.sk
Web: ambafrance-sk.org/

Konzulát Monackého kniežatstva v Bratislave
Carlton Savoy Offices 6. poschodie, Mostová 2, 811 02 Bratislava 1, Bratislava
Tel.: +421 2 4552 9531
Honorárny konzul: Miroslav Výboh

Konzulát SR v Monaku
Consulat de la République slovaque 2, Avenue de la Madone MC, 98 000 Monaco
Tel.: +377 93 25 77 54
E-mail.: consulat.slovaquie@monaco.mc
Konzul: Tatiana Paracková

Víza a doklady:

Občania SR pri pobyte do troch mesiacov víza na vstup do Monaka nepotrebujú.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: V 5. storočí pred n. l. bola na území Monaka založená fénická obchodná stanica, ktorú Rimania nazvali podľa Heraklovho chrámu Herculis Monoeci portus, odtiaľ názov Monako. V 6. stor. ovládli monacké územie dočasne Vizigóti, neskôr patrilo k Franskej ríši. Samostatné Monako bolo založené v roku 1162 ako janovská pevnosť. Územie na čas patrilo Arabom, v roku 1297 ho získala janovská rodina Grimali. V roku 1454 bolo grófstvo povýšené na kniežatstvo, a jeho nezávislosť neskôr uznali francúzski králi a savojský vojvodovia. 1524 až 1621 španielsky a od 1641 francúzsky protektorát, v r. 1793 – 1814 Monako pripojené k Francúzsku, od r. 1817 formálne nezávislý štát, od r. 1861 opäť pod francúzskou ochranou. V r. 1918 uzavretý tzv. zmluvný protektorát, čo znamená, že uzavreté medzinárodné zmluvy a nástup monackého kniežaťa na trón musí schváliť francúzska vláda. Od roku 1949 do roku 2005 vládol ako knieža Rainier III., ktorý liberalizoval ústavu a posilnil práva Národnej rady. V súčasnosti vládne jeho syn Albert.

Bezpečnost. riziká: Monako je všeobecne bezpečné – vydať sa môžete dokonca aj na nočnú prechádzku po uliciach alebo pobreží. Krajina má jednu z najnižších mier zabitia a patrí tiež medzi jednu z krajín s najnižšou mierou celkovej násilnej kriminality. Kvôli svojmu bohatstvu sú verejné priestory obkolesené a monitorované kamerami a ich akýkoľvek druh poruchy môže vyvolať okamžitú reakciu príslušných orgánov.

Zdravotníctvo: Po vstupe SR do Európskej únie je občanom SR v Monaku, tak ako aj vo Francúzsku, poskytovaná nevyhnutná a neodkladná zdravotná starostlivosť po predložení zdravotnej EÚ karty a platného cestovného pasu. Legislatíva platná v Monaku, tak ako vo Francúzsku, vyžaduje spoluúčasť pacienta, t.j. pacient si musí (v prípade, že nie je pripoistený) časť nákladov hradiť sám. Monacké úrady môžu vyžadovať doklad o platnom zdravotnom poistení pre akýkoľvek krátky pobyt občanov SR v Monaku.

Internet (.mc): www.visitmonaco.com, www.monte-carlo.mc

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Medzi najcennejšie exponáty monackého Múzea napoleonských suvenírov patrí cisárova ponožka.

Doprava

Autom: Monako je ľahko prístupné z hraníc s Francúzskom a Talianskom. Na výber je viacero diaľnic, avšak najčastejšie sa používa A8, ktorá vedie západne od Monte Carla do Nice a Marseille a na východ smerom k talianskej hranici. Medzi mestom Nice a Monakom sú ďalšie tri cesty, ktorých scenéria vás nadche - Basse Corniche, Moyenne Corniche a Col d'Eze. Najvyššia povolená rýchlosť je 50 km/h v obci a 90 km/h na cestách. Využiť môžete aj taxík, kedy vás napríklad výlet do Nice vyjde približne 90 EUR.

Letecká doprava: Monako nemá dopravné letisko. Ak chcete prísť štýlovo, využite niektorú z dvoch helikoptérových spoločností, ktoré zaisťujú spojenie medzi heliportmi v Monaku a Nice. Letisko v Nice slúži Monaku ako dopravné letisko s prepojením do všetkých významných európskych a svetových miest.

Vlakom: Zo železničnej stanice  v La Condamine pravidelne jazdia vlaky do Nice. Cesta trvá okolo 20 minút.

Autobusová doprava: Turistické autobusy majú vstup do hlavného mesta zakázaný. Autobusy do Monaka premávajú zo susedných francúzskych miest. Mestská autobusová doprava v Monaku má šesť liniek, ktoré vás odvezú na všetky atraktívne miesta. Linka č. 100 premáva každých 15 minút od centrálnej autobusovej stanice (Gare Routière) v Nice a stojí iba 1,50 EUR. Rýchla kyvadlová doprava – linka č. 110, spája letisko Nice Côte d'Azur a Menton. Po 21:00 už autobusy nejazdia.

Loďou: V Monaku sa nachádzajú dva prístavy, v ktorých kotvia lode medzinárodných liniek a súkromné luxusné jachty. Prístav Hercule je mimoriadne krásny a ponúka možnosti kotvenia a ukotvenia až pre 500 plavidiel, z ktorých niektoré sú mimoriadne veľké a elegantné lode. Do prístavu Fontvieille sa zmestí 60 plavidiel s dĺžkou 30 metrov. Oba prístavy sú veľké a dobre vybavené.

Musíte vidieť

Monaco Ville – najkrajší výhľad na Stredozemné more v Monaku. S prístavom La Condamine je prepojená strmou Rampe Major – červenou tehlovou rampou postavenou v 16. storočí.

Monte Carlo – spolu s Monaco Ville výkladná skriňa Monaka, známe pre kasíno a Grand Prix.  Kasíno v Monte Carlo je najstarším európskym kasínom (otvorené v roku 1865), a zo zaostalého kúska Európy posunulo Monako medzi najbohatšie európske územia.

Jardin Exotique – 7000 druhov kaktusov, ak vás to bebude baviť, aspoň je tam dobrý výhľad. Lístok platí aj do Antropologického múzea a na polhodinovú tour po jaskyniach Observatory.

Musée Océanographique – najlepšie akvárium v Európe, vyše 90 nádrží s rybami a živým koralom. Tiež je tu vystavená práca Jacquesa Cousteaua a iných oceánológov.

Palais du Prince – kráľovský palác z 13. storočia, jeden z najelegantnejších európskych hradov. Oplatí sa vidieť aj interiér. Ďalšou atrakciou je výmena stráží, koná sa každý deň pred dvanástou a trvá asi dve minúty.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa