Najluxusnejšie lode súčasnosti: Na palube majú živé stromy, aquaparky i bar z ľadu

2015-10-30 12:00:00 |   |    | 

V polovici 20. storočia im zvonil umieračik. Vytlačila ich rýchlejšia letecká doprava. V poslednom desaťročí však ohromné zaoceánske parníky zažívajú návrat na výslnie. Záujem o dovolenku na vlnách rastie, rovnako ako miera luxusu, ktorý tieto lode dokážu poskytnúť. Napadlo by vám ešte pred pár rokmi, že sa na palube lode budete môcť prejsť po parku pomedzi živé stromy a položiť sa do trávy?



 

Plavba cez Atlantik od brehov Európy k brehom Ameriky už dnes neslúži na to, aby ste sa premiestnili z jedného miesta na druhé. Na tento účel máme omnoho rýchlejšiu leteckú dopravu. Plavba na lodi je zážitkom. Obrovským. A luxusným.

Poďte sa s nami pozrieť na päticu lodí, ktoré patria k tomu najlepšiemu, čo sa na vlnách svetových oceánov hojdá.

 

Harmony of the Seas – najväčšia z najväčších

 

„Pretrepať, ale nemiešať!“ Túto slávnu vetu nebudete na palube lode Harmony hovoriť barmanovi, ale robotovi. Jedným z veľkých ťahákov vôbec najväčšej lode sveta, ktorá sa na svoju prvú plavbu vydá už začiatkom roku 2016, totiž bude Bionic Bar, podnik, kde sa o pohodlie hostí postarajú roboti.

Technológia vás neoslovuje? Máte radšej prírodu? I s tým vám na Harmony, ktorá je súrodencom lodí Oasis a Allur of the Seas, pomôžu. Na jednej z palúb totiž bude park. Skutočný park. S trávou, na ktorej sa budete môcť natiahnuť, so živými stromami, kríkmi, lavičkami…

Cena tohto technického zázraku je v prepočte miliarda eur a prvú plavbu absolvuje pozdĺž brehov Európy. Z Barcelony do Ríma. Potom sa pravdepodobne presunie na Floridu, odkiaľ bude pravidelne vyrážať do Karibiku.

 

Oasis of the Seas – nevojde sa do prieplavu

 

Je taká obrovská, že nemôže preplávať cez Panamský prieplav. Proste a jednoducho sa doň nevojde. Oasis of the Seas je, pokiaľ nevypláva Harmony, najväčšou aktuálne slúžiacou loďou sveta. Tento kolos vznikol v dokoch vo Fínsku a na jeho ceste k brehom Spojených štátov museli inžinieri riešiť jeden nepríjemný problém. Ako loď, ktorá v najvyššom bode meria 72 metrov, vtesnať pod 65 metrov vysoký most?

Oasis of the Seas musela nakoniec „zatiahnuť“ komín a vyraziť v ústrety nebezpečnému manévru poriadne rýchlo – vďaka tomu sa ponorila ešte o pol metra hlbšie. Medzi mostovkou Mosta cez Veľký Belt a najvyšším bodom lode nakoniec zostalo celých 60 centimetrov.

Na 18 palúb tejto superlode sa vojde 5400 pasažierov a posádka s 2115 ľuďmi. Ukrýva sa tu tiež najväčšie plávajúce kasíno na planéte, bežecká dráha, ale i kanál s umelými vlnami, na ktorom sa môžete naučiť surfovať. Vyskúšate si tu činnosti, ktoré by vám na pevnine zrejme ani nenapadli.

 

MSC Meraviglia – div, ktorý bude mať i umelé nebo

 

V apríli 2015 sa vo francúzskych dokoch Saint Nazaire začalo so stavbou najekologickejšej a najbezpečnejšej lode v histórii. MSC Meraviglia bude mať po dokončení 315 metrov, 2250 kajút a dokonca i vnútornú promenádu s umelým nebom. Na obrazovku s plochou 480 štvorcových metrov, ktorá bude pripevnená na strope, sa bude ráno premietať východ slnka, večer jeho západ a v noci hviezdne nebo.

Okrem tejto „umelej“ promenády bude na lodi, ktorá má 61 metrov, presklená panoramatická promenáda a tiež exkluzívny Yacht Club, najluxusnejší priestor na lodi. Jeho členom je k dispozícii súkromný bazén, vírivka, slnečná terasa, luxusné kúpeľné centrum, ale i dvadsaťštyrihodinové služby komorníka.

 

Norwegian Epic –ľadový bar i pizza s donáškou

 

Meria 329 metrov, má 15 palúb a pojme až 5400 pasažierov a k tomu 1753 členov posádky. K tomu má Norwegian Epic i špeciálne minikajuty pre single cestovateľov. Túžite cestovať, ale nemáte s kým? Na tejto lodi si môžete prenajať izbičku s rozlohou deväť metrov štvorcových.

Okrem špeciálnych single kajút je na lodi i ľadový bar, kde si v mínus ôsmich stupňoch môžete zabalení do kožuchov vychutnať kvalitný alkohol. Na lodi funguje i „dovoz pizze“. Zavoláte si do tunajšej pizzerie a o pár minút klope na vaše dvere poslíček s horúcou dobrotou. Pre náročnejších je zas pripravený koncept The Haven – špeciálne vyhradené priestory na lodi. Za luxusné apartmány zaplatíte malý majetok, ale dožičiť si môžete napríklad zábavu s lodnými dôstojníkmi.

 

Queen Mary II – nástupkyňa legendy

 

Bývala najväčšou osobnou loďou na planéte a na prelome milénia viac než dobre nadviazala na odkaz pôvodnej lode Queen Mary. Nástupkyňa Queen Mary II stála vo svojej dobe rekordnú sumu, v prepočte 700 miliónov eur, a keď v roku 2004 vyplávala na vodu, bola to ohromná sláva.

Úvodná plavba – šesť dní na ceste medzi Veľkou Britániou, New Yorkom a Floridou – išla do predaja dva roky pred jej spustením na vodu. Najlacnejšie palubné lístky boli vypredané za 24 hodín! A po tých najdrahších, v prepočte za 55 tisíc eur, sa zaprášilo v priebehu nasledujúceho týždňa.

Hoci nové supermoderné lode pojmú dvakrát viac pasažierov, zostáva Queen Mary II skutočnou kráľovnou. I vďaka tomu, že práve na jej palubách sa jasne ukázalo, že „obyčajná“ plavba môže byť neskutočne luxusnou záležitosťou.

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Karibik na palube Oasis of the Seas : Vydajte sa za poznávaním Karibiku na palube najväčšej lode súčasnosti! Vyrážame od brehov Floridy. Navštívime „milionársku“ lokalitu Bahamy, navštívime nádherné pláže Amerických Panenských ostrovov i nádherný Svätý Martin. Sedem nocí na palube. Plná penzia. Možnosť plne využívať vybavenie lode.
  • Najlepšie destinácie podľa cestovateľov : Kam cestujú radi tí, pre ktorých je cestovanie životnou vášňou? Prečítajte si o tom v článku na portáli Cestovinky.cz, ktorý prináša zaujímavosti, trendy, rady a tipy o cestovaní a miestach, ktoré musíte vidieť.
  • Stredomorie na palube Norwegian Epic : Rím, Livorno, Cannes, Barcelona, Mallorca a Neapol. Plavba po západnom Stredomorí pozdĺž brehov Talianska, Francúzska a Španielska. Spoznajte v priebehu jedného týždňa všetky tieto nádherné miesta na palube lode Norwegian Epic. Voľné sú ešte jesenné termíny. Nestihli ste klasickú letnú dovolenku? Toto je skvelá príležitosť, ako všetko napraviť!

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa