Hongkong

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Hongkong (Zvláštna autonómna oblasť Hongkong)
Hlavné mesto: Hongkong je rozdelený do viacerých dištriktov: ostrov Hong Kong, polostrov Kowloon, Nové Teritóriá, ostrov Lantau a ďalších ostrovov rozličných veľkostí
Rozloha: 1103 km2
Počet obyvateľov: 6 978 000 (2017)
Štátne zriadenie: Autonómna oblasť Čínskej republiky
Geografická poloha: južná Ázia.
Časové pásmo: Slovensko + 7hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Hongkongu.
Podnebie:

Mnoho návštevníkov sem prichádza v novembri a v decembri. V tomto období klímu spríjemňujú vetry vanúce od mora, svieti tu slnko a teploty sú príjemné. V januári a februári teploty klesajú pod 10°C. Teplejšie sú marec a apríl, horúci je máj, keď sa zvyšuje tiež vlhkosť vzduchu. Od mája do septembra trvá obdobie tajfúnov.

Predpovede.sk

POZITE SI AKTUÁLNE POČASIE V HONGKONGU

Mena: Hongkonský dolár (HKD)
Jazyky: kantonština, čínština, angličtina
Správne členenie: nie je 
Národnost. zloženie: Číňania (95 %)
Náboženstvo: budhizmus, kresťanstvo, islam, hinduizmus, judaizmus
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Čínskej ľudovej republiky pre SR
Jančova 8, 811 02 Bratislava, Slovensko
Telefón: +421 2 6280 4291
Konzulárne a vízové oddelenie: +421 2 628 04283
E-mail: cinska.ambasada@gmail.com

Veľvyslanectvo SR v Pekingu
Embassy of the Slovak Republic
Ri Tan Lu, Jian Guo Men Wai, Peking (Beijing) 100600, Čínska ľudová republika (China)
Telefón: +86 10 6532 1530, 6532 1531
Mobil (pohotovostný): +86 1391 1792 084
Fax: +86 10 6532 4814
E-mail: emb.beijing@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/peking

Colné predpisy a víza:

Na územie ČĽR môže vstupovať občan Slovenskej republiky, ktorý má platný cestovný pas a platné vízum. Platnosť cestovného pasu musí byť najmenej o 6 mesiacov dlhšia ako je predpokladaný termín opustenia územia Číny. Držitelia cestovných pasov musia mať udelené vízum, ktoré je možné získať na Veľvyslanectve Čínskej ľudovej republiky v Bratislave.

Vycestovanie do Hongkongu alebo Macaa sa považuje za opustenie územia pevninskej Číny a na hraniciach s týmito samostatnými administratívnymi oblasťami je pasová a colná kontrola osôb. Osoby prichádzajúce z územia pevninskej Číny do Hongkongu a Macaa, ktoré sa plánujú vrátiť naspäť na územie pevninskej Číny, musia mať udelené  obojstranné vízum. Toto vízum musí byť získané na území ČĽR. V prípade, že turista nemá udelené obojstranné vízum, musí na spiatočnú cestu do ČĽR požiadať o vízum na konzulárnom úrade Ministerstva zahraničných vecí ČĽR v Hongkongu alebo Macau prostredníctvom pobočiek turistických kancelárií China Travel Service. Vízum pre slovenských občanov je udeľované bezplatne.
Vízum je tiež možné získať na hranici medzi Hongkongom a mestom Shenzhen, ktoré patrí k pevninskej Číne, na základe ktorého je možné zotrvať na území ČĽR maximálne 5 dní.

Cestné hraničné priechody sú pre cudzincov dostupné na hraniciach s Pakistanom, Kirgizskom, Kazachstanom a medzi Tibetom a Nepálom. Chýbajúce vízum môže byť dôvodom pre udelenie pokuty až do výšky 1000 USD.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

 

O krajine

Bezpečnostné riziká: Hong Kong je jedno z najbezpečnejších miest sveta. Drobná kriminalita samozrejme existuje, dá sa jej vyhnúť dodržiavaním základných bezpečnostných zásad. Neodporúča sa kupovať tovar priamo na ulici, býva predražený a jeho kvalita je nízka. Zriedkavo sa vyskytli prípady pouličných prepadnutí.

Číslo tiesňového volania polície, prvej pomoci a hasičov je 999. Väčšina turistov, ktorí sa dostali do problémov so zákonom, sa podieľajú na požívaní alebo držaní nezákonných drog. Drogy, ako je extáza (MDMA) a marihuana, podliehajú prísnej kontrole a turistom hrozí okamžité zatknutie, ak sa zistí, že majú aj pri sebe hoci aj malé množstvá zakázaných látok. Podľa zákona o Hongkongu sú miestni obyvatelia povinní nosiť identifikačné karty vždy pri sebe a polícia často vykonáva kontroly, ak majú "primerané dôvody na podozrenie". Turistom preto vláda odporúča, aby svoje cestovné pasy rovnako nosili so sebou.

Zdravotné riziká: Kvalita lekárskej starostlivosti v Hongkongu je vynikajúca, ale pre turistov, ktorí nie sú kvalifikovaní na získanie štátnej dotácie, je drahá. V naliehavých prípadoch je liečba poskytnutá, ale neskôr, ak nemôžete ihneď zaplatiť, vám budú všetky náklady aj tak účtované. Ako turista si musíte zaplatiť 570 dolárov za používanie tiesňových služieb (100 USD pre obyvateľov Hongkongu). Čakacie časy v nemocničných pohotovostných službách môžu byť zdĺhavé pre pacientov, ktorí nie sú v stave núdze. Ak máte problém s platbou vo verejných nemocniciach, môžete požiadať o finančnú pomoc, ale budete musieť preukázať svoje ekonomické postavenie sociálnym pracovníkom, ktorí v nemocnici pracujú. Neočakávanou príčinou chorôb v Hongkongu je teplotný rozdiel medzi 35°C a vysokou vlhkosťou na ulici a 18°C v klimatizovaných budovách. Voda z vodovodov by mala byť pitná, vláda ju však odporúča prevárať, kontaminácia často prichádza z vodovodných trubiek. Odporúča sa kupovať si balenú vodu.  Po posledných hrozbách SARS a vtáčej chrípky boli po meste rozmiestnené hygienické stanice vybavené antiseptickým gelom a dezinfekčnými prostriedkami.  Napriek tomu je Hongkong považovaný za bezpečné mesto.

Internet (.hk): www.discoverhongkong.com/login.html www.scmp.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Jardine House – prvý hongkonský mrakodrap je  známy pre malé okienka. Pre svoj look dostal od miestnych prezývku „dom 1000 ritných dier.“

Doprava

Letecky: Medzinárodné letisko v Hongkongu, tiež známe pod názvom Chek Lap Kok, je na ostrove Lantau na západe Hongkongu. Hongkongskou vlajková spoločnosťou je Cathay Pacific, ktorá je všeobecne považovaná za jednu z najlepších svetových leteckých spoločností z hľadiska služieb zákazníkom a má rozsiahlu sieť letov do mnohých miest na celom svete. Medzi ďalšie letecké spoločnosti v Hongkongu patria Hong Kong Airlines a nízkonákladový dopravca HK Express. Vlak je najrýchlejšou cestou medzi letiskom a mestom. Stojí približne 100 EUR jednosmerne do Kowloonu a 110 EUR na ostrov Hong Kong; spiatočné lístky platné po dobu 30 dní stoja 185 EUR. Z letiska do mesta vedú aj tri autobusové trasy; nájdite ich tak, že odbočíte vpravo, keď odídete z príletovej haly. Najvhodnejšou pre väčšinu návštevníkov je linka A21, ktorá premáva do Kowloon Nathans Road do železničnej stanice Hung Hom. Cesta trvá 75 minút, prremáva každých 10-20 minút a cena je 30 EUR. Taxíky sú tiež k dispozícii, ale sú drahé a často pomalé, kvôli prevádzke v centre mesta.

Autom: S veľkou premávkou, zložitou cestnou sieťou, malým počtom parkovacích miest a dobre prepojenou verejnou dopravou, je prenájom auta nezvyčajný. Prenájom auta by ste preto mali zvážiť, ak nemáte v úmysle stráviť značné množstvo času na turistike a kempovaniu na vidieku, a to najmä vtedy, ak ste ubytovaní v predmestskom hoteli. Očakávajte, že zaplatíte viac ako 600 dolárov za deň, aj pri malom automobile. Právny vek pre vedenie osobných automobilov v Hongkongu je 18 rokov. Hong Kong umožňuje väčšine cudzincov jazdiť s medzinárodným vodičským preukazom až do 12 mesiacov. Každý, kto jazdí dlhšie ako 12 mesiacov, je povinný získať licenciu Hongkongu vydanú ministerstvom dopravy. Hongkong používa dopravné pravidlá a znaky podobné Spojenému kráľovstvu. Smerové znaky sú vo všeobecnosti dvojjazyčné, v čínštine a angličtine.

Autobusom: k dispozícii sú tri typy autobusov. Vo vnútorných oblastiach autobusy často uviaznu v dopravnej zápche a cesty trvajú oveľa dlhšie, avšak pokrývajú oveľa viac destinácií ako metro. Zatiaľ, čo sú ale ľahko použiteľné, zastávky autobusu nie sú uvedené v angličtine a nájsť si autobusovú zastávku môže byť ťažké. Autobusy sú v niektorých oblastiach aj jedinou dostupnou verejnou dopravou. 

Električkou: V Hongkongu sú prevadzkované úzke dvojpodlažné mestské električky (známe aj miestne ako "ding ding"), ktoré prechádzajú pozdĺž severného pobrežia ostrova Hongkong a poskytujú lacnú dopravu už viac ako storočie. Jazda na električke je skvelá aj ako vyhliadková cesta.

Bicyklom: Všeobecne platí, že hoci je cyklistika v krajine možná, nie je práve miestom, ktoré je vhodné pre cyklistov, z dôvodu kopcovitej krajiny, znečistenia ovzdušia a všeobecného nedostatku pozornosti zo strany mnohých motoristov. Väčšinu času sú chodníky príliš preplnené aj pre tlačenie bicykla, nie to ešte jazdu. Ak plánujete používať rušné mestské komunikácie, mali by ste byť dostatočne fit na to, aby ste udržali krok s dopravou, ktorá sa prekvapujúco rýchlo pohybuje. V národných parkoch sa nachádza niekoľko turistických chodníkov, ktoré je možné zdolať na horských bicykloch.

Musíte vidiet

Hong Kong Museum of History – najnovšie hongkonské múzeum, stretnete sa tu s celou históriou Hongkongu;

Man Mo Temple – jeden z najstarších a najslávnejších chrámov;

Kowloon Walled City Park – kedysi hranica oddeľujúca Hongkong od Číny, dnes prekrásny park;

Victoria Peak – najvyšší vrch Hongkongu s prekrásnym denným alebo nočným výhľadom;

Ocean Park – zábavný park, svoju show tu majú delfíny, kosatky tulene alebo žraloky;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa