Stačia dve kolesá a krajina slnka vám leží pri nohách: Úžasný výlet vás čaká za hranicou 2. časť

2015-09-08 08:00:00 |   |    | 

Dnes budeme pokračovať v našich spomienkach na úžasný výlet po neďalekom Burgenlande. Ešte stále neviete kde leží? Neusiedlersee vám niečo hovorí? Zbožňujete to tam? Tak ste to možno nevedeli, ale túto spolkovú krajinu ste už navštívili. No okrem krásnej prírody vám ponúkne oveľa viac. Len sa pozrite.



 

Potrebujete si osviežiť pamäť? Prečítajte si najprv prvý diel nášho článku.

 

Kúsky histórie

 

Príležitostný cyklista má už po chvíľke presedený zadok a musí si oddýchnuť. Rovnako sme na tom boli aj my, a preto sme zamierili spoznávať aj trochu kultúry. Zastavili sme v mestečku Rust na okraji Neusiedlersee, aby sme načerpali energiu a aj trochu pokojnej atmosféry. Tou to tu priam srší, keďže sa jedná o ozaj maličké mestečko s prekrásnym historickým centrom, skvelými vinárskymi dvormi a množstvom bocianov. Ak ich chcete stihnúť, mali by ste vyraziť čo najskôr. Tak sa vám totiž naskytne pohľad na strechy doslova obsypané hniezdami a dlhými elegánmi. V Ruste máte viacero príležitostí na príjemný program. Chvíľka v centre, potom kávička, spoznávanie budov známych zo starého vinárskeho seriálu (žeby inšpirácia pre tie naše?), nahliadnutie do vinárskej akadémie, posedenie pri jazere, plavba loďou na opačnú stranu atď.

 

 

Z tohto maličkého mestečka je to len kúsok do hlavného mesta Eisenstadtu. Nedorazíte však do žiadneho veľkomesta plného výškový budov a ruchu. Aj toto mesto je pokojné a čas v ňom plynie o čosi pomalšie. Zastaviť sa môžete v historickom centre, doma u hudobného virtuóza Josepha Haydna a aj v prekrásnom parku. Z neho to bude už len na skok do asi najzaujímavejšej pamiatky, do zámku Esterházyovcov. Jeho majitelia sa rozhodli, že si môžu dovoliť to, čo samotná rodina cisára, a tak aj tu vznikol honosný zámok s obrovským pozemkom a prekrásnou výzdobou. Prehliadnuť si ho môžete pokojne sami s audiosprievodcom, ktorý vám porozpráva (nemecky, maďarsky a anglicky) o histórii a majiteľoch. Najzaujímavejší je príbeh poslednej majiteľky, ktorá bola aj primabelerína maďarského národného baletu. Nás však najviac uchvátila Haydnova sála. Úžasné umelecké dielo, kde práve počas našej návštevy nacvičoval orchester, si ukradlo naše srdce. Nič iné nezostáva, ako to tu navštíviť.

 

 

Počas našich potuliek sme mali príležitosť navštíviť aj veľkú open air operu, teda operu, ktorá sa hrá vonku na čerstvom vzduchu. Leží len približne hodinu od Bratislavy v kameňolome pri Sankt Margarethen. Malá obec sa má naozaj čím chváliť. Tunajšie operné predstavenia sú totiž zážitkom, na ktorý nik tak ľahko nezabudne. Obrovské pódium, skvelé výkony a to všetko počas noci. Niet divu, že sem pravidelne prichádzajú tisícky ľudí. Na predstavenie sa tešíme aj my, no budeme musieť počkať do budúcej sezóny, kedy sa v júni opäť všetko rozbehne.

 

A konečne gastronómia

 

Ako posledné sme si nechali niečo, čo do Burgenlandu ťahá obrovské množstvo ľudí. Táto oblasť je priam posiata vinohradmi. Vidieť ich úplne všade a tvoria tak významnú súčasť tunajšieho koloritu. Nech ste v ktorejkoľvek časti, všade vidíte na vinice, kde v týchto dňoch už pomaly dozrieva vinič. Či už pôjdete autom, peši, alebo na bicykli, všade ich objavíte a budete unesení z pohľadu na ne. Kvalitné víno tu nájdete na každom kroku ako v reštauráciách, tak aj v domoch miestnych a vo vínnych pivničkách.

Ak hľadáte ozaj prekrásny pohľad na túto stránku krajiny, vyberte sa do južného Burgenlandu. Pri mestečku Eisenberg, na pomerne vysokom kopčeku objavíte pohľad, ktorý vám vyrazí dych. Uprostred vinohradov totiž nájdete vyhliadku Weinblick. Bod poskytujúci výhľad na takmer nekončiace sa vinice, ktoré postupne prechádzajú až do Maďarska. Všadeprítomná zelená, lahodné plody a slniečko vám pripravia možno najkrajší moment výletu.

Po takomto výkone každému riadne vyhladne, a preto sme zamierili za dobrým jedlom. Keďže sme boli v kopcoch, skvelou alternatívou bolo nájsť jednu z lokálnych viech (Heurige). Obyčajne je každý týždeň otvorená len jedna z mnohých, aby mali príležitosť zarobiť všetci, takže sa radšej popýtajte miestnych, kde by ste Buschenschank mohli nájsť. Buschenschank je známy spôsob stravovania, počas ktorého dostanete lokálne výrobky v tej najjednoduchšej forme. My sme mali šťastie a lahôdky sme dostali pekne na drevenej doštičke. Zelenina, ovocie, syry a hlavne údeniny spolu s chutným domácim chlebom. Sýte a chutné, žiadne výmysly kuchárov. Perfektný výlet sa dal zakončiť už len týmto výhľadom na vinice s pohárom lahodného miestneho moku.

Ak hľadáte viac inšpirácií, pozrite si stránky turistickej organizácie burgenland.info a vydajte sa za zážitkom, tak ako sme to spravili my. Určite neoľutujete.

 

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa