Rakúsky hrad Forchtenstein – trezor s pokladmi rodu Eszterházyovcov

2019-01-03 12:00:00 |   |    | 

Len hodinu cesty z centra Viedne sa nachádza hrad Forchtenstein, ktorý patril rodine Esterházyovcov. Vo svojej zbierke má viacero unikátov a zároveň patrí medzi najstaršie múzeá na starom kontinente. Pokiaľ si zakúpite zľavovú kartu Vienna pass, získate do tejto pamiatky bezplatný vstup.



 

Najstaršia vežička, ktorá je súčasťou erbu

Forchtenstein bol na začiatku majetkom mattersdorfských grófov. Tí prišli o pôvodné sídlo, tak hľadali nové miesto v blízkosti Viedne, kde by našli svoj nový domov. Vybrali si nádhernú lokalitu v údolí Wulka, ktoré sa nachádza na území dnešného Burgenlandu. Prvé práce na hrade začali hneď na začiatku 14. storočia. Najprv postavili vežu, ktorá je najstaršou zachovanou časťou hradu. Tá sa im zapáčila natoľko, že sa nakoniec stala symbolom ich rodu a prevzali ju aj do svojho erbu. Po smrti posledných členov mattersdorfských grófov hrad prešiel pod správu Habsburgovcov. V tom čase predstavoval veľmi obľúbené sídlo panovníkov, pretože mal vynikajúcu polohu v obklopení nádhernej prírody a tí si tam chodili oddýchnuť a užiť poriadnu zábavu.

 

Osudné spojenie s Esterházyovcami

Habsburgovci odovzdali hrad do správy grófov z Weisspriachu a Hardeggu. Tí sa však o toto sídlo veľmi nestarali a kvôli tomu chátralo. V 17. storočí prišlo osudové prepojenie s rodinou Esterházyovcov. Prvým majiteľom bol Mikuláš, ktorý ho získal do daru od cisára Ferdinanda II.. Táto významná rodina si hrad ihneď zamilovala a pustili sa do veľkej prestavby. Postupne pristavali niekoľko nových budov a zveľadili aj interiér. Celkovou renováciou chceli ostatným panovníkom naznačiť silu ich moci a demonštrovať svoj vplyv. Vďaka tomu sa Forchtenstein už v tých časoch stal výkladnou skriňou Esterházyovcov. Táto rodina sa ho preto neskôr rozhodla sprístupniť verejnosti. Hrad vlastnia až doteraz a postupne do neho vždy pridávajú nejaké zaujímavé kúsky zo svojej cennej zbierky.

 

Klenotnica so strieborným nábytkom

Tento rakúsky hrad je vo svete známy najmä vďaka jeho klenotnici. Založil ju knieža Pavol I., ktorý miloval takéto vzácne kuriozity. Vďaka jeho vášni a dobrej starostlivosti jeho potomkov sa podarilo zachovať jedinú európsku barokovú klenotnicu, ktorá sa navyše nachádza na pôvodnom mieste. Napriek rozsiahlym prestavbám práve túto časť nikdy nepresťahovali. V súčasnosti si v nej môžu návštevníci pozrieť rôzne vzácnosti, ktoré pochádzajú od 17. storočia až po súčasnosť. Počas prehliadky však neuvidíte len rôzne šperky, ale aj iné unikáty. Nachádzajú sa tam cestovateľské suveníry, výrobky zo slonoviny, vzácne exempláre z oblasti fauny a flóry aj rozličné kúsky od vedcov a vynálezcov z rôznych ér. Jednou zo zaujímavostí je strieborný nábytok, ktorý sa v takom rozsahu a dobrom stave nenachádza nikde inde v Európe.

 

Drakulov obraz

Zatiaľ čo niektoré významné rodiny svoje vzácne zbierky ukrývajú len na súkromné účely, Esterházyovci to robia úplne inak. Oni sa chcú o ne podeliť aj s bežnými ľuďmi. Preto hrad Forchtenstein nazývajú aj trezorom tohto rodu. Súčasťou prehliadky je tiež vzácna zbierka obrazov. Okrem bežných malieb panovníkov a zástupcov rodu si môžete pozrieť aj jednu kuriozitu. V jednej z miestností sa nachádza jediná maľba na svete, na ktorej je celá postava grófa Vlada Tepesa, ktorého ľudia poznajú pod pomenovaním Drakula. Vo vnútornom dvore uvidíte jedinečné nástenné maľby, ktoré patria k najvzácnejším v Rakúsku.

 

Veľká zbierka bojových zbraní

Esterházyovci často vypomáhali Habsburgovcom počas početných vojen. Práve kvôli tomu mali s nimi dobré vzťahy a získali zaujímavé výhody. V hrade si teda môžete pozrieť zbierku zbraní, ktoré pochádzajú ešte z čias Napoleona. Veľká zbrojnica obsahuje kopije, delá, muškety, ale aj pomôcky, ktoré slúžili na ochranu vojakov. Vo Forchensteine môžete vidieť tiež niekoľko vzácnych kúskov nábytku. Rodina získala viaceré cenné predmety v európskych aukciách a niektoré pochádzajú z pôvodného zariadenia, ktoré sa v minulosti nachádzalo v hrade. Bonusom prehliadky je nádherný výhľad, ktorý budete mať z najvyšších priestorov tejto pôsobivej stavby.

 

Najväčšie rakúske múzeum vinárstva

Táto šľachtická rodina má však vo svojom vlastníctve viacero unikátnych budov a zbierok. Len 20 kilometrov od Forchtensteinu môžete navštíviť zámok Esterházy, ktorý vám predstaví ďalšie zaujímavosti z ich majetku. Jeho najväčšou pýchou sú dobové pivnice, v ktorých inštalovali najväčšie múzeum vína v Rakúsku. Rodina ich na tieto účely využívala už od 17. storočia a svoje najvzácnejšie fľaše s týmto nápojom tam skladovali až do začiatku 21. storočia. V súčasnosti si tam môžete pozrieť dobový drevený lis na víno a dozviete sa všetky dôležité informácie o jeho výrobe, pestovaní viniča a tradícii vinárstva v Rakúsku.

 

Prevádzková doba: Hrad je prístupný od apríla do konca októbra. Počas zimy sprevádzajú len organizované zájazdy.

Otváracie hodiny: denne od 10:00 do 18:00

Vstupné: Hrad a zbierka zbraní: 11 eur

               Klenotnica: 9 eur

               Galéria: 9 eur

Hrad si môžete pozrieť bez sprievodcu alebo v určený čas na organizovanej prehliadke.

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa