Domy zo slávnych hororov: Podivné a hrozné veci sa nedejú len pred kamerou

2014-07-21 09:00:00 |   |    | 

Lokality natáčania filmov i dejiská skutočných zločinov oddávna priťahujú množstvo ľudí. Skutočné príbehy stojace za slávnymi americkými horormi však svoje adaptácie v hrôze mnohokrát prekonajú. Film „3:15 ZOMRIEŠ!“ inšpirovalo vyvraždenie šesťčlennej rodiny a strašidelné veci sa diali i pri udalostiach inšpirujúcich ďalšie horory.



V reálnom živote sa nebezpečným situáciám vyhýbame, ale na televíznych obrazovkách nám nevadia. Nemáme sa čoho báť. Platí to i pri domoch, ktoré využili pre natáčanie hororov. Poďte sa na tri z nich pozrieť. Sprevádzajú ich zaujímavé osudy. Radšej sa však najskôr presvedčte, či ste si zamkli.

Osvietenie: hotel, ktorý vyzerá hrôzostrašnejšie než ten skutočne strašidelný

 

Niekto za dverami hovorí. Zlovestným hlasom prednáša detskú riekanku. Trochu z toho behá mráz po chrbte. Naraz dverami prejde sekera. Švih a ďalší zásek. Ešte párkrát a vo vzniknutom otvore sa objaví pomätená tvár túžiaca po zabíjaní. V tom okamihu sa zobudíte a zistíte, že to bol len sen. Vydýchnete si, ale pre istotu sa presvedčíte, že vás od vchodu nesleduje šialený Jack Nicholson. Nie, nabudúce si už pred spaním Osvietenie (The Shining) rozhodne nepustíte.

 

Cestovná kancelária hrôzy

 

V Los Angeles existuje cestovná kancelária, ktorá vozí svojich klientov na miesta, kde sa natáčali preslávené hororové scény. Prechádza sa lokalitami na území Hollywoodu a Pasadeny. Pri takej prehliadke sa turisti dostanú do miest vzniku hororu Halloween (pôvodná verzia i remake), prezrú si miesta z klipu Michaella Jacksona Thriller, alebo dom z filmu Nočná mora z Elm Street. Ďalej na tejto bizarnej púti spoznajú miesta úmrtia slávnych hororových tvorcov a odvezú si domov kópie ich úmrtných listov. Okrem toho majú usporiadatelia cesty ešte jedno eso v rukáve – klienti totiž nejaký ten horor zažijú sami na vlastnej koži. Dúfajme len, že sa tým nemyslí opitý šofér autobusu.

Film sa sprvoti nestretol s veľkým ohlasom u odborníkov, ale i tí ho časom prijali. Omnoho viac film zabodoval u fanúšikov. Jeho facebookový profil má niekoľko stoviek priaznivcov, módni návrhári tlačia šialenstvom pokrivenú Nicholsonovu tvár na dámske šaty. Horor si vyslúžil i niekoľkominútovú paródiu v kreslenom seriáli Simpsonovci, čo nesmieme brať ako výsmech. Medzi slávnymi osobnosťami sa účinkovanie v žltom seriáli berie ako pocta.

Kubrickovej filmovej verzii však nie je naklonený autor knižnej predlohy Stephen King. Ten napísal príbeh potom, čo zažil na vlastnej koži niekoľko podivných vecí v Stanley Hoteli v Colorade. Vraj sa mu, okrem iného, počas krátkej neprítomnosti v izbe samé vybalili veci z kufru. Režisér sa rozhodol zostať v rovnakom štáte, ale filmoval radšej o niečo ďalej v Overlook Hoteli. Scény z úteku rodiny pred besniacim otcom však pochádzajú odinakiaľ. Exteriéry sa zase točili v hoteli Timberline Lodge v Oregone, v lokalite známej napríklad z filmu Jingle Bells.

Je nutné podotknúť, že Overlook Hotel vyzerá na záberoch skutočne dobre. Jeho desivá rozľahlosť a ponurosť počas zimného obdobia pôsobia tak, že si tu nikto nemôže byť istý tým, že by sa skutočne v prázdnom hoteli nezbláznil. Kto také obavy má, mal by sa budove v Lerimer County blízko Sidewinderu vyhnúť. Na druhej strane kto sa cíti dostatočne odolný a chcel by sa do dejiska slávnych scén pozrieť, mal by to urobiť. Už len preto, že v priľahlých Skalnatých horách je naozaj krásne.

3:15 ZOMRIEŠ!: horor na motívy skutočnej tragédie

 

Košaté stromy, v nich cvrlikajú vtáci, pod nimi upravený trávnik, uprostred neho stojí pôvabný hotelík postavený v holandskom koloniálnom štýle. A v ňom - idylka končí - šesť mŕtvol! V Amytiville, dejisku slávneho hororu 3:15 ZOMRIEŠ! (The Amytiville Horror), sa kedysi skutočne odohrala séria vrážd. Spisovateľ Jay Anson udalosť spracoval vo svojom románe v roku 1977. Netrvalo dlho a krv z jeho stránok sa dostala na plátna kín a na milióny televíznych obrazoviek.

Film tvorcom zarobil veľa peňazí, ale majitelia domu z úspechu takú radosť nemali. V obave z nájazdov turistov do pokojnej časti Long Islandu dom prestavali tak, aby nevyzeral úplne presne ako na záberoch z filmu. Navyše docielili to, že sa zmenila jeho adresa. Slávna 112 Ocean Avenue, Amityville už neexistuje. Všetci miestni však dobre vedia, kde sa hrôzostrašný dom nachádza, takže sa dá s ich pomocou bez problémov nájsť i dnes.

Keď sa dostanete do interiéru, prekvapí vás jeho útulnosť. Žiadne muchy vám na tvár nesadnú, to sa tu mimo natáčania nestáva. Dom je veľmi starý, ale prestavba ho výrazne oživila. V tomto milom prostredí medzi krásnymi kusmi koloniálneho nábytku by ste žiadny zločin nečakali. Keď však vyjdete späť von, cítite to. Niečo je vo vzduchu. Oných šesť vrážd sa tu nestalo náhodou. O tomto dome možno ešte budeme počuť.

Vyhánač diabla: predlohou pre posadnuté dievča bol v skutočnosti chlapec

 

S Robbiem Mannheimom to rodičia nemali ľahké. Namiesto hrania baseballu sa bavil vyvolávaním duchov. Okolie si začalo všímať, že sa z domu naozaj šíria prapodivné zvuky a kvílenie. Okrem toho  po dome začali svojvoľne lietať deky a občas bolo možné vidieť samého ducha. Rodičia sa preto obrátili na cirkev, aby z ich syna kňazi posadnutosť dostali. Táto udalosť inšpirovala tvorcov filmu Vyháňač diabla (The Exorcist).

Pre natáčanie väčšiny scén použili tvorcovia dom na adrese 3600 Prospect Street, Georgetown v hlavnom meste USA Washingtone, D.C. Dom sám osebe dnes nepôsobí nijako strašidelne, to sa samozrejme nedá povedať o slávnych schodoch z filmu. Tie vedú z Prospect Street na M Street a pôsobia nevľúdne i za popoludňajšieho svetla.

Americký filmový horor má veľkú tradíciu a tisíce fanúšikov obchádzajú pri výletoch do Ameriky i tieto strašidelné domy. Stali sa turistickými atrakciami, ktoré nemožno vynechať  presne tak, ako nemožno vynechať Sochu slobody alebo Mount Rushmore. Ak plánujete cestovať po USA, môžete si urobiť zachádzku ku strašidelným domom. Ničoho sa tam nebojte. Jack Nicholson už dnes nikomu neubližuje.

Autor: Lucie Šterbová

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky last minute zájazdov do USA

  • Západ USA s vlajúcimi vlasmi : Svetlá neónov rozžiareného Los Angeles alebo krásy prírody Grand Kaňonu a NP Sequoia. Do toho vlajúce vlasy a svišťanie medzi Harleymi na legendárnej Route 66, to je pravá Amerika.
  • Karibik a Bahamy najväčšou loďou sveta : Vydajte sa na jednu z najlepších dovoleniek svojho života. Prežite ju na najväčšej lodi sveta, v zajatí luxusu a s tými najlepšími destináciami v Karibiku na obzore. Pozrite sa na nádherné pláže!
  • New York známy i neznámy : Nielen Socha Slobody, Central Park a Empire State Building, v New Yorku nájdeme oveľa viac, a to i v okrajových štvrtiach. Napríklad Ellis Island s múzeom plným pohnutých osudov prisťahovalcov.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa