Jarná dovolenka v Alpách. Príďte na lyžovačku do najväčšieho strediska nášho suseda

2016-04-01 12:00:54 |   |    | 

Prekrásne počasie, vychádzky, slniečko a pritom sneh pod nohami. Aj tak môže vyzerať dovolenka v týchto dňoch. My sme sa vybrali do rakúskeho Saalbachu Hinterglemmu, kde sme si pri slnečných lúčoch doslova vylyžovali nohy. Poďte sa s nami pozrieť, ako má vyzerať správna jarná lyžovačka, ktorú stále stíhate.



 

Autom – bez problémov

 

Alpská lyžovačka to je jedna z možností, ktoré nám ešte stále zostávajú, ak chceme zažiť posledné zimné radovánky. Nie že by u nás sneh nebol, ale ak zarátame pomery cien, kvality, vzdialenosti a množstva bielej pokrývky, vyjde nám, že Rakúsko je ideálna možnosť.

My sme sa vybrali do jedného z najväčších rakúskych stredísk, do Saalbachu Hinterglemmu. Nachádza sa v Salzbursku, teda neďaleko Salzburgu, pod nemeckými hranicami. Pohodlne sa sem autom z Bratislavy dostanete za približne 4,5 hodiny. Pohodlne preto, lebo väčšina cesty je po diaľnici a úsek bez diaľnice má tak uchvacujúcu prírodu, že si ani nevšimnete ako vám cesta utečie.

Prekľučkujete pomedzi vysoké zasnežené hory (pritom vy si užívate jarnú prírodu) a na záver sa dostanete do uzavretého údolia Glemm, nad ktorým sa týčia vrcholce okolitých štítov. Či sa už vyberiete do Saalbachu alebo Hinterglemmu, v oboch mestečkách nájdete obrovské množstvo ubytovacích kapacít rôzneho druhu. Z nich si vyberú ako študenti, tak aj rodiny s deťmi, či tí, čo si potrpia na luxus. Všetko je tu blízko, doslova na kope, a ku svahom to máte vždy len kúsok peši.

 

Lyžovačka

 

Možno sa to z údolia nezdá, ale na svahoch je stále dosť snehu. Ani nám sa nechcelo veriť, ale najvyššie kopce južného svahu ani nie je vidno, takže aby ste si to overili, musíte sa vyviezť lanovkami až hore. A až tu si uvedomíte, že ste v tom najväčšom stredisku Rakúska. Kamkoľvek sa totiž pozriete uvidíte svah. Napravo, naľavo, hore... V tomto údolí jednoducho takmer niet miesta, kde by sa nelyžovalo. Pre milovníkov prírody dodávame, že hoci je tu 270 km zjazdoviek, na ich výstavbu nebolo vyrúbaných priveľa stromov. Predtým tu boli totiž len pasienky, kam chodili rakúske kravy na dovolenky (čistá pravda- majitelia kráv zo širokého okolia ich sem počas leta stále posielajú, aby si na tunajších lúkach oddýchli).

Tak, a už sa nám podarilo vyklebetiť tú najdôležitejšiu informáciu. Totiž spomínaných 270 km zjazdoviek rôznej náročnosti, ktoré sú vždy dokonale upravené. O ranný menčester sa stará obrovská flotila ratrakov, ktoré v noci môžete pozorovať, tak ako hviezdy na nebi. Len na zjazdovkách.

Prejsť všetky zjazdovky vám zaberie veľa času. Možno by sme sa do toho ani nepúšťali, keďže stratiť sa tu nie je vôbec ťažké. Stačí jedna zlá odbočka a po hodine sa ocitnete na opačnej strane údolia. Dostať sa späť bude vyžadovať mapu, orientačný zmysel a aj dostatok síl. Pre nás to však predstavuje presne to, čo sme od lyžovačky chceli. Len tak sa túlať svahmi a užívať si slnko v tvári. Vždy nový svah, nový výhľad, nový zážitok. Takýmto vandrovaním dokážete prejsť úplne celé stredisko. Je totiž dokonale prepojené a sústava 70 vlekov a lanoviek pracuje ako hodinky. Stačí sa v tom vysomáriť.

140 km modrých, 110 km červených a 20 km čiernych. Nestačí vám? My sme mali dosť, hlavne keď sme sa pozabudli a pred obedom sme zistili sme, že horská chata, kde nás čaká obed je na opačnom kopci. Cesta tam nakoniec trvala hodinu a pol, no o to viac nám následne chutilo.

A tie výhľady. Za pekného počasia si pozriete všetku nádheru, ktorú Alpy ponúkajú. A o všetko sa môžete podeliť. Totiž veľa lanovkových staníc má wifi, takže sa bezplatne pripojíte a rovno pošlete známym, ako dobre vám je. Na záver dňa potom zídete dolu a zistíte si, koľko ste toho prejazdili. Na niektorých termináloch si prečítate, množstvo kilometrov, čo ste prešli na lyžiach a vlekoch. Ak prídete v skupine, porovnávaniu sa nevyhnete.

 

Lyžovačka nie je všetko

 

Je niečo pred piatou a po celodennej lyžovačke treba opustiť svahy a prenechať ich ratrakom. V tunajších dedinkách sa však zábava len začína. Treba sa posilniť a nabrať sily. Na to poslúžia rôzne apres ski, reštaurácie a samozrejme bary. Keďže sa jedná o rozsiahle stredisko, v uliciach vždy niekoho stretnete. Skupinky mladých, zamilované páriky aj rodiny s deťmi. Všetci si užívajú dovolenkovú atmosféru a tešia sa z dňa plného čerstvého vzduchu a športovania. Pozrú si obchodíky, prejdú sa a načerpajú energiu. Niektorí sa zase poctivo pripravujú na večer, keďže ten mladším ročníkom prináša diskotéky a naviazanú zábavu. Ak sa pozriete na ich webové stránky, nájdete dostatok fotomateriálov dosvedčujúcich bohatý nočný život.

Služby

 

Keď sa pozrieme na služby, môžeme len povedať, že sú tradične rakúske. Teda veľmi kvalitné, ľudia sa snažia pomôcť a vyhovieť (nedajú si však skákať po hlavách) a nájdete tu to, čo potrebujete. Chýbajú vám lyže? Požičiate si. Nevedia vaše deti lyžovať? Pošlete ich do lyžiarskej školy. Neviete sa orientovať? Zaplatíte si sprievodcu. (Touto cestou taktiež chceme poďakovať Floriánovi, Helimu a Hanzovi, ktorí sa nás ujali a ukázali nám to najkrajšie z okolia.) Jednoducho dostanete to, čo budete potrebovať. V tomto prípade si však nezabudnite skontrolovať účet. Predsa len ide o Rakúsko a ceny sú o niečo vyššie. Nie však priveľmi, veď aj za celodenný skipas zaplatíte len 46 eur, čo je dobrá cena, keď si prerátate, čo všetko môžete zlyžovať.

 

Do prírody

 

Výlet sem prežijete naozaj naplno. Stredisko je okrem tradičných lyžiarskych dráh vybavené aj všetkým, čo by návštevníci mohli chcieť vyskúšať. Vyšantia sa tu deti, freerideri (Snowpark), adrenalínoví nadšenci (Snowtubing, paragliding), tí čo chcú lyžovať v noci (bežný skipas platí aj na nočné lyžovanie, takže si nemusíte nič priplácať), tí čo sa chcú sánkovať, alebo skákať na lyžiach... Jednoducho je tu niečo pre každého.

A keď opustíte svahy, zábava sa nekončí. Okolie je ako stvorené na výlety do prírody. Môžete si požičať snežnice a vybrať sa na túru, alebo len tak po vlastných preskúmať okolité kopce. Na skok to máte do Tirolska a aj na najvyššie vrchy Rakúska. Spolu je tu viac ako 140 km trás na vychádzky. Raz do týždňa dokonca miestna turistická organizácia usporadúva bezplatné výlety do okolia. My sme si na vlastnej koži vyskúšali prechádzku v snežniciach a rovno sme sa vybrali na úplný koniec údolia, do Talschluss. Príjemná prechádzka sa skončila pri moste Golden Gate. No nie tom v San Franciscu, ale Alpskom Moste Golden Gate, ktorý je súčasťou veľkého zábavného lanového parku. Ten je spustený len v lete, ale kým sa letná sezóna začne, môžete si kúpiť lístok na most (9 eur)a prejsť na druhú stranu rieky, kde je najvyšší európsky chodník v korunách stromov. Potom je čas na občerstvenie, napríklad v tunajšej usadlosti. Hutné horské jedlá vás isto zasýtia. Polievky s obrovskými pečeňovými knedličkami alebo palacinkovými rezancami, šaláty so slaninkou a podobne určite dobre padnú. Hlavne ak vás čaká ešte cesta spať. Za dobrým jedlom sa oplatí zájsť aj na chatu Xandl Stadl. Je tu však poriadne plno, takže sa radšej objednajte vopred, aby ste si príjemnú atmosféru naozaj užili.

Lyžovačka v Saalbachu Hinterglemme určite splnila naše očakávania. Prekrásna príroda, dostatok snehu a veľa atrakcií, aby sa nenudili aj tí najotrávenejší. Presne to čo sme chceli. Zostáva ešte niekoľko dní, aby ste sem zašli aj vy, prípadne si naplánovali dovolenku na budúci rok. Príďte a na vlastné oči si pozrite, ako napriek jarnému počasiu v horách stále zažijete perfektnú lyžovačku.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa