Najstaršia viedenská reštaurácia funguje vyše 500 rokov, jedol tu Mozart aj Beethoven

2018-05-16 00:00:00 |   |    | 

Reštaurácia Griechenbeisl vo Viedni patrí k najstarším stále funkčným podnikom na svete. Po prvýkrát ju otvorili v 16. storočí a počas jej fungovania ju navštevovalo množstvo významných osobností. Za chutným jedlom a dobrou debatou tam chodili napríklad Beethoven, Mozart alebo Strauss, reštauráciu navštívil aj Richard Wagner, Mark Twain, Luciano Pavarotti či Phil Collins. Po stopách týchto velikánov, ale aj vynikajúcej gastronómie sa môžete teraz vybrať aj vy.



 

Domov rytiera

Samotná budova, v ktorej v súčasnosti sídli reštaurácia Griechenbeisl, patrí k najstarším v meste. Prvá písomná zmienka o nej pochádza z polovice 14. storočia. Vtedy v tejto štvrti bývali mešťania so svojimi rodinami. Podľa historickej listiny bol prvým obyvateľom tohto domu muž, ktorý užíval hrdý titul rytiera. Neskôr budovu predal do správy cirkevných predstaviteľov. Počas svojich dejín prešla niekoľkými rekonštrukciami. Medzi pôvodné zachovalé časti patria pivničné priestory, ktoré od začiatku slúžili na komerčné účely. Podľa niektorých predpokladov mali v spodnej časti kedysi podnikať a v tej vrchnej bývala vždy nejaká rodina, ktorá časť svojho domu prenajímala na podobné služby a niektorí z nich tam aj pracovali.

 

Sklad tovaru s vínnou pivnicou

Po dlhý čas sa v priestoroch tohto domu nachádzal sklad tovaru. Používali ho obchodníci, ktorí tam ukladali zväčša zásoby potravín, ktoré potom predávali po celej krajine. Časom však prišli na to, že tieto priestory sú ako stvorené pre uskladňovanie vína. Kamenné steny a potrebná klíma pomáhali tomuto nápoju dozrievať, vďaka čomu sa zlepšovala jeho kvalita. Kvôli tomu tam niekedy medzi 14. a 16. storočím vytvorili prvú väčšiu vínnu pivnicu v meste. Do nej ho chodili ľudia nielen nakupovať, ale často si tam zostávali posedieť spolu so svojimi priateľmi. Priestory vinárne sa podarilo až dodnes uchovať v takmer úplne pôvodnom stave. Aj teraz sa tam nachádza vínna pivnica, ktorá už však má noblesnejší charakter.

 

Jedlo ako doplnok k lahodnému moku

Práve so vznikom vínnej pivnice sa spájajú aj prvé reštauračné služby v budove. Ľudia boli počas popíjania hladní a dožadovali sa aspoň nejakých malých pochúťok. Časom pre nich začali pripravovať jednoduché jedlá, čo začiatkom 16. storočia odštartovalo dlhú históriu jednej z najlepších reštaurácií vo Viedni. Prvý podnik v týchto priestoroch niesol pomenovanie U žltého orla. V 17. storočí dostal názov U zlatého anjela a ešte neskôr U červenej strechy. Až v 19. storočí sa dopracovali k súčasnému pomenovaniu Griechenbeisl, ktoré v preklade znamená Grécka taverna.

 

Druhý domov umeleckých velikánov

Netrvalo dlho a reštaurácia sa stala obľúbeným miestom na stretávanie nadaných velikánov. Kedysi sa hovorilo, že v Rakúsku sa nemohlo v umení udiať nič nové bez toho, aby sa o tom najprv nedebatovalo v Griechenbeisle. Tento podnik sa preto stal často druhým domovom umelcov, ktorí tam trávili viac času ako vo svojich príbytkoch. Do reštaurácie sa s obľubou vracali napríklad Beethoven, Franz Schubert alebo Johan Strauss. Pri vchode do podniku sa nachádza tiež socha rodeného Viedenčana a obľúbeného speváka a rozprávača balád, Marxa Augustina. K nemu sa viaže najznámejšia rakúska pieseň Ou du lieber Augustin, ktorú zložil a spievaval aj v týchto priestoroch.

 

Jedno z prvých miest s plzenským pivom

Reštaurácia sa od začiatku zameriavala najmä na tradičnú domácu gastronómiu. Keď však prišli nejaké zaujímavé možnosti na spoluprácu, nikdy ich neodmietli. Jednu z nich si vypočuli v roku 1852, keď prišiel do Viedne Leopold Schmied. Ten sa rozhodol ponúknuť majiteľom Griechenbeisl horúcu novinku v podobe nového plzenského piva. Vďaka tomu sa táto reštaurácia stala prvou v Rakúsku, kde sa vtedy čapoval Plzenský Prazdroj. Odvtedy sa stal ich obľúbencom a nechýba ani v súčasnej ponuke tohto podniku.

 

Špecializované salóniky a dobový interiér

Noví majitelia sa rozhodli uchovať reštaurácii Griechenbeisl čo najvernejší pôvodný charakter. Takto chceli nadviazať na bohatú tradíciu tohto gastronomického zariadenia a zároveň tak zdôrazňujú ich lásku k tradíciám. Podnik ponúka niekoľko miestností so štýlovým dobovým nábytkom. Využiť môžete priestory poľovníckeho salóna, hudobnej miestnosti, izbu Marka Twaina a korunou ich ponuky je miestnosť v pôvodnom štýle Biedermeier. Časť nábytku je pôvodná a zachováva tak historický charakter podniku. Miestami sa budete cítiť ako v múzeu alebo na výlete históriou tohto mesta. V lete sa najobľúbenejším priestorom na jedenie stáva ich záhradná terasa, ktorá sídli na malom námestí uprostred historických budov.

 

Dôraz na domácu gastronómiu

Cit pre tradíciu sa odráža aj v jedálnom lístku tohto podniku. Griechenbeisl sa špecializuje na typickú rakúsko-uhorskú gastronómiu. Niektoré jedlá ponúkajú v novšom šate, no základ zostáva vždy zachovaný. K ich najobľúbenejším špecialitám patrí originálny teľací viedenský rezeň (21,90 €), tradičná viedenská zemiaková polievka (5,90 €), maďarský guláš (6,20 €), ale aj vegetariánskej jedlá. Ako dezert si môžete dať ich obdobu Sacherovej torty (6,50 €) a nechýba ani milovaná jablková štrúdľa (7,20 €). Počas hlavnej sezóny je reštaurácia mimoriadne vyťažená, takže sa pripravte na dlhšie čakacie doby.

 

Ďalšie zaujímavé tipy na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook / Griechenbeisl
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa