Thajsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Thajské kráľovstvo
Hlavné mesto: Bangkok
Rozloha: 513 120 km2
Počet obyvateľov: 68 863 514 (2016)
Štátne zriadenie: konštitučná monarchia
Geografická poloha: juhovýchodná Ázia.
Časové pásmo: Slovensko +5 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Bangkoku.
Podnebie:

Tropické, priemerné ročné teploty sa pohybujú v rozmedzí 20°- 38°C, vlhkosť vzduchu je v hraniciach od 70 do 85 %. Vhodné obdobie na návštevu krajiny je chladné (od novembra do februára), kedy nie ani veľmi horúco, ani vlhko. Juh krajiny sa oplatí navštíviť hlavne počas teplého obdobia (marec – máj).  Bangkok je nepríjemný zvlášť v horúcom apríli a vo vlhkom októbri.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V BANGKOKU

Mena:

Thajský baht (THB)

Jazyky: thajčina (80%), angličtina; etnické a regionálne dialekty
Správne členenie: 75 provincií a 1 distrikt (hlavné mesto)
Národnost. zloženie: Thajčania (80%), Číňania (14%), Malajzijčania, Khméri
Náboženstvo: budhizmus (94%), islam (4%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Thajska vo Viedni
Royal Thai Embassy, Cottagegasse 48, Vienna (Viedeň), Austria (Rakúsko)
Telefón: +43 1 478 3335
E-mail: embassy@thaivienna.at

Honorárny Konzulát
Viedenská cesta 7, Bratislava [ukáž na mape]
Telefón: +421 2 6727 2124
E-mail: info@thaiconsulate.sk

Veľvyslanectvo SR v Bangkoku
Embassy of the Slovak Republic
YWCA Building, 9-th Floor, South Sathorn Road 25, Bangkok 10 120, Thailand (Thajsko)
Telefón: +66 2677 3445
Pohotovostná linka: + 66 816 174 611
Fax: +66 2677 3447
E-mail: emb.bangkok@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/bangkok

Víza a doklady:

Občania SR pri vstupe na územie Thajského kráľovstva za účelom turistiky sú oslobodení od vízovej povinnosti na dobu najviac 30 dní.  Na vstup a pobyt v Thajsku na iné účely a na pobyt na účel turistiky presahujúci 30 dní je potrebné požiadať o vízum.

Občania SR môžu podávať žiadosti o udelenie thajských víz pred vycestovaním napr. na Veľvyslanectve  Thajského kráľovstva vo Viedni alebo na Honorárnom konzuláte v Bratislave. S účinnosťou od 13. novembra 2015 je možné požiadať na veľvyslanectvách a  generálnych konzulátoch Thajského kráľovstva (www.mfa.go.th/web/10.php) o udelenie turistického víza na viac vstupov „METV"/ Multiple Entry Tourist Visa.  Udelené MRTV platia  6 mesiacov pričom dĺžka pobytu na jeden vstup môže byť až 60 dní. Od 31.12.2016 môžu občania SR môžu bez víz vstúpiť do Thajska cez pozemný hraničný priechod len dvakrát v priebehu kalendárneho roka.  Predĺžiť uvedenú dobu pobytu je možné len v obmedzenej miere. Informácie o žiadosti o predĺženie povolenej doby pobytu je možné nájsť na webovej stránke thajského imigračného úradu www.immigration.go.th.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Územie osídlené už v paleolite. Prví Thajčania prišli z južnej Číny v siedmom storočí, následne bolo územie okupované Khmérmi. V roku 1238 založil Šrí Indráditja thajský štát Sukchótchaj, neskôr podrobený Barmáncami. V roku 1782 Ráma I. založil dodnes panujúcu dynastiu Čakrí a vyhnal Barmáncov z krajiny. Na konci 19. storočia uznala Veľká Britínia a Francúzsko Siam ako nezávislý štát. V roku 1939 bol premenovaný na Thajsko. V druhej svetovej vojne bolo Thajsko spojencom Japonska. Od 80. rokov minulého storočia sa Thajsko stalo rýchlo sa rozvíjajúcou priemyselnou krajinou.

Bezpečnost. riziká: Bangkok je jedným zo svetových centier pôsobenia medzinárodných zločineckých syndikátov, charakter všeobecnej kriminality sa však podstatnejšie nelíši od porovnateľnej úrovne v iných svetových metropolách.

V súvislosti s nepokojnou situáciou v južných moslimských provinciách vláda ďalej sprísnila bezpečnostné opatrenia. V tejto súvislosti bol v provinciách Yala, Narathiwat a Pattani vyhlásený výnimočný stav. Vláda sprísnila bezpečnostné opatrenia aj v Bangkoku a ďalších turistických centrách. Predpokladá sa, že vláde sa v blízkej budúcnosti podarí zastaviť eskaláciu napätia, normalizovať vývoj a obmedziť ďalšie teroristické útoky.

Pozor na drogy! Ak vám nájdu akékoľvek aj malé množstvo vrátane marihuany „pre vlastnú potrebu“, hrozia dlhoročné tresty odňatia slobody. Batožinu si baľte radšej sami. Podnebie a klimatické podmienky kladú nároky na zdravotný stav. Hlavne v Bangkoku je vzduch značne znečistený, smog vytvára skleníkový efekt spôsobujúci výkyvy počasia.

Zdravotníctvo: Kvalita zdravotníckych služieb je dobrá, vysokú úroveň majú súkromné zdravotnícke zariadenia. Za lekárske služby sa platí, bezplatné služby neexistujú. Odporúča sa očkovanie proti hepatitíde A a B, tetanu a užívanie antimalarík (ak cestovateľ cestuje do pohraničných oblastí na juhu a severe krajiny).

Internet (.th): www.tourismthailand.org, https://www.bangkokpost.com, www.thaiwaysmagazine.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Letisko: Bangkok (BKK) Suvarnabhumi International Airport

Bez záruky
Chce vaša nová priateľka prsteň len za jeden baht?  Nie je to také lacné ako sa zdá. Zlatníci považujú baht aj za jednotku váhy, presnejšie je to 15.244 gramov. Pred niekoľkými rokmi by vás jedno-bahtový prsteň vyšiel na vyše 7600 korún...

Doprava

Pri cestovaní po krajine nie sú žiadne obmedzenia, výnimkou je označovanie ciest, ktoré je mimo Bangkoku v thajskom jazyku, čo spôsobuje väčšine cudzincov problémy pri orientácii. V Bangkoku je možné použiť MHD, ktorá má viacero úrovní od prepravy na nákladných autách cez klimatizované autobusy, metro až po člny, prepravujúce pasažierov po rieke Chao Phraya a jej kanáloch. Taktiež tu existujú motocyklové taxíky (tuk-tuk), čo je po ceste najrýchlejší, ale zároveň nie vždy bezpečný spôsob prepravy.

Pri cestovaní po krajine nie sú žiadne obmedzenia, výnimkou je označovanie ciest, ktoré je mimo Bangkoku v thajskom jazyku, čo spôsobuje väčšine cudzincom problémy pri orientácii. Označenie ciest je vôbec na dosť nízkej úrovni, s výnimkou hlavných cestných ťahov z Bangkoku k moru a na sever krajiny.

V hlavnom meste je možné použiť MHD, ktorá má viacero „ovní„, od prepravy na ložnej ploche nákladného vozidla cez neklimatizované autobusy, klimatizované autobusy až po člny, ktoré prepravujú pasažierov po rieke Chao Phraya River a jej kanáloch (pozn. voda v nich je strašne špinavá a zapácha). Taktiež tu existujú motocyklové taxíky, čo je po ceste najrýchlejší, ale zároveň najnebezpečnejší spôsob prepravy. Od r. 1999 sú v prevádzke dve linky, nadúrovňovej vlakovej prepravy, ktorá poskytuje veľmi pohodlný a rýchly presun. Vozne vlaku sú klimatizované a aj cena cestovného je primeraná. V júli 2004 začala premávka prvej trasy metra, ktorá je taktiež veľkým prínosom pre mestskú hromadnú dopravu v Bangkoku.

Pri cestovaní po krajine je možné využiť viaceré dopravné prostriedky, existujú spojenia autobusovými linkami, vlakové a letecké spojenia. Preprava medzi letiskom a vlastným mestom je možná takisto viacerými spôsobmi:
- „taxi-meter„ – taxíky vybavené taxametrami, označené na strechách výraznými označeniami
- letištné taxíky, „Airport Taxi„
- „Airport Buses„ – autobusové spojenie medzi letiskom a mestom po stanovenej trase, cena 100,- THB za osobu
- prepravu tiež zabezpečujú jednotlivé hotely svojim zákazníkom hotelovými limuzínami. Cena prepravy medzi letiskom a mestom sa pohybuje v závislosti od použitého dopravného prostriedku medzi 100,- až 700,- THB.

Letecká: na vysoko frekventovaných trasách, ako je napríklad trasa z Bangkoku do Phuketu, je možné lietať za menej ako za cenu lístka na autobus. K inzerovaným cenám sa ale vždy pridávajú rôzne dane a prirážky. Nezabudnite si tiež priniesť kreditnú kartu, ktorú ste použili na rezerváciu letenky. Letecké spoločnosti prestali smerovať všetky lety cez Bangkok a ponúkajú nepretržité spojenie medzi obľúbenými destináciami ako Chiang Mai a Phuket, Chiang Mai a Hat Yai, Phuket a Ko Samui a Phuket a Siem Reap. Nízkonákladové letecké spoločnosti tiež predávajú lety, ktoré sú vlastne balíčkami kombinujúcimi lety s trajektovými a autobusovými transfermi s cieľom rozšíriť ich dosah do rôznych destinácií. Nízkonákladový dopravca AirAsia má v krajine veľké pokrytie medzinárodných a aj domácich liniek.

Vlaková: Štátna železnica Thajska (SRT) má 4000 km dlhú sieť pokrývajúcu väčšinu krajiny, od Chiang Mai na severe až po malajzijskú hranicu na juhu. V porovnaní s autobusmi je väčšina vlakov relatívne pomalá a náchylná na oneskorenia, ale na druhú stranu bezpečnejšia. Samotné tarify závisia od typu vlaku a triedy, ktorú si vyberiete. V niektorých vlakoch sú k dispozícii  aj 2-lôžkové spacie vozne s prvou triedou s individuálne regulovanou klimatizáciou, ale ceny môžu byť niekedy vcelku vysoké. Druhá trieda vozňov je dobrým kompromisom, ktorý stojí približne rovnako ako autobusy prvej triedy a má porovnateľnú úroveň pohodlia. Jedinou nevýhodou thajských vlakov je ich pomalosť – okrem toho sú lacné, komfortné a spoľahlivé. Osvedčené sú tiež autobusy. Populárne sú motorky, ale pri jazdení autom (jazdí sa vľavo) rátajte s thajskou chaotickou dopravou. Alternatívou sú všetky druhy taxíkov autá, rikše, alebo menšie pickupy.

Lodná: lode zostávajú nenahraditeľným spôsobom, ako sa dostať do mnohých častí krajiny. Snáď najznámejšia thajská loď je tzv. reua hang yao; dlhá, úzka drevená loď s vrtuľou na konci dlhého "chvosta" tiahnuceho sa z lode. Vďaka tomuto tvaru sú lode veľmi ľahko ovládateľné aj v plytkých vodách. Lode zvyčajne fungujú ako taxíky, ktoré je možné si prenajať. V niektorých lokalitách, ako je napríklad Krabi, jazdia tieto lode dlhé cesty pozdĺž stanovených trás a účtujú si pevné ceny za cestujúceho.

Musíte vidieť

Sukhotáj – historické centrum hlavného mesta prvého siamského kráľovstva;

Ajuthajá – druhé hlavné mesto siamskej ríše, skanzen budhistickej kultúry;

Chrámový komplex Wat Suan Dok v meste Čhíeng Maj;

Muang Boran – staré mesto ležiace južne od Bangkoku je najväčším múzeom pod holým nebom na svete. Okolo 100 modelov najznámejších thajských pamiatok stojí na 80 hektárovom pozemku. Model zodpovedá tvaru krajiny, rozmiestnenie pamiatok ich skutočnej polohe www.ancientcity.com;

Národný park Ao Phang-Nga -  predstavte si prekrásny kúsok mora s vápencovými útesmi, neskutočnými kamennými formáciami, podmorskými krasovými jaskyňami a zvláštnymi rybárskymi dedinkami. A k tomu pobrežné vody tyrkysovej farby a malebné ostovčeky... Najlepšie si je prenajať kajak, kanoe alebo súkromnú loď. Turistické zájazdy zastavujú okrem moslimskej dedinky na  ostrovčeku, kde bol natáčaný jeden z dielov Jamesa Bonda;  

Dom Jima Thompsona – vila zakladateľa obchodu s thajským hodvábom, prekrásny príklad tradičnej thajskej architektúry s výbornou zbierkou umenia juhovýchodnej Ázie;

Národný park Sirinat – patria sem pláže  Nai Thon, Nai Yang and Mai Khao a bývalé národné parky Nai Yang a Mai Khao. Miesto bolo po tsunami zničené, ale rýchlo sa obnovuje;

Wat Arun – úžasný chrám pomenovaný po indickej bohyni úsvitu Arune. Z diaľky vyzerá ako vysekaný z granitu, zblízka vidno porcelánovovou mozaikou pokrytú vežu vysokú 82 m, postavenú v Khmérskom štýle  praang. Keramické kachličky tu zanechali čínske lode ako zbytočný odpad;

Wat Benchamabophit – prekrásny príklad modernej chrámovej architektúry (postavený v roku 1899). Skutočným pokladom chrámu je veľká zbierka obrazov Budhu zo všetkých období thajských dejín;

Wat Phra Kaew & Kráľovský palác – architektonický poklad s farebnými stupami levitujúcimi priamo do neba. Jedna z najpozoruhodnejších a najsvätejších stavieb v Bangkoku. Hlavný poklad chrámu – smaragdový Budha je vysoký len 66 cm a sedí na zlatom relikviári. Popri chráme sa oplatí vidieť aj bývalý kráľovský palác (Phra Borom Maharatchawong) www.palaces.thai.net;

Wat Traimit (chrám Zlatého Budhu) – chrám je útočiskom 3 metre vysokej, 5.5 tony ťažkej sochy Budhu zo zlata. Socha bola predtým obalená štukom, ktorý sa rozbil v 60. rokoch  pri  jej transporte. Pravdepodobne bola socha obalená počas jednej z barmských invázií;




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa