Fotoreportáž: Horský priesmyk Grossglockner očami našinca

2016-08-25 11:50:00 |   |    | 

Horský priesmyk Grossglockner, to je jedinečná možnosť dostať sa do hôr aj pre ľudí, ktorí náročnejšie túry nezvládajú. Užiť si výhľady na majestátne trojtisícovky a ani sa pritom nezapotiť síce bude niečo stáť, no každé euro v tomto prípade stojí za to. To však platí len v prípade dobrého počasia, pred cestou si teda určite nezabudnite pozrieť predpoveď. Prísť o veľa krásnych výhľadov by bola naozaj škoda.



 

S priateľmi máme dnes naplánovaný výlet na horský priesmyk Grossglockner, v origináli Grossglockner Hochalpenstrasse. Predpoveď počasia je viac než dobrá a sľubuje nám aj bezoblačný výhľad na samotný vrchol rakúska Grossglockner.

Asi o 10:30 ráno sme pri mýtnej bráne, cez ktorú sa dá dostať na horský priesmyk Grossglockner. Predpokladali sme, že tu bude dosť ľudí, veď predpoveď je dobrá, ale takéto množstvo je aj tak prekvapením.

O desať minút a 34,5 € ľahší (cena mýta za osobné auto) sa môžeme vydať na cestu a začať si vychutnávať vysoké štíty, hlboké údolia, množstvo výhľadov a šofér aj samotnú cestu. Každý vodič, pre ktorého auto nie je iba dopravný prostriedok, si cestu skutočne užije. Množstvo ostrých aj menej ostrých  zákrut mu dá pocit pretekára.

Zastavujeme hneď na prvom možnom parkovisku, aby sme si vychutnali výhľady. Pre chlapskú časť posádky ma toto miesto špeciálnu príchuť. Zhruba pred mesiacom sme vystúpili na Grosses Wiesbachhorn, ktorý je krásne vidieť. Informačná tabuľa nám pomáha sa zorientovať. V čase výstupu sme nemali najlepší výhľad do tohto údolia a horský priesmyk Grossglockner sa ukázal iba veľmi sporadicky. Dnes je počasie o poznanie lepšie a môžeme si vychutnať výhľad opačným smerom.

Už sme tu boli predtým a vieme, že nás čaká ešte dlhá cesta a množstvo krásnych výhľadov. Sadáme do auta a presúvame sa až na najvyšší bod horského priesmyku Grossglockner. Tesne pod vrcholom však musíme zastať a počkať, kým zíde zopár áut dole. Pri Edelweisshutte je len malé parkovisko, preto je vjazd hore limitovaný. Až keď zíde jedno auto dole, druhé môže isť nahor.

Počkať si sa však určite oplatí. Hore je vyhliadka, z ktorej sú skutočne krásne výhľady. Zároveň odporúčam dať si obed na chate Edelweishutte. Nie je to práve najlacnejšie, ale dobré jedlo s krásnymi výhľadmi určite stoja zato.

Po obede sa presúvame ďalej. Horský priesmyk Grossglockner má skutočne čo ponúknuť. So zopár prestávkami sa postupne presúvame až pod samotný vrchol, ktorý dal priesmyku meno. Posledných par kilometrov cesty sú pre vodiča čistá radosť z jazdy. Na parkovisku pod najvyšším vrchom Rakúska treba nechať auto vychladnúť. V žiadnom prípade nepreceňujte svoje schopnosti. Výhľad na Grossglockner  určite stojí zato, aby ste tam prišli všetci v poriadku, pretože po zaparkovaní je priamo pred vami.

Pozeráme na vrch predo mnou so zdvihnutou hlavou a radíme ho ku svojim ďalším cieľom. Veríme, že raz sa nám podarí sa dostať na vrchol. Tentokrát však ideme na malú prechádzku ku chate Kasiser Franz Josefs haus. Od parkoviska je vzdialená iba niekoľko minút chôdze. Po ceste ku chate sa zastavujeme pri Svarowského múzeu. Priamo na lúke pod múzeom je možné sledovať svište. Bez strachu z ľudí sa kŕmia a robia si zásoby na zimu.

Na chate si dáme malé občerstvenie a kocháme sa krásou okolitej prírody. Grossglockner je väčšinou zahalený v hmle. Na promenáde pod nami je živo. Ľudia sa mrvia ako mravce z jednej strany na druhú.

Pridáme sa k nim a ideme si pozrieť lanovku, ktorá zostupuje až k ľadovcu. Pred pár rokmi bol ľadovec oveľa väčší. Začína byť už neskoro a mali by sme sa vydať na cestu späť.  Opäť treba prejsť takmer celý horský priesmyk Grossglockner. Samozrejme, že ešte párkrát zastavíme kvôli výhľadom. Ľudí na ceste ubudlo. O to viac si cestu a prírodu užívam, jedného dňa sa sem vrátime a prespíme priamo pod hviezdami.

Viac výstupov nájdete na stránke outdooryeti.com.

 

Autor a foto: OutdoorYeti

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: OutdoorYeti.com
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa