Filipíny

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Filipíny
Rozloha: 300 000 km2
Počet obyvateľov: 104 900 000  (2018)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: juhovýchodná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +6 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie na Filipínach.
Podnebie:

Na Filipínach je po celý rok horúco a vlhko. Tri ročné obdobia: obdobie dažďov (jún – október), zimné suché obdobie (november – február), letné suché obdobie (marec – máj).  Priemerná teplota v Manile je celý rok medzi 25-28°C. Bežné sú tajfúny, povodne, zemetrasenia a zosuvy pôdy. Obdobie tajfúnov a povodní trvá od mája do novembra. Najlepšie  obdobie na návštevu je od decembra do mája, kedy je chladnejšie a vlhkosť vzduchu je nižšia.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MANILE

Hlavné mesto: Manila  
Mena: filipínske peso (PHP)
Jazyky: úradné: filipínsky (ta galský), anglický; miestne dialekty  cebuánsky, ilokánsky 
Správne členenie: 15 regiónov a okruh hlavného mesta  
Národnost. zloženie: Mlado malajské národnosti: Tagalci (28%), Cebuánci (13%), Ilokánci (9%), Indonézania, Polynézania  
Náboženstvo: rímsko - katolícke (83%), islam (5%)
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo.Teritoriálne je príslušné

Veľvyslanectvo SR v Indonézii
Jalan Profesor Mohammad Yamin 29, Jakarta 103 10, Indonézia
Telefón: +62 213 101 068
Mobil (pohotovostný):  +62 816 783 043
Fax: +62 231 10 1180
E-mail: emb.jakarta@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/jakarta

Generálny konzulárny úrad v Manile
Consulate General Office of the Slovak Republic 3/F A end R Bldg. 213 Rizal Avenue ext. Kalokaan City 1400 Philippines
Tel.: +632 366 4487 +632 366 4489
Fax.: +632 362 4232
E-mail.: slovak.rep@gmail.com
konzulárny obvod: Filipínska republika okrem provincie Cebu

 

Pre územie SR je príslušné

Veľvyslanectvo Filipínskej republiky vo Viedni
Laurenzerberg 2, Viedeň, Rakúsko
Telefón: +43 1 533 2401
Fax: +43 1 533 2401, +43 1 533 2424
Email: vienna.pe@dfa.gov.ph, office@philippine-embassy.at
Internet: www.philippine-embassy.at

Veľvyslanectvo Českej republiky vo Filipínskej republike
Rufino Pacific Tower, 30th floor, 6784 Ayala Avenue, Makati City, 1226 Manila, The Philippines
Tel.: +63 2 811 1155, +63 2 811 1156, +63 2 811 1160
Fax: +63 2 811 1020
E-mail: manila@embassy.mzv.cz
Web: www.mzv.cz/manila

Víza a doklady:

 

Občania Slovenskej republiky môžu na územie Filipín vstúpiť bez víz, ak ich pobyt neprekročí 30 dní (v platnosti od 1. augusta 2013). Pri vstupe do krajiny je potrebné sa preukázať platným pasom a spiatočným lístkom, resp. lístkom do nasledujúcej destinácie.

Cestovný pas pri vstupe na Filipíny musí byť platný minimálne ešte 6 mesiacov po plánovanom ukončení pobytu na Filipínach.

SR má s Filipínami uzatvorenú dohodu o bezvízovom styku pre držiteľov diplomatických a služobných pasov.

Od 4. decembra 2011 môžu štátni príslušníci Filipín žiadať o víza Slovenskej republiky na Veľvyslanectve Českej republiky v Manile.


O krajine

Dejiny: Prví obyvatelia prišli na ostrovy pred 250 000 rokmi pravdepodobne z ázijského kontinentu. Pred 25 000 rokmi ich nasledovali ľudia z indonézskeho pôvodu. Neskôr boli vystriedaní malajským obyvateľstvom. V roku 1380 na ostrovoch pristáli Arabi a začalo sa ich storočné panovanie. Prvými Európanmi boli členovia posádky Fernaa Magalhaesa, ktorý ostrovy vyhlásil za španielsku kolóniu. Počas pobytu bol Magalhaes domorodcami zabitý.

Filipíny boli pomenované po španielskom kráľovi Filipovi ll., moreplavcom Ruyom Lopezom de Villalobos v roku 1543. Okolo roku 1570 získali Španieli kontrolu nad celým súostrovím. Nadvláda Španielov skončila v roku 1898, keď boli porazení Američanmi a generál Aguinaldo vyhlásil filipínsku nezávislosť.  Napriek tomu ostrovy ovládli Američania a až v roku 1935 bol zvolený prvý prezident Manuel Quezon, ktorý mal viesť krajinu k nezávislosti. V roku 1942 sa Filipín zmocnili Japonci. O dva roky neskôr ich porazili Američania. Úplnú nezávislosť získali Filipíny až v roku 1946. 

V osemdesiatych rokoch vyvolávali komunistická a islamská opozícia ozbrojené povstania proti diktatúre prezidenta Marcosa. V roku 1986 sa zvolením prezidentky Aquinovej v krajine začala postupná demokratizácia. V roku 1992 opustili Filipíny poslední americkí vojaci.

Bezpečnost. riziká: Napriek tomu, že väčšina obyvateľstva je veľmi priateľská a pohostinná, vyskytujú sa prípady únosov za výkupné a bombové útoky. V okrajových regiónoch krajiny pôsobia ľavicové a moslimské gerily. V súčasnosti vedie vláda ozbrojený konflikt s Islamským oslobodzovacím frontom Moro v provincii Mindanao. MZV SR odporúča do regiónu necestovať. V hlavnom meste Manile sú bežné prípady vreckových krádeží a podvodov s kreditnými kartami, vyskytujú sa však aj únosy bohatých cudzincov.

MZV odporúča v hoteloch využívať bezpečnostné depozity, na uliciach nenosiť šperky, používať iba služby pravidelnej taxi služby a počas jazdy motorovými vozidlami uzamykať dvere.
V prípade straty alebo krádeže cestovných dokladov sa odporúča okamžite kontaktovať Honorárny konzulát SR v Manile alebo Cebu City.

Zdravotníctvo: Zodpovedajúcu zdravotnícku starostlivosť európskeho štandardu je možné získať iba v hlavnom meste. Väčšina zdravotníckych zariadení vyžaduje preddavok za poskytnuté ošetrenie resp zdravotnícke služby.

s

Jedlo: Zo zdravotných dôvodov sa doporučuje vyvarovať sa tepelne nezpracovaných jedál a vody vrátane ľadu neznámeho pôvodu. V podstate žiadna zo základných potravín nepochádza z Filipín, ale z mnohých miest sveta. Mnoho filipínskych obyvateľov sa živý rybami a morskými živočíchmi. Ryža je najdôležitejším zdrojom obživy na Filipínach. Pestuje sa tu viac než 100 druhov ryže. Druhá najdôležitejšia surovina - zdroj obživy - hneď po ryži sú na Filipínach sladko zemiaky, ktoré tu pomenovali aztékovia - "camote". priviezli ich tu Španieli z Mexika. Nie sú totiž náročné a zároveň sú dobrým a chutným zdrojom obživy, vitamínov a minerálov. Keďže sa na Filipínach stretlo niekoľko národov, nájdete tu i reštaurácie ponúkajúce hispánske jedlo. Hispánske jedlo používa olivy, olej, papriku, šafran, šunku, syr. Miestne jedlo - adobo = kuracie alebo bravčové mäso dusené, naložené v octe s cesnakom - sinigang = kyslá polievka - pinangat, laing = rastliny gabi povarené v kokosovom mlieku-expres = horké a korenené bravčové mäso a garnátna polievkaJednou z obľúbených stravovacích príloh Filipíncov sú orezané kúsky prasačej kože opečenej do chrumkava.

Internet (.ph): www.tourism.gov.ph/  www.asianinfo.org/asianinfo/philippines/about_philippines.htm

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O(áno)

Letisko: Ninoy Aquino Int.Airport - Manila

Bez záruky:  Na Filipínach bolo nakrútených niekoľko filmov o vojne vo Vietname. Okrem  Hamburger Hill (1987) a Narodený štvrtého júla (1989), aj slávna Apocalypse Now Francisa Forda Coppolu a Čata (Platoon) Olivera Stona.

Domovom filipínskych liečiteľov, ktorí sú preslávení svojim duchovných a liečiteľským remeslom, sa stal ostrov Siguijor. Kresťania si myslia, že liečitelia a ľudia, ktorí sa liečiť nechajú sú pohania. Každoročne tu jazdia davy ľudí na ich festival Lenten, kde sa oslavujú bylinné prípravky. Filipínske domy musia mať silnú a pyramidálnu strechu, ktorá ich ochráni od silných vetrov a dažďov. podlaha je zvýšená, to preto, aby dom nezaplavila voda v období dažďov. Obydlia sú stavané na koloch i preto, aby ochraňovali jeho obyvateľov pred hadmi, potkanmi a pod. Klietka pre kurčatá a rôzne potrebné domáce nástroje sa skladujú práve v priestore pod podlahou. V meste Moriones sa koná "moro-moro", na ňom sa búrlivo vykladá o zabití Krista rímskym vojakom. Objavuje sa tu zmes kresťanstva a animizmu. Každú stredu, po celej krajina, ľudia chodia do kostola a uctievajú Pannu Máriu.

Doprava

Letecky: Vzhľadom na to, že Filipíny sú súostrovia, najjednoduchší spôsob, ako sa pohybovať medzi ostrovmi je lietadlo. Philippine Airlines, Cebu Pacific a Filipíny AirAsia majú významné domáce spojenia, ktoré spájajú mnohé veľké mestá a veľkomestá. V krajine pôsobí tiež niekoľko menších dopravcov, ktorí prevádzkujú lety do letovísk (ako Amanpulo v Palawan), rovnako ako aj do viac vzdialených destinácií. Zatiaľ, čo väčšina miest je obsluhovaná prúdovými lietadlami, niektoré destinácie obsluhujú vrtuľové lietadlá. Siete trás väčšiny miestnych leteckých spoločností sú silne sústredené okolo Manily a Cebu: lietanie medzi domácimi bodmi si zvyčajne vyžaduje prechod jedného z týchto miest (niekedy oboje), hoci sa pomaly zavádzajú priame lety medzi inými veľkými mestami.

Cestná doprava: K vedeniu osobného vozidla potrebujete náš i medzinárodný vodičský preukaz. Požičovne ponúkajú svoje služby vo veľkých mestách a na letisku, minimálny vek na požičanie vozidla je osemnásť rokov. Jazdí sa vpravo. Stav cestnej siete je väčšinou dobrý, diaľnice sú na Mindanao, Visayas a Luzonu. Poplatok za použitie diaľnice je cca 5PHP. Pre dopravu na Filipínach môžete používať tiež autobusy. Diaľkové bývajú klimatizované a niekoľkohodinová jazda vyjde na 100 až 150 PHP. Obľúbené sú i jeepneys - súkromné minibusy s pohonom na všetky štyri kolesá, do ktorých sa vojde okolo pätnásť cestujúcich. Jazdné je podobné ako v autobusoch. za najlepší spôsob cestovania po Filipínach sú mnohokrát označované taxíky, ale musíte sa dať pozor na niektorých vodičov, ktorí počítajú premrštené jazdné. Využiť môžete kvalitné lodné spojenie, cena lístka na iný ostrov začína na 300 PHP. Železničná doprava je len na Luzone, a to medzi Legazpi a San Fernandem. Vlaky sú často klimatizované s reštauračnými i lôžkovými vozňami. Letecká doprava je nesmierne drahá. V samotnej Manile zaisťujú mestskú hromadnú dopravu autobusy, minibusy a metro.

Lodná doprava: spojenie s Malajziou a Indonéziou existuje, ale je nepravidelné. Medzi jednotlivými ostrovmi premáva veľké množstvo lodných liniek, ich kvalita býva rôzna.

Vlakom: jediná železničná trasa premáva z Manily do mesta Naga.

Musíte vidieť

Banaue – dvetisíc rokov staré ryžové terasy pri meste Luzon;

pláže Boracay – slávne biele pláže na ostrove Boracay patria medzi najkrajšie na svete;

jazero Sebu – prekrásne vnútrozemské more na ostrove Mindanao, šanca vidieť tradičný životný štýl a kultúru miestneho kmeňa T'boli, žijúceho v totálnej izolácii od civilizácie;

Viriato – na ostrove Samar, jedna z najpríjemnejších prímorských ciest v krajine, vedúca horami, strmými útesmi, na blízke ostrovy a pozdĺž scénickych zálivov plných lodí;

Chocolate Hills – sureálna krajina, podľa legiend vznikla zo sĺz nešťastného obra. Najlepšie podmienky na trekking sú počas obdobia sucha;

Hundred Islands National Park – malý národný park zložený zo 123 samostatných ostrovov, podobajúcich sa hubám. Medzi najpopulárnejšie patria Quezon, Guvernérov a Detský ostrov;

jazero a sopka Taal – malá, ale činná sopka uprostred jazera. Z blízkeho mesta Tagaytay, sú úžasné výhľady obrovský prehistorický kráter;

jaskyne Siquijor – prekrásne ale nebezpečné jaskyne, medzi najznámejšie patria Cantabon, Cang Anhao, Baki, Dacanay. Vstup je povolený len so sprievodcom; 




Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa