Väčšia, modernejšia, komfortnejšia. Obrovská výletná loď sa plaví ku karibským plážam

2016-01-03 07:00:00 |   |    | 

Pred 150 rokmi boli výletné lode dlhšie než 200 metrov technickým zázrakom. Ľudia chodili obzerať ako sa stavajú, niektorí urobili všetko pre to, aby zohnali lístok a mohli byť priamymi svedkami tej historickej udalosti – prvej plavby. Dnešné veľkokapacitné koráby už presahujú 350 metrov. Jeden taký – Anthem of the Seas – vyplával v roku 2015 po prvýkrát. Brázdi vody Karibiku.



 

Keď v roku 1858 Briti postavili loď Great Eastern, rovnalo sa to malému zázraku. Loď o 11 metrov presahujúca do tej doby nepokorenú dvestometrovú hranicu, to tu ešte nebolo. Ľudia sa na ňu chodili dívať k Temži, pretože sa im nechcelo veriť, že vzniká plavidlo, ktoré pojme 4000 pasažierov a dovezie ich z Anglicka do Austrálie bez nutnosti niekde po ceste priraziť k brehom a doplniť palivo. Dnes už niečo také nikoho neprekvapí. Možnosti dnešných lodí sú fantastické.

 

Uprostred mora piť kokteil od robota alebo odpočívať pri bazéne

 

Počet prepravovaných osôb sa od doby Great Eastern nijak dramaticky nezvýšil. Mení sa predovšetkým to, ako si môžu ľudia dlhú cestu na palube spestriť. Na Anthem of the Seas môžu napríklad navštíviť broadwayské muzikály alebo reštaurácie a podniky v štýle Las Vegas.

Medzi zvláštnosti lode patrí tiež bar, v ktorom kokteily pripravuje robotická ruka. Na palube si pasažieri krátia chvíle v aquaparku, niekoľkých bazénoch, v nákupnom centre, môžu si zájsť i do posilňovne. Doba stiesnených priestorov na lodiach, kde jedinú atrakciu predstavovala streľba na hlinené holuby, je preč. Dnešné veľké koráby ako Anthem of the Seas poskytujú všetok mestský komfort. Tu sa položíte na ležadlo pri bazéne, vychutnávate si pokoj a na žiadne starosti nemyslíte. Skrátka pohoda a luxus na vlnách.

 

Už ste niekedy na lodi lietali?

 

Anthem of the Seas je aktuálne treťou najdlhšou výletnou loďou sveta. Patrí do flotily spoločnosti Royal Caribbean, rovnako ako jej dve o trochu dlhšie sestričky Allure of the Seas a Oasis of the Seas. Ešte neuveriteľnejšími rozmermi než tieto kolosy sa môžu pýšiť ropné tankery, dĺžka tých najväčších presahuje 400 metrov.

Na tankeroch sa však plavia len robotníci, zatiaľ čo na Anthem of the Seas nájdeme okrem 4180 cestujúcich tiež 1500 členov posádky, ktorí pasažierov 24 hodín denne rozmaznávajú a pomáhajú im vychutnať si presuny medzi destináciami. Trebárs pri romantickej večeri v reštaurácii so živou hudbou alebo pri lietaní v simulátore sky divingu.

 

Na loď do Karibiku s cestovnou kanceláriou

 

Medzi ktorými lokalitami sa Anthem of the Seas vlastne presúva? Brázdi predovšetkým Karibik. Často začína cestu v New Yorku. To má tú výhodu, že sa cestujúci pred odchodom môžu vydať na jedno z najživších námestí sveta Times Square a pozrieť sa k najvyššej budove západnej pologule One World Trade Center, ktorá vznikla na mieste zničeného World Trade Center.

Zaujímavých miest je v New Yorku veľa, ale ani na zastávkach počas plavieb sa ľudia rozhodne nenudia. Spoznať môžu hlavné mesto svetového bankovníctva – bahamské Nassau (majú tam najväčšiu koncentráciu finančných inštitúcií na svete) –, pláže na Kajmanských ostrovoch a Jamajke alebo indiánske pamiatky na mexickom ostrove Cozumel. Karibik a jeho okolie patria k veľmi populárnym miestam pre dovolenku.

Svoje o tom vieme i u nás. Cestovné kancelárie ponúkajú miesta na podobných super lodiach. Prostredníctvom nich možno objednať kajutu i na Anthem of the Seas. Ale zaujímavosťami oplývajú i iné lode brázdiace vody východne od Strednej Ameriky. Napríklad Oasis of the Seas.

Na 18 palúb tejto super lode sa vojde 5400 pasažierov a posádka s 2115 ľuďmi. Ukrýva sa tu tiež najväčšie plávajúce kasíno na planéte, bežecká dráha, ale i kanál s umelými vlnami, na ktorom sa môžete naučiť surfovať. Vyskúšate si tu činnosti, ktoré by vám na pevnine zrejme ani neprišli na myseľ.

 

Super loď, ktorá bude mať i umelé nebo

 

Gigantické výletné lode vznikajú i naďalej. V apríli 2015 sa vo francúzskych dokoch Saint Nazaire začalo so stavbou najekologickejšej a najbezpečnejšej lode v histórii. MSC Meraviglia bude mať po dokončení 315 metrov, 2250 kajút, a dokonca i vnútornú promenádu s umelým nebom. Na obrazovku s plochou 480 štvorcových metrov, ktorá bude pripevnená na strope, sa bude ráno premietať východ slnka, večer jeho západ a v noci hviezdne nebo.

Plavby už teda dávno nie sú len krátke pobyty na poznávaných miestach spojené dlhými nudnými presunmi. Dnešné lode sa plavia rýchlejšie, vychutnáte si teda dlhšiu dobu zastávok. A medzi nimi už dávno nie je taká nuda, z plavidiel sa stali obrovské zábavné, športové a gastronomické centrá. Kto to nevyskúšal, nevie, aký je to zážitok.

 

 

Legendárna kráľovná všetkých morí

 

Legenda, loď všetkých lodí, pramatka moderných zaoceánskych parníkov… tieto všetky prezývky patria jedinej lodi. QUEEN MARY I v prvej polovici 20. storočia napravovala pošramotenú povesť lodnej dopravy, ale počas vojny prepravovala i tisíce vojakov. Stala sa legendou už v dobe svojej aktívnej služby. A legendou je stále – takmer 50 rokov po vyradení z prevádzky.

Queen Mary I bola v aktívnej službe v rokoch 1936 až 1967 a vo vojnových rokoch prepravovala vojsko. Vošlo sa na ňu 2400 cestujúcich a niekoľko stoviek členov posádky. Medzi nimi bolo napríklad 50 šéfkuchárov, 50 zdravotných sestier, alebo niekoľko špičkových chirurgov. Na dĺžku merala 310 metrov a kotvila vďaka štyrom kotvám, z ktorých každá vážila 16 ton.

Charakteristickým znakom boli tri komíny – z nich však boli funkčné len dva, tretí bol úschovňou pre ležadlá.

Spojenie medzi Európou a New Yorkom Queen Mary I. zabezpečovala až do roku 1967, hoci v posledných rokoch bola, v dôsledku narastajúceho objemu leteckej dopravy, jej prevádzka skôr stratová. Posledná plavba viedla k brehom Kalifornie, kde tento zázrak na vlnách dodnes kotví.

Po odstránení strojovní, lodných skrutiek a ďalšieho technického zázemia sa Queen Mary I. premenila na luxusný hotel, múzeum a reštauráciu.

               

Autor: Jan Švestka& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Preplavte sa cez Karibik!: Spoznajte najkrajšie miesta Karibiku a vychutnajte si exotickú dovolenku na Kajmanských ostrovoch, na Bahamách alebo na Jamajke. Vyberte si dĺžku plavby, na výber máte od 3 do 12 nocí a môžete sa tešiť na teplé podnebie Karibiku, nekonečné more a luxus na lodi Anthem of the Seas.
  • Spoznajte perly Karibiku! : Mexiko, okrem priezračných tyrkysových karibských vôd, ponúka tiež dychberúcu exkurziu do mayskej histórie a kultúry. Vydajte sa do ďalekého Karibiku prostredníctvom článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie aj o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Cestujte okolo sveta! : Staňte sa jedným zo 64 šťastlivcov, ktorí spoznajú 10 vybraných miest, medzi ktoré patrí japonské Tokio, atoly s priezračným morom na Maldivách, indiánske pyramídy v Guatemale alebo Havajské ostrovy. Posledné voľné miesta už spočítate na prstoch, tak neváhajte a rezervujte si miesto na palube Boeingu upraveného pre maximalizáciu pohodlia na letún v štýle súkromných lietadiel.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Jan Švestka& Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa