Najkrajší kraj Turecka? Kapadócia vám ukáže inú tvár ako len modré more

2016-02-01 12:00:05 |   |    | 

Počuli ste už o krásnej, no zároveň drsnej Kapadócií? Pri dovolenke v Turecku by ste ju zaručene nemali vynechať.



 

Vytesaná do skaly

 

Kapadócia (Kapadókia, Cappadocia) sa nachádza približne v strede Turecka, v regióne Anatólia. Toto historické územie je ohraničené mestami Hacibektas, Aksaray, Nigde a Kayseri. A dostalo pomenovanie „mesačná krajina“, vďaka svojej drsnej prírode tvorenej skalami.  Na mnohých miestach sa vytvorili rozličné jaskyne, vrcholčeky či „rozprávkové komíny“. Zaujímavosťou je, že skaly a horniny sú sopečného pôvodu, pričom jaskyne a iné geologické útvary sa vyskytujú hlavne vo vápencových pohoriach. Vďaka sopečnej činnosti je miestna pôda bohatá na rôzne minerálne látky. Tie spôsobujú bohatú úrodnosť a aj preto si môžete pochutnať na kvalitnom a neopakovateľnom víne z Kapadócie. Najznámejšími odrodami sú Emir, Papaz-karasi a Dimrit.


Pozrite si aj:


 

Pamiatky UNESCO

 

Okrem „božského moku“ si môžete vychutnať jedinečné kultúrne pamiatky. Medzi tie najoriginálnejšie patria maľované jaskynné kostoly, nájdete ich v údolí Goreme a Zelve Valley. Pre tých, ktorí si chcú toto miesto dokonale užiť sú pripravené hotelové izby. Sú umiestnené priamo v jaskyniach, zároveň však ponúkajú všetok očakávaný komfort. Okrem iného tu nájdete viacero podzemných mestečiek napr. v Derinkuyu či v Kaymakli. Tie sú podobne ako celá oblasť zapísané v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ďalším skvostom je Eski Gumusler, ide o byzantský kláštor vytesaný do skaly. Vybrali sme pre vás, tie naj miesta Kapadócie. Medzi najviac navštevované patria Goreme Open Air Museum (jaskynné kostoly s freskami), Zelve Open Air (prázdne jaskynné mesto), Kaymakli Underground City (najväčšie podzemné mesto), Derinkuyu (najhlbšie podzemné mesto), Ihlara Valley (najhlbšia priepasť), Uchisar (skalný hrad), Pasag (skalná huba), Caravanserais (hotely 13. storočia na Hodvábnej ceste). Pre náročnejších návštevníkov sú prichystané lety balónom. Vďaka nim spoznávajú Kapadóciu z vtáčej perspektívy. Takýto pohľad stojí zaručene za to. Očarí vás nielen nádherná príroda ale i zaujímavá história, v tomto regióne žili v minulosti viaceré kultúry napr. Konya. Možno vďaka tejto návšteve skôr pochopíte tureckú náturu, ktorá je tvorená zmesou viacerých kultúr a národností.

 

Dobrá príchuť

 

V minulosti viedla Anatóliou Hodvábna cesta, prechádzali ňou obchodníci mnohých rás a zvykov, práve preto tu nájdeme pestrú a zaujímavú kuchyňu. Bohatá je na obilie, mäso, mliečne výrobky, zeleninu i ovocie. Medzi tradičné pečivo tu patrí yufka, väčšinou sa jedáva ako chlieb, prípadne je plnená syrom, mäsom a opekaná na horúcej panvici. Skutočnou delikatesou je Tarhana, polievka z pšeničnej múky, korenia a jogurtu. Za ochutnanie stojí i Pelt (obsahuje múku, sirup a mäso), Kaygana či Hosmerim. Väčšina miestnych sladkostí je vyrobená z masla a múky, takže si pri ich konzumácií treba dať pozor na líniu.

 

Kam za oddychom

 

Tú si môžete doslova vyšportovať v Aladaglarských a Bolkarských horách. Ročne ich pre jedinečnú a neopakovateľnú turistiku či horolezectvo navštívia tisícky turistov. Prvé z menovaných sú súčasťou Národného parku Aladaglar. Po skvelej turistike si môžete dopriať termálne pramene Ciftehan, veď turecké kúpele sú známe po celom svete i u nás na Slovensku.


Mohlo by vás zaujímať:


 

Zdroj/autor: turkeytravelplanner.com, goreme.com, fodors.com, wikipedia.org/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
4.5/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa