Ďalší z pokladov Austrálie: Ružové jazero

2016-03-14 12:00:17 |   |    | 

Vieme, že jazerá môžu mať rôznu farbu. Keby ste však počuli, že existuje aj. Ružové jazero asi by ste o tom pochybovali. A predsa je tomu skutočne tak.



 

Ružové alebo Hillierovo jazero je jeden z prírodných divov Austrálie a zároveň celého sveta. Má krásnu svetloružovú farbu a voda v ňom je slaná, od oceánu je totiž oddelené pásom piesku, ktorý obsahuje soľ. Zaujímavosťou je, že dodnes nebol objasnený fakt, prečo je tento prírodný jav práve ružový. Pôvodné výskumy sa opierali o teóriu, že vodu zafarbili riasy produkujúce červené farbivo, ich záver však nebol potvrdený. Dnes sa vedci domnievajú, že pochádza z farbív baktérií žijúcich v soli (piesok). Jedinečná je aj tým, že aj keď ju odoberiete do nádoby odtieň sa nezmení. Pravdepodobným nálezcom jazierka bol Matthew Flinder, ktorý sa tu zastavil po ceste do Sydney.

 

 

 

Pokojne sem môžete zájsť aj vy, ak zamierite do západnej Austrálie. Jazero má dĺžku asi 600 metrov a nájdete popri ňom mnoho eukalyptov, takže tu uvidíte i nejakú tú koalu. A nielen to, táto vodná plocha bola podľa Bird Life International vytipovaná ako významné vtáčie územie (IBA), pretože je tu veľký počet nielen miestnych ale aj sťahovavých vtákov. Hoci sú okolie a jazero chránené, pokojne sa tu poprechádzate a užijete si všetky krásy. Navyše vyskúšate aj aktivity ako pozorovanie veľrýb (počas mesiacov máj až október), rybárčenie, potápanie, windsurging, zlaňovanie a jazdu na kajaku.

 

Koho to k športu neláka, ten nech sa vyberie preskúmať zvyšky americkej kozmickej stanice Skylab. Napriek predpokladu, že „nebeské laboratórium“ po ukončení svojej misie zhorí v atmosfére, nestalo sa celkom tak. Drobné kúsky Skylabu predsa len dopadli na zemský povrch a to presne do tejto častí Austrálie. Stalo sa tak v roku 1979 a hneď nato mestská rada udelila americkej agentúre NASA pokutu za znečisťovanie verejného priestranstva. Celú kauzu vyriešil až telefonát samotného amerického prezidenta Jimmyho Cartera, ktorý sa za dopad telesa v mene USA ospravedlnil.

 

 

Ak chcete zažiť „kúsok Ameriky“ i tu v Austrálií prenajmite si džíp a prebrázdite najznámejšie cesty južnej časti kontinentu. Asi najznámejšou je Twilight Beach Road, z nej si môžete „skočiť“ na skvelé a nezabudnuteľné pláže. Medzi tie „naj“ patria Salmon Beach, Fourth Beach a Chapmana Point Blue Haven Beach. Nájdete na nich mäkučký biely piesok spolu s žulovými útesmi a vychutnať si môžete i jedinečný pohľad na oceán. Raritou je 50 metrov vysoká piesočná duna s názvom „Esperance Doctor“, jej názov je tak trochu záhadou, ale výlet sem stojí istotne za to. Dokonca odtiaľto uvidíte Ružové jazero, oblasť Esperance je tiež vstupnou bránou do Národného parku Cape Le Grand, ale i Stokes a Cape Arid.

 

 

Zdroje/autor: dromedar.zoznam.sk, austrália.com, wikipedia.org/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa