Brunej

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Brunejsko – darussalamský štát
Hlavné mesto: Bandar Seri Begawan   
Rozloha: 5770 km2
Počet obyvateľov: 428 697 (2017)
Štátne zriadenie: sultanát 
Geografická poloha: juhovýchodná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +6 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v Bandar Seri Begawan online
Podnebie:

V Bruneji je klíma takmer po celý rok rovnaká. Horúco s vysokou vlhkosťou. Za obdobie dažďov je považovaný september až január, kedy je ešte teplejšie. Teploty sa celoročne pohybujú v rozmedzí 20 - 30°C, vlhkosť dosahuje 90%.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V BANDAR SERI BEGAWAN

Mena: brunejský dolár (BND)
Jazyky: malajský, anglický, iban
Správne členenie: 4 oblasti (daerah)
Národnost. zloženie: Malajci (67%), Číňania (15%), dajácke kmene 
Náboženstvo: islam (78%), kresťanstvo (8,7%), buddhizmus (7,8%)
Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Kuala Lumpur, Malajzia
U-Thant c. 11 11, Jalan U-Thant, 55000 Kuala Lumpur, Malajzia / Malaysia
Tel.: +603 2115 0016, +603 2115 0017
Mobil: +60 12 239 1237, +60 12 385 6654
Fax: +60 3 2115 0018
E-mail: emb.kualalumpur@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/kualalumpur

Konzulárny úrad v Kota Kinabalu
Konzul: Khen Thau Wong
Consular Office of the Slovak Republic
Lot 26 Lorong Dewan 88000 Kota Kinabalu, Sabah, Malaysia
Tel.: +60 88 230 933
Fax: +60 88 256 215
E-mail.: ktwong7@pc.jaring.my

Konzulárny úrad v Kuala Lumpur
Konzul: Tan Sri Ong Tee Keat
YAYASAN BAKTI NUSA MALAYSIA (Foundation of Herald Vision) No.5-C, Jalan Pandan 3/5 Pandan Jaya, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel.: +6013 3411 114
E-mail.: sinoman2013@yahoo.com

Víza a doklady:

 

Medzi Slovenskou republikou a Malajziou platí bezvízový styk pre všetky druhy cestovných pasov. Jednorazový bezvízový pobyt občanom SR na území Malajzie je povolený na obdobie maximálne 90 dní s tým, že celková dĺžka pobytu v priebehu kalendárneho roka nesmie prekročiť dohromady 180 dní bez ohľadu na počet vstupov do krajiny.

Cestovný pas pri vstupe do Malajzie musí byť platný minimálne ešte 6 mesiacov po plánovanom ukončení pobytu v Malajzii.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Podľa čínskych a arabských prameňov bol prvý štátny útvar na území dnešného Bornea založený už v siedmom storočí. Koncom štrnásteho storočia sa vlády zmocnil zakladateľ dnešného sultanátu. V pätnástom až v sedemnástom storočí bolo k Bruneju pripojené Borneo a Suluské ostrovy. Po narastaní koloniálneho vplyvu európskych mocností začína sultanát upadať, a v roku 1888 sa dostáva pod britský protektorát. Britský vplyv zosilňuje až do roku 1959, kedy bola podpísaná ústava deklarujúca Brunej ako nezávislý štát pod ochranou Veľkej Británie. Úplne nezávislým sa stal Brunej v roku 1984.

Bezpečnost. riziká: Krajina je bezpečná,  vláda radikálne prejavy likviduje nekompromisne. Bruneju sa vyhýbajú živelné pohromy aj epidémie. V Bruneji nie je dostupný žiadny alkohol. Najvyššie tresty hrozia za pašovanie a prenos drog, podobne ako v ostatných krajinách regiónu.

Zdravotníctvo: Brunej má jeden z najlepších systémov zdravotnej starostlivosti. Malária aj cholera boli vykorenené, sú tu tri verejné nemocnice v mestách Bandar Seri Begawan, Tutong, Kuala Belait a celý rad kliník. Zdravotné ambulancie sú vybavené modernou diagnostickou technikou a lekári sú v prevažnej miere absolventmi austrálskych, amerických alebo európskych univerzít. Všetci plynule ovládajú anglický jazyk. To isté platí i o stomatologických ambulanciách.

Internet (.bn):  www.asiatravel.com/brunei/bruinfo.html; https://bruneitourism.com/

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie), O(áno)

Letisko: Brunei-Bandar Seri Begawan Airport (BWN)

Bez záruky: Čiernou ovcou brunejskej sultánskej rodiny je mladší sultánov brat, princ Jefri Bolkiah. V roku 2000 bol obžalovaný zo sprenevery až 16 miliárd dolárov pochádzajúcich zo štátnych peňazí. Bol „potrestaný“ núteným exilom v Londýne a ročnou „podporou“ vo výške 500 000 USD ročne.

Doprava

Autom: Jazda v Bruneji je v celku jednoduchá – väčšina vodičov sa riadi dopravnými predpismi, cesty sú dobre udržiavané a vzdialenosti nie sú také veľké. Zvýšenú pozornosť venujte okolo polnoci a skoro ráno, keď niektorí vodiči nelegálne pretekajú na cestách. Čo sa týka taxislužieb, veľa ich v krajine nenájdete. Voľné taxíky nájdete takmer vždy na letisku a v okrese Belait, ale je iba malá šanca nájsť voľný taxík priamo na ceste, najmä v ranných a popoludňajších hodinách. Vodiči majú pevne stanovené ceny pre väčšinu ciest, aj keď tarify sa môžu líšiť medzi rôznymi vodičmi.

Autobusová: Vysoká miera súkromného vlastníctva vozidiel v Bruneji znamená, že len veľmi málo miestnych využíva autobusy. Autobusy sú pomalšie, pretože ich rýchlosť je obmedzená na 50 km/h, ale sú pomerne účinné a spoľahlivé. Na každej trase sú určené autobusové zastávky, ale cestujúci sú vyzdvihnutí podľa uváženia vodiča aj na neoficiálnych miestach. Jednotlivé trasy sú očíslované a autobusy majú rôzne farby v závislosti od trasy. Poplatok za jazdu je maximálne 1 EUR. Autobusy premávajú každých 20 - 40 minút od 6:00 do 18:00. Je celkom normálne čakať 30 až 45 minút na autobus.

Lodná: Hlavným terminálom trajektu v Bruneji je terminál trajektov Serasa v meste Muara, približne 25 km od mesta Bandar Seri Begawan. K dispozícii je aj trajektová doprava z Brunej do Sabah.

Letecká: Medzinárodné letisko sa nachádza v Brunei. Letisko je kompaktné a funkčné. Singapore Airlines lietajú 5-krát týždenne zo Singapuru a spoločnosť Malaysia Airlines letí z Kuala Lumpur dvakrát týždenne. Dcérska spoločnosť MASwings v Malajzii prevádzkuje lety do mesta Kuching a z mesta Mulu, štyrikrát týždenne. Cenovo výhodná letecká spoločnosť AirAsia poskytuje lety do Kuala Lumpuru. Pre ostatné destinácie sú najlepšie tranzitné letiská Singapur Changi a Kuala Lumpur.

Musíte vidieť

Jerudong Park Playground – obrovský zábavný park zakúpený sultánom a venovaný verným poddaným. Pokiaľ bol vstup zadarmo (do roku 2000), bol plný, potom miestni stratili záujem. Aj keď je mnoho atrakcií nepojazdných, je večerná prechádzka parkom neobvyklá. Ak vás nebudú baviť autíčka na narážanie, alebo laserové zbrane je lepšie si pozrieť sultánsky palác ale sa najesť v blízkom ultraluxusnom hoteli Empire;

Tasek Merimbun tiež známy ako Merimbun Heritage Park. Leží vo vnútrozemí ostrova, je tu najväčšie brunejské jazero – jediné svojho druhu na ostrove Borneo. Ležia tu dva ostrovy a niekoľko turistických trás; 

Ulu Temburong National Park – najväčší brunejský národný park sa oplatí vidieť, problémom sú povolenia, viac sa oplatí cestovať s organizovanou skupinou. Chodníky parku vedú cez tropickú džungľu, zo závesného chodníka môžete pozorovať dažďový prales z vyššej perspektívy.




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa