Hochosterwitz – Stredoveký rakúsky krásavec, ku ktorému sa vyveziete výťahom

2015-12-10 08:00:00 |   |    | 

Naši rakúski susedia sa môžu pochváliť mnohými krásnymi pamiatkami a atrakciami. Medzi ich turistické lahôdky taktiež patrí niekoľko tunajších hradov. Z nich nepochybne vyniká i Hochosterwitz, ktorý sa nachádza v Sankt Georgen am Längsee. Vystavaný bol na vysokej vápencovej skale, aby tak svojim obyvateľom zabezpečil dostatok bezpečia a aby im ponúkol jeden bonus navyše – nádherný výhľad na okolie, ktorý za dobrého počasia ponúka pohľad na desiatky kilometrov pred vami.



 

Smutný koniec jedného rodu

 

Prvé zmienky o hrade pochádzajú z 9. storočia. Zaujímavosťou je, že pôvodne neslúžil panstvu, ale bol majetkom cirkvi a namiesto veľkolepej stavby tam bola postavená len menšia pevnosť. Do tej sa chodili vtedajší obyvatelia z okolia ukrývať pred Turkami, pre ktorých bol tento terén krkolomný, a tak sa neunúvali napadnúť pre nich nezaujímavú stavbu. V 11. storočí sa však hrad dostal do vlastníctva rodu Spanheimov. Práve tento rod nakoniec skončil neslávnym spôsobom. Posledný majiteľ Georg zomrel počas tvrdých bojov s Turkami a keďže nemal žiadneho nasledovníka, iba kopec dlhov, hrad sa dostal do vlastníctva kráľa. Odvtedy sa Hochosterwitz dostal do rúk niekoľkých významných rakúskych rodov. Tí mu postupne dali novú tvár a premenili ho na majestátnu stavbu postavenú v nehostinnom teréne. I keď istú dobu Hochosterwitz kvôli zanedbanej správe chátral, nakoniec sa z neho stal tento nádherný historický klenot. Poslednými prestavbami prešiel ešte na konci 19. storočia.

 

Navštívte rakúske mestečká: Tip na predvianočný výlet: Grafenegg a Zwettl s jeho výstavou perníkových chalúpok

 

14 uvítacích brán

 

Veľmi významná udalosť sa stala v roku 1571. Vtedy sa totiž aktuálni majitelia rozhodli urobiť na hrade veľké prestavby a naplánovali do neho urobiť 14 prístupných brán. Tie slúžili na zmätenie nepriateľa a naozaj mali želaný účinok. Hrad bol odvtedy v bezpečí a nikto ho nenapadol. I v súčasnosti sa vďaka tomu k nemu dá dostať niekoľkými cestami. Jednu z nich dokonca nazývajú cestou bláznov, pretože vedie hore najstrmším úsekom svahu. Pre horší prístup nie je Hochosterwitz otvorený celoročne. Dostanete sa tam iba počas hlavnej sezóny od začiatku marca do konca októbra. Vtedy je zároveň prístupné aj blízke parkovisko, ktoré sa nachádza dole pod kopcom. Vstupné na hrad je 12 eur, pripravené sú aj rôzne zľavy. Počas sezóny je hrad otvorený od 10.00 do 17.00. Interiér hradu je pomerne skromný. Najzaujímavejšími časťami sú kaplnka a zbrojnica. Všetko vám však kompenzuje nádherným výhľadom, ktorý vám ponúka dokonalý pohľad na celé okolie.

 

Zámky nájdeme aj za našimi hranicami: Zažite deň v cisárskom zámočku. Navštívte Schloss Hof a jeho unikátne záhrady

 

Štýlová reštaurácia i starobylé trhy

 

Ďalšou zaujímavosťou tohto hradu je jeho reštaurácia. Tá je štylizovaná do historického rázu a nadväzuje na obdobie, kedy bol hrad postavený. Je teda ladená do stredovekého obdobia a jedlá sa snaží prispôsobovať aspoň niektorým detailom z tejto doby. V sezóne je otvorená denne od 9.00. Tieto nádherné priestory je možné prenajať si aj na rôzne spoločenské udalosti. Na požiadanie vám pripravia i typickú stredovekú hostinu. Na Hochosterwitzi sa pravidelne organizujú aj rôzne zaujímavé podujatia. Veľmi obľúbené sú najmä starobylé trhy s remeselníkmi, ktoré vás na chvíľku vrátia do starých čias, keď zažíval hrad svoje najrušnejšie obdobie. Taktiež tam robia rôzne tematické programy, v ktorých vystupujú herci v dobových kostýmoch a prinášajú tak aj pre domácich obyvateľov vždy mnoho zaujímavostí, vďaka čomu si udržiavajú medzi turistami veľkú popularitu.

 

Využite aj výťah

 

Ako sme už spomínali, k hradu vedie niekoľko prístupových ciest. A keďže terén nie je jednoduchý, tak sa rozhodli správcovia pred niekoľkými rokmi vyjsť návštevníkom v ústrety a pripraviť im jednoduchšiu cestu. Na skale teda vybudovali osemmiestny výťah, ktorá ich vyvezie k jednej zo štrnástich brán. A touto pomôckou dali turistom zároveň ďalšiu zo skvelých atrakcií. Už počas tohto výstupu môžete totiž obdivovať nádherné okolie a pripraviť sa na to, čo za nádherné prírodné divadlo vás čaká na samotnom nádvorí. Lanovka nie je taktiež prístupná celoročne a otvorená je len v čase, keď je aj hradná sezóna.

 

Láka vás to na lyžovačku? Potom vyskúšajte Rakúsko a jeho perfektné služby

 

Zaujímavosti v okolí

 

Cesta autom z Bratislavy trvá k hradu približne štyri hodiny. Ideálne je preto spojiť tento výlet aj s krátkou dovolenkou a popozerať sa hneď po okolí. V blízkosti zámku nájdete mnoho rôznych zaujímavostí a toto sú niektoré z nich:

 

Kostol sv. Márie, Maria Saal – významnou historickou pamiatkou je i tento kostol, ktorý je od hradu vzdialený 15 minút jazdy autom. Katedrála pochádza z 15. storočia a v minulosti mala významnú pozíciu v cirkevnom svete, keďže bola i sídlom biskupov.

 

Dračia fontána, Klagenfurt – ak budete pokračovať z Maria Saal ďalej, po desiatich minútach sa dostanete do mesta Klagenfurt. Jeho významnou atrakciou je fontána v tvare draka, ktorý namiesto ohňa chrlí pramienky vody.

 

Minimundus – pokračujte autom ďalej a do piatich minút sa dostanete k ďalšej zaujímavej atrakcii. Tentoraz je to svet miniatúr Minimundus, v ktorom sa ukrývajú malé napodobeniny všetkých dôležitých pamiatok alebo charakteristických budov sveta.

 

Wörthersee – táto atrakcia susedí v tesnej blízkosti jazera Wörthersee. Veľmi obľúbená lokalita domácich obyvateľov slúži na pikniky a oddychové prechádzky. V lete sa tam pestujú rôzne vodné športy. Darí sa tam aj windsurfistom.

Zdroj/autor: burg-hochosterwitz.com, woerthersee.com, exploring-castles.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa