Maldivy

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Maldivská republika
Hlavné mesto: Male
Rozloha: 298 km2
Počet obyvateľov: 427 756 (2016)
Štátne zriadenie: republika
Geografická poloha: súostrovie v Indickom oceáne.
Časové pásmo: Slovensko +3 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Male.
Podnebie:

tropické

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MALE

Mena: rufiyaa (MRV)
Jazyky: maldivčina, angličtina
Správne členenie: 19 atolov
Národnost. zloženie: Maldivci, Arabi, černosi

Náboženstvo:

Dipl. zastúpenie:

sunnitský islam

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Dillí
Embassy of the Slovak Republic 
50-M, Niti Marg, Chanakyapuri, New Delhi 110 021, India
Telefón: +91 11 2688 9071, +91 11 2611 1075, +91 11 2688 5340
Mobilný telefón: +91 981 879 9477
Fax: +91 11 2687 7941
E-mail: emb.delhi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/dilli

Honorárny konzulát Maldivskej Republiky na Slovensku
Lazaretská 29, 811 09 Bratislava
Telefón: +421 905 656 846
Fax: +421 2 5292 7918
Mail: konzulat@maldivy.sk
Web: www.maldivy.sk

Víza a doklady:

Pri turistických cestách do 30 dní je vízum udelené bezplatne po príchode do krajiny v prípade splnenia nasledovných podmienok: 

  • cestovný pas platný min. 6 mesiacov;
  • spiatočný cestovný doklad;
  • dostatočné množstvo finančných prostriedkov (100 USD + 50 USD na osobu / každý deň pobytu) alebo potvrdenie CK o uhradení pobytu.

Podnikatelia a novinári žiadajú o tzv. „Business visa“ pre maximálnu dĺžku pobytu 90 dní. Na športovcov a dobrovoľníkov sa vzťahujú „Special visa“.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Poloha súostrovia na križovatke starovekých zámorských ciest z Ázie a východnej Afriky vystavila Maldivy rozličným etnickým vplyvom a súčasne od pradávna priala obchodným stykom. Od dvanásteho storočia prenikali na ostrovy Arabi, ktorí tu šírili islam. V 16. storočí sa ostrovy stali súčasťou Portugalska, o sto rokov neskôr Holandska, od r. 1756 pod anglickou nadvládou. Od roku 1965 sú Maldivy nezávislou republikou, členom Commonwealthu.

Bezpečnost. riziká: Všeobecne je na Maldivách pomerne nízka kriminalita, avšak treba počítať s drobnými krádežami na plážach. Na návštevníkov sa vzťahujú maldivské zákony a právo. Je zakázané používanie omamných látok a drog a nedodržanie ustanovenia sa posudzuje prísne. Maldivská republika je moslimská krajina, osamelé ženy sú niekedy terčom provokácií domorodcov. Nudizmus je zakázaný, je potrebné mať aspoň minimálne nepriehľadné oblečenie. V hlavnom meste je vyhlásená prohibícia. Na celom území je zakázané odlamovať koraly a loviť ryby bez povolenia.

Zdravotníctvo: Zdravotná starostlivosť je na pomerne nízkej úrovni, náročnejšie zákroky sa na Maldivách neuskutočňujú. Ošetrenie je pomerne drahé. Je dobré poznať svoju krvnú skupinu.

Internet (.mv): www.vermillionmaldives.com, www.letsgomaldives.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky:  Maldivám hrozí, že ak bude zvyšovanie sa hladín morí pokračovať súčasným tempom, skončia pod vodou. Maldivy pozostávajú z asi 1200 koralových ostrovov, z ktorých väčšina leží len 1,5 metra nad hladinou. Hlavné mesto Male už chránia pred morom veľké hrádze, okolo celej krajiny sa však postaviť nedajú. Prezident Nasheed preto minulý rok navrhol premiestnenie 400 000 obyvateľov Maldív do inej krajiny. Do úvahy pripadá Srí Lanka, India alebo Austrália. (sita)

MALDIVY - Vláda jedného zo štátov najviac ohrozených globálnym oteplovaním a stúpajúcou hladinou mora, rozhodla o zavedení turistickej dane. Ostrovný maldivský štát chce príjmami z tejto dane šetriť na boj proti neustále stúpajúcemu oceánu, ktoré môže skončiť až nákupom nového územia a prešťahovaním celého štátu. Prezident Našíd oznámil, že každý z asi sedemsto tisíc turistov, ktorí na Maldivy každoročne pricestujú, zaplatí 3 doláre za každý deň pobytu. Priemerný návštevník strávi na ostrovoch tri dni. Každý rok tak vláda ušetrí asi 6,3 milióna dolárov.  (sita)

Doprava

Pohyb na Maledivách má tri formy: lodná doprava, letecká (letecké taxi) a súkromné jachty. Lode sú maldivským ekvivalentom auta, zatiaľ čo lietadlá a súkromné jachty sú rezervované hlavne pre turistov. Letecké taxi nemôžu byť prevádzkované v noci, takže ak prídete na letisko za tmy, možno budete musieť stráviť noc v Male alebo v hoteli na letisku v Hulhule. V meste Male funguje aj taxislužba.

Letecká: Prakticky všetci návštevníci prichádzajú na medzinárodné letisko Malé (MLE IATA), ktoré sa nachádza na ostrove Hulhulé, hneď vedľa hlavného mesta Male. Letisko je obsluhované širokým spektrom letov do Číny, Indie, Srí Lanky, Dubaja a hlavných letísk v juhovýchodnej Ázii, ako aj čoraz väčším počtom chartov z Európy. Letisko Gan tiež ponúka medzinárodé lety, napríklad do Milána, a to až niekoľkokrát týždenne. Spoločnosť British Airways počas zimy (október až marec) lieta do Male priamo z Londýn - Gatwick. Žiaden bod na Maldivách nie je od letiska vzdialený viac ako 90 minút a návštevníkom vzdialenejších ostrovov sú k dispozícii letecké taxi. Od roku 2013 je jediným operátorom spoločnosť Trans Maldivian Airways, ktorá lieta s hydroplánmi, ktoré na jednej trase prevezú približne 15 cestujúcich. Oneskorenia sú ale časté, nie je zriedkavé čakať 5 hodín v salóniku letiska.

Lodná: Na Maldivách neexistujú pravidelné lode poskytujúce osobnú prepravu. Na ostrovoch dokonca nekotvia takmer žiadne jachty, pretože navigácia v okolí útesov je nebezpečná a povolenia sú drahé. Taxi lode zvyčajne berú turistov na ostrovy severných a južných atolov. Prichádzajú vo všetkých rôznych tvaroch a veľkostiach v závislosti od kvality rezortu, v ktorom žijete. Verejné trajekty a nákladné lode sú k dispozícii pre viac nezávisle zmýšľajúceho a rozpočtovo obmedzeného turistu. Hlavným prevádzkovateľom je MTCC, ktorý na svojich webových stránkach uvádza zoznam ciest a výšky cestovných lístkov. Predchádzajúci systém vyžadujúci písomné pozvánky a cestovné povolenia Inter Atoll (IATP) pre tých, ktorí chcú navštíviť iné ostrovy, bol zrušený, takže teraz máte možnosť cestovať, kamkoľvek si želáte.

Musíte vidieť

Hlavné mesto Malé. Na siedmich kilometroch štvorcových nájdete futbalový štadión, mešitu, palác, múzeum a medzinárodné letisko.

Rušné finančné a politické centrum krajiny má niekoľko pamiatok. Navštívte napríklad Národné múzeum, ktoré ponúka nádych histórie. Zatiaľ, čo budova nemusí vyzerať príliš sľubne, v zbierke múzea sa nachádzajú krásne arabské a thajské gravírované drevárske práce, náboženské predmety, zbrane a iné historické artefakty. Mesto má tiež niekoľko významných mešít. Friday Mosque zo 17. storočia je najstaršia v krajine.

Ak by ste sa na svojom ostrovčeku veľmi nudili pozrite si neobývané ostrovy. Maldivy tvorí takmer 1200 koralových ostrovov. Z toho je 220 obývaných a 70 sprístupnených pre cudzincov. V prípade záujmu navštíviť niektorý z nesprístupnených ostrovov, treba v Male písomne požiadať o zvláštne povolenie ministerstva správy atolov – „Ministry of Atolls Administration“. Žiadosti sa prijímajú denne za mierny poplatok. O ďalšom postupe po príchode na ostrov je potrebné sa informovať na registračnom úrade.



Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa