Divoký karibský raj s unikátnym jazerom, v ktorom neustále vrie voda! To je Dominika.

2014-07-01 13:00:00 |   |    | 

Dominika nie je Dominikánska! To by si mal človek niekoľkokrát zopakovať predtým než vystúpi z lietadla na jedinom miestnom letisku. Miestni obyvatelia sú totiž na túto chybu veľmi hákliví. Oba štáty síce ležia v Karibiku, ale Dominika je tým menej známym, divokejším a podľa tunajších rodákov samozrejme krajším miestom. Človek tu narazí na pláže s čiernym pieskom, sírne pramene, farebné potoky i na jazero, v ktorom neustále vrie voda.



Ostrov Dominika leží v Malých Antilách medzi Guadeloupe a Martinikom a na mape sveta je len malou bodkou. A cestovné kancelárie ju dlho prehliadali. Zatiaľ čo na okolitých ostrovoch vyrastali prvé väčšie strediská, na Dominike sa nedialo nič.

A ani dnes nie je Dominika nijako zvlášť turisticky vyťažená. Niektorí dokonca hovoria o tom, že vyzerá takmer rovnako, ako keď ju v roku 1493 po prvýkrát uvidel Krištof Kolumbus. Mimochodom – bolo to v nedeľu, a pretože slávny moreplavec asi nemal práve tvorivú náladu, pomenoval nový kúsok zeme práve po dni, kedy ju objavil. Dominica je teda latinský názov pre nedeľu.

Dve mestá

Ostrov Dominika má celkovo asi 70 tisíc obyvateľov. A 17 tisíc z nich žije v hlavnom meste Roseau. V ňom nájdete prístav (kotvia tu i zaoceánske lode) a starobylý trh, kde zoženiete to najčerstvejšie ovocie. Roseau je príjemným mixom koloniálnej a modernej architektúry. Druhým najväčším mestom je Portsmouth na severozápade ostrova. A asi len málokto by čakal, že tu nájde i univerzitu.  Vraj je lacná, a preto obľúbená.

Dominika je ostrov vulkanického pôvodu. A pod zemskou pokrievkou to dodnes buble a vrie. Hlavný vulkán Morne Diablotins sa od objavenia ostrova k životu neprebudil, dávna vulkanická aktivita je však zrejmá na tunajších plážach – časť ich totiž pokrýva čierny vulkanický piesok. Sú tu i termálne pramene, miesta, kde na povrch unikajú sírne výpary alebo horúca para. Pokiaľ by sme prepočítali počet týchto javov na kilometer štvorcový, je ostrov Dominika jedným z najaktívnejších miest svojho druhu na planéte.

Poriadne veľká šálka vriacej vody

Vulkanického pôvodu je i vriace jazero, „Boiling Lake“. Vodná plocha s priemerom šesťdesiat metrov vo svojom strede buble a vrie a neustále sa nad ňou vznáša oblak pary. Človek si tu musí dávať veľký pozor, aby sa mu nepokĺzla noha a nespadol po príkrej stene do vody. Pri brehu je voda síce chladnejšia, ale kúpeľ v deväťdesiat stupňovej kvapaline by iste nebol príjemný.

I pre vysokú teplotu vody a vzduchu vlniaceho sa nad vodnou hladinou sa doposiaľ nepodarilo zistiť presnú hĺbku jazera. Zatiaľ sa podarilo namerať hĺbku šesťdesiat metrov, ale vo vriacom stredovom „kotlíku“ by mohla byť ešte väčšia.

Cesta údolím prázdnoty

Cesta k vriacemu jazeru nie je práve jednoduchá a rozhodne sa nedá začať tak, že sa pred obedom zdvihnete na pláži z ležadla, vkĺznete do sandálov a takto naľahko vyrazíte. K jazeru totiž nevedie žiadna cesta (na ostrove je vlastne cesta jediná, ktorá vedie po pobreží) a ten, kto ho chce uvidieť na vlastné oči, si ráno musí privstať a pripraviť sa na zhruba trinásťkilometrovú túru vnútrom pralesa.

Odporúča sa nespoliehať sa na vlastné schopnosti a radšej vyraziť so sprievodcom. Ten totiž presne vie, kde je najlepšie prebrodiť rieku, kde si na chvíľu odpočinúť a upozorňuje na zaujímavosti počas cesty. Tá najväčšia (okrem vriaceho jazera, samozrejme), čaká na výletníkov asi v troch štvrtinách výletu. Bujná zelená vegetácia ustupuje a človek sa ocitne v pomerne pustej krajine.

„Hovorí sa tu tomu Údolie prázdnoty, vegetáciu zničila z veľkej časti vulkanická aktivita asi pred sto dvadsiatimi rokmi,“ hovorí sprievodca. Z rozbrázdenej zeme tu vyfukujú sírne plyny, farba vody pod nohami sa mení podľa toho, aký minerál v nej práve prevažuje. A sú tu i malé bazény – prírodné, s horúcou termálnou vodou, do ktorých človek môže vliezť. Treba si však dávať pozor, lebo voda je niekde naozaj poriadne horúca. A s oparenými chodidlami sa ďalej k vriacemu jazeru stúpa pomerne zle.

Želáte si kurz meditácie alebo jogy?

Dominika rozhodne nepatrí k ostrovom, kde sa vedľa seba tiesni stredisko vedľa strediska. Naopak skôr praje tým, ktorí chcú pokoj. A tiež dobrodružnejším povahám, ktoré ráno obujú vibramky a vyrazia na celodennú túru po džungli, prípadne sa navlečú do neoprénu a zmiznú na celé popoludnie pod morskou hladinou. Vyraziť sa tu dá i do skanzenu Karibov, pôvodných obyvateľov ostrova, ktorí dnes za poplatok predvádzajú, ako žili ich predkovia kedysi dávno. Pomerne novou atrakciou sú miesta, kde sa natáčali niektoré zo scén z filmu Piráti z Karibiku.

A pokiaľ ide o jogu a meditácie z titulku – na ostrove stojí i luxusný ekorezort, kde je všetko vyrobené z recyklovaných alebo recyklovateľných materiálov. Človek v ňom môže striedať polihovanie pri bazéne a posedávanie pri vodnom bare s hodinami, kedy sa pod dohľadom lektora venuje joge, alebo meditáciám. Mimochodom, tunajší pokoj je na podobné aktivity ideálny.

Autor: Lucie Šterbová

 

Reklamný odkaz

Eso travel ponúka

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov:

 

  • Guadeloupe – Dominika : Užite si kombinovaný zájazd na dvoch nádherných ostrovoch. Spoznáte krásne pláže, hlboké pralesy, budete sa potápať, nakupovať, nakúkať do dielní miestnych majstrov. A večer si užijete luxus hotelíkov.
  • Mayská riviéra : Vydajte sa napríklad do luxusného hotelu Riu Lupita na Mayskej riviére. Leží v letovisku Playa del Carmen pri krásnej pláži a v dosahu všetkých nočných radovánok a zábavy. Fakultatívne výlety a odlet už o pár dní!
  • Luxus na Zanzibare : Vydajte sa do Afriky. Za horúcim slnkom, teplým morom, krásnymi plážami. A ak chcete, tak i na safari. Teraz za veľmi príjemné ceny, ktoré sú najnižšie v roku.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa