Prírodná rezervácia Ötscher-Tormäuer vás poteší skvelými zážitkami. Choďte sa pozrieť

2014-07-16 18:00:00 |   |    | 

Prírodná rezervácia v Dolnom Rakúsku predstavuje inšpiratívne útočisko pre všetkých, ktorí chcú v prírode načerpať nové sily. Najväčším lákadlom a tým, čo v návštevníkoch zanechá najhlbší dojem, je divoká príroda.



Prírodná rezervácia Ötscher-Tormäuer leží v mostviertelských Alpách. Rozprestiera sa navôkol takmer 2 000 metrov vysokého vrchu Ötscher, dominanty regiónu Mostviertel. Je najväčšou a pre mnohých aj najpôsobivejšou prírodnou rezerváciou v Dolnom Rakúsku. Patrí jej aj iné prvenstvo- je jednou z najdlhších, najužších a najhlbších skalných tiesňav na území Álp. Divoké rokliny ako Ötschergräben, bizarné skalné formácie, vodopády, jaskyne, tajuplné lesy a horské pastviny dotvárajú celý obraz krajiny.

VZÁCNY PRIESTOR NA ŽIVOT

O hodnotnosti prírodnej rezervácie Ötscher-Tormäuer svedčí aj fakt, že rezervácia je zaradená medzi špeciálne chránené územia – takzvané územia európskeho významu. Všetky rastlinné a živočíšne druhy tak spadajú pod špeciálnu ochranu. K typickým rastlinným druhom patria bukové a roklinné lesy, smrekové lesy a kosodrevina, ako aj bohaté porasty papradia. Na skalách a vápencovom podloží rastie 25 druhov orchideí. Z živočíšnej ríše je tu bohato zastúpená predovšetkým vysoká zver, kamzík horský, kozorožec alpský, myšiarka ušatá a pozoruhodný počet orla skalného.

DIVOKÝ POKOJ

V okolí zďaleka viditeľného vrchu Ötscher, symbolu regiónu Mostviertel, sa rozprestiera jedno z najpôsobivejších území Európy. Pre prírodnú rezerváciu Ötscher- -Tormäuer sú charakteristické výšiny a priepasti, vrchy a rozsiahla spleť roklín. So svojou rozlohou 170 km2 je najväčšou prírodnou rezerváciou Dolného Rakúska. Nezvyčajné sú hlboké rokliny, ktoré vymlela voda na troch stranách vrchu Ötscher: Vorderen a Hinteren Tormäuer vyformovala rieka Erlauf, roklinu Ötschergräben – označovanú aj ako Grand Canyon Rakúska – zas potok Ötscherbach. Vápencové skaly masívu Ötschermassiv ukrývajú najvýznamnejší jaskynný systém Dolného Rakúska.

ODPOČINOK A PÔŽITOK

 

Človek nemusí byť vášnivým horolezcom, aby si užil všetko, čo prírodná rezervácia Ötscher-Tormäuer ponúka. Na najkrajšie vyhliadkové miesta sa dostanete aj dvomi sedačkovými lanovkami: z Lockenhofu zo smeru Ötscher-Gipfel a z Mitterbachu do Gemeindealpe. Reštaurácie so slnečnými terasami lákajú pri horských staniciach na odpočinok. Úžasnú silu vody môžete pocítiť na ceste popri vodopáde Trefflingfall. Príjemné cestičky vedú okolo jazera Erlaufsee a vodnej nádrže Eralufstausee. Na Marienstein sa naskýta najkrajší výhľad na roklinu Ötschergräben (vychádzkovým tempom z Wienerbruck to trvá približne 1,5 hodiny a cesta je vhodná aj pre detské kočíky). Ďalším tipom na zaujímavú vyhliadku je vrch Hochärneck pri St. Anton/Jeßnitz. Cez horské pastviny vedú tri nenáročné turistické chodníky.

ÖTSCHERSKÉ MEDVEDE

 

Symbolom prírodnej rezervácie Ötscher-Tormäuer je medveď hnedý. Medvede sú považované za symbol sily, pokoja a počiatku prírody. Uprednostňujú súvislé lesy, presne také, ako sa rozprestierajú v prírodnej rezervácii Ötscher-Tormäuer. V 19. storočí by ste v rakúskych Alpách hľadali medveďa márne. Keď sa v miestnych lesoch v roku 1971 usadil medveď migrujúci zo Slovinska, stal sa veľmi rýchlo známym ako „Ötscher-Bär“ a dostal sa pod patronát Organizácie na ochranu prírody v rámci projektu WWF (World Wildlife Fund).

TIPY NA VÝLETY

-Ötschergräben - „Grand Canyon Rakúska“ je hovorové označenie hlbokej rokliny, ktorú počas tisícročí vyformoval v skale potok Ötscherbach. Po dobre spevnenej ceste sa dostanete k bufetu Ötscherhaus a k trom viac ako 90 metrov vysokým vodopádom: Lassingfall, Mirafall a Schleierfall. Štart a cieľ túry je pri chate Lassing fallstubn vo Wienerbrucku, prípadne pri hostinci Erlaufstausee Schenke v Mitterbachu.

-Tormäuer - Pôsobivá krajina roklín. Skalné formácie Vordere a Hintere Tormäuer vytvorila rieka Erlauf. Pozoruhodný vodopád Trefflingfall, ktorý sa nachádza v skalnej formácii Vordere Tormäuer a leží priamo pri turistickej cestičke.

-Jazero Erlaufsee - Osviežujúce, priezračné a tyrkysovozelené jazero Erlaufsee, ktoré leží pri Mitterbachu, je východiskovým bodom pre mnohé turistické vychádzky. Jazero obklopuje piesočná pláž a rekreačná lúčka. Je vhodné na potápanie aj surfovanie. Zároveň sa tu dajú vypožičať člny. S rybárskym lístkom tu môžete dokonca chytať ryby.

-Vodná nádrž Erlaufsee - Pozdĺž vodnej nádrže Erlaufstausee, ktorá patrí medzi najznámejšie rybníky, vedie prírodný chodník vhodný aj na vychádzku s detským kočíkom (dĺžka prechádzky 2 hodiny). Dostanete sa odtiaľto do Erlaufklause alebo Ötschergräben.

-Ötscher – Kvapľová jaskyňa - Približne 45 minút trvá prechádzka cez podzemný svet zázrakov 575 metrov dlhej a 54 metrov hlbokej jaskyne. Návštevníci majú možnosť vidieť tisícročné kvaple, sintrové náteky, podzemné jazero a rozprávkovú sieň. Vstupy: od 1. mája do 26. októbra; SO, NE a dni pracovného pokoja od 9.00 do 16.00, počas júla a augusta vstup možný aj v stredu od 9.00 do 16.00.

-Zážitkový park Puchenstuben - „Prírodný hotel“ osobitého druhu. Návštevníci majú na výber zo siedmich domčekov na drevených pilieroch s piatimi až šiestimi miestami na spanie, so sprchou, WC a chladničkou. Bufet a reštaurácia v blízkosti. Otvorené: od 1. mája do 31. októbra.

-Na horských kolobežkách po Gemeindealpe - Z medzistanice sedačkovej lanovky môžete zísť vrch Gemeindealpe na zábavných horských kolobežkách a motokárach. Cesta je dlhá 4,6 km. Tip: kombinované lístky platia aj na bobovú dráhu „Eibl-jet“ v Türnitzi.

-Hochbärneck - Hoľa vo výške 950 m pri St. Anton/Jeßnitz patrí k obľúbeným turistickým cieľom. Môžete sa tešiť na horskú chatu Almhaus, vyhliadkovú vežu, tri nenáročné turistické chodníky, záhradu Voralpengarten, drevenicu, dobrodružné ihrisko, astronomickú pozorovateľňu a cyklistické cesty pre horské bicykle.

-Panoramastraße - Horská vyhliadková železnica „Ötschis Bahnorama“ jazdí zo stanice Mariazellerbahn cez Puchenstuben až po vstupy do prírodnej rezervácie Sulz bichl a Erlaufboden. Stojí aj na stanici Trübenbach (múzeum Holzknechtmuseum).

ODPORÚČANÉ UBYTOVANIE

Ubytovanie je možné v luxusných hoteloch, klasických chatách či priamo v lone prírody:

-Luxusné ubytovanie - Alenhotel Gösing, www.goesing.at

-Rodinný hotel - Blümchen, Lackenhof, má rodinný nádych, môžete si priať ešte niečo viac? www.bluemchen.at

-Sedliacky dvor - penzión Badenhof, rodina Schenner, nachádza sa len 5 minút od vstupu do prírodnej rezervácie Wienerbruck, veľmi milá rodina! www.bodenhof.at/hof.php

-Klasická chata - horská chata Vorderötscher. Ide o viac ako 100 rokov starú chatu. V súčasnosti po renovácii bez toho, aby stratila na svojej pôvodnej atmosfére. Znovuotvorená od polovice júla! www.naturpark-oetscher.at.

-Spanie v lone prírody - zážitkový park Sulzbichl priamo pri vstupe k nesmierne pôsobivému kaskádovému vodopádu Trefflingfall.

VÝHODNÉ PASY, VSTUPENKY A KARTY PRE NÁVŠTEVNÍKOV

-Kombinovaný lístok, Prírodná rezervácia a Železnica

Kombinovaný lístok zahŕňa vstup do prírodnej rezervácie Ötscher-Tormäuer a jazdu v prírodnej rezervácii so 7 zastávkami – Ötscher- Tormäuer Winterbach, Puchenstuben, Gösing, Reith, Wienerbruck, Erlaufk lause a Mitterbach, a to len za 3 € za dospelú osobu, deti (7 až 15 rokov) platia len 1,50 €. Vstup do prírodnej rezervácie bez jazdy horskou železnicou stojí pre dospelých 2 € a pre deti (7 až 15 rokov) 1 €.

-Turistický pas WANDERPASS

Niederösterreichische Naturparke Turistický pas obsahuje turistické ciele vo všetkých 22 prírodných rezerváciách. Kto nazbiera požadovaný počet pečiatok, získa turistický odznak. Verein Naturparke Niederösterreich, Tel.: +43(0)2742/90 00 – 198 78 alebo 198 79, www.naturparkenoe.at

-Karta WILDE WUNDER

Divoký svet regiónu Mostvierler, ktorý sa rozprestiera okolo vrchov Ötscher, Gemeindealpe, Hochkar, Gippel a Göller, je bohatý na úžasné zážitky. S kartou Wilde Wunder máte voľný vstup na početné atrakcie, programy a lanovky. Exkluzívne pre hostí od členov siete „Wilde Wudner-Gastgäber“. Mostviertel Tourismus, tel.: +43(0)7416/521 91 alebo www.wildewunder.at

 

Zdroj: dolne-rakusko.info

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa