Vatikán

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Svätá stolica
Hlavné mesto: Vatikán
Rozloha: 0,44 km2
Počet obyvateľov: 1000 (2017)
Štátne zriadenie: monarchia
Geografická poloha: južná Európa.
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie vo Vatikáne.
Podnebie:

Rímska klíma je príjemná počas celého roka. Vhodné obdobie na návštevu je jar a jeseň, keď je slnečno a teploty sú príjemné. Júl a august sú kvôli teplu na hranici znesiteľnosti. Od decembra do februára je pomerne chladno. 

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE VO VATIKÁNE

Mena: euro (EUR)
Jazyky: taliančina, latinčina
Správne členenie: 1 správny celok
Národnost. zloženie: Taliani, Švajčiari
Náboženstvo: katolícke
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR pri Svätej stolici
Ambasciata della Rep. Slovacca presso Santa Sede
Via dei Colli della Farnesina 144, 00135 Roma (Rím), Italia (Taliansko)
Telefón: +39 0 636 715 234
Mobil (pohotovostný): +39 338 543 2071
Fax: +39 0 636 715 237
E-mail: emb.vatican@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/vatikan

Vatikán / Apoštolská nunciatúra v Slovenskej republike
Nekrasovova 17, Bratislava, SR
Tel.: +421 2 5479 3528
Fax: +421 2 5479 3529
E-mail: nunziatura@nunziatura.sk

Víza a doklady:

Podmienky vstupu a pobytu sú identické s Talianskom - bezvízový vstup pre občanov EÚ, povinnosťou je krajinu opustiť najneskôr v posledný deň platnosti dokladu

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: História Vatikánu začína v roku 65, rímskym masakrom kresťanov na Nerovom námestí Circo Vaticano. Pravdepodobne vtedy zomrel aj prvý pápež – Svätý Peter. O sto rokov neskôr tu vznikol jeho prvý pomník. V roku 315, dal cisár Konštantín na hrobe sv. Petra postaviť baziliku. Bazilika Sv. Petra bola vysvätená v roku 326.

O tisíc rokov neskôr bola postavená nová bazilika. Zničenie starej bolo kontroverzné, bolo v nej mnoho vzácnych byzantských mozaík a fresiek od Giotta di Bondone. Po 150 rokoch bola nová bazilika dokončená. Pracovali na nej slávni umelci ako Rafael, Bramante, Michelangelo a Giacomo della Porta. Najväčší vplyv mal Michelangelo, ktorý sa stavby ujal v roku 1547 (vo veku 72 rokov) a navrhol kupolu vysokú 119 metrov. Zmestí sa sem neuveriteľných 60 000 ľudí. Archeologický výskum v roku 1940 našiel pozostatky starého kostola a kosti dobre stavaného muža. Pápež Pavol IV. ich prehlásil za pozostatky svätého Petra.    

Počas okupácie Talianska Napoleonom kládla pápežská švajčiarska garda ako jediná z talianskych jednotiek odpor francúzskym vojakom. Pápež neuznal napoleonské Talianske kráľovstvo a jeho právomoci boli oklieštené a z paláca bol vyhnaný.

V 20-tych rokoch 20. storočia, fašistický diktátor Benito Mussolini obnovil pápežský štát, a v roku 1929 bola vyhlásená autonómia Vatikánu. V prvých rokoch nezávislosti došlo ku založeniu  prvej rozhlasovej stanice  samotným vynálezcom rozhlasu Marconim. Dnes má Vatikán sedem rozhlasových a jednu televíznu stanicu.

Po smrti talianskeho finančníka Roberta Calviho, pre jeho blízke vzťahy s Vatikánom prezývaného „Božský bankár“, sa začali šíriť nepotvrdené reči o prepojení Vatikánu s talianskou mafiou. O dvadsaťtri rokov neskôr (v októbri 2005) bolo za jeho vraždu súdených päť ľudí, jedným z nich je Giuseppe "'Pippo" Cal? prezývaný „pokladník mafie.“ Proces ešte neskončil.

V apríli 2005 zomrel pápež Ján Pavol II., ktorý bol tretím najdlhšie slúžiacim pápežom v histórii (1978-2005). Jeho nástupcom sa stal nemecký kardinál Josef Ratzinger, ktorý prijal meno Benedikt XVI. Súčasným pápežom je pápež František, vlastným ménom Jorge Mario Bergoglio SJ.

Bezpečnostné riziká: Pri návšteve sakrálnych pamiatok dodržujte predpísaný odev.

Internet (.va): www.vatican.va

Komunikácia: T-Mobile (áno), Orange (áno), O2(áno)

Bez záruky: Predošlý pápež Benedikt XVI. dostal v minulosti pre svoju tvrdú opozíciu voči akejkoľvek liberalizácii prezývku „Božský rotvajler.“

Doprava

Automobily: Autá môžu vojsť na územie Vatikánu len na zvláštne povolenie. Najviac návštevníkov prichádza autobusmi (zájazdy), taxíkom, pešo alebo vlakom. Vatikán má 862 metrov železníc, treba vystúpiť na rímskej stanici Svätého Petra. Z ďalšej rímskej stanice Termini, pôjdete autobusom číslo 64, alebo rýchlejšou linkou č. 40. Alternatívou je linka metra A, vystúpite na Ottaviano-San Pietro alebo na Cipro-Musei Vaticani (Vatikánske múzeá). Najlepšie sa po Vatikáne chodí pešo, vzdialenosti sú malé, značenie je prehľadné. Autobus číslo 49 má zastávku na námestí Piazza Risorgimento, cestou k vatikánskym múzeám na Viale del Vaticano.

Vlakom: málo ľudí vie, že Vatikán má vlastnú vlakovú stanicu. Historicky ju pápež využíval na cestovanie po talianskej železnici. Od roku 2014 na tejto trati ponúkajú každú sobotu jazdu vlakom, ktorý odchádza zo železničnej stanice vatikánskeho mesta, strávi deň v pontifikálnych vilách Castel Gandolfo a potom sa vrátili na stanicu San Pietro v Ríme. V roku 2018 bola cena lístka 41 EUR, vrátane zvukového sprievodcu pre Vatikánske múzeá, Sixtínsku kaplnku, Vatikánske záhrady a záhradu Barberini.

Musíte vidieť

námestie sv. Petra - „über“ urbánna architektúra Gianlorenza Berninihio z rokov 1656 -1667. Pri pohľade zhora vyzerá námestie ako obrovská kľúčová dierka obklopená 88 stĺpmi. Nad kolonádou sú sochy 140 svätcov. Ak chcete vidieť pápeža na balkóne sv. Petra, je dobré priniesť si ďalekohľad.

bazilika sv. Petra –  druhá najväčšia bazilika na svete (najväčšou je jej replika v meste Yamoussoukro na Pobreží Slonoviny), obrovská pamiatka na génia akým bol Michelangelo. Na vstup do baziliky je potrebné vhodné oblečenie. Krátke nohavice, minisukne alebo odhalené ramená nie sú povolené.

Vatikánske múzeá – na severnej hranici štátu je vchod do komplexu vatikánskych múzeí. V masívnom komplexe nájdete pamiatky zo Sýrie, starovekého Grécka, Ríma a Egypta, okrem nich tiež slávne súsošia Apolón z Belvederu, Laokón a ďalšie antické a renesančné sochy. Okrem sôch sú tu renesančné maľby ( výzdobu izieb maľoval Rafael), busty, tapisérie a mapy. Pokladom celého komplexu je Sixtínska kaplnka, známa svojou výzdobou. Michelangelove fresky Stvorenie sveta (Genesis) a Posledný súd (Giudizio Universale) patria medzi najinšpiratívnejšie diela v dejinách ľudstva. Rátajte s tým, že všetko neuvidíte, len na prehliadku najznámejších diel je potrebných niekoľko hodín. Pre navigáciu sú vhodné štvorfarebné orientačné itineráre, ponúkajúce prehliadky dlhé od 45 minút do päť hodín. Všetky končia v Sixtínskej kaplnke. Z kaplnky nie je možné sa do múzeí vrátiť, pozrite si všetko čo chcete pre jej návštevou. 




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa