Sýria

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Sýrska arabská republika  
Hlavné mesto: Damašek, Damask, Damascus   
Rozloha: 185 180 km2
Počet obyvateľov: 18 499 181 (2018)
Štátne zriadenie: republika 
Geografická poloha: západná Ázia
Časové pásmo: Slovensko +2 hod.
Podnebie:

stredomorské s horúcim, suchým letom a miernou, suchou zimou. Priemerné teploty na pobreží 31°C v lete a 10°C v zime. Vo vnútrozemí sú priemerné teploty o niečo vyššie. Na púšti dosahujú teploty výšku až 46°C. Občasné zrážky na pobreží v období od novembra do mája. 

Ideálne mesiace pre cestu do Sýrie sú marec-máj, alebo september-október.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V DAMASKU

Mena:

Sýrska libra (SYP)

Jazyky: arabsky (úradný), kurdsky, arménsky, aramejsky
Správne členenie: 14 provincií 
Národnost. zloženie: Arabi (90 %), Kurdi, Arméni
Náboženstvo:

islam (85%), kresťanstvo (11%)

Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo SR v Damasku bolo vzhľadom zhoršujúce sa bezpečnostné podmienky v roku 2012 dočasne presťahované do Bejrútu:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Bejrúte
Weavers Centre, 12th Fl, Clemenceau Street 464, Libanon
Tel.: +961 1367 422
Fax: +961 1367 423
Mobil (pohotovostný): +961 81 313 423
Email: emb.beirut@mzv.sk

Veľvyslanectvo Sýrie vo Viedni
Daffingerstrasse 4, Viedeň, Rakúsko
Telefón: +43 1 533 46 33
Fax: +43 1 533 46 32
E-mail: syrianembassyvienna@utanet.at

Konzulárny úrad v Lattakii
Konzul: Anas Dib Joud
Consular Office of the Slovak Republic Omar Bin El Khatib Str. P.O. Box 219 Lattakia Syria
Tel.: +963 41 477 990
Fax.: +963 41 469 311
E-mail: osamatoumeh@yahoo.com

Víza a doklady:

 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neodporúča cesty do Sýrie. Osoby cestujúce do Sýrie musia mať platný cestovný pas s dobou platnosti minimálne 6 mesiacov odo dňa vstupu na sýrske územie. V cestovnom doklade nesmú mať izraelské vízum alebo pečiatku izraelských orgánov, resp. záznamy o cestnom tranzite medzi Jordánskom a Egyptom.

Pred vstupom na územie Sýrie je nutné požiadať o vízum na Veľvyslanectve Sýrskej arabskej republiky vo Viedni.

Vízum je platné 3 mesiace odo dňa udelenia a je považované ako vstupné na dobu pobytu 15 dní. Pri dlhšom pobyte v Sýrii je treba požiadať o predĺženie na imigračnom úrade priamo v krajine, čo býva často časovo náročné. Pri prekročení hraníc je potrebné vyplniť registračnú kartu „Entry Card for Arabs and Foreigners“, ktorá sa po opečiatkovaní pri vstupe ponechá cestovateľovi a odovzdáva sa colným orgánom pri výjazde z krajiny. Pri strate karty môže mať cestujúci vážne komplikácie.

Dôležité upozornenie, pri výstupe z krajiny sa platí "Výstupný poplatok", na letisku vo výške 1.500,- SYP a na cestných hraničných priechodoch 500,- SYP. Výstupný kolok je možné zakúpiť len na hranici, preto je nutné rátať s odložením uvedenej čiastky na čas odchodu zo Sýrie. Tento poplatok hradia i držitelia diplomatických a služobných pasov, ktorí nie sú akreditovaní  pre Sýriu. 

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Súčasťou starej Sýrie bolo okrem súčasného štátu aj dnešné Jordánsko, Libanon a Izrael. Krajina leží v oblasti, kde boli založené najstaršie civilizácie na Zemi. Prvou ríšou bola akkadská, nasledovali Egypťania. Prvá abeceda bola nájdená v sýrskom meste Ugarit. Strategické umiestnenie regiónu využili aj Feničania, ktorí tu založili niekoľko osád. Neskôr bola Sýria súčasťou Perzskej, gréckej a Rímskej ríše. Nasledovali ich na krátky čas Byzantínci. Vystriedali ich Arabi, a Damask sa stal centrom islamského sveta. Po porážke križiackych výprav, počas vlády jeho sultána Saladina sa Damask opäť stal významným centrom. V roku 1516 padla Sýria do rúk osmanským Turkom. Až po páde tureckého impéria sa po prvej svetovej vojne sa krajiny zmocnili Francúzi. V roku 1932 sa pod francúzskym dohľadom konali prvé parlamentné voľby.

Sýria vyhlásila nezávislosť v roku 1946. V roku 1954 sa po viacerých vojenských prevratoch moci v krajine zmocnili dôstojníci strany Baas. Strana Baas bola založená ako hnutie pre spojenie všetkých Arabov. Výsledkom bolo založenie Spojenej arabskej republiky ( s Egyptom) v roku 1958.Vojenské vzbury a štátne prevraty v krajine pokračovali. Nestabilné obdobie vyvrcholilo v 1967 v šesťdňovej vojne s Izraelom, keď Sýria stratila Golandské výšiny. Začiatkom sedemdesiatych rokov sa moci v krajine dostal Háfiz Asad.Krajinu viedol až do svojej smrti v roku 2000. Krajinu začal orientovať smerom na Sovietsky zväz, po jeho rozpade a v prvej irackej vojne začal Asad smerovať krajinu k USA, Turecku a EÚ.
Po smrti Háfiza Asada sa k moc dostal jeho druhorodený syn Bashar al-Assad. Ukázal sa ako väčší reformátor, ale zahranično-politické problémy ako podpora extrémistickej organizácie Hizballáh a spor o Golanské výšiny zostali nevyriešené.

Bezpečnost. riziká: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neodporúča slovenským občanom cestovať do Sýrie, vzhľadom na prebiehajúcu občiansku vojnu. Cesta do Sýrie je spojená s vysokým rizikom.

Zdravotníctvo: Lekárska starostlivosť v SAR je lacná; úroveň starostlivosti je v každom zdravotníckom zariadení rôzna. Lekári sú vo všeobecnosti na slušnej odbornej úrovni, úroveň starostlivosti v súkromných aj štátnych nemocniciach však kolíše. Väčšina lekárov hovorí anglicky alebo francúzsky. Cestovatelia prichádzajúci z krajín s výskytom žltej zimnice musia pri vstupe na sýrske územie predložiť potvrdenie o očkovaní proti žltej zimnici.
Pre pobyt v Sýrii presahujúci dĺžku jedného roka sa vyžaduje potvrdenie o tom, že žiadateľ nie je infikovaný vírusom HIV. Odporúča sa zabezpečiť si pred cestou do SAR úrazové poistenie a poistenie liečebných nákladov v zahraničí.

Stravovanie: Sýrska kuchyňa je veľmi pestrá a chutná. Neodmysliteľne sú známe a obľúbené predjedlá Mazza. Samozrejme, že ako najznámejšie predjedlo sa predáva Homos (hummus). Homos je uvarený, do hladka rozmixovaný cícer zmiešaný so sezamovou pastou thinie a ďalšími pochutinami. Jedmá obsahujú veľa korením a z mäsa tu prevláda hovädzie a baranie. Typickým sýrskym pokrmom je tzv.lahmi sinije - zapečené mleté hovädzie mäso so zemiakmi a paradajkami, ochutené petržlenom a korením. Ďalším jedlom sú ryby v mnohých úpravách. Špecialita mansaf - ryža s orieškami, jahňacinou a jogurtom sa podáva pri slávnostných príležitostiach. Treba ochutnať aj shaumu, ktorú u nás poznáme ako kebab alebo gyros. Bohatý je samozrejme aj sortiment sladkostí s orachami, pistáciami a cukrového sirupu.

V krajine je obmedzená konzumácia alkoholu. Existuje však špeciálna pálenka, ktorú po domácky volajú arak a vyrábajú ju destiláciou z hrozna., Charakteristickú chuť jej dodáva aníz. Chuťou sa podobá gréckemu Ouzu alebo bulharskej Mastike.

Nakupovanie:  Na rozdiel od Jordánska, Turecka a Egypta je Sýria lacnou krajinou. Pokiaľ si chcete kúpiť lacné zlaté šperky, tak ste na správnom mieste. Okrem šperkov sa oplatia kúpiť vodné fajky, ručne tkané koberce a ďalšie tradičné orientálne suveníry. Bankomaty sú už bežnou súčasťou miest. Je to aj najlepší spôsob získania miestnej meny. Pri platbách je lepšie mať hotovosť a to v menších bankovkách. Nákup je sprevádzaný, najmä na trhoviskách s pozvaním na čaj, resp. kávu. Odmietnutie je viac-menej neslušné. Aj keď nie ste z domova zvyknutí na zjednávanie - zjednávajte! Oplatí sa vám to a je to naviac súčasťou miestneho obchodovania.

Platby kreditnými kartami sú možné len vo väčších mestách ako je Damask, Aleppo a pod., možnosti sa však rozširujú na letecké spoločnosti, hotely, reštaurácie.

Internet (.sy): www.syriatourism.org/www.syriadaily.com/www.cafe-syria.com/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno). Mobilná telefonická sieť pokrýva väčšie aglomerácie najmä v západných oblastiach Sýrie, nepokrýva východné púštne oblasti.

Bez záruky: Sprievodca Lonely Planet tvrdí, že v Sýrii môžete na stanici nechať vlastný batoh bez dozoru a nik vám ho neukradne. Nemusíte to skúšať, funguje to. Zahalené Arabky radšej nefoťte bez toho, aby ste si nevypýtali súhlas ich muža. Pri návšteve mešity sa zahaľte, inak vás nepustia. (Zahalené ruky aj nohy aj u mužov a nevyhnutná je aj pokrývka hlavy hlavne u žien.) Pred vstupom do mešity je dôležité nezabudnúť sa vyzuť.

Doprava

Cestná doprava: Medzinárodné autobusové linky jazdia z Damasku do Istanbulu, Ammánu, Bejrútu a saudskoarabského Rijádu. Sýria má dobrý cestný systém, autobusy jazdia často a sú lacné. Dĺžka jednotlivých liniek je maximálne štyri hodiny. Jazdia tu všetky typy autobusov, od obyčajných cez minibusy až po minivany japonskej výroby. Jazdí sa na pravej strane. Mikrobusy - malé biele dodávky, prepravujú desať alebo viac pasažierov okolo miest na stanovených trasách. Destinácie sú napísané na prednej strane mikrobusu, avšak iba v arabčine. Vodiča ale môžete požiadať, aby zastavil kdekoľvek pozdĺž svojej trasy. Mikrobusy najčastejšie jazdia dlhšie cesty, napríklad do okolitých dedín okolo Damasku a Aleppa, alebo z Homsu do Tadmoru alebo Krak des Chevaliers. Do krajiny je možné si doviezť vlastné auto. Je potrebné uzavrieť miestnu poistku a zaplatiť clo vo výške okolo 50 USD. Pri ceste vlastným autom sa doporučuje informovať o ďalších predpisoch alebo o ich zmene. V krajine sú tiež autopožičovne, ale ich ceny sú o 50% vyššie ako v západných krajinách. Ak ste ale v Sýrii nikdy predtým nešoférovali, uistite sa, že si najprv vezmete taxík, aby ste získali predstavu o tom, ako to v krajine funguje. Očakávajte veľmi agresívny štýl jazdy, zlé cesty a veľmi pochybnú kvalitu dopravných značiek.

Letecky: Sýria má tri medzinárodné letiská – Damascus, Aleppo a Bassel al-Assad. Vzhľadom na prebiehajúcu občiansku vojnu ale väčšina leteckých spoločností pozastavila na tieto letiská dopravu. Od roku 2018 je medzinárodné letisko v Damasku funkčné, aj keď tu premávaja len niekoľko desiatok odletov denne. Sýria vyberá daň z odchodu 550 SYP na pozemných a námorných hraniciach. Poplatok za odlet z letiska je zahrnutý v cene letenky a letecké spoločnosti vám na letenku dajú pečiatku. Medzi mestami Damask, Aleppo, Qamishle, Lattakia a Deir ez-Zur sú prevadzkované vnútroštátne lety.

Vlakom: Vlaky jazdia z mesta Aleppo do Istanbulu a z Damasku do Ammánu. Vlaky sú moderné, lacné a presné, ale stanice sú často mimo mesta. Hlavná trať vedie z Damasku cez mestá Aleppo, Deir ez-Zur, Hassake a Qamishle. Pozdĺž pobrežia vedie druhá trasa.

Musíte vidieť

Aleppo – pre miestnych Halab, druhé najväčšie mesto Sýrie, obchodné centrum od čias Rímskej ríše;

Damask – hlavné mesto, jedno z najstarších obývaných miest na Zemi, s tajuplnými bazármi a množstvom islamským pamiatok;

Krak des Chevaliers – najkrajší hrad na svete, križiacka pevnosť vyzerajúca rovnako ako pred 800 rokmi;

Qala'at Samaan – bazilika sv. Simeona, archeologické nálezisko z čias ranných kresťanov;

Palmýra – arab. Tadmur, kedysi najkrajšie a najzachovalejšie pamiatky z antického staroveku na Blízkom Východe;




Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa