Milujete potápanie? Toto sú tie najkrajšie miesta na svete na spoznávanie podmorského sveta

2015-05-19 08:00:00 |   |    | 

Potápanie je ako droga. Ak sa raz pozriete na krásu podmorského sveta, nebudete sa ho vedieť nabažiť. Dôležité je však vybrať si aj tie správne lokality. Miesto, kde je voda nádherne priezračná, dno je pokryté mnohými tajomstvami a pestré rybky vám budú neustále lákať pohľad do iných končín. Pokiaľ ste už vyskúšali túto záľubu na viacerých miestach na svete, nenechajte si ujsť ešte týchto osem lokalít, ktoré ponúkajú to najkrajšie morské divadlo.



 

Červené more

 

Práve počas dovolenky v Egypte sa dostali mnohí k potápaniu po prvýkrát. Pokojne si tam môžete zopakovať váš zážitok opäť, no skúste zájsť trošku ďalej od turistických centier. Tam, kde sú vody pokojnejšie a nie je už toľko ľudí, nájdete aj viac druhov rýb a pred očami zbadáte naozaj nádherný svet. Odborníci odporúčajú potápanie v Červenom mori kvôli vynikajúcej viditeľnosti. Navyše tunajšie koraly sú veľmi pestré a nádherné. Ak máte strach, nemusíte ísť až tak hlboko a napriek tomu si prídete na svoje.

 

Beqa Lagoon, Fidži

 

Celé pobrežie Fidži sa môže pochváliť skvelými miestami na šnorchlovanie i potápanie. Beqa Lagoona je však výnimočná nádherným morským dnom. Tunajšie korale hrajú rôznymi farbami a vytvárajú jedinečné obrazce. Navyše tu žije aj množstvo exotických rýb, ktoré v iných moriach neobjavíte. Nestretnete tam len malé druhy, ale aj také väčšie, no obávať sa ich nemusíte. Väčšina z nich je plachých, a iné sú zase zvedavé, budú si vás zblízka obzerať, no nijako vám neublížia. Bude to skutočne jedinečný zážitok.

Čítajte tiež: Romantické súostrovie Fidži: od kanibalizmu k luxusným strediskám pre dospelých

 

Veľká modrá diera, Belize

 

Ide o nádherný prírodný úkaz, ktorý je nemenej zaujímavý, keď sa ho rozhodnete preskúmať zblízka. V podstate ide o prepadnutú jaskyňu a tá vytvorila hlbokú morskú dieru, ktorá dnes slúži ako útočisko mnohým podmorským živočíchom. Najkrajšou časťou je však samotný jaskynný komplex, kde je klasická stalagmitová a stalaktitová výzdoba. Pozorovať ich takto v podmorskom prostredí v spoločnosti desiatok farebných rybiek, je doteraz nepoznaným a úplne iným zážitkom oproti tomu, aký zažívame v našich jaskyniach.

 

Thajsko

 

Na potápanie sú vhodnejšie ostrovné oblasti, ktoré ponúkajú lepšie podmienky. Najmä súbor menších ostrovov Similans je na to ako stvorený. Ich veľkou výhrou sú jedinečné korale, ktoré v takom zastúpení inde vo svete nenájdete. Thajsko toto morské dno vyhlásilo za chránenú krajinnú oblasť, aby tak uchovali toto jedinečné prostredie aj pre ďalšie generácie.

 

Papua-Nová Guinea

 

Svoju jedinečnosť z hľadiska potápania si uchovávaja hneď z dvoch dôvodov. Prvým je nádherný podmorský svet. Pestré živočíchy, za ktorými nemusíte putovať ani hlboko do mora. Druhou netradičnosťou sú vraky lodí z obdobia vojny nachádzajúce sa na morskom dne. Časom sa s nimi príroda zahrala natoľko, že z nich vytvorila unikátne domovy rôznych rybiek a iných podmorských živočíchov. Neustále tak ukrývajú rôzne prekvapenia, vďaka ktorým perfektne zapadli do tohto tajomného prostredia.

 

Veľká koralová bariéra, Austrália

 

Ideálnejšie podmienky pre potápanie asi nenájdete. Nádherná čistá voda dá vyniknúť všetkej nádhere podmorského sveta. Tým, že tu živočíchy nerušene žili stovky rokov, veľmi dobre sa im darí a prežívajú tu aj mnohé vzácne druhy. Taktiež má nádherne pestré podmorské rastliny. Výnimkami nie sú ani obľúbené morské korytnačky. Odhadom sa tam nachádza viac ako 1500 druhov rôznych zvierat. Niektoré oblasti sú plytké a vhodné i na šnorchlovanie.

 

Cozumel, Mexiko

 

Je to jedno z prvých miest na svete, kde sa začali špecializovať na poskytovania profesionálnych služieb ohľadom potápania. Tunajšie podmienky boli tak vynikajúce, že sa vytvorilo niekoľko firiem, ktoré pomáhali ľuďom spoznávať podmorský svet. Veľkou výhodou Cozumel je, že tam potápaním môžete pokojne stráviť aj dlhšiu dovolenku. Okolo celého pobrežia sa totiž nachádza množstvo malých jaskýň a zákutí, ktoré vám zabezpečia pestrý program na niekoľko dní. Môžete sa neustále presúvať a spolu s domácimi odborníkmi objavovať aj netradičné miesta, ktoré bežní turisti neuvidia.

Mohlo by vás zaujímať: Mayské kúpaliská - Kde sa v Mexiku ovlažiť

 

Bali

 

Vhodné je aj pre amatérov, ktorí len začínajú s potápaním. Bali ponúka rozmanité podmienky, takže si len stačí vybrať podľa vlastných schopností, čo všetko chcete v podmorskom svete preskúmať. Opäť sa môžu pochváliť bohatým podmorským životom za dobrých podmienok. K dispozícii je aj špeciálna akadémia, kde turistov naučia základy šnorchlovania, ale im aj priblížia všetky rady ohľadom potápania a vypracujú ich tak na úroveň pokročilých.

 

Zdroj/autor: list25.com, fodors.com, scubatravel.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa