Mjanmarsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Zväzová mjanmarská republika (predtým Barma, Mjanmarský zväz)  
Hlavné mesto: Naypyidawu      
Rozloha: 676 578 km2
Počet obyvateľov: 55 123 814 (2017)
Štátne zriadenie: vojenská junta 
Geografická poloha: juhovýchodná Ázia
Časové pásmo: Slovensko + 4,5 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Mjanmarsku.
Podnebie:

tropické s troma sezónami: príjemná, suchá zima od novembra do februára; nepríjemne horúce leto od marca do mája; vlhké monzúnové obdobie od mája do októbra. Počas celého roka sú denné teploty okolo 30°C, v noci klesajú na 20°C.  V zimnom období teploty klesajú na 25°C až 15°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V NAYPYIDAWU

Mena: kyat (MMK)  
Jazyky: barmský (úradný); menšiny používajú vlastné jazyk;      
Správne členenie: 7 okresov a 7 štátov  
Národnost. zloženie: Barmčania (68%), Šanovia (9%), Karenovia (7%), Rakinovia (3%), Číňania, Indovia a iné;
Náboženstvo:

théravádsky budhizmus (89%), kresťanstvo (5%), islam (4%), animizmus

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine veľvyslanectvo. Teritoriálne je príslušným

Veľvyslanectvo SR v Bangkoku, Thajsko.
Embassy of the Slovak Republic
YWCA Building, 9-th Floor, South Sathorn Road 25, Bangkok 10 120, Thajsko
Telefón: +66 2677 3445, +6681 6174 611 (mimo pracovnej doby)
Fax: +66 2677 3447
E-mail: emb.bangkok@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/bangkok

Víza a doklady:

 

Vstup občanov SR na územie Mjanmarska je možný len s platným cestovným dokladom a vízom. Pre SR je akreditované veľvyslanectvo Mjanmarska v Belehrade. Informácie o podmienkach vstupu na územie Mjanmarska sú na webovej stránke www.mebelgrade.org/. O udelenie víz za turistickým alebo biznis účelom je možné požiadať aj elektronicky na webovej stránke https://evisa.moip.gov.mm/. Z dôvodu občasných výskytov problémov s elektronickým systémom vydávania víz sa odporúča žiadať o vízum priamo na niektorom zo zastupiteľských úradov Mjanmarska. Veľvyslanectvo SR v Bangkoku odporúča pred cestou overiť si na veľvyslanectve Mjanmarska, či sa podmienky vstupu a pobytu na jeho území nezmenili.

 Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: História Mjanmarska začína zo sťahovaním štyroch národnostných skupín na toto územie. Prvými  boli obyvatelia národnosti Pyu, nasledovali ich ľudia národnosti Mon, pôvodom z Kambodže, potom prišli Barmčania mongolského pôvodu a nakoniec sem prišli kmene Thajov. V 11. storočí bolo založené prvé barmské kráľovstvo  Bagan, ale rozpadlo sa ešte pred príchodom Tatárov v roku 1287. Ďalšie obdobie strávila Barma v chaose až do 16. storočia, keď sa kráľom dynastie Taungoo  podarilo poraziť siamské kmene. V 18. storočí sa krajina opäť rozpadla a horské kmene ako napríklad Mon si založili vlastné kráľovstvá.

V roku 1767 Barmčania zaútočili na Siamsko a prinútili Thajcov presťahovať svoje hlavné mesto do Bangkoku. V rokoch 1824, 1852 a 1883 Briti na koloniálnom ťažení v regióne na krajinu zaútočili a neskôr sa stala Barma súčasťou Britskej Indie. Onedlho sa stala najväčším exportérom ryže. V roku 1937 sa Barma administratívne osamostatnila od Britskej Indie. Angličanov z krajiny vyhnali počas druhej svetovej vojny Japonci. Po ich porážke v roku 1948, vyhlásila Barma nezávislosť. Vzápätí začali v krajine nepokoje nasledované vzburami horských kmeňov, komunistov a moslimov. V roku 1962 po armádnej vzbure, generál Ne Win odstránil slabú demokratickú vládu a krajina sa  vydala cestou socializmu.

Za 25 rokov socialistickej vlády sa barmské hospodárstvo úplne rozpadlo. V rokoch 1987 a 1988 sa konali obrovské demonštrácie a žiadali odstúpenie Ne Wina. Došlo ku krvavým stretom s armádou a na čelo krajiny sa s prísľubom volieb, roku 1989, postavil generál Saw Maung. Opozícia rýchlo sformovala Národnú ligu pre demokraciu (NLD) pod vedením Do Aun Scha Su Ťij. V roku 1989 bola v čase konania volieb uväznená, napriek tomu ich jej strana vyhrala. Vojenská junta však voľby neuznala, a s pomocou armády drogového baróna Khun Sa, krvavo potlačila vzburu horského kmeňa Karenov. Do Aun Scha Su Ťij zostala uväznená. Napriek tomu dostala niekoľko medzinárodných cien a v roku 1991 aj Nobelovu cenu za mier.

V októbri roku 2001 sa situácia v krajine zvoľnila a Do Aun Scha Su Ťij začala s vojenskou juntou tajné vyjednávania. V máji 2002 bola z domáceho väzenia prepustená. Po bojoch medzi jej stúpencami a armádou bola o rok neskôr opäť uväznená.  Predseda vlády Khin Nyunt vypracoval sedembodový program cesty k demokracii, ale sankcie západných krajín voči Barme zrušené neboli. Koncom roku 2004 bol Khin Nyunt prekvapivo vymenený zástancom tvrdej línie Soe  Winom, ktorý  prisľúbil pokračovať v  programe Khin Nyunta.

  • V roku 1989 vyhlásil barmský militantný režim, že pôvodný názov krajiny Barma (Burma-angl.) sa mení na Myanmar (Mjanmarsko-slov.) V súčasnosti sa používajú oba názvy. Barma je viac hovorový, Mjanmarsko - formálny a historický.

Bezpečnost. riziká: Vláda prísne trestá zločin, najmä ten, ktorý sa vyskytuje proti turistom. V dôsledku toho, pokiaľ ide o kriminalitu a osobnú bezpečnosť, je Mjanmarsko mimoriadne bezpečné pre turistov a je všeobecne bezpečné aj chodiť po uliciach v noci osamote. V skutočnosti, je menej pravdepodobné, že sa stanete obeťou trestného činu v Mjanmarsku, ako v Thajsku alebo Malajzii. Pre cudzincov je najčastejším zločinom, s ktorým sa môžu stretnúť, drobná krádež. Dávajte si preto pozor na svoje veci. Fyzické a verbálne obťažovanie voči cudzincom je nezvyčajné, dokonca aj v blízkosti barov v nočných hodinách.

Zdravotníctvo: Vo všeobecnosti sa odporúča očkovanie proti hepatitíde A a B, tetanu a užívanie antimalarík (ak cestovateľ cestuje do malarických oblastí). Kvalita zdravotníckych služieb je na nízkej úrovni. V krajine je vysoký počet HIV infikovaných osôb.

Internet (.mm): www.myanmars.net/; https://myanmar.travel/

Komunikácia: T-mobile (nie), Orange (nie), O2 (áno)

Bez záruky: V krajine je všetko veľmi lacné, okrem vstupov do pamiatok. Český cestovateľ Jindřich Šaršon radí: „Ak nechcete platiť pri návštevách chrámov vstupné, jednoducho vojdite bočným vchodom. Tam vstupné nevyberajú.“

Doprava

Letecká: Hlavné medzinárodné letisko v Mjanmarsku sa nachádza v Yangone, najväčšom meste a hlavnom ekonomickom centre. Z Yangonu sú prevádzkované lety do mnohých veľkých ázijských miest. Pre cestujúcich z krajín mimo regiónu, je najjednoduchším spôsobom ako sa dostať do Mjanmarska využiť let zo Singapuru alebo Bangkoku. Zlý stav ciest a železníc v krajine spôsobuje, že lietanie je skvelou voľbou cestovania. Vlajkový dopravca Myanmar National Airlines prevádzkuje sieť domácich letov do mnohých destinácií z centra Mjanmarska. Aj keď je táto spoločnosť dlhodobo známa pre jej zlé bezpečnostné záznamy, táto situácia sa dramaticky v posledných rokoch zlepšila vďaka nákupu novších lietadiel. Existuje aj niekoľko súkromných leteckých spoločností, ktoré prevádzkujú vnútroštátne lety z Yangonu. Tie navyše odlietajú zvyčajne načas, ba dokonca niekedy aj o 10-20 minút skôr. Všetky vnútroštátne lety z Yangonu odlietajú z Terminálu 3, zatiaľ čo medzinárodné lety odlietajú z Terminálov 1 a 2. Ak budete cestovať taxíkom z centra na letisko, spomeňte vodičovi, či ide o domáci alebo medzinárodny let, aby ste neskončili na nesprávny termináli.

Vlaková: Mjanmarsko má starú, avšak rozsiahlu železničnú sieť. Vlaky sú pomalé, hlučné, nakláňajú sa vľavo a vpravo. Elektrické výpadky sa pomaly stávajú zriedkavejšími, ale aj napriek tomu nepredpokladajte, že budú vozne klimatizované. Väčšina vlakov má prvú triedu a bežnú triedu. Bežná trieda má široké otvorené okná, lavičky a môže byť preplnená miestnymi obyvateľmi, ktorí prepravujú svoj tovar. Prvá trieda má čalúnené stoličky, ventilátory a je menej preplnená. Lístky sú lacné a turisti platia rovnakú cenu ako miestni obyvatelia. Na menších staniciach budete možno musieť vyhľadať správcu stanice alebo použiť tlmočníka na nákup cestovného lístka. Pri nákupe sa vyžaduje cestovný pas.

Autobusová: Po cestách Myanmaru prechádzajú autobusy všetkých typov. Tie luxusnejšie premávajú napríklad do Mandalay-Yangon. Ceny sú rozumné a v mnohých prípadoch sú dokonca autobusy rýchlejšie ako vlaky. Mnohé diaľkové autobusy prideľujú miesta, preto je najlepšie rezervovať si miesto aspoň jeden deň vopred. Pretože cesty sú zlé, vyhýbajte sa zadnej časti autobusu a snažte sa sedieť čo najviac vpredu. Autobusy na dlhé vzdialenosti majú tiež extra sedadlo, ktoré blokuje uličku, a pretože nie je dobre pripevnené k podvozku, môže byť nepohodlné.

Autom: Môžete si prenajať súkromné auto spolu s vodičom za rozumnú. Ďalším spôsobom je vybaviť si auto prostredníctvom cestovnej kancelárie, aj keď to môže byť dosť drahé. Doprava sa v Mjanmarsku sa pohybuje po pravej strane cesty, ale v krajine vládne zmätok vzhľadom na množstvo vozidiel s ľavostranným riadením. Cestovanie do turistických destinácií je vo všeobecnosti bezpečné, hoci niektoré cesty môžu byť náročnejšie. Diaľnice sú často dvojpruhové.

Musíte vidieť

Mandalay -  bývalé hlavné mesto Barmy, s palácom starých kráľov a množstvom budhistických svätýň;

Bagan - tisíce mjanmarských chrámov čnejú z bujnej vegetácie;

Yangon (Rangún) – najzelenšie hlavné mesto Ázie, so obytnými štvrťami ponorenými v džungli;

Kyaiktiyo (Zlatá skala) – jedno zo svätých miest barmských budhistov, stupa na skale pokrytej zlatom;

Mingun – stredoveké mesto s najväčším nepuknutým zvonom na svete.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa