Vodopády Iguazú s desivým Diablovým hrtanom: Tu je vraj vstup do pekla!

2014-07-26 11:00:00 |   |    | 

Pre hukot vody nie je takmer nič počuť a to, čo človek neukryje pod pláštenku, je do niekoľkých sekúnd dokonale premočené. Vrátane fotoaparátov a dokladov. Jazda na motorovom člne pod vodopádmi Iguazú sa však vyplatí. A návštevník pri pohľade na ohromné masy vody chápe miestnych domorodcov, ktorí tvrdia, že tam niekde za vodnou stenou je vchod do pekiel. Toto je totiž poriadne pekelné!



Diablov hrtan

 

Tak hovoria domorodci najslávnejšej časti vodopádu. Ohromným kaňonom v tvare U sa každú sekundu valia tisíce litrov vody. Cez závoj vodnej triešte nie je vidieť a človek si na lávke, ktorá vedie až do bezprostrednej blízkosti vodopádu, pripadá bezcenný. Práve sem domorodci umiestnili vchod do pekiel – za neprekonateľné masy vody vodopádu Iguazú.

Komplex vodopádov Iguazú leží na hraniciach Brazílie a Argentíny – preto by ste si nemali zabudnúť pas – ušetríte si tak množstvo nepríjemností a budete si môcť prezrieť vodopády z oboch strán.

Na motorovom člne až k päte vodopádu!

 

Z tej brazílskej strany je vraj pohľad z brehu krajší – i preto, že trojkilometrový pás vodopádov možno vidieť v celej šírke. Na argentínskej strane je však zážitok „interaktívnejší“ – je tu viac lávok a mostíkov, ktoré vedú tesne nad hladinou až k päte vodopádu, pričom od brehu rovnomennej rieky sa každú chvíľu odráža motorový čln so skupinou turistov - človek sa tu k búriacim masám vody dostane bližšie.

Vodopády Iguazú sú širšie než Viktóriine a vyššie než tie na Niagarské. V období dažďov, keď sú vodopády najmohutnejšie, tvoria celý komplex asi tri stovky jednotlivých vodopádov. V období sucha klesá ich množstvo na polovicu. I preto veľmi záleží na tom, kedy sa na výpravu do vnútra pralesa vydáte.

Tým najlepším obdobím je vraj koniec marca – vtedy končí obdobie sucha a začína obdobie dažďov. Človek už zastihne vodopády v takmer plnej sile (mimochodom, maximálny prietok je 6500 kubíkov za sekundu, v období sucha však klesá na 300 kubíkov za sekundu), ale zároveň sa ešte dočká celkom priaznivého počasí.

Skoré rána sú tu bez turistov

 

Jedinou chybou na kráse v tej chvíli budú už len veľké skupiny turistov. I preto je lepšie privstať si a z neďalekého Foz do Iguacu sa nechať taxíkom, alebo autobusom, priviezť už skoro ráno. Vtedy budú vodopády patriť len vám… a tým, ktorí sú ubytovaní v unikátnom hoteli, postavenom priamo nad vodopádmi.

Rozľahlá budova hotela Das Cataratas stojí na brazílskej strane vodopádov už od roku 1939. Oficiálne však hotel otvorili až v roku 1958. Vtedy ešte na území, ktoré nebolo nijako chránené. V súčasnosti už je hotel súčasťou národného parku, ktorý tu bol vyhlásený v 80. rokoch 20. storočia.

Unikátny hotel uprostred džungle

 

Rozľahlá stavba v koloniálnom štýle bola už od počiatku cieľom tých, ktorí nemali hlboko do vrecka. Po nákladnej rekonštrukcii v roku 2009 je však pobyt v tomto hoteli exkluzívnou záležitosťou. Obrovský bazén, slnečná terasa a luxusné izby ukryté v tropickej záhrade.

Na požiadanie vám tu zaistia i výlet helikoptérou nad vodopádmi – pokiaľ by Vám náhodou nestačil výhľad na ne priamo z terás, ktoré patria hotelu a na ktoré majú hoteloví hostia prístup i v dobe, kedy je pre ostatných turistov národný park už uzavretý. Za unikátny zážitok si tu však samozrejme nechajú tiež poriadne zaplatiť.

Bránou k vodopádom je Foz do Iguacu

 

Inak sú vodopády najľahšie dostupné z brazílskeho mesta Foz do Iguacu, kam sa za vodopádmi najčastejšie lieta z iných veľkých brazílskych miest. Pre tých menej majetných sa potom ešte ponúka cesta autobusom z Rio de Janiera (http://www.exotika.sk/poznavaci/brazilia/) – tá však trvá viac než 24 hodín.

Samotný vstup do národného parku a tým pádom i k vodopádom je spoplatnený nielen na brazílskej, ale aj na argentínskej strane. Pokiaľ teda chcete vidieť vodopády z oboch strán, pripravte si dvakrát zhruba 10 euro. Zážitok, ktorý bude nasledovať po takejto investícii, vás rozhodne obohatí!

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov do Brazílie:

 

  • Vodopády Iguazú a Búzios : Užite si pobyt v Rio de Janeiro, vydajte sa do džungle za vodopádmi Iguacu a na záver prežite pár dní na plážach luxusného letoviska Búzios, kam chodila na dovolenku i diva Brigitte Bardot!
  • Veľký okruh po Brazílii : Spoznajte tajomné zákutia Amazónie, chyťte si vlastnú piraňu, nechajte sa očariť najkrajším mestom sveta, ktorým je Rio de Janeiro. Štrnásťdenný poznávací zájazd po fascinujúcej Brazílii. Podrobnosti tu!
  • Veľký okruh po Argentíne! : Ostré štíty veľhôr, trieštiace sa ľadovce, veľryby, pampa v kombinácii s návštevou najjužnejšie položeného mesta planéty - úchvatné zážitky na celý život.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa