Severná Kórea

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Kórejská ľudovodemokratická republika  
Hlavné mesto: Pchjongjang   
Rozloha: 120 540 km2
Počet obyvateľov: 25 155 317 (2015)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: Východná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +7 hod.
Podnebie:

mierne až chladné zo studenými zimami a teplými, vlhkými letami. Letné teploty
sa pohybujú okolo  23 až 29°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V PCHJONGJANGU

Mena:

severokórejský won (KPW)  

Jazyky: kórejčina      
Správne členenie: 9 provincií, 4 osobitne spravované mestá  
Národnost. zloženie: Kórejci (98%), Čiňania, Japonci
Náboženstvo:

bez vyznania (68%), budhizmus, konfuciánstvo, kresťanstvo

Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Pekingu, Čína
Jianguomenwai, Ritan Lu, 100 600 , Peking, Čína
Tel. č.: +86 10 6532 1530, +86 10 6532 1531
Fax: +86 10 6532 4814
Mobil (pohotovostný): +86 1391 1792 084
E-mail: emb.beijing@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/peking

Veľvyslanectvo Kórejskej republiky na Slovensku
Štúrova 16, 811 02, Bratislava
Tel : +421 2 3307 0711

Víza a doklady:

 

Na územie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky môže vstupovať občan Slovenskej republiky, ktorý má platný cestovný pas a platné vízum. Žiadateľ musí mať cestovný pas platný viac ako 6 mesiacov od predpokladaného opustenia územia KĽDR.

Držitelia cestovných pasov musia mať udelené vízum, ktoré je spoplatnené. O udelenie víza je možné požiadať na Zastupiteľskom úrade KĽDR v Prahe, ktorý pokrýva územie Slovenskej republiky. Vízum nie je možné získať na hraniciach alebo na letisku.
V zásade platí, že na územie KĽDR môžu turisti vstupovať na základe kolektívnej turistiky prostredníctvom miestnych turistických kancelárií, ktoré zabezpečujú ubytovanie v hoteloch, zdravotné poistenie a tlmočníka.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny:
Kórejský polostrov bol obývali  pred 30 000 rokmi kmene pochádzajúce zo severnej a strednej Ázie. Pod tlakom susediacej Činy sa tieto kmene spojili, a v 1. storočí p.n.l. založili kráľovstvo Silla. Svoj vrchol dosiahlo okolo roku 700 p.n.l., keď v krajine vybudovali paláce, pagody a záhrady podľa japonských vzorov. Ďalší rozvoj zastavil vpád Mongolov v 13. storočí. Po zániku ich ríše, sa vlády zmocnila dynastia Choson a bolo vytvorené kórejské písmo. V roku 1592 vpadli na polostrov Japonci, ktorých nasledovali Číňania a vlády sa zmocnila čínska dynastia Manju. Reakciou bolo uzavretie Kórei pred vonkajším svetom až do začiatku 20. storočia. V roku 1904 vpadli na poloostrov Japonci a oficiálne si ho pripojili v roku 1910.

Kóreu okupovali až do konca druhej svetovej vojny. Japonci boli voči obyvateľstvu krutí a proti japonské nálady v obidvoch krajinách pretrvávajú až dodnes.  Po druhej svetovej vojne juh poloostrova okupovali USA a sever Sovietsky zväz. Na severe vyhlásil samostatnú vládu Kim Ir Sen a na juhu sa konali slobodné voľby. Po nich vyhlásili na juhu nezávislosť a komunistický Sever Juh napadol. Vojna trvala do roku 1953. Polostrov bol 38. rovnobežkou rozdelený na dva štáty. Na severe vládol Kim Ir Sen ako komunistický diktátor až do svojej smrti v roku 1994. Za päťdesiat rokov jeho vlády sa  Severná Kórea stala jednou z najuzavretejších a najviac izolovaných krajín na svete.

Jeho nástupcom sa stal jeho syn Kim Čong Il. V roku 1998 Severná Kórea oficiálne uznala  Kim Ir Sena za mŕtveho a bol mu udelený titul „Večný prezident.“ Kim Čong Ilovi bol udelený druhý najvyšší titul „Predseda Rady národnej obrany.“ Až do júna 2000 sa Kim Čong Il nestretol so žiadnym prezidentom. Prvým bol juhokórejský prezident Kim Dae-jung. Vďaka jadrovým zbraniam sa Severná Kórea stala jednou z krajín „Osi zla“ Georga Busha. V októbri roku 2002 sa krajina prehlásila za deviatu jadrovú mocnosť a vystúpila z medzinárodných dohovorov o nešírení jadrových zbraní.

Obidva kórejské štáty sú od roku 1953 vo vojnovom stave. Južná Kórea dohodu o prímerí nikdy nepodpísala.

Bezpečnost. riziká: Úrovne kriminality sú prakticky nulové. Úrady sú veľmi citlivé a musíte sledovať, čo hovoríte a ako to hovoríte. Robte len to, čo robia sprievodcovia, chváľte každú zastávku na vašej ceste a zapamätajte si pravidlo: "Ak nemáte čo povedať, nič nehovorte." Oficiálnou politikou je aj to, že sa nebudete po krajine prechádzať osamote. Očakáva sa, že dostanete povolenie a/alebo vás bude niekto sprevádzať, keď budete z hotela odchádzať sami. Opatrní buďte aj pri fotografovaní - ak sa bude zdať, že hľadáte negatívne obrázky Severnej Kórei, sprievodcovia vám povedia, aby ste odstránili akékoľvek sporné obrázky. Fotografovať nesmiete najmä nič vojenské, vrátane personálu, alebo čokoľvek, čo by ukazovalo KĽDR v zlom svetle.

Zdravotníctvo: Nie sú uznávané medzinárodné preukazy ani zdravotné poistky uzavreté v materských krajinách. Informácie o lekárskej a zdravotníckej starostlivosti nie sú dostupné. Zahraničný turista má problém dostať sa do zdravotníckeho zariadenia a do nemocnice nie je možné sa dostať bez potvrdenia. Cena za bežné lekárske služby ani za prípadný pobyt v nemocnici nie je známa.

Internet: (.kp) www.koryogroup.com/www.wn.com/northkoreawww.dailynk.com/english/index.php

Komunikácia:  V krajine neexistuje sieť pre mobilné telefóny. Pri vstupe do krajiny sú mobilné telefóny turistom odoberané a odkladané do depozitu.

Bez záruky: Je povinnosťou všetkých, aj cudzincov, hneď po prílete do krajiny kúpiť kyticu a položiť ju k obrovskej soche Kim Ir-sena. Cudzinci musia odovzdať pas aj mobilný telefón, ktorý im bude pri odchode z krajiny vrátený. Počas prehliadok má jeden cudzinec pridelených dvoch sprievodcov.

Doprava

Letecky: Let z Pekingu do Pchjongjangu trvá asi dve hodiny. Čínske a severokórejské aerolínie sem lietajú trikrát do týždňa. Do krajiny tiež lieta ruský Aeroflot. Doporučuje s letenky objednávať s dostatočnom časovom predstihu. Medzinárodné letisko Sunan je vzdialené od Pchjongjangu asi 30 km. Vnútroštátne lety sú nepravidelné, navyše sú pre cudzincov neprístupné. Jediná letecká spoločnosť Severnej Kórey, Air Koryo, prevádzkuje pravidelné lety z Pekingu, ktoré odlietajú v utorok a sobotu o 11:30 a vracajú sa z Pchjongjangu o 9:00 v rovnakých dňoch. Air Koryo tiež letí do a zo Šen-jangu každú stredu a sobotu a do Vladivostoku každý utorok ráno. Poskytujú tiež služby do Kuala Lumpur a Kuvaju. 

Cestná doprava: Medzi najväčšími mestami premáva niekoľko autobusových liniek. Miestni potrebujú na cestovanie po vlastnej krajine povolenie. Cudzinci väčšinou po krajine cestujú autom s vodičom a so sprievodcom. Autobus je dostupný z Dandongu v Číne, cez rieku Yalu do Sinuiju. Je prevádzkovaný "Dandong China Travel Company", ale dostupný je len pre čínskych občanov. 

Lodná: Medzi Wonsan a Niigata v Japonsku premáva nákladná osobná loď, ktorá však nemá žiaden rozvrh. Služba lodnej dopravy je navyše k dispozícii len na použitie niektorými japonskými a severokórejskými štátnymi príslušníkmi. Japonsko zakázalo vstup do japonských prístavov všetkým severokórejským lodiam a zakázalo vstup Severokórejčanov do krajiny. Dávajte pozor, aby ste sa loďou nedostali príliš blízko k severokórejským hraniciam.

Vlakom: Vlak z Pekingu je alternatívou ku leteckému spojeniu. Severnú Kóreu je možné opustiť vlakom aj cez Rusko, a potom prestúpiť na sibírsku magistrálu do Moskvy. Do turistických centier ako napríklad Kaesong vlaky premávajú.

Musíte vidieť

Pchjongjang – najvýstavnejšie mesto severokórejského režimu;

Kaesong – bývalá metropola dynastie Koryo, dnes mesto múzeí so zaujímavou historickou štvrťou;

Paekdusan – najvyšší vrch a posvätná hora všetkých Kórejcov, podľa legendy tu bolo založené ich prvé kráľovstvo;

Panmunjeom – „ dedina prímeria“ , miesto na hraniciach oboch Kóreí, kde sa skončila kórejská vojna;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa