Najkrajšie a najluxusnejšie prístavy sveta: Tu stojí za to spustiť kotvy

2016-04-10 07:00:00 |   |    | 

Dovolenky prežité na lodi sú stále populárnejšie. I medzi Čechmi a Slovákmi. Perfektné zázemie na palube – vrátane bazéna, aquaparkov, kín alebo nákupných galérií – a nádherné prístavy, kde zaoceánske kolosy kotvia, to je kombinácia, ktorej sa len ťažko odoláva. Poďte sa s nami pozrieť na najkrajšie miesta, kde sa často spúšťajú kotvy a kde sa človek večer neponáhľa naspäť na palubu.



 

Ráno loď zakotví – niekedy priamo v prístave, ktorý je prispôsobený na prijatie viac než 250 metrov dlhých lodí, niekedy v jeho blízkosti na mori, odkiaľ pasažierov na breh dovezú menšie plavidlá – a deň môže začať. A na mori je každý deň iný. Záleží na tom, kde zakotvíte.

Vybrali sme pre vás päť miest (a v bočnom stĺpčeku ďalšie tri), kde sa vyplatí počas plavby zastaviť. Tak s nami vyplávajte za poznaním tých najkrajších prístavov.

 

Bora Bora – stvorené bohmi

 

Ide o najdrahšiu destináciu Polynézie, ale podľa mnohých tiež o najkrajšie miesto planéty. Polynézsky ostrov Bora Bora vznikol pred piatimi miliónmi rokov po výbuchu sopky a od tej doby sa vďaka vlastnej hmotnosti prepadá naspäť do oceánu. Nad vodou zostávajú „len“ polkruh a dve ikonické hory, zvyšok už pohltila lagúna.

Lode kotvia v prístave hlavného mesta Vaitape, odkiaľ pasažieri vyrážajú spoznávať ostrov. A pri pohľade na nádherné strediská tvorené bungalovmi z prírodných materiálov sa im naspäť na palubu večer ani nechce. Mimochodom, často sem vyrážajú i hollywoodske hviezdy, vrátane agenta 007 vo výslužbe Pierca Brosnana.

Hlavným turistickým centrom ostrova je mys Matira. Jeho názov vznikol z „Maitepora“, čo v preklade znamená „Stvorené bohmi“.

  • Ktorá loď tu kotví? Bora Bora je zastávkou napríklad pre Queen Victoria – meria 294 metrov, pojme 2914 osôb (pasažieri + posádka) a nájdete na nej divadlo, kasíno, kino i trávnatú palubu.

 

 

Martinik – francúzsky šarm uprostred Karibiku

 

Kokteil karibskej živelnosti a francúzskej elegancie – to je Martinik, súčasť Francúzskych Antíl. Tunajšie pláže sú široké, pokryté bielym pieskom a chránené hradbou koralov. Preto je tu hladina mora taká pokojná. Lode tu pristávajú v meste Fort de France, kde žije 90 tisíc obyvateľov, zhruba štvrtina všetkých obyvateľov ostrova.

Pokiaľ je zastávka dlhšia, rozhodne stojí za to vydať sa na východné pobrežie. Tu leží lagúna, ktorá má názov Jozefínin kúpeľ. A údajne ide o miesto, kde sa rada kúpala budúca manželka Napoleona Bonaparta, krásna Jozefína. Tunajšia voda má vraj farbu jej očí. Nádherné pláže sú i v okolí letoviska Trois Ilets, ktoré dýcha kúpeľnou atmosférou a ktoré pre červené strechy prezývajú Červené mesto.

  • Ktorá loď tu kotví? Pravidelne sa tu zastavuje MSC Orchestra – s dĺžkou 294 metrov a s kapacitou 2550 pasažierov a 987 členov posádky. Na jej palubách nájdete i bežeckú dráhu.

 

 

Honolulu – do srdca surfovania

 

Pri príchode do prístavu na juhu ostrova Oahu sa stačí pozrieť napravo – a slávnu pláž Waikiki máte pred sebou ako na dlani. Nie je príliš široká, dokonca i zlatistý piesok, ktorý ju pokrýva, je privezený odinakiaľ, ale je symbolom celých Havajských ostrovov. Práve tu sa organizujú tie najslávnejšie surfistické súťaže – a sledovať ich môžu i hostia vo výškových hoteloch, ktoré pláž lemujú.

Mimochodom, mesto Honolulu prezývajú križovatka Pacifiku a okrem toho, že je hlavným mestom Havaja, je i rodiskom Baracka Obamu.

  • Ktorá loď tu kotví? Do miestneho prístavu sa plaví Pride of America. Až 281 metrov dlhý kolos pojme 2440 pasažierov a 941 členov posádky. Na jej palube si môžete zahrať trebárs golf.

 

 

La Romana – tu vznikajú tie najlepšie cigary

 

Prístav v dominikánskom letovisku La Romana prešiel na prelome milénia veľkou rekonštrukciou a dnes už môže prijímať i veľké zaoceánske lode – v meste vďaka tomu ako huby po daždi rastú nové, luxusné ubytovacie zariadenia. A do najväčšej cigarovej manufaktúry na svete prúdia každý deň davy turistov. „Len pozor na to, že vstup je povolený až od 18 rokov,“ upozorňujú ešte na lodi tesne predtým, než zakotví.

Okrem krásnych pláží môžete v La Romana a v okolí vyskúšať niekoľko golfových ihrísk – vrátane ihriska Teeth of the Dog, ktoré je dlhoročnou jednotkou medzi golfovými ihriskami v Karibiku. Za návštevu stojí i Zázračná jaskyňa – ohromný podzemný priestor, ktorý je pôsobivo osvetlený.

  • Ktorá loď tu kotví? Čas od času do tunajšieho prístavu vpláva Costa Favolosa, 290 metrov dlhý kolos so 17 palubami, ktorý pojme dohromady 4900 osôb. Na jeho palubách sú i dva bazény so zaťahovacou strechou.

 

 

Maurícius – aspoň na skok na exkluzívny ostrov

 

Maurícius je stelesnením luxusnej a ťažko dostupnej dovolenky. Tento ostrov sa totiž nevydal cestou masového turistického ruchu, ale nájdete tu skôr menej, ale o to luxusnejších zariadení. Tomu potom zodpovedajú i ceny za ubytovanie, ktoré sú astronomické.

Môžete tu však aspoň na pár hodín zakotviť v prístave Port Louis a vychutnať si atmosféru ostrova. Rozhodne stojí za to vyraziť do najstaršej botanickej záhrady na južnej pologuli. Áno, do tej botanickej záhrady, v ktorej majú lekná, ktoré unesú i malé dieťa, alebo palmu, ktorá kvitne len raz za 60 rokov. Ochutnajte tiež maurícijskú kuchyňu – vriaci kotlík francúzskej, indickej, africkej, ale i čínskej kuchyne.

  • Ktorá loď tu kotví? Costa neoRomantica pojme 1782 pasažierov a 610 členov posádky a využiť na jej palubách môžete napríklad služby kasína, kabaretu alebo vyraziť do tureckých kúpeľov či na nákupy.

 

 

 

 

 

Najkrajšie európske prístavy

 

Ak sa rozhodnete pre plavbu loďou, nemusíte vyrážať do Karibiku alebo naprieč Pacifikom. Luxusnú plavbu možno absolvovať i po Stredomorí. I tu sú krásne mestá a prístavy:

 

Barcelona

 

Katalánska metropola je obľúbenou zastávkou plavieb. Z prístavu je to len pár stoviek metrov na chýrnu pláž Barcelonetta. A hriechom by bolo vynechať návštevu slávnej katedrály Sagrada Familia. Tá síce ešte stále nie je dokončená, jej krása a monumentálnosť však napriek tomu vyrážajú dych. Prejdite sa po triede Las Ramblas – hlavne podvečer. A ak dorazíte počas sezóny, tak určite nevynechajte návštevu futbalového zápasu FC Barcelona. Pokiaľ sa vám nechce investovať do vstupenky na stretnutie, zájdite aspoň do tunajšieho múzea. I to stojí za to.

 

Benátky

 

Talianske Benátky, mesto vystavané na drevených koloch, sú často prístavom, odkiaľ sa vyráža a kam sa lodné kolosy vracajú. Vyskúšajte jazdu v miestnom vodnom autobuse, vaporettu, po kanále Grande, navštívte baziliku San Marco alebo Dóžov palác, kúsok od ktorého kotvia veľké lode. Svoje čaro má i blúdenie v úzkych uličkách a samozrejme tunajšia výýýborná zmrzlina.

 

Janov

 

Taliansky Janov je jedným z najdôležitejších dopravných uzlov v Stredomorí a najvýznamnejším talianskym prístavom. Býval hlavným mestom mocnej Janovskej republiky, dnes je centrom oblasti zvanej Ligúria. Mesto sa tiahne v dĺžke zhruba 35 kilometrov od pobrežia a prudko sa zdvíha do svahov Apenín. Prejdite sa po starom prístave Porto Antico, kde kotvia nádherné jachty. Navštíviť tu môžete i najväčšie európske akvárium alebo sa môžete prejsť po pobrežnej štvrti Molo – s kľukatými uličkami, ktoré akoby vypadli z prospektu o Taliansku.

 

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky luxusných plavieb a zájazdov za exotikou span>:

 

  • Oboplávajte Stredomorie na lodi!: Prežite dovolenku inak! Na palube lode a každý deň v inom slávnom európskom meste – Barcelona, Benátky, Janov, Rím, Marseille, Atény… Medzi vstrebávaním krás a historických pamiatok na pevnine si vychutnáte i plný servis zámorskej lode - na palube je samozrejmosťou plná penzia a nekonečné možnosti zábavy. A ceny? VEĽMI príjemne vás prekvapia!
  • Bankomat, čo hovorí latinsky? : Pred tým, než vás loď vyloží v Ríme a budete sa túlať po jeho uličkách až k hranici Vatikánu, možno by ste mali pár vecí vedieť, aby ste neboli prekvapení. Užitočné rady sa dočítate v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých jazdí cestovná kancelária ESO travel.
  • Vydajte sa na Zanzibar!: Spoznajte luxusné hotely, vhodné i pre tých najnáročnejších klientov. Vyberte si ten pravý priamo pri bielom pobreží ostrova uprostred Indického oceánu. Užijete si prázdne pláže i zelenú džungľu - vydajte sa s nami na Zanzibar, ostrov, kde vonia klinček, škorica a vanilka!

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa