Metropola Azerbajdžanu nie je len o peniazoch. Ropná krajina má čo ponúknuť

2015-10-29 08:00:00 |   |    | 

Určite neuniklo vašej pozornosti, že tento rok sa konali prvé tzv. Európske hry. Centrom športového diania Európy sa na chvíľu stálo Baku, mesto tradičnej kultúry a zároveň i moderného dizajnu.



 

Mesto kultúry a histórie

 

Baku je hlavné mesto Azerbajdžanu a nachádza sa vo východnej časti štátu. Leží približne 28 metrov pod úrovňou mora, čo z neho robí najväčšie mesto sveta ležiace pod jeho hladinou. Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z obdobia 3500 rokov pred naším letopočtom, z egyptskej „Knihy mŕtvych“ z obdobia vlády faraóna Meniho. Podobne ako veľa svetových veľkomiest i Baku je tvorené z dvoch hlavných častí, centra mesta a starého vnútorného mesta. To je spolu s Shirvanshah palácom a Maiden Tower zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Palác Shirvanshahs bol postavený v 15. storočí dynastiou Shirvanshah. Pamiatka je rozdelená na niekoľko častí: hlavnú budovu, kryptu, palác a kúpeľný dom. Palác je zobrazený na bankovkách miestnej meny manat. Druhá pamiatka Maiden Tower (v miestnom jazyku Gis Galas) bola postavená v 12. storočí ako súčasť opevneného mesta. Dnes tu sídli múzeum, ktoré rozpráva príbeh histórie Baku.

 

Za mestom

 

Metropola je preslávená nielen minulosťou, ale aj svojimi drsnými vetrami a aj preto je označovaná ako „mesto vetrov.“ Miestni obyvatelia podobne ako väčšina Azerbajdžancov milujú čaj. Je to nápoj číslo jedna v tejto krajine a obyčajne sa pije z pohára hruškovitého tvaru. Nápoj sa konzumuje spolu s kockami cukru alebo trochou džemu. Obľúbeným miestom vychutnávania tohto nápoja je Bulvár, nachádza sa na južnom pobreží „Kaspiku“ a navštevujú ho nielen miestni obyvatelia, ale aj turisti. Promenáda oslávila v roku 2009 svoje 100. výročie. Pre návštevníkov je príťažlivá nielen história, ale aj krásna príroda. Obdivovať ju môžete napr. v Širvanskej štátnej prírodnej rezervácií. Leží približne 100 kilometrov južne od hlavného mesta. Založená bola už v roku 1969 za účelom ochrany vodného vtáctva a gaziel, zaberá plochu 17 745 hektárov. V celom Azerbajdžane nájdete ešte 14 prírodných rezervácií a 20 chránených parkov. Pre adrenalínových turistov je zaujímavá tzv. Burning Mountain, a teda Horiaca hora. Prebieha na nej vzácny prírodný jav a nachádza na polostrove Absheron (Abšeronský polostrov). Horí po celý rok v dôsledku prirodzeného úniku plynu. Azerbajdžan je tiež známy ako „ropná krajina,“ čo láka mnohých turistov. Veď kto by si nechcel pozrieť ťažbu „čierneho zlata“ naživo.

 

 „Na vlastnej koži“ si môžete vyskúšať aj inú alternatívu cestovania, a to oddych pri mori. Na pobreží Kaspického mora sú skutočne dobré klimatické podmienky na kúpanie a slnenie. Výhodou je množstvo stredísk ponúkajúcich služby na vysokej úrovni. Podobnú úroveň majú i miestne reštaurácie s vychytanými delikatesami. Pri ich návšteve určite nemôžete vynechať večeru s niekoľkými chodmi, báječné šašlíky, či typické kebaby. V horských oblastiach tohto štátu radi pridávajú do jedál rozličné bylinky s priaznivými účinkami na zdravie človeka. Nezabudnite, že krajina je svetovo preslávené koňakom a na svoje si prídu aj milovníci vína. To sa tu pestuje už vyše sedemtisíc rokov a miestne vinohrady nájdete od piesočných pláni až po slnkom zaliate svahy hôr. Miestne vína sa vyznačujú vysokým obsahom cukru. Medzi najznámejšie odrody patria Medresse (Madrassah) či červený Kišmiš.

 

Ak radi objavujete nové veci a nové destinácie Baku i celý Azerbajdžan je pre vás ideálnou voľbou. Prekvapí vás svojim nezameniteľným čarom a jedinečnosťami, ktoré nenájdete nikde inde na svete.

 

Zdroje/autor: azerbaijan.com, wanderlust.co.uk, wikipedia.org/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa