Tibet

2010-04-10 23:00:00 |   |    | 

Fakty

Oficiálny názov: Autonómna oblasť Tibet (Xizang) „Shangri La“ alebo „Strecha sveta“ uzavretá himalájska pevnosť. Tibet dodnes pôsobí ako siréna západnej predstavivosti. Tibeťania si (napriek drsným podmienkam a nešťastnej čínskej okupácii) dokázali udržať svoju kultúru a humor...
Hlavné mesto: Lhasa (hlavné mesto); Gyantse, Qamdo (Chamdo), Xigatse (Šigatse)
Rozloha: 2 228 400 km2
Počet obyvateľov: 3 145 000 (2014)
Štátne zriadenie: Je to autonómna oblasť Čínskej ľudovej republiky.
Geografická poloha: Severná Európa, na brehu Severného mora.
Časové pásmo: Slovensko + 6 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Tibete.
Podnebie:

Tibetská klíma nie je tak tvrdá ako si predstavuje mnoho ľudí. Je potrebné pripraviť sa rýchle zmeny počasia, na nočné klesanie teplôt, hlavne v západnom Tibete. Najpríjemnejšie obdobie je medzi májom a začiatkom novembra, potom teploty začnú klesať. V máji a v júni je potrebné rátať s prašnými búrkami. V júli a v auguste treba rátať s dažďami, pre ktoré je mnoho ciest neschodných. Október je najlepší na návštevu východnej časti Tibetu, naozaj chladno je až koncom novembra. V zime je dosť chladno, mnoho reštaurácií je zavretých, je menej turistov, a Lhasa je plná nomádov. Marec je problematický pre výročie tibetského povstania, kedy dochádza k obmedzeniam zo strany čínskych úradov. Tibet leží vo vysokej nadmorskej výške (celá náhorná plošina leží vyššie ako 4 000 m.n.m.), mnoho horských priesmykov leží vyššie ako 5 000 m.n.m. Letné dni sú príjemné, slnečné a suché s teplotami do 25°C. Teploty v zime sa pohybujú okolo 7°C cez deň, v noci klesajú pod -10°C. Najlepšie obdobie na návštevu väčšiny oblastí je máj, jún, alebo október.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V LHASE

Mena: čínsky juan (CNY)
Jazyky: mandarínska čínština (úradný), tibetské dialekty
Správne členenie: 6 prefektúr, Lhasa (mesto so štatútom prefektúry)
Národnost. zloženie: Tibeťania, Číňania, iné etnické skupiny (Menba, Lhoba, Mongoli)
Náboženstvo: Tibetský budhizmus (90%), bön (pôvodné tibetské náboženstvo), islam

Víza a doklady:

Tibet je integrálnou súčasťou Číny. Na vstup na územie ČĽR je potrebný platný cestovný pas a vízum. Platnosť cestovného pasu musí byť najmenej o 6 mesiacov dlhšia, ako je dátum opustenia územia Číny. Vízum je možné získať na Veľvyslanectve ČĽR v Bratislave. Pri vstupe na územie Tibetu požadujú čínske úrady cestovné povolenie (TTB). Vydávajú ho cestovné kancelárie predávajúce zájazdy. Ak si kúpite zájazd u nich, povolenie stojí okolo 6 amerických dolárov, ak si kupujete len lístok na vlak alebo lietadlo, cena „povolenia“ sa vyšplhá až na 50-70 amerických dolárov. Pri ceste vlakom budete potrebovať skutočný dokument, ktorý bude kontrolovaný. Pri cestách letecky, je povolenie len poznámkou na letenke. Pri cestách do niektorých oblastí Tibetu je potrebný iný typ povolenia - Aliens' Travel Permit (ATP), ktoré sa dá získať len vo väčších tibetských mestách (Lhasa, Šigatse a Ali). Ak máte doklady v poriadku dá sa získať veľmi rýchlo, problémom je neustále meniaci sa zoznam oblastí, kde je tento typ povolenia potrebný.


O krajine

Jedlo a pitie: Aj keď je čínska nadvláda tragédiou, Tibeťania musia pripustiť, že priniesla aspoň priemerné reštaurácie. Tradičné tibetské jedlá sú väčšinou obmedzené na krúpy, jačie mäso, alebo baranie, mliečne produkty. Korenia a zeleniny je veľmi málo, veľmi často sa sem pridáva brutálne pálivá chilli omáčka. Aj najlepšie tibetské jedlo je monotónne, reštaurácie podávajú väčšinou rezancovú polievku (thukpa) a čaj. Na porovnanie, čínske reštaurácie ponúkajú často výborné jedlá. Niektorí cestovatelia odporúčajú reštaurácie čínskych moslimov, ktoré sú čistejšie. Spoznáte ich podľa zelených zástav s polmesiacom. Kvalitnejšie tibetské reštaurácie nájdete skôr v susedných provinciách ako napríklad Sichuan. Tibetské reštaurácie v Lhase ponúkajú niekoľko tibetských jedál popri množstve západných ako pizza, cestoviny, alebo lievance. Medzi populárne tibetské jedlá patria: Momos – parené alebo vyprážané knedličky plnené mäsom, alebo zeleninou; Tingmo - jemný parený chlieb – skoro bez chuti, Thukpa – výdatná rezancová polievka so zeleninou alebo mäsom; Thenthuk – thukpa s ručne robenými rezancami; Čaj z jačieho masla – slaný čaj miešaný s maslom, základ tibetskej kuchyne, je pre väčšinu západných turistov len na ochutnanie; Počas cestovania sa pripravte na neskoré odchody alebo poruchy autobusov, a pripravte si na cestu jedlo. Dobré sú instantné rezance, dajú sa zjesť studené, alebo zaliate vodou. Ideálnym jedlom na cestovanie je vopred uvarená tsampa (opečená krúpová múka). Jedáva sa zmiešaná s čajom, maslom, alebo soľou, je vysoko energetická. Čajovne - tradičné miesto schádzania Tibeťanov. Väčšie čajovne v mestách ponúkajú sladký, alebo slaný čaj, v dedinkách je jedinou možnosťou slaný čaj. Rozdiely medzi reštauráciami a kaviarňami sú malé, v mnohých dostanete polievku thukpa.

Bezpečnost. riziká: V súčasnosti je situácia v Lhase nejasná, odporúča sa vyhýbať veľkým zhromaždeniam a demonštráciám, v meste je zvýšená prítomnosť policajných a vojenských jednotiek. Pri cestách po Tibete je potrebné rátať s častými opravami, alebo pokazením auta a zlým počasím, odporúča sa nosiť vhodné oblečenie a mať v zásobe jedlo. Dávajte si pozor na psi, miestne obrovské psy vzbudzujú rešpekt. Dajú sa odohnať hádzaním kameňov. Zdravotné riziká: najväčším rizikom je nadmorská výška, každý z návštevníkov je ňou zasiahnutý (Tibet leží v nadmorskej výške viac ako 3000 m.n.m.). V prvých dňoch sa oplatí oddychovať, a piť čo najviac vody. Pri dlhších trekoch je rizikom podchladenie. Oplatí sa tiež mať očkovanie proti besnote, psy sú agresívne a pohryznutia sú časté. Veľkí počet návštevníkov ochorie na lambliázu (infekciu tenkého čreva spôsobená parazitom lamblia intestinalis, ktorá môže viesť k hnačkám, nadýmaniu, nevoľnosti a zvracaniu). Oplatí sa priniesť vlastné lieky najbližším dostupným miestom so západnými liekmi môže byť nepálske Káthmandu.

Internet:

https://www.tibetinfonet.net/

https://www.tibet.com/

https://www.tibettravel.org/

https://www.tibettravel.info/

China Tibet News (angl.)

Komunikácia: Orange (áno), T-mobile (áno), O2 (áno) 

Bez záruky: Tibetský panovník Songtsan Gambo, zakladateľ dynastie Tubo sa oženil s dvoma princeznami čínskou a indickou. Asi aby mal pokoj od obidvoch susediacich veľmocí.

Letisko Lhasa Gonggar Airport https://www.travelchinaguide.com/cityguides/tibet/lhasa/airport.htm

 

Doprava

Do Tibetu lieta jediná dopravná spoločnosť - Air China. Plánuje sa založenie ďalšej spoločnosti – Air TIBET, ktorá by mala sídliť v Lhase. Do Lhasy plánujú lietať z Káthmandu aj nepálske aerolínie. V zimnom období sú lety často zrušené alebo meškajú. Do Lhasy lietajú linky z viacerých čínskych miest, kvôli povoleniam na návštevu Tibetu lieta 99% návštevníkov z miest Chengdu alebo Zhongdian. Do Lhasy vedie päť hlavných ciest, mnoho cestovateľov si prenajíma džípy a cestuje ďalej do Nepálu. Jediná vlaková trať do Lhasy vedie z čínskeho mesta Golmud, vlak premáva denne. Cesta vlakom z Pekingu trvá okolo 48 hodín. Cestovanie po Tibete môže byť náročné. Autobusy mnohokrát melú z posledného. Pri cestách autobusom je od cudzincov požadované povolenie na cestovanie (travel permit). Cestovanie prenajatým džípom pomerne drahé, ale obľúbené. Oplatí dohodnúť si program cesty vopred, tibetskí vodiči majú tendenciu zastavovať sa na cigaretu, alebo toaletu vo vybraných obchodoch. Oplatí sa tým rátať. Tiež je lepšie za žiadne služby vopred nezaplatiť, vyhnete sa podvodom. Nákladné autá sú rovnako lacné ako autobusy, ale čínska vláda cudzincom cestovanie nákladnými autami a stopovanie neodporúča. Bezpečnosť na cestách je len sloganom, Tibeťania majú sklon sa pred cestou modliť – vy budete možno robiť to isté, keď uvidíte miestnu situáciu. Jazda na bicykli je možná, ale je potrebné rátať s veľkým počtom dopravných nehôd, podchladením, alebo opuchmi.

 

Musíte vidieť

Jokhang – kláštor v Lhase zabalený v kúdolí borievkového dymu, obklopená unavenými a ležiacimi pútnikmi, najsvätejšie miesto Tibetu;

jazero Namtso – žiariaci drahokam medzi mohutnými vrcholmi hôr;

Friendship Highway – rozbitá, veterná cesta medzi Lhasou a Nepálom prechádzajúca cez najlepšie a najprístupnejšie atrakcie regiónu;

Mount Everest Base Camp - nadýchnite sa obdivujte zasnežený a trblietajúci sa najvyšší vrchol planéty;

Mount Kailás – najsvätejšia hora sveta, jej neuveriteľná vzdialenosť od sveta je súčasťou jej príťažlivosti;

Drak Yerpa – najsvätejšie jaskyne regiónu Ü, dodnes v nich tu žijú askéti, tiché, pokojné miesto s úžasnými výhľadmi;

Tashilhunpo Monastery – jeden z mála chrámov nezničených čínskou kultúrnou revolúciou;

Potala /Lhasa - jeden z klenotov svetovej architektúry, už prvý pohľad na ňu je magickým, nezabudnuteľným momentom, interiér je obrovským múzeom pripomínajúcim pohnutú históriu krajiny.



Zdroj: wikitravel, lonelyplanet, roughguides.com

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa