Najväčší projekt za 40 rokov: Vo Viedni otvorili nový park, láka aj Slovákov

2017-06-12 12:00:00 |   |    | 

Vo Viedni minulý týždeň slávnostne otvorili park Helmuta Zilka, ktorý je s plochou siedmich hektárov najväčším projektom v meste za viac ako štyri desaťročia. Poteší nielen milovníkov zelene, ale už dnes doňho mieri aj množstvo slovenských rodičov. Súčasťou parku je totiž veľký Motorikpark, kde sa poriadne vyšantia veľkí aj malí.



 

Na slávnostnom otvorení parku, ktorý ponesie meno dlhoročného starostu Viedne Helmuta Zilka, minulý týždeň v desiatom viedenskom obvode nechýbala vdova po niekdajšom prvom mužovi radnice rakúskej metropoly, herečka a speváčka Dagmar Kollerová.

Park sčasti otvorili už vlani v lete, avšak aj jeho ostatnú časť sa podarilo sprístupniť ešte pred blížiacimi sa nedožitými 90. narodeninami Helmuta Zilka (1927-2008).

Rodák z Viedne bol pôvodným povolaním novinárom, post starostu zastával ako sociálnodemokratický politik v období rokov 1984-1994. Vo funkcii skončil rok po tom, čo utrpel vážne zranenia pri otváraní poštovej zásielky obsahujúcej listovú bombu. O laureátovi viacerých významných rakúskych i zahraničných ocenení, ktorý sa netajil ešte ako novinár sympatiami k reformnému procesu v bývalom Československu, sa v ostatných rokoch na základe nepotvrdených archívnych informácií hovorilo nielen ako o spolupracovníkovi bývalej ŠtB, ale aj iných tajných služieb vrátane americkej CIA. Dagmar Kollerová tieto úvahy opakovane kategoricky odmietla.

Park s rozlohou siedmich hektárov predstavuje najväčší projekt v meste Viedeň za viac ako štyri desaťročia. Nachádza sa hneď vedľa hlavnej stanice a neďaleko zámku Belvedér. Centrum paarku tvorí rozsiahla trávnatá plocha, ktorá je určená na oddych, piknik či rôzne hry.  Lemuje ju aleja stromov a drevín, ktoré kvitnú nielen na jar, ale aj v lete. Viac ako polovicu územia parku by mali tvoriť lúky s kvietkami, komunitná záhrada s veľkosťou 870 metrov štvorcových či zóna pre psíčkarov (540 m2), rozdelená na časť pre veľkých a malých psov.

K najvyhľadávanejším častiam Parku Helmuta Zilka patrí Motorikpark, ktorý na ploche 1400 m2 ponúka desať lezeckých stanovíšť, určených pre takmer všetky vekové kategórie. Vstup je zdarma a na Motorikpark si pokojne môžete vyhradiť 2 - 3 hodinky.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Wikipedia / Herzi Pinki, Facebook
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
3.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa