Vianoce na Vianočných ostrovoch

2012-12-18 16:00:00 |   |    | 

VIANOČNÉ OSTROVY - Ak sa vám už presýtilo oslavovať najkrajšie sviatky roka v slovenskom prostredí, mali by ste vyskúšať niečo nové. Nuž a kde inde stráviť vianočný čas ako práve na Vianočných ostrovoch? Lenže je tu jeden menší problém - na svete totiž existujú dva ostrovy s týmto menom. Viete čo? Poďme sa teda pozrieť na oba.



Pri Austrálii

Prvý z Vianočných ostrovov sa nachádza v Indickom oceáne nepríliš vzdialený od Indonézie. Patrí však pod Austráliu ako súčasť jej vonkajšieho teritória. Jeho rozloha nie je veľká - rozkladá sa na ploche iba 135 kilometrov štvorcových, no z tejto plochy až 65 percent tvorí dažďový prales. Aj toto je dôvod, prečo je tento Vianočný ostrov mimoriadne cenný z hľadiska flóry aj fauny. Nájde sa tu aj značné množstvo endemických druhov, a práve preto je ostrov neustále skúmaný vedcami.

No samozrejme by to bol priam hriech, keby takéto miesto stálo bokom od turistického záujmu a treba povedať, že tomuto Vianočnému ostrovu to naozaj nehrozí. Nielen jeho prírodné krásy, ale aj nádherné pláže vám doslova vyrazia dych. A to ešte nehovoríme o tom, že obrovskej obľube sa tu teší športové potápanie a rybolov. Rýb je tu totiž viac ako dosť a to nielen na ich pozorovanie, ale aj lovenie.

Najdôležitejším administratívnym centrom pre približne 1 500 obyvateľov Vianočného ostrova je Flying Fish Cove, čo v preklade znamená Zátoka lietajúcej ryby. Sú to však aj ďalšie osady či mestečká so zaujímavými názvami: Silver City, Poon Saan či Drumsite. V nich žije skutočne etnicky zmiešané obyvateľstvo, ako napríklad Číňania, Austrálčania, predstavitelia európskych národov či prisťahovalci z Malajzie. A možno práve v ich príkladnom spolužití je akýsi vianočný duch, hoci ostrovu dal jeho názov moreplavec William Mynors, ktorý ho objavil práve 25. decembra roku 1643.

 

Najväčší na svete

Druhý Vianočný ostrov, ktorý sa nachádza v Tichom oceáne a patrí do republiky Kiribati, má samozrejme podobnú históriu svojho pomenovania ako ten prvý, až na to, že tu bol hlavným protagonistom legendárny anglický kapitán James Cook. Ten k jeho brehom priplával na Vianoce v roku 1777. Vtedy hádam ani netušil, že objavil najväčší atol na svete, ktorý je dnes známy aj pod menom Kiritimati.

Jeho rozloha je totiž až 642 kilometrov štvorcových, z čoho 388 kilometrov tvorí súš. Na nej sa nachádzajú osady, ktoré majú ešte zaujímavejšie názvy, ako tie na prvom Vianočnom ostrove. Tak napríklad hlavným mestom je London a ani ostané dediny sa nedajú zahanbiť: Poland, Banana či Tabwakea.

Na rozdiel od prvého spomínaného Vianočného ostrova je tento pokojným miestom, kde si jeho obyvatelia žijú svojím jednoduchým životom. Dokonca ani turizmus tu nie je príliš rozvinutý, hoci aj tu by ste našli nádhernú prírodu a krásne pláže. Ale možno práve vďaka tomu je atol Kiritimati úžasným miestom, kde je ešte možné stráviť čarovné chvíle bez toho, aby ste doslova zakopávali o ďalších turistov.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa