Úchvatný život pod vodou

2014-10-06 17:30:01 |   |    | 

Pri cestovaní sa netreba pozerať len pred seba, ale niekedy sa oplatí pozrieť aj na zem, prípadne sa ponoriť pod hladinu. Podobne je tomu aj v Austrálii, kde sa nachádza jeden z divov planéty Zem - Veľká koralová bariéra. Obrovský ekosystém je plný života, farieb a druhov. Všetky tvory tu žijú v súlade s prírodou a vytvárajú neuveriteľný organizmus.



 

Veľký organizmus

 

348 tisíc kilometrov štvorcových chránených UNESCOm. Veľká koralová bariéra je najväčším podobným úkazom na svete. Rozprestiera sa ako v plytkých vodách relatívne blízko pobrežia, tak aj v hĺbke 2 km, kam oko bežného človeka nikdy nepadne. Nad vodu zase vystupujú malé ostrovčeky, na ktorých je len a len pláž, ale aj ostrovy s vysokými vrchmi, niekedy vysoké aj 1 km. Celá plocha je nesmierne mnohoraká a zaslúži si obdiv nás všetkých.

 

V číslach

 

Veľká koralová bariéra pozostáva z približne 2400 oddelených útesov a takmer 900 ostrovov. Pod hladinou žije množstvo živočíchov a rastlín, ktoré žijú v dokonalej harmónii. Spolunažíva tu 1500 druhov rýb, 400 druhov koralov a 4000 mäkkýšov. Na ploche 3 tisíc kilometrov štvorcových sa rozprestierajú riasy, ktoré dodávajú tunajšiemu prostrediu živiny a potrebné minerály.

Nad hladinou zase nachádzame vtáky. Chránené prostredie vyhovuje takmer 450 druhom.

 

V ohrození

 

Ako každý pozemský organizmus, aj Veľká koralová bariéra je vystavená nebezpečenstvu. Všadeprítomné znečistenie ničí životné prostredie všetkých druhov, ktoré v bariére žijú. Pre zmeny prúdovteploty vody koraly odumierajú, čím negatívne ovplyvňujú aj životy ostatných druhov. Koralom nepraje ani počasie, keďže silné búrkycyklóny narážajú na vonkajšie strany útesov a ničia ich.

V neposlednom rade prispieva k deštrukcii koralových útesov aj človek svojou priamou aktivitou. Neúmerné lovenie rýb, plavenie sa do chránených oblastí  a vyhadzovanie odpadkov priamo do mora majú za následok to, že každý deň prichádzame o kúsok neopísateľnej prírody.

Zdroj/autor: unesco.org, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa