BICYKEL Kupujeme bicykel (1)

2010-06-12 12:00:00 |   |    | 

Vybrať si správny bicykel nie je vôbec jednoduché. Ponuka na trhu je široká a výber bicykla presne na mieru záleží na mnohých podmienkach.



Než pôjdete do obchodu

Pozor na veľmi nízke ceny Výhodný nákup bicykla v supermarkete sa vám môže škaredo vypomstiť. Bicykel s cenou pod 200 eur môžete dať po jednej sezóne do šrotu (aj keď záleží na tom, ako často a v akých terénoch na ňom jazdíte). Nedá sa tiež jednoznačne povedať, že vyššia cena znamená úmerne aj vyššiu kvalitu.

Nespoliehajte sa výhradne na doporučenia predajcu To môže byť často ovplyvnené potrebou zbaviť sa "ležiakov". Máloktorý predavač bude vedieť lepšie než vy v akom teréne budete jazdiť, ako často a aké dlhé etapy na bicykli absolvujete a koľko vážite.

Podľa kvality rámu a komponentov bicykla sa jeho cena pohybuje väčšinou medzi 300 – 7 tisíc eur. Pre bežnú rekreačnú a športovú jazdu si pripravte zhruba 300 až 500 eur. Ak si chcete na svojom bicykli len tak niekedy vyjsť na kúpalisko alebo na nákup, v pohode vám stačí bicykel do 350 eur. V cenovej kategórii 350 -700 eur nájdete bicykle, ktoré sú určené pre častejšie jazdenie, dlhšie výjazdy a športovejšie použitie. O drahších modeloch by mali uvažovať závodníci a diaľkoví cykloturisti.

Dôležitá je aj váha jazdca. Vyššia záťaž znamená logicky väčšie namáhanie všetkých súčiastok a preto je nutné dať väčší dôraz na výber kvalitnejších súčiastok.Ťažší jazdec by teda mal do svojej cyklo-výbavy investovať viac a dať väčší dôraz na kvalitu rámu a osadenia.

 

Cestný bicykel, MTB alebo Cross

Na našich cestách sa najčastejšie stretávame s horskými bicyklami (MTB – mountainbike) Je to do určite miery móda –  montbajk si často kupujú ľudia, ktorí jeho vlastnosti nikdy naplno nevyužijú. Pokiaľ ich používajú hlavne na jazdu po asfaltových cestách, len zbytočne vynakladajú energiu, aby dohonili svojich priateľov na cestných alebo trakingových bicykloch.

Horský bicykel sa najlepšie uplatní v teréne alebo na cestách horšej kvality. Nie je to bicykel na hory, ako by sa mohlo podľa názvu zdať. Jednak sa strmé stúpania nájdu takmer všade a jednak sú MTB vybavené rovnakými komponentmi ako trakingové bicykle. Mnohé trakingové bicykle majú dokonca ľahšie prevody než niektoré horské bicykle.

Rozhodujúce pre voľbu horského bicykla je kvalita povrchu, po ktorom budete jazdiť. MTB sú prispôsobené pre hrubšie zachádzanie a pomalšiu rýchlosť – majú robustnejší rám, širšie plášte a menší priemer kolies (väčšinou 26"). Bicykel sa tak lepšie ovláda v ťažkom teréne a rýchlejšie reaguje na zmenu smeru.

Rám horského bicykla je opticky robustnejší a obyčajne menší než u ostatných typov bicyklov. Väčšinou má aj viac prevodov, rozšírených hlavne v oblasti tých najľahších. Tieto prevody sú určené pre prudké stúpania a jazdu ťažkým terénom. Hrubý dezén plášťov zvyšuje ovládateľnosť bicykla na mokrom a klzkom teréne. Pokiaľ chcete svoj MTB použiť k jazde na ceste s kvalitným povrchom, zaobstarajte si čo možno najtenšie plášte s jemným dezénom. Valivý odpor zníži natvrdo nahustený plášť, takže vo výsledku sa menej nadriete.

Cestný bicykel na tenkých plášťoch alebo galuskách je vhodný na prekonávanie dlhších vzdialeností na kvalitných cestách. Tieto bicykle bývajú veľmi rýchle a väčšinou aj ľahké. Rýchlosť bicykla má však aj druhú stránku – v prípade najťažších prevodov sa musíte oprieť do pedálov s väčšou silou.

Priemer ráfov je väčší než má MTB, štandardom je 28" (palcov). Dobré vlastnosti  tohto typu bicykla vyniknú práve na kvalitných cestách. Jeho nevýhody ale rýchlo spoznáte. keď odbočíte napríklad na poľnú cestu s nekvalitným povrchom. Tenké plášte nie sú schopné odpružiť nerovnosti povrchu. Bicykel je ťažšie ovládateľný a hrozí preseknutie plášťov alebo galusiek. Cestný bicykel je vhodný predovšetkým na športové využitie.

Kompromisom medzi horskými a cestnými bicyklami sú trakingové (trakking) alebo tiež krosové (cross) bicykle. Rozdiel medzi nimi je len v doplnkoch. Krosový bicykel nemá blatníky, nosič a pod. Je tak vybavený pre jazdu na horších cestách a v členitejšom teréne.

Trekingový bicykel je určený pre menej kvalitné cesty, ale môžete s ním okrajovo zájsť aj do terénu. Je ideálnym pre rekreačnú cykloturistiku, pretože tá sa väčšinou odohráva na cestách nižšej triedy alebo na cyklotrasách.

Veľkosť rámu trekingových bicyklov je niekde medzi horskými a cestnými. Na rovine im užšie plášte dávajú možnosť vyšších rýchlostí, v stúpaniach sa potom vďaka rozsahu prevodov vyrovnajú aj horským bicyklom. Len obtiažne s nimi však dosiahnete takú rýchlosť, ako na cestnom bicykli a v teréne nebude tak dobre ovládateľný ako horský bicykel.

 

Ďalšie typy bicyklov

V rekreačnej turistike veľmi pravepodobne vystačíte s vyššie uvedenými typami bicyklov. Na trhu však existujú ďalšie kategórie:

 

  • Mestské bicykle – sú určené pre náročnú jazdu po rovinatých terénoch s kvalitným povrchom. majú málo prevodov, obyčajne je dobre zakrytá reťaz. Sú vhodné pre cestu do práce alebo na nákup.
  • Ležadlové bicykle – v iných krajinách celkom bežná záležitosť u nás skôr módny výstrelok. Konštrukčne úplne iný bicykel umožňuje jazdcovi ležať, pololežať a opierať sa. Vynikajúce jazdné vlastnosti na prekonávanie dlhších vzdialeností.
  • Trialové špeciály – sú určené na prekonávanie prekážok (schody, skalnatý terén a pod.)
  • BMX (Bicycle-moto-cross) – bicykle pre závodnú disciplínu BMX, jazda v teréne;

Vymýšľanie nových druhov a kategórií je tiež marketingovým ťahom výrobcov. Takže každý rok vznikajú nové a nové druhy. Významy zaužívaných označení sa menia a bicykle sa presúvajú z jednej do druhej kategórie.


 

Zdroj/autor: nakole,mtb,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa