Zažite deň v cisárskom zámočku. Navštívte Schloss Hof a jeho unikátne záhrady

2015-11-19 08:00:00 |   |    | 

Hľadať miesto na jesenný výlet nemusí byť vôbec jednoduché. Nestále počasie nás v momente vie vyhnať z prírody a mokré oblečenie skazí všetku zábavu. Chcelo by to miesto, kde sa zabavíte ako vonku tak aj dnu, kde sa nebudete nudiť či už máte 50 alebo 10. Takéto miesto sme pre vás našli. Poďte sa s nami poprechádzať zámkom a záhradami cisárov.



 

Vidiecky zámok Schloss Hof

 

Najprv sa zorientujme. Aby ste sa dostali na zámok Schloss Hof, najprv sa budete musieť prepraviť do Bratislavy. Mnohí sem pravidelne cestujeme a ani nevieme, čo len kúsok za jej hranicami leží. A teda nabudúce keď sa sem vyberiete, skúste prekročiť hranicu a obzrieť si honosný majetok na Moravskom poli. Domáci možno vedia, ale pre istotu spomenieme, že k zámku sa už niekoľko rokov pokojne dostanete bez toho, aby ste potrebovali auto. Prekrásna prechádzka z Devínskej Novej Vsi ponad rieku Moravu bude skvelým začiatkom pre romantické výlety, ale aj rodinné akcie. Stačí odparkovať auto na záchytnom parkovisku Mostu slobody alebo pricestovať spojmi MHD (21,28,20). Potom vás už len čaká 40 minútová prechádzka po chodníku priamo k zámku.

Dostať sa sem dá aj priamo autom, ale musíte prejsť cez prechod na druhej strane mesta (cez rakúske mestečko Hainburg) a pokračovať dedinkami až na Schloss Hof. Ďalšou alternatívou je ísť vlakom a vystúpiť v mestečku Marchegg, odkiaľ odchádza k zámku autobus. V tomto prípade si ale dajte pozor na čas, keďže z vlakovej stanice odchádza počas zimnej sezóny o 10:15 a potom zo zámku o 15:45.

 

Pri návšteve Rakúska vyskúšajte aj tento tip. Nachádza sa doslova za rohom.

 

Sídlo cisárov

 

Hoci sa tento zámok nachádza pomerne ďaleko od Viedne, aj tak bol obľúbeným miestom jeho bývalých majiteľov. Nachádzal sa v bohatom loveckom revíre a vládcovia to odtiaľto mali len na skok do kráľovského mesta Bratislava. Totiž už kedysi tu ponad Moravu stál most, spájajúci dva brehy. Terajší teda nie je žiadnou novinkou. Prvým významným majiteľom bol princ Eugen Savojský, ktorý pôvodne menšie renesančné sídlo rozšíril do jeho terajšej barokovej podoby. Pridal mu taktiež teraz už typické veľkolepé záhrady s viacerými oddelenými terasami. Tie sú síce najkrajšie v lete, keď sú doslova obsypané kvetmi, no i na jeseň majú svoje čaro. Už za jeho vlády boli niečím výnimočným, čo si priviezol zo svojej domoviny, z Francúzska.

Ako veľký milovník krásy a umenia sa venoval zbieraniu hodnotných predmetov, malieb, sôch a rastlín. Jeho oranžérie už v 18. storočí obsahovali exotické kúsky, ktoré si nechával doviezť zo šíreho sveta. Každá potrebovala osobitú starostlivosť, o ktorú sa staral jeho záhradník. Teplé vyhrievané oranžérie nelákali len teplomilné rastliny, ale aj teplomilných šľachticov, ktorí sa v zime radi prechádzali v rozvoniavajúcich skleníkoch. Oleandre, citrusovníky a iné si môžeme v rovnakej podobe obzrieť aj dnes, keďže sa dochovali presne záznamy z inventárov.

Hoci bol princ Eugen veľmi mocný, bol veľký bojovník a aj dobrý hospodár, ktorému sa podarilo zadovážiť si viaceré paláce, ako napríklad známy viedenský Belvedér, nemal dedičov a po jeho smrti palác odkúpila Mária Terézia. Tá v ňom trávila veľa času a nechala si ho upraviť podľa vlastných predstáv, zmenila rozloženie miestností a prerobila barokový tmavý a zdobený štýl na jemný a svetlý klasicizmus. Počas nedeľňajšej prehliadky v slovenčine sa dozviete veľké množstvo informácií zo života všetkých jeho obyvateľov a aj to, ako po spustošení počas vojny bol zámok obnovený do jeho niekdajšej podoby.

 

Za záhradami

 

Celkovo 50 hektárový pozemok v sebe ukrýva rôzne zaujímavosti. Okrem veľkolepého zámku s dokonalými barokovými záhradami tu nájdeme aj veľký statok. Ten poteší hlavne deti, keďže si zvieratká môžu obzrieť pekne z blízka. A komu môžeme za výnimočnú zbierku ďakovať? Opäť princovi Eugenovi. Už on si tu založil statok s množstvom úžitkových, ale aj exotických zvierat. Jeho zbierky obsahovali papagáje a dokonca aj leva, ktorého údajne rád brával do spoločnosti. Istotne tým vedel „pobaviť“ úctyhodné dámy od dvora. Na oplátku im však ponúkol netradičný nápoj – kávu. V 17. storočí to bola rarita, ktorú on sám získal od Turkov.

Dnes žije na majeri okolo 200 zvierat, pričom niektoré sú skutočnými unikátmi. Kozičky ktoré v diaľke vidíte nie sú také na aké narazíte u babky. Prizrite sa lepšie a uvidíte, že majú až 4 rohy. Podobne sú na tom aj iné zaujímavé druhy, ktoré sa len tak ukrývajú. Oslíky, ťavy, sliepky, ovce... Stačí sa len poriadne rozhliadnuť.

Areál nám ponúka aj iné zákutia. Nám sa páčila bylinková záhradka (áno na jeseň a počas zimy nie je v takej forme, ako počas leta), záhrada so zavesenými sieťami na ležanie a sady plné ovocných stromov, z ktorých si počas sezóny môžete zobrať jabĺčko, ak vás zastihne hlad.

 

Čo si obzrieť v týchto dňoch

 

Keďže hovoríme o jesennom výlete, musíme pripomenúť, že počas zimnej sezóny je zámok otvorený len počas víkendov. Za vstupné (dospelá osoba 13 eur) si môžete obzrieť úplne celý areál a aj priestory zámku. Ak by ste chceli výklad, ten stojí ďalšie 3 eurá, ale prehliadku pokojne zvládnete aj sami. Všade sú nainštalované interaktívne pomôcky a popisy, ktoré vám dobu princa Eugena a Márie Terézie pekne opíšu.

Výhodnejšie pre vás však bude vyčkať ešte niekoľko dní a navštíviť Schloss Hof počas adventných trhov, ktoré začínajú 21.11.2015. V tomto období tu vládne príjemná atmosféra, zakúpite si tu darčeky, dobre sa najete a navyše za vstupné zaplatíte len polovicu (dospelá osoba 6 eur). Počas 5 týždňov sa tu zabaví celá rodina, keďže je pre deti špeciálne upravený detský svet (ten je otvorený počas každého víkendu), môžu sa voziť na poníkoch, hrať sa v dielňach, alebo sa niečo naučiť v historickej triede. Dospelých potešia koncerty a aj to, že sa sem pohodlne dostanú vďaka spoju Slovak Lines z  autobusovej stanice Mlynské Nivy, takže aj počas silnej zimy budú môcť ochutnať z chutných alkoholických nápojov.

Otvorená bude taktiež výstava Za cisára a vlasť – Osudy rodín pred 100 rokmi. Na nej sa milovníci histórie bližšie oboznámia s tým, ako sa obyčajným rodinám žilo počas vojny. Nájdu sa tu bežné predmety, korešpondencia aj detské hračky, ktoré verne odrážajú vojnové časy.

 

Ďalšie tipy na výlet po blízkom Rakúsku:

 

 

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa