Korutánske jazero Wörthersee ponúka dovolenku ako pri mori

2012-06-12 15:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Korutánsko - najjužnejšia spolková krajina Rakúska - ponúka návštevníkom zo Slovenska dovolenku nielen v podobe zimných radovánok. V krajine jazier s príjemným podnebím a južanskou klímou si môžu užiť leto pri najväčšom a jednom z najteplejších jazier Rakúska - Wörthersee. Toto jazero i ďalšie v oblasti sa pýšia kvalitou pitnej vody.



V lete je, samozrejme, najväčšou atrakciou. Má dĺžku asi 17 km, v letnom období dosahuje teplotu 27 °C, takže je skutočne vhodné na plávanie pre všetkých, mladých ľudí, starších, pre rodiny.

Jedno z najobľúbenejších turistických stredísk v Rakúsku však vyhľadávajú dovolenkári i na jar a na jeseň. Dokonalé je aj v apríli, máji alebo septembri a októbri. Dá sa tu športovať, trénovať beh, nordic-walking, oddychovať so štvornohými priateľmi, dať si na terasách pri jazere kávu alebo drink alebo si užiť nočný život.

Každoročne sa v mestečku Velden pri Wörthersee, v jednom z najkrajších stredísk na jazere, stretávajú i motorkári. Okrem priaznivcov motocyklov Harley Davidson je vo Veldene ležiacom v západnej zátoke jazera, možné vidieť aj mnoho automobilových veteránov. Turisti obľubujúci hazard môžu skúsiť šťastie v miestnom kasíne. Bez cestovného pasu sa tam však nedostanú.

Wörthersee a jeho prírodné i upravené pláže, ostrovy, hotely, vily bohatých je najlepšie obzrieť si počas plavby loďou. Santa Lucia je desať metrov dlhá loď, z ktorej možno obdivovať 850 m vysokú vyhliadkovú vežu Pyramidenkogel na južnej strane jazera, vily bohatých majiteľov i celebrít na pobreží či historický kostol v dedinke Maria Wörth.

Atraktívne možnosti nájdu pri jazere v okolí mestečiek Velden či Pörtschach nielen tí, ktorí chcú ležať pri vode a chytať bronz, ale aj dovolenkári uprednostňujúci aktívny pohyb a objavovanie prírodných krás. Wörthersee očarí fanúšikov vodného lyžovania, surfingu, plachtenia i cykloturizmu, ale aj menej športovo nadaných dovolenkárov, ktorí môžu krajinu obdivovať zo sedadla elektrobicykla.

Vďaka sile tzv. e-bikov si nemusia robiť starosti zo svojou kondíciou, e-bike im pomôže zvládnuť i náročnejšie trasy. Kombináciou bicyklovania a pešej túry sa môžu ľahko dostať na kopec Gloriette, kde si môžu vyskúšať lukostreľbu alebo sa započúvať do hudby Johannesa Brahmsa, ktorý v tejto oblasti tvoril svoje symfónie počas dvojročného pobytu pri Wörthersee.

Prostredníctvom jazera sa môžu filmoví nadšenci zoznámiť aj so slávnym hercom Royom Blackom. Nemeckého umelca, ktorý zomrel v roku 1991, preslávili snímky zo 60., 70. a 80. rokov. Mnohé z nich nakrúcal aj v tejto dovolenkovej oblasti. Svedčí o tom pomník venovaný Royovi Blackovi, ktorý turisti nájdu v prístave Veldenu.

Prázdniny v jednom z najkrajších turistických stredísk Rakúska môže spríjemniť návštevníkom aj fascinujúca Klangwelle (Zvuková vlna). Ide o vodno-hudobno-laserovú šou, ktorá divákov prekvapí vždy v stredu (pop), v piatok (šlágre) a v nedeľu (klasika) o 22.00 na veldenskej promenáde.

Ďalšie možnosti ponúka turistom návšteva Villachu či hlavného mesta Korutánska Klagenfurtu, kde môžu obdivovať okrem iného aj Minimundus. Svet miniatúr ponúka okolo 150 modelov z asi 50 krajín, je medzi nimi aj zmenšenina Eiffelovej veže, Sochy Slobody, miniatúrna Opera v Sydney či indický Tádž Mahal.

 

Zdroj/autor: tasr, jr, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (27 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa