Vietnam

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Vietnamská socialistická republika
Hlavné mesto: Hanoj
Rozloha: 331 230,8 km2
Počet obyvateľov: 94 569 072 (2016)
Štátne zriadenie: socialistická republika
Geografická poloha: juhovýchodná Ázia.
Časové pásmo: Slovensko +5 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie v Hanoji.
Podnebie:

Vietnam je natoľko členitý, že miesta s príjemnou klímou sa dajú nájsť počas akéhokoľvek obdobia roka. Väčšinou je horúco  s vysokou vlhkosťou, teploty sa pohybujú okolo 30°C.  Na severe a v zimnom období (január) sú teploty príjemnejšie. Počasie je ovplyvnené dvoma monzúnmi; zimný (október – marec) prichádza zo severovýchodu a prináša daždivé a chladnejšie počasie do regiónov severne od Nha Trang, na juhu je v tomto období sucho a teplo. Od apríla do októbra klímu ovplyvňuje juho-západný monzún, ktorý prináša teplé a vhlké počasie do celej krajiny, okrem horských oblastí.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V HANOJI

Mena:

vietnamský dong (VND)

Jazyky: vietnamčina, čínština, khmérčina
Správne členenie: 17 oblastí, 63 provincií
Národnost. zloženie: Vietnamci (87%), Číňania, Mungovia, Khméri
Náboženstvo: budhisti (62%), katolíci, taoisti, konfuciáni
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Hanoji  
12 Ba Huyen Thanh Quan,Ba Dinh District, Hanoj, Vietnam
Telefón: +8 443 734 7601, +84 243 734 7602
Mobil (pohotovostný): +8 490 498 8554
Fax: +8 443 734 7603
E-mail: emb.hanoi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/hanoi

Veľvyslanectvo Vietnamu pre SR
Dunajská 15, Bratislava
Telefón: +421 2 5245 1263
E-mail: vnembassy_sk@yahoo.com

Víza a doklady:

Vietnamská vláda rozhodla 25. januára 2017 o zahájení dvojročného pilotného plánu udeľovania víz pre zahraničných turistov prostredníctvom elektronického systému (e-visa). Občania zo 40 krajín budú môcť požiadať o e-visa odo dňa 1. februára 2017. Do tohto zoznamu je zahrnutá tiež Slovenská republika. 

Žiadatelia sú povinní vyplniť formulár, ktorý je dostupný v anglickom jazyku na viacerých webových stránkach vízových centier, napr. https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/home. Po vyplnení formulára bude pridelené heslo spolu so žiadosťou o úhradu správneho poplatku, ktorý je pri jednom vstupe 25 USD a pri viacerých vstupoch 50 USD.

Proces vybavovania trvá tri pracovné dni a úspešní žiadatelia si budú môcť vytlačiť svoje e-visa, ktoré je potrebné preukázať pri vstupe ako aj výstupe z Vietnamu.

Ministerstvo zahraničných vecí SR

O krajine

Dejiny: Územie bolo centrom mezolitických a neolitických kultúr už pred viac ako 10 tisíc rokmi. V 3. storočí pred n. l. prvé historicky doložené štátne útvary – Nam Viet a Au Lac. V 2. až 15. stor. sa v strednom a južnom Vietname rozvíjala ríša Čampa. V 16. storočí sa územie rozdelilo na severnú a južnú časť. Zjednotenie sa uskutočnilo znova až v 19. storočí počas vlády dynastie Nguyen. V 19. stor. zosilnelo prenikanie Francúzska na územie, čo vyvrcholilo francúzsko-vietnamskou vojnou (1883-1884) a zriadením Indočínskej únie pod koloniálnou správou Francúzska. 1941-45 pod japonskou nadvládou. V r. 1945 bola na celom území vyhlásená Vietnamská demokratická republika, ktorá sa však v rokoch 1945-54 stala terčom novej francúzskej intervencie.  Podľa Ženevských dohovorov bol Vietnam v r. 1954 rozdelený na komunistický Severný Vietnam a antikomunistický Južný.

Do občianskej vojny sa zapájajú Spojené štáty (1964-1973). V roku 1976 bola na celom území Vietnamu vyhlásená Vietnamská socialistická republika – komunistický Vietnam zabral južnú časť. V rokoch 1978 – 89 komunistický režim vo Vietname intervenoval v prospech extrémistických síl v Kambodži (Červení Khméri) a v Laose a obe krajiny prakticky okupoval. Dva roky pred rozpadom komunistického bloku v Európe zahájil Vietnam rozsiahle hospodárske reformy, ktoré predznamenali aj politické zmeny, tie sa však dodnes uskutočňujú len veľmi ťažko. Vláda sa však od r. 2001 usiluje o liberalizáciu ekonomiky a reformy, potrebné na jej modernizáciu. V krajine stále vládne jedna strana.

Bezpečnost. riziká: Pohyb po území krajiny je neobmedzený s výnimkou zakázaných zón, ku ktorým sú prístupové cesty vyznačené tabuľami. V Ho Či Minovom meste sú časté prípady okradnutia turistov na ulici aj v centre mesta. Osobnej hygiene sa odporúča sa venovať zvýšenú pozornosť treba venovať.  V meste sa odporúča maximálna opatrnosť vzhľadom na chaotickú dopravnú situáciu. V poslednom období bola krajina tvrdo zasiahnutá tajfúnmi, povodňami a zosuvmi pôdy boli postihnuté provincie po celej krajine, vrátane Thahn Hoa, Nghe An, Quang Binh a Ha Tinh. Husté dažde zasiahli provincie Quang Ngai, Quang Tri a Quang Nam. V uvedených oblastiach je na nejaký čas obmedzená doprava a komunikácia.

Zdravotníctvo: Vietnam je rozvojová krajina, rátajte s nižšou úrovňou zdravotníctva a hygieny. Mimo veľkých miest je zdravotnícka sieť slabšia. Odporúča sa navštevovať súkromné nemocnice, alebo nemocnice prevádzkované so zahraničnou pomocou. Často tam pracujú zahraniční lekári, tiež sú lepšie vybavené. Ich služby sú drahé. Odporúča sa uzavrieť zdravotné poistenie. Vo Vietname sa môžete nakaziť takmer každou tropickou chorobou. Situácia sa však pomaly zlepšuje, pred cestou sa doporučuje sa na túto situáciu pripraviť. Medzi najčastejšie ochorenia turistov aj tak patria nachladnutia a hnačky.

POZOR: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Hanoji upozorňuje slovenských občanov na niektoré zdravotné riziká spojené s cestovaním do Vietnamskej socialistickej republiky.
Krajina sa stáva rizikovou oblasťou z hľadiska výskytu AIDS. Pri cestovaní hrozí v teréne nebezpečenstvo ochorenia maláriou, horúčkou dengue, japonskou encefalitídou a podobne a to najmä vo vidieckych oblastiach na juhu krajiny. Riziko nákazy je však možné na celom území Vietnamu a to aj v mestských oblastiach. Treba počítať s podstatne nižšou úrovňou zdravotníctva a hygieny ako na Slovensku a so značne slabšou zdravotníckou sieťou mimo veľkých miest. Aj vo veľkých mestách sa cudzincom odporúča navštevovať súkromné nemocnice, alebo nemocnice prevádzkované so zahraničnou pomocou, ktorých služby sú ovšem drahé. Pri ceste do Vietnamu sa odporúča uzatvoriť vhodné zdravotné poistenie.
(mzvsr, 29.05.2009)

Internet (.vn): www.vietnamtourism.com, https://english.vietnamnet.vn/,

Komunikácia: T-Mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Letiská: Noi-Bai Airport Hanoi (HAN), Ho Chi Minovo mesto (SGN), Tan Son Nhat International Airport

Bez záruky: Nezabudnite vyskúšať miestne nápoje bia hoi a hadie víno. Bia hoi je čerstvo uvarené pivo dodávané v plastových džbánoch, podávané v malých baroch, alebo na uliciach. Hadie víno je alkohol, kde je naložený jedovatý had. Vietnamci veria, že má liečivé účinky.

Doprava

Letecky: Hlavné medzinárodné letiská vo Vietname sa nachádzajú v Hanoji a v Ho Chi Minh City. Obe letiská sú obsluhované mnohými letmi z veľkých miest vo východnej Ázii a juhovýchodnej Ázii, s niektorými medzikontinentálnymi službami do Austrálie a Európy. Lety sú najrýchlejší spôsob, ako prejsť celú túto dlhú krajinu. Let z Hanoja do HCMC trvá približne len 2 hodiny. V minulosti bola väčšina týchto letov lacná v porovnaní s európskymi alebo severoamerickými letmi. Ceny sú však vyššie ako predtým, napríklad spiatočná letenka z Hanoja do Da Nangu stojí okolo 120-150 USD, vrátane daní. Domácimi dopravcami sú Vietnam Airlines so svojou dcérskou spoločnosťou Vasco, ktorá prevádzkuje niektoré kratšie lety, Jetstar Pacific a VietJet.

Autobusom:  Autobusová doprava na dlhé vzdialenosti spája väčšinu miest vo Vietname. Väčšina odchádza skoro ráno, aby sa prispôsobila premávke a neskorým popoludňajším dažďom, alebo premávajú cez noc. Priemerné cestné rýchlosti sú zvyčajne pomerne nízke, dokonca aj pri cestovaní medzi mestami. Napríklad 276 km dlhá cesta z Mekong Delta do Ho Chi Minh City bude autobusom trvať asi 8 hodín. Vo väčších miestach je často potrebné použiť miestnu dopravu, aby ste sa odtiaľ dostali do centra mesta. Autobusové stanice sú všeobecne dobre organizované, bezpečné a dostatočne jednoduché na navigáciu, aj keď nehovoríte vietnamsky. Alternatívou, ktorú využívajú najmä cudzinci, sú minibusy, aj keď sú drahšie, ale tiež rýchlejšie a nemajú toľko zástaviek.

Vlakom: Na cestu naprieč Vietnamom (Hanoj – Ho Či Minovo mesto) môžete použiť železničnú trať pozdĺž pobrežia (1700 km) – Transindočínsku magistrálu. Vlak ide dvakrát denne a cesta trvá dva dni. Za lístky platia cudzinci inú sumu ako miestni obyvatelia. Vlaky sú o niečo pomalšie, ale bezpečnejšie a pohodlnejšie ako autobusy. Hlavne v lacnejších triedach môžu byť problémom vreckoví zlodeji, iným rizikom sú deti hádžuce na vozne všetko čo im príde pod ruku, kovový štít na oknách sa odporúča nesklápať.

Autom: prenájom auta a vodiča je možný za primerané ceny. Polícia vás aj tak bude pokutovať, lepšie je mať so sebou miestneho, ktorý s nimi bude komunikovať. Motocykel si môžete prenajať tiež, stačí vám medzinárodný vodičský preukaz a pevné nervy. K presunom na kratšie vzdialenosti je dobré si prenajať motocykel alebo bicykel. Na ceste si však dávajte pozor. Vietnamskí vodiči sú veľmi bezohľadní. Po meste využite cyklorikšu alebo motorikšu (tuk-tuk). Ceny sa vždy dohadujú vopred.

Lodná: Ak nestrávite aspoň nejaký čas na lodi, nespoznáte pravý vietnamský život. Dávajte si ale pozor, pretože mnoho lodí nie je navrhnutých tak, aby spĺňala svetové štandardy. Príkladom je trajekt premavajúci z Phu Quoc na pevninu. Tento trajekt má na palubu iba jeden malý vstup pre všetkých cestujúcich, čo je približne 200 ľudí. Myšlienka na núdzový východu neexistuje. Prehliadkové lode môžu byť prenajaté za približne 20 USD na deň, ale opäť pozor na bezpečnosť. Ak si prenajímate loď, uistite sa, že je loď registrovaná na prepravu turistov a má na palube dostatok záchranných viest a iných bezpečnostných zariadení.

Musíte vidieť

Ba Be National Park – národný park dažďových pralesov pokrývajúci plochu viac ako 23,000 hektárov, oblasť je obývaná kmeňom Tay, žijúcich v domoch postavených na drevených koloch;

Tunely v Cu Chi – tunely  vyhĺbené príslušníkmi Viet-Congu počas vietnamskej vojny, dnes môžu túto klaustrofobickou atrakciou vyskúšať turisti;

Múzeum Ho Či Minovho mesta -  v prekrásnej novoklasicistickej budove nájdete výstavu artefaktov z komunistického zápasu o moc v krajine;

Zátoka Halong (krajina vodných skál) – aj keď podobné vápencové útvary nájdete v Číne a v Thajsku, nikde inde nie sú také impozantné;

Stará štvrť Hoi An – úchvatná architektonická fúzia čínskych, japonských, vietnamských a európskych domov zo 16. storočia;

Staré cisárske mesto Hue – jedinečnosť  jeho pevnosti, mauzóleí a záhrad ohromí aj najskúsenejších cestovateľov; 

ostrov Phu Quoc – neskazené pláže obklopené kokosovými palmami, najlepší piesok je na  Bai Sao, kryštálovo čisté more na ostrovoch An Thoi;

My Son – najdôležitejšie centrum dávnej ríše Champa, pamiatka chránená UNESCOm. Je považovaná za náprotivok veľkých civilizácií po ktorých zostali pamiatky ako Angkor Wat;

delta Mekongu – úrodný farmársky región obklopený klasickou vietnamskou scenériou.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa