Irak

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Iracká republika
Hlavné mesto: Bagdad
Rozloha: 437 072 km2
Počet obyvateľov: 38 272 000 (2018)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: juhozápadná Ázia, Stredný východ.
Časové pásmo: Slovensko +2 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Bagdade.
Podnebie:

Pre Irak sú charakteristické horúce a suché letá (apríl – október), chladné zimy (december – marec) s občasnými dažďami a na severe snehom. V hlavnom meste v Bagdade , ktoré leží prakticky v strede krajiny (na hranice s Jordánskom je takmer rovnaká vzdialenosť ako z Bagdadu na hranice s Tureckom alebo do Perzského zálivu, je v priemere len 48 daždivých dní v roku, v Mosule na severe 55 dní a v Basre na juhu 51 dní. Teplota v tieni v mesiacoch máj až október prekračuje 40 °, pričom v mesiacoch júl – august dosahuje aj viac než 50 °C. V januári však klesá v noci takmer na 0 °C. Okrem vysokých teplôt sú nepríjemné pre Bagdad piesočné búrky. Jemný prach dráždi očí, nos, ústa a sťažuje dýchanie.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V BAGDADE

Mena: iracký dinár (IQD)
Jazyky: arabčina, na severe kurdčina (úradný)
Správne členenie: 18 provincií
Národnost. zloženie: Arabi (75–80%), Kurdi, Turkomani, Asýrčania
Náboženstvo: Islam (97%), z toho Šiiti (60%) a Sunniti (40%), kresťania a ostatní
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Bejrúte (zastupuje Irak)
Weavers Centre, 12th Fl, Clemenceau Street 464, Libanon
Tel.: +961 1367422
Fax: +961 1367423
Mobil: kontakt pre prípad núdze (mimo úradných hodín): +961 81 313 423
Email: emb.beirut@mzv.sk

Veľvyslanectvo Irackej republiky v SR
Embassy of the Republic of Iraq
Radvanská 15, 811 01 Bratislava
Telefón: +421 2 5413 1464
Fax: +421 2 5413 1464
E-mail: embassy.iraq@gmail.com

Konzulárny úrad v Erbile
Konzul: Ahmed Hassan
Consular Office of the Slovak Republic Helin plaza, Ankawa road near Korek
Tel.: +964 750 182 3203
E-mail.: ahmedgardy@yahoo.com

Víza a doklady:

Cesty do Iraku Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR neodporúča. Slovenskí občania podliehajú pri ceste do Iraku vízovej povinnosti. Žiadosť o vízum sa podáva na Veľvyslanectve Irackej republiky vo Viedni.

K vyplnenej žiadosti je potrebné predložiť 2 fotografie, kópiu cestovného pasu, pozvanie alebo iný doklad potvrdzujúci účel cesty. Osoby cestujúce do Iraku musia mať platný cestovný pas s dobou platnosti minimálne 6 mesiacov od predpokladaného dátumu opustenia irackého územia. V súčasnej dobe už neplatí predpis, ktorý v minulosti znemožňoval udelenie irackého víza alebo vstup do Iraku cudzincovi, ktorý mal v cestovnom pase záznam o pobyte v Izraeli. Cestujúci pred vstupom do Iraku musí mať okrem udeleného víza aj doklad o bezpečnostnej previerke z irackého ministerstva vnútra, a preto štandardná vízová procedúra trvá 1 – 2 mesiace. Naďalej je potrebné, aby cudzinci s výnimkou držiteľov diplomatických pasov mali pri vstupe na iracké územie potvrdenie o vyšetrení na HIV. Odlišný vízový režim platí v troch severných provinciách, ktoré sú pod kurdskou regionálnou správou.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie dnešného Iraku bolo od staroveku kolískou najstarších civilizácií – Mezopotámia. Od 4. tisícročia pred n. l. tu vznikali mestské štáty Sumerov, od pol. 3. tis. akkadská ríša, starobabylonská, asýrska, novobabylonská. Od 6. stor. pred n. l. súčasť Perzskej ríše, v 4. stor. nakrátko Babylon ovládol Alexander Veľký, po ňom Parthovia, od 3. stor. n. l. bolo územie súčasťou sasánovskej Perzie, v 7. stor. krajinu dobyli Arabi – islamizácia. Irak nezostal ušetrený ani mongolských nájazdov (13. stor.), od polovice 16. storočia až do r. 1917 patril k Osmanskej ríši. V roku 1918 dobyli územie Angličania a zriadili tu mandantné územie OSN.

V roku 1921 bolo vyhlásené Iracké kráľovstvo, v r. 1958 nastolená republika, od r. 1968 pri moci strana Baas. V roku 1979 sa moci chopil Saddám Husajn, za jeho vlády viedol Irak osemročnú vojnu s Iránom a v roku 1990 zaútočil na Kuvajt a okupoval ho, počas vojny v Zálive bol spojeneckými silami vyhnaný. Irak sa následne dostal do medzinárodnej izolácie, sankcie zo strany Bezpečnostnej rady OSN. V marci 2003 invázia spojeneckých síl do Iraku. V súčasnosti prebieha v krajine demokratizačný proces, iracká dočasná vláda (od júna 2004) sa usiluje o normalizáciu vzťahov tak vnútri krajiny, ako aj v medzinárodnom meradle, ktoré boli narušené rokmi vojny a medzinárodnej izolácie. V decembri 2005 sa uskutočnili slobodné parlamentné voľby.

Bezpečnost. riziká: Bezpečnostná situácia v Iraku sa v priebehu ostatného roka podstatne zlepšila oproti predchádzajúcemu obdobiu, avšak naďalej dochádza k samovražedným útokom najmä v Bagdade a jeho okoliu. Za súčasnej bezpečnostnej situácie sa neodporúča cestovať cudzincom do Iraku. V prípade nutnosti využiť na prepravu letecké spojenie (Bagdad – Ammán, Bagdad – Damask, Bagdad – Dubaj, Viedeň - Erbil). Tí čo sa rozhodnú cestovať do Bagdadu po diaľnici buď z Ammánu alebo z Damasku riskujú svoj život, pretože cestujúci sú často okradnutí a v mnohých prípadoch sú unesení či dokonca popravení. Voľný pohyb cudzincov po Iraku je preto možný naďalej len pri dodržiavaní mimoriadnych bezpečnostných opatrení (presun balisticky chránenými vozidlami s ozbrojeným konvojom, atď.). Výnimkou sú 3 kurdské provincie na severe Iraku, kde je relatívne pokojná situácia.

Za súčasnej bezpečnostnej situácie sa cudzincom neodporúča cestovať do Iraku. V prípade nutnosti využiť na prepravu letecké spojenie (Bagdad – Ammán, Bagdad – Damask, Bagdad – Dubaj). Tí, čo sa rozhodnú cestovať do Bagdadu po diaľnici buď z Ammánu alebo z Damasku riskujú svoj život, pretože cestujúci sú často okradnutí a v mnohých prípadoch unesení, či dokonca popravení.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVaEZ SR) jednoznačne odporúča občanom SR necestovať do Iraku a občanom, ktorí sa na jeho území zdržiavajú, odporúča, aby krajinu okamžite opustili. Toto odporúčanie sa obzvlášť naliehavo týka centrálnych a severozápadných provincií Anbar, Ninive, Salahudin, Diyala, Karkúk (Kirkúk) a tiež juhozápadnej časti provincie Arbíl (Irbíl) (-mzv-18.7.2017 so stálou platnosťou).

Zdravotníctvo: Úroveň zdravotnej starostlivosti je negatívne poznamenaná súčasnou chaotickou vnútropolitickou situáciou. V prípade potreby ošetrenia je najlepšie kontaktovať súkromného lekára. V ostatných rokoch dochádza v Iraku často najmä v letných mesiacoch k výskytu infekčných chorôb ako je cholera a žltačka. Napríklad v roku 2008 sa vyskytli 3 ohniská cholery (v irackom Kurdistane, v Bagdade a v okolí miest Nadžaf a Karbala). Cestujúcim do Iraku sa preto odporúča zabezpečiť si príslušné zaočkovanie a počas pobytu dodržiavať prísne hygienické zásady.

Internet (.iq): www.iraqdaily.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Za hotelové služby sa platí zatiaľ výlučne v hotovosti. Úhrada platobnými kartami za súčasných podmienok neprichádza do úvahy.

Doprava

V súčasných chaotických podmienkach miestna doprava prakticky nefunguje. K dispozícii sú plány verejnej autobusovej siete v Erbil, ktorá sa odhaduje na spustenie po roku 2020. Do úvahy prichádza len využívanie taxislužby, , prípadne využívanie spoločných taxíkov. Pri dlhšom pobyte je najvhodnejšie zabezpečiť si vlastné motorové vozidlo.

Autom: Jazda v noci môže byť bezpečnejšou alternatívou ku jazde dennej, no ak sa dá, vyhnite sa v oboch prípadoch mestským centrám. Pozor si dávajte aj na armádu - ak sa s ňou stretnete, uistite sa, že máte zapnuté svetlá a že dodržiavajte všetky uvedené pokyny. Ak sa vás budú pokúšať zastaviť počas jazdy, napríklad značkou stop, zelený laserom alebo iným signálom nasmerovaným na vás, odporúča sa nasledovať ho, inak vás môžu považovať za nepriateľa a prípadne aj zastreliť.

Vlaková: Cez noc premáva vlakové spojenie medzi Bagdadom a južným mestom Basra, pričom cesta trvá niečo cez 12 hodín. Premávajú tiež denné vlaky medzi Bagdadom a Fallujah, rovnako ako nepravidelné linky do svätého mesta Karbala, najmä počas náboženských sviatkov. Cestovanie vlakom sa považuje za relatívne bezpečné, najmä kvôli rozsiahlym bezpečnostným kontrolám, ktorými musia všetci cestujúci prejsť pred nástupom do vlaku. Všetky vlaky prevádzkujú železnice irackej republiky. Lístky je možné zakúpiť len na staniciach.

Musíte vidieť

Lalish Temple - Najsvätejšie miesto náboženstve Yezidi je údolie Lalishu. Lalish sa nachádza v provincii Duhok, na okraji Ninive a ukotvuje oblasť Ezidi. Nezabudnite si dať pred vstupom do obce dole topánky. Všetci chodia po dedine naboso.

Mešita Samarra – pozostkatky minaretu mešity Samarra, ktorý sa vznáša zo zeme, je najvýznamnejším zo zostávajúcich štruktúr mešity, ktorá bola kedysi najväčšia na svete.

Strom poznania - v malom južnom irackom meste Korán stojí na brehu Tigrisu neobvyklá svätyňa: malý mŕtvy strom, chránený nízkymi tehlovými stenami a obklopený betónovým námestím. Tento strom je podľa miestnej legendy Strom poznania dobra a zla - ten, z ktorého jedla Eva v záhrade.

Za návštevu rozhodne stojí aj Babylon, či mesto Bagdad alebo Ninive.



Zdroj: MZV, Euroinfo, CIA-The World Factbook

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa