Tropický ostrov Rodrigues: Objavte jaskyňu s Buckinghamským palácom a raj potápačov

2015-12-23 12:00:00 |   |    | 

Sú ako dvaja bratia, z ktorých jeden je milovaný a druhý nepovšimnutý. Jeden sa stal synonymom exotiky a relaxácie, druhý akoby v jeho tieni na priazeň turistov stále čakal. Maurícius a Rodrigues, dva rovnako krásne ostrovy v Indickom oceáne. Ten prvý je vychýrenou destináciou pre ľudí vyhľadávajúcich luxusnú dovolenku plnú života, ten druhý ukazuje svojim návštevníkom exotiku bez intenzívneho turistického ruchu. A rozhodne toho neponúka málo.



Ostrov Rodrigues je súčasťou Maskarénskych ostrovov a leží asi 650 kilometrov od populárnejšieho ostrova Maurícius, na ktorý sa ročne vydáva približne milión turistov.

 

To najkrajšie z ostrova Rodrigues? Jaskyne, pláže i hlavné mesto

 

Na mnohé dychberúce miesta narazíte na tomto ostrove len náhodou. Na iné sa zas pri svojej návšteve musíte vydať plánovane. Ktoré sú to?

Milovníci dní strávených na plážach si iste vychutnajú každú chvíľu, ktorú zo svojho pobytu ukroja trebárs pre pláž Trou d´Argent na východnom pobreží ostrova. Pláž je síce malá, ale krásna a netradičná – z oboch strán ju chránia útesy. Veľa ľudí na nej nebýva, dá sa k nej totiž dostať len peši. Najčastejšie sa k nej turisti vydávajú z miesta nazývaného Saint Francois.

Dobrodružnejšie povahy zas iste priláka jaskyňa Caverne Patate, ku ktorej sa musíte potopiť do hĺbky 600 metrov. K jaskyni plnej stalaktitov a stalagmitov, ktorá je v Indickom oceáne úplne unikátna, vás odprevadí skúsený sprievodca. Možno vám ukáže i útvary, ktoré vám pripomenú Buckinghamský palác či Winstona Churchilla.

Ak chcete poznať i obyčajný život miestnych obyvateľov, nemali by ste vynechať návštevu hlavného mesta Port Mathurin na severe ostrova. Na naše pomery malé mestečko (šesť tisíc obyvateľov) vám ukáže z bežného života všetko. Uvidíte tunajší prístav, kostoly, vidieť môžete i malú mešitu, niekoľko úradov a napokon i bežný pouličný ruch. Mesto má prekrásnu atmosféru, a pokiaľ chcete aspoň trochu pobudnúť medzi ľuďmi, mali by ste si ho zapísať do svojho cestovateľského plánu.

 

Ideálne miesto na potápanie a kiting

 

Rodrigues je báječným miestom pre potápačov i vyznávačov šnorchlovania. To najúžasnejšie z podmorského života môžete vidieť už v hĺbke 20 metrov. Pre nezabudnuteľné zážitky sa vydajte k miestu Pointe Coton a Pointe Roche Noir na východnom pobreží, alebo na západ k Pointe aux Cornes.

Pokiaľ radšej trávite čas s hlavou nad vodnou hladinou, požičajte si kite a ideálne za podpory inštruktora vyskúšajte kitesurfing. Za týmto dobrodružstvom vyrazte na Ebony Mouroke Beach alebo na Jimmy´s Pass.

Krása ostrova sa vyníma tiež zo sedla horského bicykla, preto neváhajte, nájdite najbližšiu požičovňu a vyrazte na ňom na výlet. Na ostrove Rodrigues je bicykel najlepším spôsobom prepravy, pokiaľ si chcete vychutnať tunajšiu krásu v pohybe.

 

Máte záujem o hotelík, alebo hotelový komplex?

 

Neviete si predstaviť, kde budete bývať, keď sa na Rodrigues vydáte? Predsa tam, kde sami chcete! Vybrať si môžete trebárs komorne usporiadaný romantický hotelík Tekoma Boutique Hotel s pätnástimi izbami, alebo naopak ohromný hotelový komplex s niekoľkými reštauráciami, barmi, bazénmi a tiež s bohatým kultúrnym programom. Rodrigues vám skrátka ponúka pokoj i príjemné vzrušenie.

 

Ďalšiu dovolenku si vychutnajte v raji

 

Pokiaľ k vašim obľúbeným destináciám patria tie exotické, ale nechcete sa o každý meter štvorcový deliť s turistami z celého sveta, kúpte si letenku na Rodrigues. Alebo na neďaleký Maurícius. Vychutnajte si nádherné piesočné pláže a úchvatný oceán, vydajte sa pod hladinu sledovať neobyčajný život morských živočíchov, alebo len nasadnite na bicykel a prebádajte neprebádané. Rodrigues je ostrov netušených možností. Presvedčte sa o tom sami!

 

 

Rodrigues v kocke

 

Ostrov Rodrigues patrí k súostroviu Maskarény, ležiacemu v srdci Indického oceánu. Nachádza sa asi 650 kilometrov severovýchodne od populárneho Maurícia a zaberá 108 štvorcových kilometrov, čím si vyslúžil status najmenšieho z Maskarénskych ostrovov. Sopečná aktivita ho na svetlo sveta priviedla asi pred 1,5 miliónmi rokov.

Rodrigues hrdo nesie meno svojho oficiálneho objaviteľa, ktorým bol Portugalec Diego Rodriguez. Ten sa na ostrove vylodil v roku 1528, Arabi však o ostrove vedeli už od 10. storočia. Od 17. storočia prebiehali pokusy o kolonizáciu Maskarénskych ostrovov zo strany Veľkej Británie a Francúzska, Briti dokonca na okamih získali nad ostrovmi nadvládu. Od roku 1968 však hovoríme o republike Maurícius, ktorej súčasťou je aj Rodrigues. 

Rodrigues obýva asi 40 tisíc ľudí. Turisti, ktorí neovládajú kreolský jazyk, sa nemusia báť. Ostrovania hovoria i anglicky a francúzsky a ich kultúra a mentalita je nám aspoň trochu blízka – väčšina sa hlási ku kresťanstvu, z ktorého vychádza i kultúra európska.

 

Klíma? Viac než priaznivá!

 

Tunajšia klíma je podobne suchá a teplá ako na neďalekom Mauríciu. Cez leto dosahujú teploty 35 °C, v zime klesajú k maximálnym 28 °C. Často tu fúka vietor a občas sa objavia i cyklóny. Voda má v lete priemerne 25 °C. Povedzte sami – predstavujete si idylku, až na spomínané cyklóny, nejako inak?

 

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Oslávte Vianoce na Madagaskare!: Uniknite tohto roku vianočnému zhonu a stresu a odleťte na sviatky na rozprávkový Madagaskar. Okrem priezračného mora vás čakajú i pevninské krásy. Šnorchlujte, plávajte s delfínmi, vychutnajte si večernú stopercentne exotickú zábavu a užite si ostrov tak, aby ste na tohtoročné Vianoce do konca života radi spomínali.
  • Čo nájdete v Ankarane? : Viete, akú faunu môžete stretnúť pri potulkách po vnútrozemí Madagaskaru? A kde hľadať prírodnú rezerváciu Ankarana? Vydajte sa do exotickej Afriky prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Silvester netradične - na palube! : Vydajte sa na plavbu luxusnou loďou na trase Maurícius–Seychely–Madagaskar–Réunion a vnímajte každý kúsok Indického oceánu, ktorým preplávate.Keď vás pohľad na vlny omrzí, dajte si dobré jedlo v reštaurácii, navštívte kabaret, uvoľnite sa v saune, alebo sa ponorte do vírivky.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Petra Malá & Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
2.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa