Manuál pre Rakúsko: Vydajte sa na jesennú dovolenku autom

2016-09-28 12:00:00 |   |    | 

Jeseň je ako stvorená na poznávacie zájazdy a výlety do zaujímavých miest v blízkom okolí. Rakúsko je ideálnou kombináciou prírodnej krásy, historických pamiatok, malebných dediniek aj väčších miest. Ešte stále tam víťazí domáca tradícia, vďaka ktorej sa dostanete do srdečnej krajiny plnej zaujímavostí. Vyberte sa na jednu z vašich najlepších dovoleniek.



 

1. deň

Prvá cesta povedie do malého mestečka Schiltern. Od Bratislavy je vzdialené približne dve hodiny cesty a jeho najväčšou atrakciou sú Zážitkové záhrady Kittenberger. Ide o veľký záhradnícky komplex, v ktorom sa nachádzajú až tri stovky rôznych záhrad. Môžete si tam pozrieť napríklad anglickú, japonskú, francúzsku záhradu, oddelenie venované iba ružiam alebo iným druhom kvetov. Môžete využiť aj možnosť pikniku, k dispozícii je niekoľko podnikov s občerstvením, pričom viaceré z nich využívajú produkty vypestované priamo v tunajších záhradách. Pre rodiny s deťmi sú pripravené ihriská a náučné trasy. Pokojne si rezervujte aj celý deň, pretože v tejto atraktívnej botanickej záhrade je skutočne čo obdivovať. Prenocovať môžete priamo v Schilterne, aby ste sa na druhý deň mohli presunúť do ďalšieho mesta.

 

2. a 3. deň

Teraz si urobíte krátku prestávku, keď strávite dva dni v Linzi. Zo Schilternu sa tam dostanete do dvoch hodín a potom si už môžete užívať mesto a okolie. Priamo v Linzi istotne navštívte novú katedrálu, ktorá svojim výzorom pripomína podobné stavby vo Francúzsku, zámok, ktorého história siaha do 9. storočia, starší kostol sv. Martina, ktorý má veľa prvkov ešte z rímskych čias a veľké umelecké centrum. Zaujímavosťou je aj múzeum železa a oddýchnuť si môžete tiež v tunajšej botanickej záhrade.

Na druhý deň sa už môžete vybrať na výlet do okolia. Vo Welse si môžete prezrieť nádherné historické centrum zo 14. storočia a opátstvo sv. Floriána Augustiniana 20 minút od centra Linzu je zase známe nádhernou freskovou výzdobou. Ak si chcete vychutnať príjemnú atmosféru malého rakúskeho mestečka, zájdite do Aschach an Donau s peknou promenádou.

 

4. a 5. deň

Mnohí turisti označujú Salzburg za najkrajšie mesto Rakúska. Tretia zastávka s dvojdenným pobytom musí preto zákonite viesť priamo tam. V Mozartovom meste je mnoho historických pamiatok, ktoré sú združené vo výhodnej mestskej karte. Pre ušetrenie nákladov vám odporúčame kúpiť aspoň 24-hodinovú verziu za 27 eur. V Salzburgu sú hlavnými atrakciami hrad, ktorý hrdo tróni na vrcholku kopca, rodný dom Mozarta a príjemný zámoček s netradičnými vodnými fontánami Hellbrunn. Okrem nich za návštevu stojí múzeum hračiek, plavba loďou, ZOO alebo výborné prírodovedné múzeum. V blízkosti mesta sa nachádza aj veľká soľná jaskyňa, ktorej súčasťou je plavba loďkou. Na dva dni máte zabezpečený pestrý a zaujímavý program, po ktorom sa budete so Salzburgom lúčiť o to ťažšie.

__________________________________________________________________________________________

Salzburg: Mozartovo rodisko ponúka pohodu a výnimočné zážitky

__________________________________________________________________________________________

 

6. a 7. deň

Ďalšie dve hodiny cesty vás privedú do Innsbrucku. V závislosti od času vašej návštevy si môžete prispôsobiť program. Ak tam pôjdete neskôr, môžete si vychutnať prvú lyžovačku a chytľavú zimnú atmosféru mesta. Pokiaľ ešte stihnete príjemnú jeseň, odporúčame vám na druhý deň naplánovať si aspoň krátku túru v okolí. Innsbruck ponúka tiež vynikajúcu prechádzku historickým centrom. Pozrite si najmä bývalý obchodnícky dom, ktorého malá strieška je vyrobená zo zlata. Potom sa vyberte na nádhernú promenádu popri rieke, kde uvidíte starú časť mesta, ale aj úžasnú prírodu. Z historických pamiatok rozhodne stojí za pozornosť Hofburg, ktorý kedysi slúžil ako panské sídlo a historické múzeum tohto regiónu.

 

8. deň

Teraz vás čaká dlhší trojhodinový presun do dedinky Hallstatt. Ak ste niekedy videli zábery typického rakúskeho vidieka, kde sa malé domčeky ukrývajú pod horami a pri krásnom jazere, bol to práve Hallstatt. Program výletu záleží teraz na vás. Ak si chcete oddýchnuť, naplánujte si len krátke prechádzky v okolí a večeru v niektorom z tradičných podnikov. Ak ste aktívni dovolenkári a chcete si pozrieť aj časť okolitých hôr, pokojne si pobyt predĺžte o jeden deň alebo zostaňte až do konca platnosti diaľničnej známky. Turistických chodníkov je v okolí neúrekom, takže sa istotne nebudete nudiť.

 

9. deň

Milovníci histórie sa môžu ešte v ôsmy deň presunúť kvôli ušetreniu času do Grazu. Ten je vzdialený dve a štvrť hodiny cesty a ponúka najmä zaujímavé pamiatky. Opäť máte dve alternatívy voľby. Buď pôjdete v posledný deň dovolenky ešte niekam na výlet do prírody, alebo zostanete v Grazi. Verte tomu, že by ste tam mohli zostať aj dlhšie, pretože na výber máte množstvo zaujímavých pamiatok. Za všetky spomenňme hradný vŕšok s charakteristickými vežovými hodinami a skvelou vyhliadkou na mesto, katedrálu s mauzóleom, stredoveké centrum mesta alebo bývalý dom provinciála, v ktorom sa nachádza výzbroj pre armádu.

 

10. deň

V posledný deň sa vyberte ráno ku Neziderskému jazeru, ktoré je od Grazu vzdialené približne dve a pol hodiny. Na konci výletu si môžete len tak poleňošiť pri vode a načerpať trochu energie z jesenného slniečka. Alebo využite možnosť vypožičať si bicykel a prejsť aspoň časť niektorej z cyklistických trás. Ponúkame vám aj zaujímavú alternatívu krátkej odbočky do Maďarska. Šopron je dve hodiny od Grazu a nejdete tam po diaľnici, takže nepotrebujete ani maďarskú diaľničnú známku. Návštevu pekného historického mestečka okoreňte dobrým obedom plným chuťoviek z domácej gastronómie. Od Neziderského jazera je to do Bratislavy menej ako hodinu, zo Šopronu o pol hodinu dlhšie.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (15 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa