Rakúsky Murtal - nekonečné túry, preteky automobilov, ale i zháňanie dobytka!

2013-07-25 16:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Dovolenkový región v spolkovej krajine Štajersko západne od Grazu ponúka návštevníkom naozaj pestrú škálu činností - od turistických dobrodružstiev cez relax v termálnych kúpeľoch až po čoraz populárnejšie návštevy ekofariem a salašov.



Región sa pýši nádhernou horskou prírodou so zelenými pastvinami a zasneženými vrcholkami skál v nadmorskej výške 700 až 2 700 metrov. Pre domácich je vychádzka do hôr odjakživa nutnosťou. Je to pre nich činnosť, pri ktorej duša oddychuje a naučia tomu aj vás. A aby sa aj telu ľahšie zvádzal boj so stúpajúcim terénom, pripravené sú na každom kroku zastávky na oddych na špičkovej úrovni.

Na výšine Turracher Höhe je napríklad k dispozícii takzvaný lyžiarsky butler, ktorý slúži v lete ako salaš. Na turistických cestách nájdete zastávky, kde sú služby ako náhradné šnúrky do topánok, slnečné krémy zdarma či nainštalované fotoaparáty pre zachytenie nezabudnuteľného okamihu, úplnou samozrejmosťou. Na sedliackych dvoroch vás môžu prekvapiť pohárom prosecca či zmrzlinou grátis na privítanie.

V regióne Murtal sú nesmierne hrdí na štajerské drevo. Preto ho oslavujú celým radom podujatí spojených s drevom. Nechýba drevená cesta s tematickými obchôdzkami zaoberajúcimi sa drevom z rôznych hľadísk. Na začiatku leta zase „putujú“ po chlpatých rododendronoch - červených kvetoch, ktorými je posypaná každá pastvina v širokom okolí a túry vedú domáci sprievodcovia, pričom nechýbajú ochutnávky domácich produktov na salašoch. Jeseň zase ponúka neopakovateľné podujatie pre tých, ktorým sa mestský život zunoval - slávnostné zháňanie dobytka z pasienkov, kde strávili celé leto.

Tento rok oslavuje svoje tridsiate výročie prírodná rezervácia Zirbitzkogel-Grebenzen, známa aj ako „zelené srdce“ Murtalu. Pri tej príležitosti otvorili v apríli aj prvú hvezdáreň v Rakúsku, nachádzajúcu sa v prírodnej rezervácii. V tisícmetrovej nadmorskej výške ponúka návštevníkom smogom nerušený pohľad na nebo cez jedny z najmodernejších zariadení svojho druhu.

Kto sa presýti prírodných podujatí, toho čaká každoročne od jari otvorený slávny pretekársky okruh Red Bull Ring v Spielbergu. Alebo tiež letecká súťaž Airpower na letisku v Zeltwegu.

 

Zdroj/autor: murtal.at, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa