Veľká cesta po Austrálii: Na Sydney si vyhraďte viacej času a skúste týchto 8 atrakcií

2015-11-02 12:00:00 |   |    | 

Austrálskou turistickou jednotkou je nepochybne mesto Sydney. To ročne privíta milióny turistov, ktoré sa radi nadchnú jeho jednotlivými kútmi. Na svoje si tam prídu milovníci vodných športov, uspokojíte aj dušu hladnú po umení a na prázdno nevyjdú ani milovníci dobrej gastronómie. Nebude vám tak trvať dlho a do Sydney sa určite zamilujete.



 

Opera v Sydney

 

Najcharakteristickejšiu budovu dal Sydney jeden dánsky architekt. Jeho nápad bol predstaviť operu ako škrupinku, ktorá v sebe ukrýva silného ducha umenia. Navonok krehká, no vo vnútri intenzívna a silná. Presne taká je slávna budova Opera House. Jej výstavba začala v roku 1959 a kvôli nedomysleným konštrukčným plánom museli byť na nej realizované viaceré zmeny. I keď je obľúbenou turistickou atrakciou, nemalo by sa zabúdať ani na jej hlavné využitie. Tunajšie divadlo a opera patria medzi najlepšie v krajine a pravidelne prinášajú sériu kvalitných predstavení i s hosťami zo zahraničia. Nenechajte si preto ujsť túto príležitosť a vyberte sa spoznať i veľkolepý interiér.

 

Lezenie na Sydney Harbour Bridge

 

Most, ktorý je ďalšou konštrukčnou perlou Sydney, je magnetom najmä počas silvestrovských osláv. Vtedy sa práve v tejto lokalite koná známy ohňostroj, ktorý je tak populárny vo svete. Harbour Bridge je však aj obľúbeným cieľom fotografov a väčšina turistov si nenechá ujsť ani príležitosť poprechádzať sa po ňom po špeciálne vyhradených chodníkov. Už menej z nich však vie aj o ďalšej unikátnej možnosti, keď sa po moste môžete pomocou opory vyšplhať až na samotný vrchol a za asistencie sprievodcu si vychutnať mesto z tejto perspektívy. Nejde o lacnú turistickú atrakciu, no príležitostí na takéto unikátnosti až toľko nie je.

 

Sydney Tower

 

Vysoká veža bola v minulosti vybudovaná najmä pre zlepšenie komunikácie. No keďže sa vďaka svojej výške stala ďalšou z dominánt na panoráme mesta, rozhodli sa ju využiť aj na turistické účely. Časom z nej začali ponúkať aj nádherné vyhliadky, pretože z tohto miesta máte bezkonkurenčný pohľad na celé Sydney. I v tomto prípade si však môžete vyskúšať svoju hladinu adrenalínu. Ako jednu z alternatív ponúkajú lezenie na lane z vonkajšej strany vyhliadkovej trasy, na ktorom si najlepšie vyskúšate svoju odvahu a zároveň uvidíte Sydney z úplne iného pohľadu.

 

Bondi a Coogee Beach

 

Život v Sydney je úzko spätý aj s vodnými športmi. Pláž je pre väčšinu z nich každodennou samozrejmosťou, kde načerpávajú novú energiu pre prácu. Zatiaľ čo sa niektorí venujú vodným športom, idú si zaplávať alebo skúšajú surfing, iní len pokojne oddychujú alebo sa venujú behu v tejto krásnej lokalite. Pravidelne sa tam každé ráno stretávajú rôzni športoví nadšenci, ktorí si nie raz pri káve potom rozoberú aj prvé pracovné plány. Práve tieto dve pláže sú pre nich jednou z hlavných možností, pretože predstavujú zmes nádhernej prírody a dobrého prepojenia s mestom.

 

Kráľovská botanická záhrada

 

Ak máte pocit, že už máte dosť botanických záhrad a žiadnu ďalšiu už nemusíte vidieť, mali by ste dať ešte šancu tej v Sydney. Otvorená bola v roku 1806 a je najstaršou a najvýznamnejšou botanickou záhradou na svete. Ponúka unikátnu zbierku drevín a rastlín a navyše je v rušnom meste dokonalou oázou počas ktoréhokoľvek dňa v roku. Domáci si jej účel veľmi dobre uvedomujú a keďže chcú všetkým poskytnúť takýto luxusný oddych, vstupné do nej je zadarmo.

 

Lunapark

 

Zábavný park je lokalizovaný na peknom mieste v prístave. Vďaka tomu sa vám naskytne z viacerých atrakcií nádherný výhľad na okolie. Lunapark milujú nielen deti, ale aj dospelí návštevníci. Aspoň na chvíľku sa takto môžete vrátiť do starých čias a prečistiť si hlavu od všetkých starostí. Najzaujímavejšie atrakcie sú veľké ruské koleso, horská dráha a pozornosť púta i majestátny vstup s tvárou s veľkým úsmevom. Park bol po prvýkrát otvorený v roku 1935 a stále sa snaží udržať si atmosféru klasických starých lunaparkov.

 

Blue Mountains

 

Neďaleko Sydney nájdete aj fantastický kus prírody, ktorý príde vhod najmä ľuďom, ktorí preferujú turistiku. Blue Mountains sa nachádzajú hodinu a pol jazdy z centra, z predmestia je to takmer polovičný čas. Tento národný park má desiatky rôznych turistických chodníčkov v divokej prírode. Pozrieť si môžete ukážky pralesa, veľké vodopády, nádherne výhľady, ale aj pokojné horské lokality, kde sa odreagujete od mestského ruchu. I z toho dôvodu ho najmä počas víkendov využíva veľká časť obyvateľov Sydney.

 

Sea Life Aquarium

 

Jeden z najväčších podmorských svetov sa môže pochváliť viac ako 10 000 živočíchmi. Z nich je až 700 ojedinelých druhov, z ktorých väčšinu si môžete pozrieť len tam v Austrálii. Akvárium ponúka pre návštevníkov aj mnoho zábavných predstavení od pravidelného kŕmenia, až po pár nacvičených kúskov s tuleňmi. Ide o veľmi obľúbenú atrakciu najmä medzi detskými turistami.

 

Zdroj/autor: news.experienceoz.com.au, guide.vaciationxtravel.com, travel.usnews.com, sydney.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa