Thajsko z dôvodu ochrany prírody dočasne uzatvorí svetoznámu pláž Maya

2018-04-05 16:00:00 |   |    | 

Thajské úrady nariadili dočasné uzavretie pláže Maya na ostrove Ko Phi Phi Le. Pláž bude uzavretá od júna štyri mesiace, pričom cieľom tohto opatrenia je zastaviť jej poškodzovanie turistami, informovala vo štvrtok stanica BBC.



Zotaviť sa majú najmä tamojšie koralové útesy. Podľa miestnych médií sú v Thajsku vzhľadom na obdobie dažďov od mája do októbra uzavreté všetky chránené morské územia. Pláž Maya však predtým zostávala prístupná turistom celoročne, pretože je mimoriadne vyhľadávaná.

"Ostrovy majú veľmi krehký ekosystém, ktorý sa jednoducho nedokáže vyrovnať s obrovským náporom ľudí, znečistením z lodí a pobrežných hotelov. Niekedy je preto jediným riešením úplné uzavretie danej oblasti," uviedol pre agentúru Reuters odborník na životné prostredie Thon Thamrongnawasawat.

Expert dodal, že v dôsledku zvyšujúcej sa teploty mora a neregulovaného cestovného ruchu sú v Thajsku poškodené viac než tri štvrtiny koralových útesov. Túto ázijskú krajinu len minulý rok navštívilo 35 miliónov turistov.

Thajský rezort pre národné parky a prírodu po opätovnom otvorení pláže stanoví denný limit 2000 turistov. Zároveň tam už nebudú môcť kotviť lode. Pláž Maya preslávil film "Pláž" s Leonardom DiCapriom z roku 2000.
 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa