Do Viedne za kultúrou. Neobíďte toto múzeum, ktoré vám odkryje tajomstvá hudby

2015-11-19 17:30:00 |   |    | 

Dobrých interaktívnych múzeí nie je nikdy dosť. Dokážu vás pritiahnuť k danej téme a taktiež vám pripravia zaujímavé popoludnie. Takýto skvost vhodný i pre príjemné rodinné výlety nájdete v neďalekej Viedni. Keď ste už videli všetky známe atrakcie, vyhraďte si čas i pre toto múzeum. Štyri poschodia, na ktorých si prídu na svoje všetci milovníci akejkoľvek hudby, sú tým najlepším výletom, aký si môžete urobiť už počas budúceho víkendu.



 

Nájdete ho hneď v centre

 

Haus der Musik sa nachádza priamo v historickom centre na ulici Seilerstätte 30. Nájdete ho v blízkosti významných budov ako napríklad Dóm sv. Štefana alebo opera. Dostanete sa k nemu aj z trojlístka známych metro staníc Karlsplatz, Stephansplatz a Stadtpark. Táto atrakcia sa nachádza v podstate v prostriedku medzi týmito stanicami. Cesta k nej nie je náročná, no musíte sledovať jednotlivé budovy, pretože v historicky ladených stavbách ho môžete prehliadnuť. Dávajte pozor na informačné tabule a veľmi rýchlo nájdete to správne miesto. Múzeum je otvorené denne od 10.00 do 22.00. Vstupné pre dospelých je 13 eur, pre deti 9 eur a k dispozícii máte i niekoľko zaujímavých zliav.

 

Zábava i ponaučenie

 

Toto viedenské múzeum je koncipované tak, aby dokázalo zabaviť náročnejších hostí, ale aj rodiny s deťmi. Čiže zatiaľ čo v jednej časti sa dozviete niečo z technickej stránky, na inom mieste sa prejdete históriou hudby a pozrieť sa môžete i do budúcnosti. Jednotlivé atrakcie sú interaktívne, takže sa nemusíte obávať, že by sa tam nudili deti. Zároveň sú vymyslené tak, že zaujmú aj dospelých návštevníkov. Celé múzeum je rozdelené do štyroch poschodí, z ktorých každé sa venuje inej téme. Okrem stálej expozície ponúkajú v Haus der Musik aj rôzne hudobné vystúpenia a dávajú taktiež šancu rôznym hudobným štýlom.

 

Pocta viedenskej filharmónii

 

Na návštevu tohto múzea si vyhraďte dostatočný čas. Pokiaľ chcete poctivo prejsť všetky atrakcie a dozvedieť sa čo najviac informácií, strávite tam niekoľko hodín a ani nebudete vedieť ako vám ujde čas. V prvej časti prehliadky sa dostávate na prehliadku venovanú viedenskej filharmónii. Známy orchester každoročne ponúka novoročný koncert, ktorý vysielajú aj pred budovou opery. Vždy ide o veľkú slávnosť, o ktorú majú záujem ľudia z celého sveta. Len málo šťastlivcov sa však naň dostane a aby im aspoň čiastočne mohli ukázať túto atmosféru, v jednej z prvých miestností si môžete pozrieť hudobný záznam. Jednou z interaktívnych častí v tejto miestnosti je hra pre deti, kde budú prostredníctvom hádzania kockou skladať svoju vlastnú melódiu. Na chvíľku sa tak môžu stať skladateľmi a vymyslieť niečo originálne. Vybrať si môžu nástroj i druh hudby.

 

Venované skladateľom

 

Druhá serióznejšia časť sa nachádza na treťom poschodí. Tá je venovaná všetkým milovníkom vážnej hudby. Postupne sa zoznámite s rakúskymi a nemeckými velikánmi, ktorí dokázali dať svetu hudby naozaj veľa. Každý z kútikov je venovaný jednému z nich, predstaví vám nielen jeho diela, ale aj informácie z jeho života a na krátkych ukážkach si budete môcť vypočuť, čo počas svojho života vytvorili. Zaujímavosťou pre deti je orchester, ktorý môžu oni sami dirigovať a vyskúšať si, ako to vyzerá v realite. Zábavnou formou sa tak i oni naučia niečo o základoch hudby a i toto umenie bude pre nich bližšie a zaujímavejšie.

 

Koľko vydrží váš sluch?

 

Druhé poschodie patrí k tým interaktívnejším. Hneď po vstupe prejdete časťou, ktorá simuluje zvuk v maternici. Presne tak ste vnímali svet vtedy, keď ste sa ešte len chystali potešiť svojich rodičov. Hneď potom sa dostanete do ďalšej časti, kde si môžete vyskúšať koľko toho znesie váš sluch. Niekedy sa nám nezdá, aký nápor musíme počúvať najmä vo veľkých mestách. Keď si však takto postupne budete nasadzovať slúchadlá a budú vám pribúdať decibely vo forme hluku vravy ľudí, trúbenia áut a hluku zbíjačky, začne to byť čoraz neznesiteľnejšie a už sa vám to bude počúvať podstatne ťažšie. Vizuálne zaujímavou časťou sú hluky nahrané v rôznych veľkomestách, ktoré počúvate cez špeciálne načúvadlá. V jednej z miestností si môžete vypočuť úplne čistý zvuk, v inej vám nasimulujú hurikán, budete si môcť vypočuť aj dokonale znejúcu prehliadku abecedy. V niektorých miestnostiach nájdete aj oddychové zóny, kde sa môžete posadiť a zahĺbiť sa do zvukov hudby.

 

To najzaujímavejšie pre deti

 

Na záver si prídu na svoje najmä najmenší návštevníci. Tvorcovia tohto zaujímavého múzea popustili uzdu fantázii a pokúsili sa načrtnúť ako bude vyzerať hudba budúcnosti. Jednotlivé atrakcie prinášajú zaujímavé možnosti na tvorbu vlastných piesní. Tie môžete urobiť napríklad akoby pomocou počítačovej hry, posúvaním kociek, šoférovaním, stláčaním tlačidiel, sedením na kresle a poťahovaním jednotlivých pák a iných atrakcií.

 

Zdroj/autor: hausdermusik.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa