Útočisko bohatých a slávnych: Ružové pláže karibského ostrova Sv. Bartolomej

2014-07-13 11:00:00 |   |    | 

Ostrov Sv. Bartolomej je len drobnou bodkou na mape sveta. Ale práve táto bodka je považovaná za miesto, kde človeku doprajú jednu z najexkluzívnejších dovoleniek v Karibiku. Malé dizajnové hotely, gurmánske reštaurácie, drahé butiky a v diaľke na tyrkysovej hladine kotviaca obrovská zámorská loď. Tu hľadajú útočisko slávni a bohatí.



Svätý Bartolomej je síce súčasťou Malých Antíl, ale život miestnych obyvateľov sa od života tých, ktorí žijú na ďalších ostrovoch, výrazne líši. Životný štandard je tu na naozaj vysokej úrovni – sčasti samozrejme i vďaka cestovnému ruchu, ktorý sa na ostrove naplno etabloval v 90. rokoch.

Ostrov je pod správou Francúzska (od januára 2012 však už nie je členom Európskej únie) a jeho atmosféra tu na vás naozaj dýchne, či už pri návšteve reštaurácie, alebo pri prechádzke hlavným mestom. V ňom je však paradoxne i niekoľko výrazných stôp, ktoré prezrádzajú, že ostrov bol sto rokov švédskou kolóniou. Francúzsko ho totiž v 18. storočí vymenilo za obchodné práva v oblasti Baltu.

Gustavia – pamiatka na Švédov

Hlavný mestom je teda Gustavia – na pamiatku švédskeho panovníka Gustáva III. – a dnes je i hlavným prístavom ostrova. Sem priplávate, pokiaľ sa na ostrov vypravíte loďou z neďalekého Svätého Martina. Hlavne na prelome roku sem prichádzajú obrovské jachty, z ktorých sa vylodia boháči a celebrity. V okolí samotného prístavu je i bezcolná zóna – človek tu teda môže nakúpiť i pomerne lacný luxusný tovar.

Butiky a luxusné obchodíky, kde zakúpite šperky za tisíce, sú rozosiate aj po zvyšku Gustavie. Okrem nich tu za návštevu určite stojí i miestne múzeum histórie, ktoré približuje mnohokrát poriadne zamotané dejiny, a niektoré z reštaurácií a bistier.

Svätý Bartolomej je raj gurmánov. V deväťdesiatych rokoch na ostrove dokonca pôsobili dve prestížne kuchárske školy – jedna sa špecializovala na francúzsku, druhá na kreolskú kuchyňu. Treba však priznať, že v niektorých reštauráciách sa dnes spoliehajú  na súhru toho najlepšieho z oboch gastronómií. Jemnosť a umiernenosť francúzskej kuchyne a ostré chute a nečakané kombinácie tej kreolskej.

Na ostrov Svätého Bartolomeja sa však nechodí výhradne pre nákupy a gastronómiu. Jeho najväčším pokladom sú pláže – niekde biele, inde s pieskom jemne doružova. Rozľahlé a plné ľudí, alebo drobné, ukryté v osamotenej zátoke. Aspoň raz by však mal človek vyraziť na pláž St. Jean. Ani nie tak pre kúpanie, ale pre lietadlá…

Adrenalín na miestnom letisku

Práve na tejto pláži totiž končí letisková dráha, na ktorú dosadajú lietadlá pristávajúce na miestnom malom letisku. Lietať sem síce môžu len menšie stroje (dráha má totiž na dĺžku len 650 metrov) – ale i prelet menšieho lietadla len veľmi tesne nad plážou vás prinúti - minimálne po prvýkrát - zatajiť dych. Mimochodom – nie nadarmo obsadilo tunajšie letisko v rebríčkoch tých najextrémnejších letísk sveta bronzovú pozíciu.

Sv. Bartolomej – zastávka luxusných parníkov

Ostrovy Malých Antíl, vrátane ostrova Svätého Bartolomeja, sú častou a veľmi obľúbenou zastávkou luxusných zámorských parníkov. Podľa odhadov sem takto každý rok aspoň na pár hodín dorazí asi 130 tisíc turistov. Tí si prejdú pláže, hlavné mesto, obchodíky, reštaurácie a so zotmením sa nalodia a plávajú ďalej.

Ubytovanie na Svätom Bartolomeji sa nesie predovšetkým v duchu súkromia. Hotelov je tu len okolo troch desiatok a všetky sú veľmi malé, často len s desiatimi izbami, prípadne s ešte nižším počtom, všetky však patria ku špičke. Na pláži kúsok od hlavného mesta Gustavia tu stojí i jeden z najlepších hotelov sveta.

Na ostrove sa každý rok ubytuje okolo sedemdesiat tisíc ľudí. A kapacita hotelov je v porovnaní s týmto číslom zanedbateľná. Kde teda bivakujú tí ostatní? Obvykle v luxusných súkromných vilách, ktorých tu je niekoľko stoviek. A tí, ktorí sa neuspokoja s prenájmom, si ju môžu rovno kúpiť. Pokiaľ na ňu teda majú. Odhadcovia nehnuteľností tvrdia, že vďaka obrovskému dopytu a exkluzivite ostrova tu luxusná vila na pláži stojí i desiatky miliónov euro. Á propos – aj keď Svätý Bartolomej nie je súčasťou Európskej únie, euro tu zostalo oficiálnou menou. Zároveň francúzština zostala oficiálnym jazykom.

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky pobytových zájazdov:

 

  • Hotel Eden Rock, Sv. Bartolomej : Jeden z najluxusnejších hotelov súčasnosti. Päť hviezdičiek, gurmánske reštaurácie, jedna z nich je priamo na pláži, kúpele, vlastná galéria alebo možnosť prenájmu jachty.
  • Talanquera Resort, Dominikánska republika : Hotelový komplex v Dominikánskej republike zložený z dvojposchodových budov a bungalovov je umiestnený na piesočnej pláži v Juan Dolio na juhovýchode ostrova. Hotel je obklopený veľkou tropickou záhradou a jazierkom s plameniakmi.
  • Hotel Melia las Dunas, Kuba : Hotel sa nachádza v tropickej záhrade, je rozdelený na dve časti - časť pre rodiny s deťmi a časť pre dospelých. Šesť reštaurácií, šesť barov, dva veľké bazény, dlhá piesočná pláž priamo pri hoteli.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa